• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 119 / 153 • 1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 153

Re:

HozzászólásSzerző: Anhorienn » 2009.07.13. 9:21

Hakea Ello írta:Forgás varázsjellel is meg lehet oldani ugyanezt, kuplung és kész.

láttam korábban egy bejegyzést harci szekerekről. nem találtam viszont rajtuk különösebb fegyverzetet. most itt egy kis példa lőfegyverekhez:

egy cső, melynek elején elemi levegő csóva van, a végén attól védő varázsjel. Shadoni páncéltörő lövedéket légpuskaként lő a tömegbe. rászerelhető páncélozott harci batárra ami a nevezett meghajtással bír. kis fém tüskékkel gépágyú is készíthető. a súrlódás miatt szükséges hűtéshez vagy elemi víz, vagy elemi fagy alkalmazható formázott állapotban.
lát benne valaki szabályellenes dolgot?
"Bízz bennem és fordíts hátat!"

Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes.
/Albert Einstein/

Karaktereim:

Brodan Gravel, Új pyarron szülötte, homálytestvér rabszolgája, kocsmák ismerője.
Anhorienn
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 225
ZK Karakter: Brodan Gravel Füstölgő nyomok
Karakter: Morel Dal Jandarvi
Vissza a tetejére

Re: Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

HozzászólásSzerző: Orwen del'Correl » 2009.07.13. 10:26

Nem, nem szabályellenes, de az efféle "trükközés" inkább Kahre-re jellemző, mintsem egy varázsló mentalitására. Ez jó ötlet, egy "szórakozott" feltaláló varázsló simán alkothat ilyet, de ez egyedi és igen ritka eset, alapvetően nem gyártanak ilyet, úgyanúgy ahogy aranyat se teremt egy varázsló a saját meggazdagodása érdekében. :)
Caieverri mester által hitelesített családi okiratok
Richard Simms - Redmondi mesék ZK [Adatlap] [Rendőrségi Nyilvántartás]
Orwen del'Correl
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1133
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Lianna Pentangelin » 2009.07.15. 9:50

Üdv!

Azoktól az emberektől kérdezném főleg, akik járatosabbak a lovagi világban (akár elméleti síkon is).
Tehát: Egy embert bárki lovaggá üthet aki nemesi rangban áll, vagy azért kell némi tekintélyének lennie? (pl. nagyobb városokat irányít, esetleg egy tartományt, stb. )

Lianna
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
Lianna Pentangelin
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 1782
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Wolftern » 2009.07.15. 10:52

Üdv

"Az I. keresztes hadjárat idején a szerzetesrendek mintájára jöttek létre az első egyházi lovagrendek. Hasznosságukra hamar rádöbbent az egyház és a társadalom is és mindkét oldal adományokkal és kiváltságokkal támogatta megerősödésüket.
A 13-15. században aztán a királyok is felismerték a lovagrendek hasznosságát, s ösztönzésükre létrejöttek az első világi lovagrendek, amelyek a király és hűségesei javát voltak hivatottak szolgálni"

Én ha jól tudom a középkorban csak a pápa, király, herceg, adományozhatott efféle nemesi címet. Ugyanis a lovagi címmel az illető kapott földet és kiváltságokat. Ezt egy kisebb nemesi család nem igen tudja megvalósítani, és az ország nemesei sem néznék jó szemmel, ha minden pór közéjük emelkedhetne. (DE EZ CSAK AZ ÉN VÉLEMÉNYEM) Viszont a m.a.g.u.s -ra áttérve Erenben repkednek a nemesi címek, és nemesi körökben számon van tartva ki az aki igazi nemes, és nem holmi jött ment. Szóval összegezve az egészet, én azt mondom ahogy jónak látod, a dolgot... mivel kivételek mindig akadnak és a kivétel erősíti a szabályt!

UI: Lehet hogy sok hülyeséget mondtam, de azért bátorkodtam választ írni, mert pont ez a téma ami nagyon érdekel, és aránylag jó is vagyok benne :D
WOLFTERN

Veni, vidi, vici az egyik legismertebb latin szállóige, jelentése: "Jöttem, láttam, győztem." Ez volt Julius Caesar üzenete Róma Szenátusának Kr. e. 47-ben II. Pharnakész pontusi király felett aratott győzelemről a Zelai csatában. Az üzenet tömör határozottságával Caesar a győzelem nagyságát akarta érzékeltetni és egyben saját katonai tehetségét és fölényét a Szenátussal és vetélytársaival szemben

sir Gerard Wolftern -Quiron Pentád
Ordwick Atar -Krán
Hafar Hasszabi -Taba el Ibara
Wolftern
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 343
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Anathor » 2009.07.15. 11:37

Hali!

Köszönöm a választ, Wolftern, sokat segítettél! Nagyjából én is ezen az állásponton voltam.

Anathor / Lianna
"Mivel szegény vagyok álmom van csupán.
Álmaim lábad elé terítem,
Finoman lépj: mert álmaimon gázolsz." - W. B. Yeats

"Az írek közt az a homoszexuális, aki jobban szereti a nőket a piánál."

"A templom közel van, de csúszós az út. A kocsma messze... De majd óvatosan lépkedek..." - Orosz mondás

Rye'tel Assumpta (Tharr-pap) karakterlapja:
viewtopic.php?f=44&t=1179
"Fivér" (Gorviki Vértestvér) karakterlapja:
viewtopic.php?f=44&t=1442
Anathor
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 586
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Iymer » 2009.07.17. 12:49

Lianna Pentangelin írta:Üdv!

Azoktól az emberektől kérdezném főleg, akik járatosabbak a lovagi világban (akár elméleti síkon is).
Tehát: Egy embert bárki lovaggá üthet aki nemesi rangban áll, vagy azért kell némi tekintélyének lennie? (pl. nagyobb városokat irányít, esetleg egy tartományt, stb. )

Lianna

Kulcsár Zsuzsanna Így éltek a lovagkorban c. könyvében azt írta, hogy lovaggá bármelyik lovag üthet. Lovaggá ütés és a földadomány pedig két különböző dolog.

Ha lovaggá egy nemes fiát ütik, akkor kvázi - a társadalmi eliten belüli - férfivá avartási szertartásról van szó (kb. mint mostanság mondjuk az egyetemi diploma, pár évtizede az érettségi, és lehet, hogy néhány év mulva a doktori lesz). Nyilván presztízs okokból nem mindegy, ki kit üt lovaggá, és azért Kulcsár Zsuzsanna is leírta, hogy egy dolog a lehetőség és egy dolog a gyakorlat. Ezzel általában tekintélyesebb személyek éltek, ahol a tekintély kb. a hatalom szinonímája. Pusztán egy városnak ura lenni az nem hatalom. Ilyen esetben külön ünnepséget rendeznek, és több lovagjelöltet is lovaggá ütnek egyszerre.

Ha viszont nem nemest ütnek lovaggá, akkor az nemesi cím adományozása - amit nem feltétlen kell birtokadománynak is követni -, és az főkegyúri jog (főkegyúr: olyan személy, akinek nincs hűbérura). Azért ez is elmélet, mert mondjuk egy feudális anarchia alatt bármi megtörténhet, vagy pl. az angol király is nyilván adományozott nemességet.

Ha viszont valamiféle presztízs lovagrendről van szó (hogy ne menjünk messze, mondjuk Szent György rend, Sárkányrend, Aranygyapjas rend), akkor pedig nyilván előfeltétel a nemesség, nagy birtok és valami igen magas tisztség is. Természetesen mindez egyszerre.
Iymer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 610
ZK Karakter: Iymer Senton barát - Manifesztáció
ZK Karakter: Iymer cwa Takeda - Testvérviszály
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.07.17. 16:41

Hogy én is válaszoljak a kérdésre:

Igen.

Tény hogy egy nemes lovaggá ütheti a jobbágyát, de ez földadomány nélkül szerintem nem volt szokás.
Legalábbis a korai feudalizmusban mikor még volt miből oszogatni, akkor még nem.
(A késői feudalizmusban a lovagi címnél már többet ért -és több javadalommal járt- egy jó hivatal, vagy poszt az udvarban mint önmagában a lovagi cím-más kérdés hogy nemesek töltötték be ezeket.)
A hűbéri rendszer elkötelezettsége a hűbérúr iránt azon alapszik, hogy ő adta a földet és a lovagi címet ezért neki te hűséggel tartozol.
A nemeslevél önmagában csak azzal a kiváltsággal járt, hogy nem kellett adót fizessél, de hadba kellett vonuljál ha a hűbérúr hívott.
A földbirtok nélküli lovagok, -ha nem volt elég pénze és földje- nemesek gyakran ugyanolyan katonaéletet éltek egy úr szolgálatában mint bárki, gyakran maguk váltak vazallussá, hogy megéljenek a katonáskodásból.

Az egyházi lovagrendekben nem volt feltétel a nemesi cím, mert ott más ideológiai alapon szerveződött a lovagság. (Bár tény hogy a főmuftik azért itt is nemesek voltak.)

Az a nemes akinek akkora birtoka van, hogy volt rajta egy parasztház, meg hét szilvafa, azok nemesek voltak ugyan, de nem volt akkora társadalmi súlyuk, hogy lovagi címeket osztogassanak.

Ugyanis a lovagság intézményének is volt egy bürokráciája ami számon tartotta a nemesek családfáját és egyebeket, egy elfajzott hasonlattal élve ők adták a "törzskönyv" hitelességét: és ez a "herold" tisztsége volt.
Fejedelmek és fejedelemnők, tornaegyesületek, városok szolgálatában álltak. Tudniuk kellett írni és olvasni. Feladatuk eredetileg a viadalok helyszínének kihirdetése, majd a címerek megtervezése és nyilvántartása volt (név szerint kellett ismerniük a küzdő feleket), krónikákat és címerkönyveket szerkesztettek. A középkori csatákban küldöncként szerepeltek, majd a csata után a címerek alapján azonosították az elesetteket. Genealógiai kutatásokat végeztek: vizsgálták a nemesek leszármazását, megállapították a tornaképessége, értelmezék a címer jelképeit. Közreműködtek ünnepi alkalmakon, ellenőrizték az udvari szertartásokat, esküvőket, temetéseket szerveztek. Feladatuk volt a bajvívás és a lovagi torna kihirdetése és lebonyolítása, a címerszemle lebonyolítása a tornákon, a résztvevők meghívása, neveik kikiáltása, bírói feladatok ellátása, a győztes kihirdetése. Háború és béke idején immunitással felruházott parlamenteri, futári, követi és diplomáciai megbízatásokat teljesítettek, kihirdették a háborút, a nemesek közti viták döntnökei voltak, közreműködtek a Lovagi Bíróságon (mely Angliában még ma is létezik). A harcban sohasem vettek részt és a sérthetetlenséget élveztek.

A wikiből utána tudsz nézni én is onnét vettem. (Jó nem a legautentikusabb forrás de most megteszi.)
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4314
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Lianna Pentangelin » 2009.07.17. 20:22

Köszönöm a válaszokat! ;)

Lianna
Mi, Lianna Pentangelin, Domvik kegyelmébõl mint Shadon örökös királynõje, esküszünk a Hétarcú Istenre, s minden szenteire, hogy Domvik egyházait, Shadon minden rendü lakosait jogaikban, szabadságukban megtartandjuk, mindenkinek igazságot szolgáltatunk, Shadon függetlenségét fentartandjuk; határait és a mi ezen országhoz tartozik gyarapitjuk és megteendjük mindazt, a mit ezen országaink javára, dicsõségére és öregbitésére megtehetünk. Domvik Minket úgy segéljen!
Lianna Pentangelin
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 1782
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Airun Al Marem » 2009.07.24. 5:28

Üdv

Valaki segítene ebben a tulajdonság és adottság dolog megkülönböztetésében? :shock:

Ugyanis most megzavarodtam:

Adottság:

"...ez a háttér, segítségével a karakter minden elköltött pontért egy általa választott tulajdonságát növelheti..."

Tulajdonság: (Erő, Gyorsaság, Ügyesség stb)

Na az lenne a kérdésem h ennek mi a lényege? Mármint a karakteralkotási összefoglaló a könyv 19. oldalán azt írja, hogy 20 KAP egy tulajdonság növelése. És mi értelme van 20 KAP ért megvenni, ha a háttér felvételéből simán kigazdálkodok mindent 1 KAP ból? :?
"...a hajnal a szabad ég alatt, a rákövetkezõ a dorani országút egy apró fogadójában találta. Meghalgatta a legfrissebb híreket, megtérített egy hegyi rablót, aki az élmény hatására tíz arannyal támogatta Darton evilági birodalmának ügyét..."
Airun Al Marem
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 307
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sessaryen » 2009.07.24. 6:15

Szia!

Egyszerű: az adottság igaz hogy 1 KAP - 1 Tulajdonság, de ez a KAP véglegesen levonódik a költhető 50-ből, mivel Háttér. Továbbá az Adottság segítségével faji max fölé is növelni lehet a Tulajdonságot, míg a 20 KAP-os megoldással nem. De még így sem növelhető 20 fölé.
Amúgy a 20 KAP-os Tulajdonságnövelés szerintem kicsit értelmetlen, mert abból a 20KAP-ból inkább veszek Kp-t és képzettségen keresztül növelem a tulajdonságot, amivel duplán jól járok. :D

Üdv:
S.
"Bocsáss meg! Eszemet az idő meg nem óvta,
Most fekete,fakó, mint könyv, múlt mélyiből."

Dale Avery: A Renegát
Sessaryen
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 984
ZK Karakter: Torum - Belső ellenség /Warhammer/
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Anhorienn » 2009.07.24. 7:34

Szerintem csak akkor van értelme venni 20KAP-ért, ha pl már költöttél 2 hátteret egészségre, azzal kitoltad pl 20-ig a korlátot (ha így játszotok), de csak pl 18 jelenleg az egészséged. Emlékeim szerint csak 1 olyan képzettség van ami az egészséget növeli, így képzettségből max 19-ig tudod felnövelni, pedig 20-ig lenne lehetőséged. sőt, ha oylan fajjal vagy, akkor nem is kell, hogy háttérként vegyél fel ilyet, de akkor is, csak 1 ilyen képzettség van amivel megnövelheted az egészséged. de lényeg, ezt akkor érdemes használni, ha nincs már olyan tanulható dolog ami növelné az adott tulajdonság értéket, de neked kellene hogy növeld....

/Albert Einstein/

Karaktereim:

Brodan Gravel, Új pyarron szülötte, homálytestvér rabszolgája, kocsmák ismerője.
Anhorienn
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Rannien Siey » 2009.07.24. 7:49

A 20 KAP-ért egy tulajdonságpontnak az az értelme, hogy magasabb szinteken is tudsz fejleszteni egy tulajdonságot, mivel hátteret csak 1. szinten lehet felvenni...
Az utolsó dolog, ami az agyába villant, egy széles pofájú ácsbalta volt. - Alan O'Connor: Kék éjszakák árnyai
Rannien Siey
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 799
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Wolftern » 2009.07.24. 7:55

Igen DE!

például minden tulajdonságomra felveszek adottság hátteret, (ebbe nem igen szólhat bele senki) és a 20 KAPot nem kell kifizetnem. Vegyük azt hogy én türelmes vagyok, és megvárom míg a képességeim elérik a 4.fokot, hogy tovább fejleszthessem a tulajdonságaim. És nem is olyan sokára elérem a maximumot, ha csak egy adott tulajdonságra koncentrálok. Ez szerintem így nem teljesen korrekt. Ezért volt jó hogy minden faj kapott + tulajdonságokat és volt különleges felkészítés. De így most már értek mindent. Köszönöm a segítséget.
WOLFTERN

Veni, vidi, vici az egyik legismertebb latin szállóige, jelentése: "Jöttem, láttam, győztem." Ez volt Julius Caesar üzenete Róma Szenátusának Kr. e. 47-ben II. Pharnakész pontusi király felett aratott győzelemről a Zelai csatában. Az üzenet tömör határozottságával Caesar a győzelem nagyságát akarta érzékeltetni és egyben saját katonai tehetségét és fölényét a Szenátussal és vetélytársaival szemben

sir Gerard Wolftern -Quiron Pentád
Ordwick Atar -Krán
Hafar Hasszabi -Taba el Ibara
Wolftern
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 343
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Anhorienn » 2009.07.24. 9:08

Wolftern írta: Ezért volt jó hogy minden faj kapott + tulajdonságokat és volt különleges felkészítés.

Nekem is jobban tetszett, amíg egy elf nem lehetett ugyanannyira erős mint egy ork, de egy ork nem futhatott olyan gyorsan mint egy elf, stb....
De ez sajna már elmúlt, és oda az egy kézben forgatott pallossal rohangáló ork, barbár ami kiváltságos dolog volt...

/Albert Einstein/

Karaktereim:

Anhorienn
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sessaryen » 2009.07.24. 9:33

Nem értem mit panaszkodtok.
Annyi a változás, hogy nem bónuszok vannak, hanem korlátok.
Minden fajnak megvan a maga tulajdonság korlátja, amit elérve nem tud túllépni.
Itt legalább van lehetőség a folyamatos fejlődésre, nem fog egy 18 éves kölyök máris egy 30 éves tulajdonságaival rendelkezni...
A KF meg kicsit életszerűtlen volt, ha belegondoltok. Az Adottsággal az átlagon felüliséget jobban lemodellezték szerintem.
Persze kinek-mi tetszik. De ha az jobb volt, akkor játszatok az ETK szerint és meg van oldva a dolog.

S.
"Bocsáss meg! Eszemet az idő meg nem óvta,
Most fekete,fakó, mint könyv, múlt mélyiből."

Dale Avery: A Renegát
Sessaryen
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 984
ZK Karakter: Torum - Belső ellenség /Warhammer/
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 119 / 153 • 1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 153

Vissza: Csevegõ