• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 150 / 153 • 1 ... 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153

Re: Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

HozzászólásSzerző: Treolo » 2010.09.20. 1:33

AoKitsune írta:Nem egészen.
Nekünk egy kapcsolódó problémánk akadt:
A Slannek leírásánál, a pszi címszó alatt kb. ez áll:
A slan a pszi képzettségével egyenlő pszi pontot kap szintenként
A problémánk az, hogy itt nincsen leírva az, hogy a képzettségből származó bónuszok hozzá számolandóak-e, vagyis 5. fokú Slan-pszivel szintenként 5, vagy 5+3 pszi pontot kapok-e.
Akkor most melyik?

A pontos idézet:
"Szintenként a Pszi képzettségük fokának megfelelő mennyiségű Pszi pontot kapnak."

Tehát nem vele egyenlő, hanem neki megfelelő: azaz 3. szinten 1, 4-en 2 és 5-en 3.

A karakterek visszafogásához: én In-Game vettem rá a játékosokat a "hétköznapi" képzettségek legalább kis fokú fejlesztésére. Az első kalandban pl. végig azon paráztak h csak egy megvadult farkasfalkával vagy egy vérfarkassal van dolguk; mert amikor a nyomokat meg infókat kellett volna elemezni, bizony hiányzott az az Állatismeret 1-2 fok...
Treolo
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 68
ZK Karakter: Gleor Twell (Ork vadászat)
Karakter: Treolo di Lasso (Damak)
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Enor ak Mverrys » 2010.10.30. 11:05

Nem akarok belekotyogni, DE!

Ahme Ramun írta:.........
Hebeth:

A karakter 6. kategóriás lénycsoportba tartoznak:
- Méret: közepes (0 LAP)
- Tulajdonságok: 135 elosztható pont (30 LAP)
- Ómágikus eredetű - Nemes nyelv birtokosa "óamund" (20 LAP)
- Extra érzékszerv: Infralátás (5 LAP)
............

A Nemes nyelv egyrészt szerintem nagyon erős egy játékos kezében, viszont nem is 20 LAP-ba, hanem 60 LAP-ba kerül... és így már nem dupla, hanem négyszer annyi TP-ért lép szintet.

Plusz az amundok már a Második Törvénykönyvben is ultralátással rendelkeztek, valamint csak a papi kaszt tagjai voltak képesek hatalomszavakat használni, de ezek részletkérdések az előbbihez képest.
Enor ak Mverrys
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 572
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Wolftern » 2010.10.30. 11:32

hello

A Nemes nyelv egyrészt szerintem nagyon erős egy játékos kezében, viszont nem is 20 LAP-ba, hanem 60 LAP-ba kerül... és így már nem dupla, hanem négyszer annyi TP-ért lép szintet.

igen tudom, de nem egyértelmű az újbesti alapján sem, mert az egyikoldalon azt írja, h az amundok a köznyelvet használják, míg a másikon nemes nyelvet írnak. Nem akartam túl bonyolítani és mivel a papok képesek használni és minden amund vérében benne van, ezért lett nemesnyelv. 20 LAP vagy 60 LAP? azért 20 mert már az előzőkönyvekben is játszhatófajok közé tartozott, viszont az újbesti kiírásával nehézkes a szintlépés, és ahogy mondod nem játékosok kezébe való. Így szerintem komprumisszumot lehet kötni.

Ha valaki nem így gondolja, nyugodtan kövezzetek 8)

A második Törvénykönyv egy minősíthetetlen alkotás, amit gyors pénznyereség miatt adtak ki, nálam és sokaknál (szerintem) nem mérvadaó. Inkább az ETK és az újtekercsek.

Nem akarom senkinek az alkotását leminősíteni, és felháborodást kelteni, mert én még ilyet sem tudnék, de véleményem szerint az Első Törvényköny és az Újtekercsek a legjobb M.a.g.u.s alapkönyv. Az ÚTK jó lenne, csak vmiért mégsem az igazi.

Üdv
Wolftern
WOLFTERN

Veni, vidi, vici az egyik legismertebb latin szállóige, jelentése: "Jöttem, láttam, győztem." Ez volt Julius Caesar üzenete Róma Szenátusának Kr. e. 47-ben II. Pharnakész pontusi király felett aratott győzelemről a Zelai csatában. Az üzenet tömör határozottságával Caesar a győzelem nagyságát akarta érzékeltetni és egyben saját katonai tehetségét és fölényét a Szenátussal és vetélytársaival szemben

sir Gerard Wolftern -Quiron Pentád
Ordwick Atar -Krán
Hafar Hasszabi -Taba el Ibara
Wolftern
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 343
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Enor ak Mverrys » 2010.10.30. 11:52

Az MT-t pusztán az amund faj első játszható megjelenése miatt hoztam fel, valamint azért, mert azóta bárhol ahol amundról olvastam legyen az szabály, vagy novella, vagy bármi, jól láthatóan ultralátás szerepelt és nem infra.

Jogos, hogy nem akarod szét vágni az amund fajt két részre, viszont még mindig ott van, hogy a nemes nyelv egyértelműen túl erős egy átlag kalandozó kezébe, pláne ha elvesszük azt az kompenzációt, amit a szabályok lefektettek. Ez így kifejezetten táp. :)

Amúgy is az ómágikus eredetet csak azért vettük bele Martossal, hogy megmagyarázzuk a Telepátia/telekinézis és a Hamvasztó tekintet használatát. Szerepel is a leírásban, hogy nem tudnak a hebeth kaszt tagjai hatalomszavakat használni. Így értelmét veszti a nyelv minősége.

Ahogy nézem a dzsenn is sántít, ő már 9-ik kategóriás lenne, a pszi-érzékenység miatt.
Enor ak Mverrys
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Anhorienn » 2010.10.31. 13:18

Régebbi könyvekben szereplő több játszható fajt is próbáltam kidolgozni, de az Amund, Dzsenn, Wier a gyakorlatilag életképtelen kategóriába estek, ha a többi játékos (is) célkaraktereket csinál, mivel ahogy ott le van írva, mágia MP igénye alapján lehet kölönleges "képességeket" adni. Az Ófajoknál pedig szerintem azt a leírást veszi mindenki alapul amelyiket akarja, legyen az Mt, ETK, vagy amit csak akar, viszont eddig mindegyikben az tűnik azonosnak, hogy JK nem lehet PAP, és csak a PAP-ok rendelkeznek Ó-mágikus tulajdonságokkal, és beszélik az Ó-nyelvüket. Szerintem vagy simán vissza kellene hozni ezeket a fajokat, vagy varázslatonként MP-onkat kelene számolni. Ha a kategóriáknál megnézed, és pontosan kiszámolod, pl 12. szintre 1 kategória 1 szintnyi lemaradást eredményez.
Így ha a csapat nem "célgépeket" gyárt a karakterekből, akkor kis számítási trükkel még kompenzálható az a néhány szint lemaradás, amit a 6,7, 8. kategória eredményez, akár harcos, akár varázshasználó a karakter. így még egy 8. kategóriás is életképes tud lenni.
"Bízz bennem és fordíts hátat!"

Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes.
/Albert Einstein/

Karaktereim:

Brodan Gravel, Új pyarron szülötte, homálytestvér rabszolgája, kocsmák ismerője.
Anhorienn
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 225
ZK Karakter: Brodan Gravel Füstölgő nyomok
Karakter: Morel Dal Jandarvi
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Wolftern » 2010.10.31. 18:11

hello

Most éppen az a probléma, h én az egyszerű hebeth kasztnak (átlag amund) is adtam nemes nyelvet, ráadásul 20 LAP -val számolva.
Azért mert:
- ugye a törpök is rendelkeznek ómágiával? Ha valaki egyszer karakter alkotásnál csinálna egy olyan törpöt, amely rendelkezne OD ponttal (vagyis az előtörténetben kitérne az ómágiára) szerintem egyetlen KM sem szólhatna a játékosnak érte, maximum ha túlságosan eltúlozott a történet. Ebből kiindulva, nem lehet különbséget tenni amund és amund között. Tehát ugyazt a nyelvet kell birtokolnia az amund papnak és egy átlag harcosnak is, csak azzal a kivétellel, hogy míg a papokat gyermekkoruktól kezdve tanítják, (tegyük fel, hogy akár a teológia órán, hiszen vmikor azoknak is tanulni kell istentiszteletet) addig az átlag amund ösztönösen használja az ómágiát, de csak telekinézisre és hamvasztó tekintet varázslatra. Ugyanis mást nem ismer, és nem tudja megnevezni az eredeti nevén. Ráadásul mint ahogy a valóságban az indiánok, ők is egy zárt közösséget alkotnak és nem akarnak kilépni kasztjukból. Vagyis ha egy indián harcosnak születik nem akar sámán lenni, az amundoknál is ez a helyzet.
- a LAP kérdésben pedig teljesen igazatok van, hogy ez egy TÁP- os kacsa. De feltenném azt a kérdést, hogy kinek volna kedve olyan karakterrel játszani, aki majd 3 évig egyfolytában az események közepén van, (vagyis szinte folyton küldetésben jár) és semmit nem tanul, s még egy útonállóval is meg kell gondolnia, hogy leáll e harcolni, mert az fp-i gyorsan elfogynak, vagy akármi másért. Ugyanis ha eredetire csináljuk, akkor 11. kategóriás lény csoportba sorolható, aminél a szintlépés 1000 tp, éppen a nemes nyelv miatt, de ez is kétséges, mert ahol az újbesti tárgyalja, h melyik faj melyik tipusú ómágiát bírja használni, az egyik oldalon köznyelvet ír elő, a másik oldalon pedig már titkosnyelvet (ha jól emlékszem, ha nem akkor nemesnyelvet) Ezért vettem a bátorságot és 20 LAP-ot számoltam fel, így a kecske is jól lakik (valamennyire alkalmazkodunk a szabálykönyvhöz is) és a káposzta (vagyis nekem van kedvem játszani az ilyen karakterrel) is megmarad.
-következő véleményem, amiért remélem senki nem sértődik meg és azt is h a hozzászólásom nem sértő, ha igen bocsánat nem annak szántam. De az olyan szóljon bele aki játszik is vagy köze van a dolgokhoz (ugyanis ha ez nincs meg, nem értem miért kell hozzászólni) És megnyugtatásként mondanám, hogy egyetlenegy játékos nem akad a karakterre. Természetesen köszönöm a segítséget de semmivel nem jutottunk előrébb.

üdv
Wolftern
WOLFTERN

Veni, vidi, vici az egyik legismertebb latin szállóige, jelentése: "Jöttem, láttam, győztem." Ez volt Julius Caesar üzenete Róma Szenátusának Kr. e. 47-ben II. Pharnakész pontusi király felett aratott győzelemről a Zelai csatában. Az üzenet tömör határozottságával Caesar a győzelem nagyságát akarta érzékeltetni és egyben saját katonai tehetségét és fölényét a Szenátussal és vetélytársaival szemben

sir Gerard Wolftern -Quiron Pentád
Ordwick Atar -Krán
Hafar Hasszabi -Taba el Ibara
Wolftern
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 343
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Enor ak Mverrys » 2010.11.01. 11:14

Ha nem gond beleszóltam, mint olyan akinek az eredetije alapján készítetted az amundot.

Többet nem tudok hozzáfűzni, mert ahogy nézem nincs mihez, csak nem értettem, hogy a homoki elf táp, de ez már valamiért nem táp.
Enor ak Mverrys
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Enor ak Mverrys » 2010.11.01. 19:14

Bocs a dupla posztért

Wolftern írta:3. Valahogy akkor sem fér a fejembe, hogy annyi karakter közül valaki miért éppen olyannal akar lenni ami, nem lehetséges.

Hogy mi lehet és mi nem az nézőpont kérdése. Ha Te nem akarsz mesélni neki, az nem ugyan az, mint a nem lehetséges.

Wolftern írta:Úgy érzem, hogy a kedvetekért (annak aki játszani szeretne a manifesztációs háborúban) elkészítettem a fajokat, erre mi a válasz?

Túl lihegitek, TÁP karakter, ez így nem lehetséges, mert az XYZ könyvben így meg úgy van írva.

Azért szólok bele, mert a vázát az amundnak Martos és én dolgoztuk ki, majd küldtem tovább neked, mivel szerettem volna amundként játszani. Úgy gondolom mivel én is szülőatyja vagyok, van valamennyi jogom beleszólni.

Wolftern írta:Mint már írtam, inkább a HGB, ETK, SUMMÁRIUM (ahol nem sok információ akad az amundokról) és ÚTK könyveket használom.

Ha használunk egy szabályrendszert, akkor úgy gondolom a szabály az szabály. :)

Wolftern írta:Egyébként ez az idézetet a summáriumban hol találtad? ugyanis én nem találok ilyet. :shock:

Sajnos csak egy kivonatos Summarium van nálam, a régi könyvformátumúban olvastam, azon a tájékon ahol le voltak írva az ómágiával machináló fajok és a varázstárgyak. Sajnos nincs a kezemben, de erre tisztán emlékszem, mivel már akkor is imádtam az amund fajt.
Megpróbálok keresni egyet, vagy utána érdeklődni valakinek meg van-e... legalább 5-ször olvastam végig az ómágikus/aquiros részt, nem csal az emlékezetem ekkorát :D (elfek meg orkok nem érdekeltek annyira... de még 10ed annyira se)

EDIT: megtaláltam, Summarium 209-ik oldal

Wolftern írta:Valamint én egy szóval nem említettem, hogy ómágiával fogunk játszadozni és dobálózni.

Akkor miért kell a Nemes nyelv? Tökéletesen megfelelő a sima Ómágikus tulajdonság, és az Od pontok speckó Mana pontokként működnek arra a bizonyos 3 tulajdonságra.
Enor ak Mverrys
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2010.11.01. 23:33

Srácok!
Mivel nem olvastam el A-Z-ig minden betűt ebben a beszélgetésben így csupán annyiban szólnék bele, hogy NE vegyítsetek rendszereket!
Ha a Manifesztációs részlegben kitűztétek, hogy az Új Törvénykönyv szerint játszotok, akkor azt és csak is azt vegyétek alapul. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egy-két vitából nem fogtok kimászni csak erőszakkal, mert van hogy ezek a szabálykönyvek homlokegyenest mást állítanak dolgokról. :roll:
Az amundnak egyébként ultralátása van.

Plusz még:

Wolftern írta:-következő véleményem, amiért remélem senki nem sértődik meg és azt is h a hozzászólásom nem sértő, ha igen bocsánat nem annak szántam. De az olyan szóljon bele aki játszik is vagy köze van a dolgokhoz (ugyanis ha ez nincs meg, nem értem miért kell hozzászólni) És megnyugtatásként mondanám, hogy egyetlenegy játékos nem akad a karakterre. Természetesen köszönöm a segítséget de semmivel nem jutottunk előrébb.

Ezzel így nagyon nem értek egyet Wolftern. Ugan is mindenkinek köze lehet a karakterhez - mert lehet ma nem, de holnap már 6-an ugranak a dologra. Megaztán. Miért ne mondhatná el bárki a véleményét erről a dologról úgy, hogy nem fog játszani? Szabad vélemény-nyilvánítás van, amit el kell fogadni, még akkor is, ha nem értünk egyet a leírtakkal. Ha nem tetszik amit leírtak, hát meg kell cáfolni, rámutatni, hogy hol hibás miszerintünk az adott vélemény. Vagy leírni, hogy mi miért gondolunk másképp. A két véleményt össze kell hozni, mert máskülönben soha nem lesz vége - vagy a játéknak lőttek... :wink:
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Herold Bardelot » 2010.11.02. 8:53

Hello

1., Soha ne keverjetek könyveket, semmi értelme.
2., Az ammundokról:
A summarium leírása alapján fogták a kis ammundot és bevágták a piramisba. Akinek volt ultralátása és eligazodott odabent azt vitték Themes(mellesleg Ő volt a főisten/napisten)papnak, aki meg nem az ment a népbe. Se ultralátás se Op nem járt a közammundnak, akinek volt, abból papot csináltak. Ennél fogva a papság örökítette ezeket a tulajdonságokat tovább a véreire. Ahme-ramun kiírtatta a themes-papokat-és persze a többi isten papjait is- ÉS minden utódjukat. Kivétel a dzsadok közé/között eljutott/túlélt csecsemők. Ezek bírnak a d20 ban leírt képességekkel mint Themes-pap ősük szerény hagyatékával, ezek a JK.
Mint ÉRDEKESSÉG van megemlítve Alex con Arvioni aki TALÁN bírja az ammund hatalomszavak ismeretét. Az ammundok között felnőtt kari NEM bír ilyennel mert nincs/nem lehet köze az egykori Themes papsághoz. Ennél fogva ezt az egész vitát nem igazán értem, sehol nem írják hogy az ammundok -a dzsennek ellen és az elfek Kék hadjáratát leszámítva- ómágiát használtak volna.
3., MINDIG a KM-nek van igaza. Ha nincs homoki elf JK akkor nincs... pont
Tisztelettel: Herold Bardelot
Herold Bardelot
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1139
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2010.11.02. 9:17

Namármost kövezzetek meg, ha tévednék, de nekem olybá rémlik ezzel a piramisos-kiválasztós dologgal kapcsolatban, hogy a könyv direkt írja, hogy ez nem feltétlenül származásfüggő, kinek van ultralátása, meg a többi képessége. Azaz egy harcos kasztú szülőktől származó amund is tartozhat képességei folytán a papsághoz, és vice versa, a papok gyermeke nem feltétlenül lesz pap, ha hiányoznak belőle a szükséges képességek. Pont ezért vágnak MINDEN kis amundot a templomba.

Ezen logika alapján szerintem előfordulhat, hogy az amundok között felnőtt amund rendelkezzék papi képességekkel (esetleg pont azért lett belőle később renegát, és ezáltal kalandozó, mert az Amhe-papok ki akarták nyírni), valamit hogy egy dzsadok között túlélt Themes-pap sarj ne legyen birtokában ezeknek a képességeknek.
Az az egy baj a semmittevéssel, hogy sose tudod, mikor végeztél.
"A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem."
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 830
ZK Karakter: Heian Amanodel - Arabel megtisztítása
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Iymer » 2010.11.02. 9:34

Had egészítsem ki Martos hozzászólását egy idézettel. Summarium, 389. o.
"Az uralkodó-papok (het-neb) kasztjába csak születés jogán kerülht bárki, de nem a származás, hanem a képességek döntenek. Uralkodó-papok gyermekei gyakorta születek a szolgák kasztjába - habár kétségtelenül kiváltságos elbánásban részesülnek -, és egy szolga gyermekét is haladéktalanul magához veszi nevelésre a papság, ha felfedezik rajta a keresett jegyeket. Hitvallásuk szerint maguk az istenek jelölik ki leendő papjaikat: ha egy gyermek lát a templom-piramisok sötétjében, az istenek jegyét viseli."
Iymer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 610
ZK Karakter: Iymer Senton barát - Manifesztáció
ZK Karakter: Iymer cwa Takeda - Testvérviszály
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2010.11.02. 9:37

Igen, erre gondoltam, csak nincs nálam kéznél a Summi :) Köszi az idézetet, most már biztos, hogy nem én képzelődtem 8)
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Herold Bardelot » 2010.11.02. 9:57

Az mégis min változtat, hogy milyen a származása?
De tényleg, kíváncsi vagyok.
Tisztelettel: Herold Bardelot
Herold Bardelot
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1139
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2010.11.02. 10:22

Ezt most tényleg komolyan kérdezed? Azért elég nagy különbség van aközött, ha egy amund az amund közösségen belül nő fel, vagy azon kívül... Hogy mást ne mondjak valószínűleg ismeri az amund nyelvet (nem az óamundot!), a szokásaikat és minden bizonnyal az egész életét nagyban befolyásolja az amund kultúra és gondolkodásmód. Vagy éppen pont semmi köze ezekhez.

Ha meg arra vonatkozik a kérdésed, hogy miért lényeges, hogy egy amund het-neb hebethektől származik-e, akkor erre is van egy egyszerű válasz: mivel hebethek gyermekei is lehetnek het-nebek, ezért kizárt, hogy az Amhe-papok sikeresen kiírtották volna az összeset tagjaik közül, sőt, a bármilyen távoli jövőben sem fog sikerülni ez a vállalkozásuk. Ergo mindig lesznek het-nebek az "oridzsinál" amund csoportokon belül, legfeljebb kegyetlenül üldözik őket. Ennek pedig két kimenetele lehet: ad 1 sikerül elkapniuk, akkor kivégzik és pont vége; ad 2 sikerül elmenekülnie, és akkor voilá egy amund het-neb, aki ismeri az amund kultúrát, ergo lehet, hogy ismeri az őbenne rejlő képességeket is, azaz nem teljesen véletlenül fedezi fel, hogy "Jé, én tudok perzselni a tekintetemmel!" És ez jelentős előnye az amundok közötti nevelkedésnek azon felül is, amit fentebb már írtam.
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 150 / 153 • 1 ... 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153

Vissza: Csevegõ