• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Torozon Tavernája

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
955 hozzászólás • Oldal: 15 / 64 • 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 64

Re: Torozon Tavernája

HozzászólásSzerző: Laokoon » 2010.07.24. 7:13

Üdv Quator

Quator ar Zaraquer írta:A drow-nak pontosan azért van szintnehézsége (mármint a tápolás visszafogásán túl), hogy ezzel is jelezzék: a sötételf egy nagy hatalmú földalatti faj, ami a lehető legritkábban bukkan fel a világcsavargó kalandozók között. Ezt szerintem nagyon szépen teljesíti a szintnehezítés. (Nem csak a drow esetében.)

Én értem hogy miért van szintnehézsége sőt egyet is értettem vele amíg ki
nem derült a mértéke. De mi van akkor ha valakinek ahhoz támad perverziója hogy azt élje át amit egy számkivetett faj a mindennapok során kap az eberektől. vagy durvább esetben (mint a például a Drownál is) hogy hogy kerülje el azt amit kapna a köznéptől ha rájönnének hogy ki ő?

Quator ar Zaraquer írta:...Ott azt hiszem egy helyen van egy Föld-Genasi. Most átlag 5 JK-val számolva ez 1:25 arány a szintnehezítéses karaktereknek.

Valamikor rémes régen valaki (talán Orwen) összerakott egy kérdőívet a szerepjátékokról amiben az egyik kérdés az volt hogy: Szerinted mennyi az ideális játékos létszám egy kalandban? A legtöbben a négyre voksoltak. Nos ha feltételezzük hogy a tesztben résztvevők száma megfelelően nagy volt ahhoz hogy jól reprezentálja az emberek ízlését akkor akkor a km-ek (illetve a jk is de ők most nem számítanak) nagy része úgy gondolja hogy négy jk kell egy csapatba. Tehát valószínűleg nem öt hanem négy jk-val kéne számolni. Mondjuk teljesen mindegy hogy most az arány az 20 az egyhez vagy 25 az egyhez csak szúrta a szemem ez a mondat

Quator ar Zaraquer írta:Összességében ez az egy szerintem pozitívum, hogy a DnD-ben nem azért az ember a "fő faj", mert csak és a kitalálók ezt mondták és minden mást mindenki utál... Hanem azért, mert az embernek vannak nagyon erős faji jellemzői, ami visszaadja az alkalmazkodóképességét és nem csak annyi, hogy bármi lehetsz.
A többi fél-emberi, nem-emberi faj feltűnése JK-ként meg a szintnehezítések mértékében egyre csökken.

Ez nyilván egy jó dolog de én úgy gondolom hogy ha valaki egy fajból játszható fajt csinál akkor igyekezzen kiegyensúlyozni őket statisztikai szempontból tehát nehogy már az legyen hogy én szívesen játszanék az xy fajjal csak az a baj hogy statisztikailag tök gyenge. Oké ez egy szerepjáték és elméletileg úgysem ennek kéne a leginkább számítania de a gyakorlatban én összesen két kalanddal találkoztam ahol tényleg nem jöhetett ki a jk-k közti statisztikai különbség.

Quator ar Zaraquer írta:Hogy egy itthoni ellenpéldát is hozzak: Egyik "próbáljuk ki FR-t" kalandunkban az volt a csapatkoncepció, hogy "mi vagyunk a sötételfek". 8) A KM rettentően örült neki, hogy a napsütötte felszíni kalandjába alkottunk 4 db drow karaktert, akik nappal valami árnyékos helyen nyüszögtek, aztán éjszaka meg kalandoztak. :lol: Mivel mindenki ugyan akkora hátrányban volt, így semmi gond nem volt. Sőt a fordított életritmus miatt hamar "megszerettek" a környékbeli fogadósok és városőrök minket, mivel mindig éjnek évadján érkezett 4 db fekete, csuklyás alak... :lol:

Az Rock n' Roll b@zzeg :lol:
"A nép elvesztette a kormány bizalmát, a népet le kell váltani" Bertold Brecht
"A történelem hazugságok tömege olyan eseményekről, amelyek sohasem történtek meg, olyan emberek elmondásában, akik nem voltak jelen" George Santayana
"A Kalandmester csak a hangjáért dobja el a kockákat" E Gary Gygax
Laokoon
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 396
ZK Karakter: ? - A balszerncse netovabbja
ZK Karakter: Noktorg - Elatkozott part
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2010.07.24. 8:28

Laokoon

Ha valaki számkivetett fajjal akar játszani és ezt tényleg meg is akarja élni (nem pedig a "számkivetett" félisten akar lenni, aki játszi könnyedséggel végigprédálja a gyengébb fajok területeit), akkor ezt is tökéletesen szimulálja a szintnehézség. :)

Az átlag 5 JK pedig nem az általános, illetve Orwen féle felmérésből jött! Hanem átlagosan 5 JK-val mennek a DnD kalandok, amiket említettem. Csak a CFRK-t kell megnézni, ahol 6 JK volt. (Most azért lettünk 5-en, mert Togart inaktivitás miatt megették az óriás farkasok. 8) )

A játszható fajok közötti statisztikai különbséget nem fejteném ki, mert Castor már megtette, amikor vázolta, hogy a drow miért is kapja a nehezítést. Tehát, ahogy mondtad a készítők igyekeztek kiegyensúlyozni a fajokat és ez aránylag jól is sikerült.

Gondolj bele, ha nem lenne szintnehezítés, akkor csak drow-duergar (esetleg egy kis aasimar-thiefling fűszerezéssel) party-k lennének alkotva. Ha nincs igazi fejlődést visszafogó hátrány, akkor minek vesződne bárki emberrel, aki annyit tud, hogy gyorsan tanul? Mikor ugyan azt kihozhatja egy fajból varázsló, minden "mágikusan fontos" tulajdonságra +2-t kapó fajból is, ami ráadásul "kúúl", mert már a mókusban és a regényekben is legendásan tápállat volt. Jah és már 1.TSZ-en 12% esélye van, hogy nem hat rá a Teljes Kívánság nevű 9. szintű varázslat, amivel egyébként BÁRMIT (bocs a túlzott kiemelésért) meg lehet tenni. 8)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Navaratna » 2010.07.24. 11:36

Quator ar Zaraquer írta:Ezen felül még van vagy 3 DnD mese, amibe belekukkantottam. Ott azt hiszem egy helyen van egy Föld-Genasi. Most átlag 5 JK-val számolva ez 1:25 arány a szintnehezítéses karaktereknek.

Nálam van ilyen JK :)
Olyan helyről is tudok, ahol Árny karakter barangol, szinthátránnyal verve ahogy kell.
Blogom: http://ihletkapu.blogspot.com/
Navaratna
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 5193
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Herold Bardelot » 2010.07.24. 13:14

:)

Milyen népszerű példa lettem.
Az enyém a föld-genasi és az árny-ember(eredetileg monsta, shade) is.
Ezenkívül van még 2 karim egy sámánpap barbárom ynevről és egy elf bárdom szintén FR-ből.
Szóval százalékosan simán megvan 50.
Ezek egyébként nem "számkivetett" fajok, nem üldözi őket a kutya se.
A játék sem más túlzottan, a szinthátrányt meg észre se venni alacsony szinten. A fórumos játék pedig erősen személyvonat minden kavicsnál megáll és várakozik!
Tisztelettel: Herold Bardelot
Herold Bardelot
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1139
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Laokoon » 2010.07.24. 14:18

Quator! Szerintem félreértesz. Nem azt mondom hogy nem kell szintnehezítés mert ez nyilvánvalóan hülyeség csak szerintem ez a megoldás nincs egyensúlyban a faj erejével (legalábbis a Drow esetében). Bár a jó megoldáson még agyalok.

Az Orwenes cuccot azért hoztam fel mert az egy felmérés ami nagyjából jól mutathatja az emberek ízlését az ilyen dolgokban. Arra meg nem számítottam hogy a DnD csapatok mások lennének mint a mágusosok :o

Doraf akkor most tényleg megmurdelt? hüp-hüp Akkor most kit fog szívatni Banyek? :lol:
Amúgy azon gondolkodtam hogy Castornak egész jól jött az hogy Togar inaktív lett mert az biztos hogy Doraf egyedül nem nyírt volna ki két worgot
"A történelem hazugságok tömege olyan eseményekről, amelyek sohasem történtek meg, olyan emberek elmondásában, akik nem voltak jelen" George Santayana
Laokoon
Fórumozó
Fórumozó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2010.07.26. 18:31

Laokoon!

A kérdésedre válaszolva:

Szerintem minden játékos olyan karakterrel játszik, amelyiknek a hátrányait elfogadható árnak tartja az előnyeihez képest.
Úgy érzem hogy szigorúan a számok szintjén mozogva a szintnehezítéssel ki lettek egyenlítve az erőviszonyok.
Mindenképpen indokoltnak érzem a szintnehezítést mert a karakteralkotás arról szól, hogy mindenki egyenlő feltételek mellett alkotja meg a kariját legyen az elf, ember vagy más.
A negaítív diszkrimináció eszköze talán nem a legelegánsabb, de mindenképpen a leghatékonyabb módszer ennek elérésére.
Természetesen testi ügyesség és mágikus képességek tekintetében egy ember mindig alul fog maradni egy sötét elffel szemben.
De ha te egy játéktervező lennél milyen módszert választanál arra hogy mégis egyenlő feltételek mellett alkothassanak a játékosok karaktert, függetlenül annak fajától? :roll:
Én sem tudok jobb módszert a szintnehezítésnél.
Én a magam részéről csak akkor választanék egyáltalán olyan játszható fantasy fajt, aminek szintnehezítése van, ha nagyon rá lennék "kattanva" arra fiktív kultúrára és nem érezném ezt túl nagy árnak azért hogy egy másik faj bőrébe bújhatom.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4314
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Navaratna » 2010.07.26. 19:06

Laokoon: igen, Doraf már a törpök mennyországa felé menetel :( Sajnálom, kár érte, kereshetek mást, akivel a karim szórakozhat. Van választék :)
Navaratna
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Laokoon » 2010.07.26. 20:56

Castor
Természeten jogos amit írsz és egyet is értek vele egy kivétellel:
Castor de Vinter írta:Úgy érzem hogy szigorúan a számok szintjén mozogva a szintnehezítéssel ki lettek egyenlítve az erőviszonyok.

...de ezen most ne vitatkozzunk mert annak úgysem lesz nem hogy jó de semmilyen vége sem.
Castor de Vinter írta:Én a magam részéről csak akkor választanék egyáltalán olyan játszható fantasy fajt, aminek szintnehezítése van, ha nagyon rá lennék "kattanva" arra fiktív kultúrára és nem érezném ezt túl nagy árnak azért hogy egy másik faj bőrébe bújhatom.

Hát én konkrétan azért játszanék vele amiért Quator Holggal: megtetszett az oots-ből. :) Tulajdonképpen a kultúrájukról azt se tudom eszik-e vagy megisszák :D Bár emiatt nem is kell aggódnom amíg esélyem sincs játszani :lol:
Laokoon
Fórumozó
Fórumozó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Amica » 2010.07.27. 14:05

Sziasztok!

Gondoltam benézek h küldjek mindenkinek egy nagy puszit meg egy nagy ölelést :lol: Jelzem élek és nem annyira mint szeretném, de virulok is :wink:

Amica
Amica
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 223
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Navaratna » 2010.07.27. 15:18

Pedig nem árt a drow kultúráról összeszedni pár széljegyzetet :) Mivel a felszínen az alapján ítélnek :P
Hm, nálam lehetne azzal játszani annak minden sava-borsával (előnyével, hátrányával) :D
Navaratna
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2010.07.28. 5:02

Üdv!

Boldog Születésnapot Siffad! :koccint:
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dierol » 2010.07.28. 15:16

Még sok boldog szülinapot, Siffard! :koccint:
Shirin Cossagor - Intrikák Hálójában - Felfüg.
Alto sin Vortem - Ködtenger - Lezárva

"Minden nagy kaland a rossz tervezés eredménye."
Dierol
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 759
ZK Karakter: Shirin Cossagor - Intrikák Hálójában - Felfüg.
ZK Karakter: Alto sin Vortem - Ködtenger - Lezárt
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Laokoon » 2010.07.30. 17:17

http://www.szegedkurir.hu/cikk/szeged/1 ... kutya_part
Szerintem szavazzunk rájuk :D
Laokoon
Fórumozó
Fórumozó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Enor ak Mverrys » 2010.08.02. 20:50

Visszatértem juhhé! Az elmúlt egy hét alatt annyi Tp-t kaptam az Égi Mesélőtől Erdőjárás és Túlélés képzettségekre, hogy nem érzem a vállamat meg térdeimet...

Holnaptól várhatóan újraaktivizálom magam rendesen, egyenlőre egy világraszóló alvás vár rám :lol:
Enor ak Mverrys
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 572
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Navaratna » 2010.08.05. 20:21

Yvettről és Toronról tud valaki valamit?
Navaratna
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
955 hozzászólás • Oldal: 15 / 64 • 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 64

Vissza: Csevegõ