• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 117 / 153 • 1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 153

Re: Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2009.05.19. 14:59

Meridian írta:A tűzvarázslóknak ha jól emlékszem nincs semmiféle mágiaérzékelési metódusuk.
Ez nem egészen igaz, az Őstüzet képesek érzékelni a megfelelő varázslattal.

Ami a bárdokat illeti, ha jól emlékszem a könyvre, akkor ez a képességük megszünt, és megkapták a boszorkányok egy varázslat formájában (még néztem is, hogy mi a francnak tápolják tovább azt a kasztot, ami szvsz eleve a legtáposabb).

A papok emlékeim szerint a saját istenük templomában, vagy a nekik szentelt helyen megérzik a mágiát. Vagy legalábbis régen megérezték, az UTK-ban nem tudom.

A varázslókról szintén csak elavult információkkal bírok, de az biztos, hogy egy varázsló megérezte, hogy ha egy másik varázsló belép a valódi Zónájába (a varázsjel nem számított), illetve, ha ugyancsak a valódi zónáján belül mágikus tevékenység (működő varázslat, mágikus rajzolat, varázstárgy, stb) volt jelen, de a más mágiaformát használókat nem. Persze amit megéreztek, azt sem tudták beazonosítani: pl egy tömegben így nem lehetett kiszúrni, hogy ki a varázsló, nem tudta meg, mire jó az adott rajzolat, stb.
Az az egy baj a semmittevéssel, hogy sose tudod, mikor végeztél.
"A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem."
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 830
ZK Karakter: Heian Amanodel - Arabel megtisztítása
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Ulrich » 2009.05.19. 19:59

bárd: nem a mágiát atárgy történetét ismeri fel -ha van - olyan Yneveken ahol ritka a varázstárgy /szerintem az/
amúgy varázsolnia köll ha mágiát sejt - már ha van ilyesmi varázslata - ezt meg nem tudom

banya bm: varázslat nélkül nem érez semmit se, persze oolyat amit tud csinálni felismer de nem a mágikus kisugárzását - pl hatalom itala szagról :)

pap: ua mint a bm6banya - de a szent helyeket megérzi.

varázsló : na ezt vágom nagyon - a leplezetlen mágiát zónáján belül megérzi, de pontos helyét vagy annak milyenségét már nem tehát nem tudja hogy szent szimbólum vagy rúnakard vagy hatalom amulett - azt már fürkésznie kell.

egymás zónáit pedig megérzik de csak vari vari-ét . pl : papét nem
ezt meg tudja különböztetni nem varázstárgyként tucat mágia forrásként érzékeli tudja hogy az egy zóna, sőt ha azegy feketemágusé - fekélyes beteges gonosz - akkor azt is tudni fogja.

Mellesleg az ilyen zónákat a pap is kiszúrja :)
Jobbodat éles kard, balodat erős pajzs, hátadat hű barát védje.
Ezért gondosan bánj a fegyverzeteddel és néha azért mégis nézz a hátad mögé.
Ulrich
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 46
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Ulrich » 2009.05.19. 20:02

A varázslókról szintén csak elavult információkkal bírok, de az biztos, hogy egy varázsló megérezte, hogy ha egy másik varázsló belép a valódi Zónájába (a varázsjel nem számított), illetve, ha ugyancsak a valódi zónáján belül mágikus tevékenység (működő varázslat, mágikus rajzolat, varázstárgy, stb) volt jelen, de a más mágiaformát használókat nem. Persze amit megéreztek, azt sem tudták beazonosítani: pl egy tömegben így nem lehetett kiszúrni, hogy ki a varázsló, nem tudta meg, mire jó az adott rajzolat, stb.[/quote]

szerintem számít a varázsjel is mint a zónájának kiterjesztése - ezért nem hagyják maguk mögött soha sem

a tömeg jogos tudja hogy valami van de nem tudja kiből miből
Ulrich
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2009.05.19. 20:23

Én úgy emlékszem, hogy a Zóna varázsjel nem számított ez esetben. Ilyen jeleket meg azért nem hagynak úton-útfélen, mert tárgy-személy szimpátiában áll a varázslóval.
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Ulrich » 2009.05.19. 20:28

ebben is tökéletesen igazad van viszont - még ha a szabály nem is így szól, bevallom homály fedi már a fejemben - akkor is úgy logius hogy a zónáján belül és a zónavarázsjelén belül is képes távolbahatás nnélkül varázsolni , tehát a zóna varázsjel zónát hoz létre ahogy a neve is mutatja így annak kisugárzása is köll légyen különben nem zóna.

no nem mintha nem részletkérdés lenne , de ha ómadár az én kalandomra vonatkozólag érdeklődöl akkor ez a válasz, nyílt színem vagy más km esetében meg eldönti az illetékes
Ulrich
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2009.05.19. 21:15

Na, csak nem bírtam ki, hogy ne nekem legyen igazam, utánanéztem ennek a zónás dolognak mind az ETK-ban, mind az UTK-ban, és ugyanazt találtam (előbbiben a 293. az utóbbiban a 257. oldalon):
Egy varázsló azonnal megérzi, ha egy másik varázsló Zónájába kerül. Azt azonban, hogy kicsoda az illető, csak akkor képes megállapítani, ha már legalább tucatnyi alkalommal tartózkodott a Zónájában. Azt meghatározni, hogy merre található a másik Zóna középpontja, és hogy milyen tudású a másik varázsló, lehetetlen. Ráadásul a varázsló csak saját, természetes Zónáján belül érzi meg egy másik varázsló jelenlétét, Zóna varázsjelének hatósugarában nem!

Edit: bocs, most vettem észre mégis egy különbséget: ETK szerint elég fél tucatnyi alkalommal a másik Zónájába lépni, de azt hiszem ez most mellékes...
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2009.05.23. 8:58

Üdv!

Talán ez a legjobb topic a dolognak... Yneven ugye a téllel kezdődik az év? Ha jól emlékszem, Kyel hónapjaival kezdődik... volt valahol egy pyarroni naptáras dokumentumom, de valahova elkavarodott.

M.
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. "
"Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1786
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dierol » 2009.05.23. 9:18

Summarium 456.o Pyar naptár

1 nap 20 óra
1 hét 5 nap
1 hónap 4 hét (holdhónap)
1 év 620 napos.

Az újév beköszöntét nem ünneplik meg. Kyel két havának első napja csak a Városok Városa számára jelenti az idő kezdetét, ezért a kontinens egyes vidékei közt egyéves dátumcsúszások is lehetnek. Pyarron 500 évenként korrigálja/korrigáltatja ezeket. Utoljára a 14. zászlóháború végén.

Hideg:
A Teremtés és Pusztítás hónapjai (Kyel Két Párja):
Kyel első hava - "Szándék"
Kyel második hava - "Akarat"
Kyel harmadik hava - "Harag"
Kyel negyedik hava - "Végítélet"

A Halál hónapjai (Darton Terce):
Darton első hava - "Sikolyok"
Darton második hava - "Csend"
Darton harmadik hava - "Kacaj"

A Bosszú hónapjai (Uwel Terce):
Uwel első hava - "Pengék"
Uwel második hava - "Csontok"
Uwel harmadik hava - "Hamvak"

Meleg évszak:
A Dal hónapjai (Alborne Terce):
Alborne első hava - "Lant"
Alborne második hava - "Álmok"
Alborne harmadik hava - "Ébredés"

A Tűz és Fény hónapjai (Adron Kvartja):
Adron első hava - "Áldozat"
Adron második hava - "Engesztelés"
Adron harmadik hava - "Lángok"
Adron negyedik hava - "Feloldozás"

A Tudomány hónapjai (Krad Kvartja):
Krad első hava - "Ifjak"
Krad második hava - "Bölcsek"
Krad harmadik hava - "Beavatottak"
Krad negyedik hava - "Felemelkedők"

Esős évszak
A Hatalom és Szertartások hónapjai (Dreina Terce):
Dreina első hava - "Fogadalmak"
Dreina második hava - "Esküvések"
Dreina harmadik hava - "Fohászok"

A Vizek hónapjai (Antoh Terce):
Antoh első hava - "Hullámok"
Antoh második hava - "Áradás"
Antoh harmadik hava - "Tengercsend"

A Harc hónapjai (Arel Kvartja):
Arel első hava - "Zivatar"
Arel második hava - "Kék Acél"
Arel harmadik hava - "Sólyomszárny"
Arel negyedik hava - "Holdak és Vándorok"

Főbb ünnepek: A Teremtő Akarat ünnepe, Az Eltávozottak ünnepe, A Kitekintés ünnepe, A Kettős Hold ünnepe, A Maszkok ünnepe, A Tengercsend ünnepe, A Győztes Csaták ünnepe
Shirin Cossagor - Intrikák Hálójában - Felfüg.
Alto sin Vortem - Ködtenger - Lezárva

"Minden nagy kaland a rossz tervezés eredménye."
Dierol
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 759
ZK Karakter: Shirin Cossagor - Intrikák Hálójában - Felfüg.
ZK Karakter: Alto sin Vortem - Ködtenger - Lezárt
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2009.05.23. 10:39

Király!

Köszönöm szépen. Mondjuk ez érdekes, hogy ilyen csúszások vannak, de ez van. Lényeg: tél --> Kyel havai :D

M.
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2009.05.27. 17:09

Üdv!

Hm... duplázom a reagokat, sorry, de nem tudom a másikhoz fűzni ... :)

Nos, szóval az úgy történt, hogy elkezdtem olvasgatni a Bestiáriumot valami jó kis szaftos szörny után, és ahogy lapozgattam, megakadt a szemem az Árnyjáró fajon. Persze, mind ismerjük, valaha kyrek, Elátkozott Vidék meg hasonlók, mindazonáltal felfigyeltem egy érdekes problémára, már ami a mágiahasználatukat illeti, és ez bizony mint a varázsló kasztot kedvelő játékos igencsak böködi a szemem.

Tudniillik az Árnyjárók valami ősi örökség gyanánt képesek a mozaikmágia Természetes Anyagok mágiájának korlátozott alkalmazására. És ha jól értelmeztem, itt nem arról van szó, hogy hasonló hatást hoznak létre, hanem IGENIS ugyanazokat a varázslatokat használják csak nem mana pontból. Ennélfogva feltételeztem, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak a képességeikre, mint egy dorani varázslóéra. És, minő meglepetés, tévedtem: egy árnyjáró nyugodtan a nyakadra rakhat egy kötelet, amit átalakít vassá, és úgy megfulladsz, mint a huzat, se Személyes Aura, se semmi. Na most akkor kérdezem én, árnyjárókkal szemben hatástalan a lélek, vagy hogy is van ez? A mágiaformák ugyan azok, de ha esetleg mégis valami különleges képesség lenne, akkor sem hagyhatná figyelmen kívül a Lélek védekezését, az manahasználattól és minden egyébtől független.

Felmerült tehát bennem a kérdés, hogy akkor az Árnyjárók egyik veszedelmes képessége egy kis módosítást igényel a játék mágiarendszerének szabályai alapján, vagy épp ellenkezőleg, a Mozaikmágiánál leírtak megfosztották a varázslókat egyik igen veszedelmes fegyverüktől?

Persze kétségkívül igaz, hogy így a varázsló még "tápabb" kaszt lenne, de az a meglátásom, hogy így például azok, akik a természetes anyag mágiájára szakosodtak, vagy létrehoznak egy mozaikot, vagy pedig teszem azt köveket teremtenek az ellenfél orra elé, feje fölé, stb, hogy esetleg valami hasznuk is legyen egy harcban. Nem mondom, hogy engedjük meg, hogy a varázsló egy ajtólapot beleteleportáljon az áldozat tüdejébe, de azt, hogy egy kötelet átalakítson vasgyűrűvé, igazán engedélyezhető... hogy ez a bizonyos kötél egy ember nyaka köré teremtődött, hát istenem...

M.
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Ulrich » 2009.05.27. 17:25

érdekes gondolat, a válasz szerintem : nem
mégpedig azért mert erősen játékegyensúlybontó lenne így egy jó km azonnal felülbírálja a könyvet és természetesen véd a lélek és kész. ilyenkor mindig gondolj arra hogy ami a kedvenc mágus karidból félistent csinál az a kedvenc harcosodnak vagy papodnak a végét jelenti.

erősen tömeggyilos hajlamú mesélőknek soha ne adj ötleteket hogyan szivathatnak meg :)
Ulrich
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2009.05.27. 17:29

Tudom, hogy alkalomadtán tömegpusztító fegyver lehet, csak fel kívántam hívni a figyelmet egy apró kis következetlenségre a játékon belül. Jómagam leginkább a nekromancia (ami ... szóval kissé finomításra szorul) a mentálmágia és az elemi mágia híve vagyok, ha meg nagyon természetes anyagozni akarok, kénytelen vagyok ennyivel beérni. Csak felmerül bennem a kérdés, hogy ha a kötél-vasgyűrű példa nem engedélyezett, akkor ha teszem azt a rohamozó barbár elé teremtett kard vagy egy kőből átalakított dárda sem működhet?

M.
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dierol » 2009.05.27. 17:43

További példák a Személyes Aura szabályára:
UTK, 318. oldal, BM mágia, anyagpusztítás:
"További kikötés, hogy ... Mint ahogy élőlénnyel teste, tárgyai, felszerelése sem képezhetik a varázslat tárgyát. (hiszen azok lény Személyes Aurájának részei)
De a szilánkokra robbantásnál is ott a kitétel a személyes aurára...
Megnéztem a 94-es kiadást, s ott is szerepelt már ez az utalás.

Szóval a kedvenc boszorkánymesterem nem tüntetheti el a rohamozó lovag pallosát, mellvértjét - még ha lenne is elég hatalma hozzá...

De az UTK 267. oldal, papi mágia - szétzúzás leírása külön kiemeli, hogy nem védi meg a tárgyakat a Személyes Aura, s ez "megsérti a varázslók által leírt, természetet irányító törvényeket"
Két kissé erőltetett magyarázat van:
1, az elátkozott vidéken senkinél nem érvényesül a személyes aura védelme, mert annyira torzult a hely mágikusan.
2, az árnyjárók is rájöttek, hogy lehet megsérteni a "természetet irányító törvényeket"
3, csak...
Shirin Cossagor - Intrikák Hálójában - Felfüg.
Alto sin Vortem - Ködtenger - Lezárva

"Minden nagy kaland a rossz tervezés eredménye."
Dierol
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 759
ZK Karakter: Shirin Cossagor - Intrikák Hálójában - Felfüg.
ZK Karakter: Alto sin Vortem - Ködtenger - Lezárt
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2009.05.27. 18:57

Nos, egy lovag pallosát szerintem igenis varázsló is bm is tönkre tudja tenni, ameddig az nem a személyes aura része (lásd Kardművészeknél külön kiemelve)

Ami a papokat illeti, nem játsszák ki a varázslók által leírt törvényeket, pontosabban nem ők, hanem az istenek, a szakrális mágia tehát ilyen szempontból különc. A szétzúzás már az ETK-ban is áthágja a személyes aura védelmét, bár szerintem a KM részéről meggondolandó, mennyire etikus az alkalmazása teszem azt egy Kardművész ellen...

Az árnyjárók mágiája nem isteni eredetű, szóval ez a lehetőség szerintem kizárva.
Ami az Elátkozott vidék mágikus fekélyét illeti, szerintem akármennyire is torzult, a Lélek Auráját nem tudja elnyomni, bár ez nyilván további fejtegetésre adhat okot.

Amint látom mindannyian keressük a választ a problémára, de egyelőre nem tudjuk megfejteni a nagy titkot :)

M.
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2009.05.27. 19:53

Személyes Aurával kapcsolatban:

Szerintem az árnyjárók mágiája egész egyszerűen egy emberi tévedés, ami a legnagyobb koponyákkal is megeshet (hát még a Tuanosokkal - na jó, ez gonosz volt :twisted:). Az ÚTK 365. oldalán világosan le van írva mi ellen véd a Személyes Aura, és ebbe beletartozik az is, hogy ha egy ezüstgyűrűt vassá transzmutálunk, majd az áldozat nyakára húzzuk, akkor visszaváltozáskor nem fejezi le az illetőt. Bár az árnyvadászos példa ellenkező irányú (nem vissza-, hanem átváltozáskor fejti ki fejveszejtő hatását), nem hinném, hogy ez lényeges lenne (egyébként ez már az ETK 300-301. oldalán is megtalálható, de tudtommal az ÚTK a hivatalos szabálykönyv a fórumon).

A levegőbe, rohamozó harcos elé teremtett (vagy átalakított) fegyver viszont szerintem működhet, mert ott nem a mágia közvetlen hatása az anyagi test sérülése. Értem ezalatt a mágia megfoganása és/vagy eloszlása által okozott változást az Elsődleges Anyagi Síkon - ez csak a kard megjelenése, amit meg nem akadályozhat meg a Személyes Aura, mert akkor épp nincs is ott. Ha meg tovább akarunk kukacoskodni, akkor azt lehet mondani, hogy a harcos "önszántából" szaladt bele a kardba, ilyenkor meg ugye a védő hatás nem érvényesül...

A lovag pallosa valóban nem része a Személyes Aurának, amennyiben épp nincs a lovagnál. "Személyes Aurának nevezzük azt a különleges védelmet, amit a lélek ad az általa uralt testnek, a testen viselt holmiknak, kézben tartott fegyvereknek és egyéb tárgyaknak. Bizonyos különleges esetekben a Személyes Aura védelme akkor is megmarad a tárgyon, ha az nincs a tulajdonosánál. Ilyen például a kardművész saját kardja, [...]" (ÚTK 364. oldal) Tehát az, hogy a kardművész kardja része a Személyes Aurának, csak annyit jelent, hogy akkor is védi, ha nincs a kardművésznél. A lényeg a lényeg: a lovag pallosát tényleg tönkre vághatja a bm is, de nem akkor, amikor az említett lovag épp magasba emeli a fegyvert, hogy lesújtson az épp a földön fekvő bm-re.
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 117 / 153 • 1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 153

Vissza: Csevegõ