Una Finteon
Mielőtt nyugovóra térünk, biztosítom a fiúkat, hogy a csomagolással és a cselédség egy részével majd foglalkozom én.
Már hajnalban felébredek és átmegyek a foglyokat vigyázó szolgálóhoz. Viszek neki valami meleg teát vagy forralt bort, vagy kávét, amit szokás, valamint sültet és kenyeret. Ellenőrzöm, hogy rendben van. Azután elmegyek és felkeltem a szolgálókat. Elmagyarázom,az idősebb régi szolgálónknak, hogy el kell hagyjuk a birtokot, s hogy készítse fel a szekereket és az állatokat az utazásra és ezt beszélje át a másik idősebb férfival, s majd jövök megbeszélni a részleteket. Elmegyek és felkeltem anyámat , ha még nem ébredt volna fel magától.
-Anyám! Te csak kezdd el a reggelit, főzz valami meleget a férfiaknak, én beküldöm az asszonyokat, hogy segítsenek a csomagolásban. És főzésben. Estig sok a teendő de már mindent végig gondoltam. Egyedül a nagy ládát visszük, mint bútort, de úgy pakolj bele, hogy gyorsan ki lehessen venni. Ha út közben ellenőrzés lenne, apánkat abban biztonságban elrejthetjük, ha kell. De ez csak egy végső eshetőség.
// off: szeretnék neveket kérni az idős , úgymond főszolgálóinknak , ki a vezetőjük , ki a második, ki a házvezető nő ? És szeretném tudni, hogy hány miegymásunk van szekér, jószág, de hogy ne a KM et terheljem, és haladjon is a történet, ezért írok valamit, s majd lehúzod, ami nem felel meg a „valóságnak”. Kockával dobtam a szekerek számára ( 5) ; Intelligencia14: 2,5; karizma13: 2//
Újra kimegyek a szolgálókhoz:
Magam mellé veszem a három olyan idősebb szolgálónkat, akik ( 2 férfi és egy nő) a férfiak a földekkel és állatokkal foglalkoznak a nő a házvezetéssel. Elmondom nekik a tervet a csomagolásra. Gondolom Saginor közben tájékoztatta a cselédség egészét helyzetünk mibenlétéről ezért én már csak a lényeget mondom.
A nőnek, csendes nyugodt , határozott hangon beszélek, de ahogy mondom, egyértelmű, hogy nincs lazsálás senkinek:
- Fogd az asszonyokat és menjetek a házba és segítsetek anyámnak a főzésben. Ami élelmet lehet vinni, azt csomagoljátok el, és bőséges ebédet főzzetek, kenyeret süssetek, hogy kitartson még három napra mindenkinek! Te segíts anyámnak összerakni a legfontosabb holmikat. Minden pokrócot, lepedőt, ágyneműt elviszünk. Kell majd az állatoknak is. Mondd el a többieknek is, hogy a ruhákat zsákba tegyék, azokat a szekerek oldalára lógatjuk, úgy készüljenek. Értettél? Jó. Menj most!
A férfiakhoz fordulok:
- Három szekeret le kell ponyvázni, ha van elég deszka, akkor körbedeszkázni az egyiket, a legnagyobbat. Abba mennek majd a személyes holmik, anyám, és egy fekhelyet kell hagyni apámnak. Úgy csináljátok meg, hogy a tetejére szénát teszünk, mintha csak két oldalt lenne deszkázva. A hátuljába gabonás zsákok mennek. Amennyi gabona csak van, mind zsákokba tenni, ezzel eltakarjuk a kocsit hátulról, és az állatoknak is lesz mit enni.
Ülni is lehet majd rájuk. A csirkéket, kacsákat , libákat, nyulakat , amik ilyenek vannak tegyétek ketrecekbe és a ponyvás kocsik végébe egymásra tesszük, szintén véd majd hátulról. Mindenhová a kocsikban körbe szénát rakunk, és felaggatjuk a ruhászsákokat, ez véd majd a hidegtől. Az egyik kocsiban a felénél tegyetek deszkát elválasztásnak, úgy egy láb magasan, előre a deszkához gabonás zsákokat, arra ülhetnek az asszonyok és a gyerekek, hátra tegyetek szalmát és a kisállatokat, azok majd bemelegítik a teret, a végébe ketrecben a csirkéket, hátul pedig szénával zárjátok le a hidegtől aztán ponyvával, vagy pokróccal az eső elől. Minden kötelet elviszünk. Vödröket a kocsikra lógatva, kell majd az itatáshoz.
Hosszabb lőcsöt tegyetek a nagyszekér elé, oda 6 lovat fogunk be. A maradék két szekérre szintén ponyvát tegyetek, körbe szénát, alulra szalmát és azokba mennek a kisebb állatok; disznó, birka, kecske. Ha marad még ketrec az is. Szerszámokat és amit lehet a széna közé dugjatok. Ha kell még deszka, szedjétek szét a bútorokat is. Ha lehet, ne hagyjunk hátra egy élőt se. Mindenki férjen fel! Menjetek! Később jövök én is.
- már éppen ellépnék, amikor eszembe jut még valami-
-A cselédházba láttam egy vaskályhát. Üríttessétek ki és azt is tegyétek az egyik kocsira!
Ebédre kész kell lenni!
Rájuk nézek, ha látom, hogy értették és indulnak én is lépek, ha van kérdés, megvárom, és válaszolok.
Elmegyek a foglyokhoz egy fiatalabb szolgáló fiúval. Három cipóval és három vastag csík szalonnával, amit egy rongyba kötve viszek.
Felülök a lovamra és úgy állok a pince elé egyik kezemben felhúzott nyílpuskával, amit a pinceajtóra szegezek.
Kinyittatom az ajtajukat a fiúval, és lekiáltok, hogy jöjjenek ki. Ahogy előmásznak, intek nekik, hogy indulás elöttem.
Elkísérem őket a birtok határáig és még azon túl egy kicsit ki az országúthoz. Ha még meg vannak kötözve a kezeik, akkor leszállok a lóról és eloldozom őket , természetesen nem lepne meg, ha megtámadnának, de zsibbadt kézzel és fegyver nélkül kevés lenne az esélyük. Visszaülök a lóra és ledobom az egyikük kezébe a kis csomagot az étellel.
Majd búcsúzóul intek nekik, hogy induljanak, de még hozzáteszem csendes, nyugodt, ám ezzel éppen igencsak vésztjóslóan és fenyegetően:
- Mondanom sem kell, hogy nem jártatok erre, nem ismertek minket , és soha nem jöttök vissza ide!
Ellenkező esetben , megtalálunk megölünk .....(hatásszünet) ....majd feltámasztunk és az idők végezetéig szolgáltok majd a családomnak, míg el nem kopik minden porcikátok !
Miután látom, hogy elfutnak, vagy elinalnak, vagy elkúsznak...megfordulok és visszamegyek a házba, és minden felszerelésemet, összerakom. Amit a lovamon szoktam hordani azt is, de egyenlőre csak Hamis mellé halmozom a nehezebbeket. Megfejelem még borral, egy jó nagy bőrtasaknyival és még egy meleg incognóval, amit majd az úton terítek magamra és a lovamra.
Amikor készen vagyok a saját holmimmal (amit szinte még ki sem pakoltam, tehát hamar visszarakom), a konyhába megyek. Impiusz talán már felébredt. Ha így van, adok neki reggelit és elviszem egy kis sétára nem messze a háztól.
Mikor visszatérünk a sétából. Leszállok Hamisról és várom, hogy Impiusz is kövessen.
Ha sikeresen lehuppan, egy bólintással nyugtázom.
- Most pedig menj a házba és szedd össze, amire szükséged lesz. Mama segíthet, ha elakadsz. Csak a legfontosabbakat hozd. Ha kész vagy, keress meg!
A nap további részében minden szegletet felkutatok, ahol csak valamilyen fegyverszerűséget lelek, azt egy helyre hordom az istálló ajtajához, hogy majd elosszam a cselédek és kocsik közt. Közben felügyelem a munkálatokat a kocsiknál és a házban is. Nap közben Saginorral és aki még itthon van testvéreim közül, megbeszélem az elképzeléseimet a szekerek biztonságossá tételéről és a pontos útvonalról.
Úgy gondolom, hogy a szekerekkel nem tudunk csalinkázni ki nem taposott utakon, ezért majd olyan helyen kell félreállnunk, ahol a szekerek is biztonságosan lehetnek, de nem is túl feltűnőek.
Indulásnál magamhoz veszek még némi élelmet is és egy kis zabot és almát Hamisnak.