• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Torozon Tavernája

A lezárt, de még elérhetõ fórumok gyûjtõhelye...

Moderátor: Admin

Téma lezárva
2989 hozzászólás • Oldal: 94 / 200 • 1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 200

Re: Torozon Tavernája

HozzászólásSzerző: Navaratna » 2009.04.12. 12:52

Üdv mindenkinek, épp most áztatott végig az ég, személyében pedig az első valami volt, ami meglocsolt :) Remélem, az utolsó is lesz egyben.

A találkozón készült fotókra én is kíváncsi vagyok, távollétem ellenére :)
Blogom: http://ihletkapu.blogspot.com/
Navaratna
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 5193
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Orwen del'Correl » 2009.04.12. 16:28

Sajna nem látta senkit kattogtatni, leszámítva jóembert a helyi újságtól. Ők is csak Conék asztaát fényképezték. :/
Caieverri mester által hitelesített családi okiratok
Richard Simms - Redmondi mesék ZK [Adatlap] [Rendőrségi Nyilvántartás]
Orwen del'Correl
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1133
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2009.04.13. 9:07

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok minden Kedves Fórumozónak! Hölgyeknek sok-sok locsolót. férfiaknak sok sört, tojást, akármit ;)

M.
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. "
"Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1786
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.04.13. 9:39

Én a magam részéről azt amit ma az átlagember "Húsvét" címszó alatt "ünnepel".; azt mindennek tartom, csak annak nem, amiért ez az ünnep létrejött. 70%-80%-nak nemcsak arról nincs a leghalványabb fogalma hogy mit ünnepel egyáltalán, hanem abszolúte nem is érdekli.
A lényeg az, hogy munkaszüneti nap van, lehet sonkát és sütit zabálni, meg inni. Ja és a nagyobbacska gyerekeknek meg lesz extra zsebpénze, a fiatal hölgyek meg sikitófrászt kapnak, mert egy napig fog bűzleni a fejük.
A rutinosabbja ilyenkor elhúz valahová kiruccani és le van tudva a húsvét.
Azt igazából soha nem értettem, hogy ehhez az abszolút keresztény egyházi ünnephez -ami kizárólag a mélyen vallásosak esetében van jelentősége- hogy kapcsolódik a tojást tojó nyúl, de majd kinyomozom.
Mivel jómagam nem vagyok egy mély vallásos ember, nem szégyellem bevallani, de én a magam részéről a legutálatosabb "ünnepnek" tartottam, ami csak arra jó hogy kényszeredetten végigjárjam a közeli-távoli rokonságot-komaságot leégessem magam valami idétlen falusi locsolóversikével, amit ők legalább annyira kívánnak mint egy hátpúp, de hát most Húsvét van és ezt kell szeretni...
Így aztán olyan 15 éves korom óta leszoktam a locsolósdiról.

Felnőtt fejjel persze tudom, hogy Jézus feltámadásának az örömünnepe, és a Húsvét hétfő az első napja a hosszú böjt lezárásának (egyébként a Húsvétot megelőző böjtöt tartja valaki?) amikor az emberek húst vehettek magukhoz, (ezért Húsvét); de mivel én nem vagyok vallásos, így túlzottan nem izgulok fel a Húsvét szó hallatán, de tisztelem, ha valakinek ez lelki igénye, szükséglete és őneki ez jelent valamit. Sajnos személy szerint az én életemből kimaradt a vallás, egyedül azért lettem megkeresztelve, mert a feleségemmel egyházi esküvőt akartunk, amúgy pogány lennék.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4315
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Noryella » 2009.04.13. 10:55

Castor de Vinter írta:Én a magam részéről azt amit ma az átlagember "Húsvét" címszó alatt "ünnepel".; azt mindennek tartom, csak annak nem, amiért ez az ünnep létrejött. 70%-80%-nak nemcsak arról nincs a leghalványabb fogalma hogy mit ünnepel egyáltalán, hanem abszolúte nem is érdekli.
A lényeg az, hogy munkaszüneti nap van, lehet sonkát és sütit zabálni, meg inni. Ja és a nagyobbacska gyerekeknek meg lesz extra zsebpénze, a fiatal hölgyek meg sikitófrászt kapnak, mert egy napig fog bűzleni a fejük.
A rutinosabbja ilyenkor elhúz valahová kiruccani és le van tudva a húsvét.
Azt igazából soha nem értettem, hogy ehhez az abszolút keresztény egyházi ünnephez -ami kizárólag a mélyen vallásosak esetében van jelentősége- hogy kapcsolódik a tojást tojó nyúl, de majd kinyomozom.
Mivel jómagam nem vagyok egy mély vallásos ember, nem szégyellem bevallani, de én a magam részéről a legutálatosabb "ünnepnek" tartottam, ami csak arra jó hogy kényszeredetten végigjárjam a közeli-távoli rokonságot-komaságot leégessem magam valami idétlen falusi locsolóversikével, amit ők legalább annyira kívánnak mint egy hátpúp, de hát most Húsvét van és ezt kell szeretni...
Így aztán olyan 15 éves korom óta leszoktam a locsolósdiról.

Felnőtt fejjel persze tudom, hogy Jézus feltámadásának az örömünnepe, és a Húsvét hétfő az első napja a hosszú böjt lezárásának (egyébként a Húsvétot megelőző böjtöt tartja valaki?) amikor az emberek húst vehettek magukhoz, (ezért Húsvét); de mivel én nem vagyok vallásos, így túlzottan nem izgulok fel a Húsvét szó hallatán, de tisztelem, ha valakinek ez lelki igénye, szükséglete és őneki ez jelent valamit. Sajnos személy szerint az én életemből kimaradt a vallás, egyedül azért lettem megkeresztelve, mert a feleségemmel egyházi esküvőt akartunk, amúgy pogány lennék.

Szia!

Én Római Katolikusként tartom a böjtöt is, és a Nagypénteki körmeneten is résztveszek rendszeresen... :D
Néhány dologra had reagáljak:

1. A piros tojás és nem a nyúl kapcsolódik a húsvéthoz.
A történet szerint Nagypénteken, mikor Jézus a kereszten haldoklott egy asszony állt meg a kereszt alatt.
Az asszonynál egy kosárban tojások voltak és Jézus lehulló vére festette őket pirosra.

Azt viszont sajna én sem tudom, hogy a nyúl hogy jön a képbe... :(

2. A Locsolkodás néphagyománya egy igen érdekes témakör.
Ugyanis a termékenységgel van kapcsolatban. Régen az eladósorban lévő, fiatal és termékeny lányokat locsolták vízzel, majd később kölnivel a szintén "ivarérett" :lol: fiatal házasodni vágyó legények.
Ez egyfajta megtermékenyítés is volt régen... :lol:

Szóval eléggé vicces számomra a szitu, ha látom, hogy a tízéves kisgyerekek jönnek és locsolják a nagyikat.
Főleg, ha belegondolok az igazi jelentésébe... :rotfl:
"Aki a gombát szereti, rossz ember nem lehet... sokáig..." /Besenyő Pista bácsi/
Noryella
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 273
ZK Karakter: Ariel /Intrikák Hálójában/
Karakter: Dorien /Shadon, Ronella tartomány (Tengerkapu)/
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Ulrich » 2009.04.13. 10:59

oda se neki komám én is pogány volnék ha budhistává nem válok menet közben- az nagy show volt amikor elősször voltam budhista tanítasom pesten ( Lama Ole tartotta ) voltam már vagy 21 anyám m eg telesírta otthon a kispárnát hogy peszippant valami szekta :) na ja nem "világvallás " szekta ez van.

Amúgy teljesen egyetértünk a legjobb a nyúlban hogy nincs meló.

Amúgy a nyúl szerintem onnan jön hogy csóró középkori arcok ha tavasz elején húst akartak enni tényleg neki kellett látni feltúrni az erdőt mert a téli tartaléknak már emléke sem maradt - ezért volt a böjt is- ne csak úgy szimplán éhezzünk hanem legyen ok és úgy hátha könnyebben viseljük el- szóval kimentek a mezőre és kerestek nyuszit meg tojást - gondolom én aztán lehet hogy nem.
Jobbodat éles kard, balodat erős pajzs, hátadat hű barát védje.
Ezért gondosan bánj a fegyverzeteddel és néha azért mégis nézz a hátad mögé.
Ulrich
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 46
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Jomadar » 2009.04.13. 11:53

Érdekes, hogy pogánynak hívják a nem hívőket, pedig az kb 1000 éve volt jogos. Vagy ennek is van valami racionális oka?
Ki egyszer megtapasztaltad a repülést, a földet ég felé fordított tekintettel járod, ahol egykor ott lehettél és ahova mindig visszavágysz.
Leonardo Da Vinci
Jomadar
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 848
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.04.13. 12:11

Pontosítsunk: pogány gyűjtőnévvel illetnek mindenkit a keresztények, aki nem keresztény.
Beletartozik mindenki aki hisz valamilyen istenben, de nem keresztény. Például a sámánizmus-totemizmus, de a spiritizmus is.
Tulajdonképpen egy elhatároló fogalom amivel a keresztyének különböztetik meg magukat az emberiség többi részétől.
Az hogy valaki pogány korántsem egyenlő azzal, hogy nem hisz istenben.
Sőt mi több a pogány eredeti értelemben nagyon is aktív hitéletet él, csak több istenségben hisz/hihet.
Az angol is hasonló szóalakot ismer rá: paganism.

Jómadár!

1000 éve nem létezett ilyen hogy "nem hívő" VALAMIBEN mindenki hitt. Legyen az totemista magyar nomád vagy egy iszlam hívő tuareg.
Az ateizmus, vagy a racionalizmus valóban nem tartozik bele a "pogány" szó eredeti értelmébe, de ezt nem fogod tudni megmagyarázni a full fanatic katolikus 80 éves Mari néninek aki az első sorban csápol mikor a pap hírdeti az igét. Az átlag vallásos számára az ateizmus és az isten létét tagadó gondolatok is pogányság, számukra nem számít hogy ez történetileg nincs éppen így. :roll:

Noryella!

A böjtön én is gondolkodom, állítólag az ésszel végzett böjt méregtelenítő hatású. A gond csak az, hogy imádok enni. 8)
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Ulrich » 2009.04.13. 14:59

szerintem a böjtbe nem tartozik bele a hal meg a tojás ami már fél siker , de lehet hogy háziszárnyasokkal is lehet valami kivételt tenni , akkor viszont halászlé csirkepörkölt nokedli lehet méregteleníteni ezerrel :)
Jobbodat éles kard, balodat erős pajzs, hátadat hű barát védje.
Ezért gondosan bánj a fegyverzeteddel és néha azért mégis nézz a hátad mögé.
Ulrich
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 46
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Siffad » 2009.04.13. 15:02

Szerény tudomásom szerint a nyúl és a tojás is termékenységszimbólum, a régi "pogány" vallás maradéka. A keresztény vallás számos ősi hagyományt és szimbólumot átvett.

Párszor voltam különféle vallásoktatáson és a legkirívóbb dolog, ami miatt mindig otthagytam, hogy azt állítja, csak az ő útja az egyetlen, mindenki más "elkárhozik".
I. OM tali: Elhagytuk Masgart!!

KARAKTER:
Worag, a lelenc, Darton-pap
Vjírgas Margalos, (codex)
Siffad
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 555
ZK Karakter: Worag, a Lelenc (Füstölgő Nyomokon)
ZK Karakter: Vjírgas Margalos (Nadír Könnyei, Codex)
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.04.13. 15:45

Vígasztaljon a tudat, hogy a "mindenki más" is ezt állítja a kereszténységről, ami kisebbségi vallás a világ összlakosságához képest.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Navaratna » 2009.04.13. 18:18

Egyetértek Siffaddal. A kereszténység jól beépítette és átformálta a maga képére a régi világ hitelemeit, hogy az adott új vidék - frissen térített- lakossága könnyebben elfogadja az ő hitüket, és beilleszkedjen. Május elseje - még odébb vab, de rohan az idő...- sem a munka ünnepe elvileg, és bizonyára erre a napra is esik valami szent imádata, nehogy már kimaradjon, meg mért is ne szúrta volna a fadíszítés, táncika a csuhások szemét. Bocsánat, hogy csak így kiragadtam, és nem tüntettem fel, régen mit ünnepeltek május elsején és milyen szent napja esik rá, hanyag vagyok.
Ha már Castor bevállalta, bevállalom én is: a kereszténység olyannyira hidegen hagy, mint amennyire az beépült az állam életébe. Teljesen. Aki keresztény, legyen, aki nem az, ne legyen. Higgyen mindenki abban, amiben jól esik neki. Mindenkinek igaza van és senkinek se. Ennyi :P

Javítom magam: húsvét helyett legyetek termékenyek, mint a nyúl! :P

Castor: az egyházi esküvő nálatok a rokonság hagyománya miatt szükségeltetett, vagy mert van a templomi frigynek egy sajátos hangulata? :)

A mai napom programja, így utólag: kutyakiállításon voltam Szilvásváradon. Semmi húsvét, semmi menekülés, inkább kihasználtam, hogy nemcsak én érek rá, és kiruccanhatok a szabadba.

Méregtelenítés: nem is tudtam, hogy méreg van bennem. Mármint olyan, amit böjttel csak úgy ki lehet seperni. Legfeljebb könnyítek az emésztésemen vele, mint ahogy a vértisztítókúrától jó sokat hugyozok, de attól a vérem nem lesz frankóbb. Szar lenne, ha mindenféle kúráktól ugrálna a vérem összetétele, mehetnék intenzívre. Felfigyeltem rá, sok egészséget célzó kúra kissé áltudományos, de amíg kárt nem tesz, hajrá.
Navaratna
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Siffad » 2009.04.13. 18:33

Nos, sosem akartam támadni egyetlen vallást sem, bocs, ha félreérthető voltam.

Bár Castor-tól kérdezted, engem is érint: nálunk csak én vagyok megkeresztelve, de a párom vágya volt a templomi esküvő, ezért külön engedéllyel volt templomi esküvő is. Tehát nálunk csak a népbe nevelt hagyomány miatt volt.
Az igaz, hogy megvan a maga "fílingje", később azon nevettünk a legtöbbet, hogy se a feleségem, se én nem tudtuk elsőre kimondani az ANYASZENTEGYHÁZ szót.

Javaslom a házasulandóknak, gyakorolják otthon :)
I. OM tali: Elhagytuk Masgart!!

KARAKTER:
Worag, a lelenc, Darton-pap
Vjírgas Margalos, (codex)
Siffad
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 555
ZK Karakter: Worag, a Lelenc (Füstölgő Nyomokon)
ZK Karakter: Vjírgas Margalos (Nadír Könnyei, Codex)
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.04.13. 19:54

Navaratna írta:
Castor: az egyházi esküvő nálatok a rokonság hagyománya miatt szükségeltetett, vagy mert van a templomi frigynek egy sajátos hangulata? :)

Utóbbi.
Nos a motiváció az volt hogy a párom templomi esküvőt szeretett volna, de nem vallásos elkötelezettség miatt, hanem mert az úgy szép, és hozzátartozik egy "igazi" eskövőhöz -pontosabban ahhoz a képhez, ami a párom és én szerintem kell ahhoz hogy boldognak érezzük magunkat ezen a napon. Hozzáteszem nem bántam meg, pedig még jegyes oktatásra is kellett járjak miatta, konfirmálnom és keresztelkednem kellett, meg minden.

Jó most lehet hogy a mély vallásosok itt szörnyülködnek hogy hogy beszélhetek ilyen banálisan ezekről a szentségekről, dehát tényleg nem lettem ezektől a külsőségektől vallásosabb, egyedül azért vállaltam be, mert templomi esküvőt akartam a párom miatt, de amúgy azóta se teszem be a lábam templomba hogy istentiszteletet halgassak.
Nincs rá igényem, és nem fogom tupírozni meg festeni magam, hogy de igen, a keresztelés után én más ember lettem. Fenéket.
Főleg úgy hogy van saját elméletem, saját hitem és elgondolásom ezekről a dolgokról csak az nem a református "official" álláspont, és nem is tartozik senkire, elég annyi hogy NEKEM elegendő. És hogy ez nem egyezik az átlagemberek vallásos életről alkotott elképzeléseiről, nos hát az az ő bajuk.
Szerintem ha képmutató vagyok éppen azáltal válnék rosszabbá, mit amilyen a keresztség előtt voltam.
Főleg azzal van problémám hogy egy külső ember (pap, lelkész) akarja megmondani nekem hogy én mit gondoljak Istenről, meg erről az egészről. Mintha legalábbis fogyatékos lennék akinek nem lehet saját tapasztaláson alapuló hite ezzel kapcsolatban és mindent meg kéne magyarázni neki, mint egy komplett idiótának.
De ez szigorúan az én véleményem és attitűdöm a vallással kapcsolatban, elismerem hogy vannak emberek, akiknek ez lelki szükségletük, igényük, áldásom rá engem nem zavar, amíg nem akarnak újságot nyomni a kezembe, meg az utcán agitálni, hogy menjek el és megváltozik az életem...

Méregtelenítés.
Annyiban azért jótékony hatású a böjt, hogy ha nem viszel be a szervezetedbe tápanyagot (folyadékot viszont igen!!!) egy rövid ideig, a májadnak van ideje teljesen megtisztítani a véredet az ételekben található nem túl egészséges dolgoktól. (ételszínezék adalékanyagok, meg mit tudom én mik) Nem masszív és tartós éhezésről, izomleépülésről beszélek, hanem olyan rövid időszakról ami alatt nem zabálsz a gumicukortól a húslevesig mindent, ha az anyagcseréd nincs akkora terhelés alatt, feltételezem, az jót tesz neki.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Navaratna » 2009.04.14. 9:12

Fura. Azt hittem, az esküvő a párról szól, nem a körítésről. Azaz annak örülnek, hogy azzal vannak, akit egy életre választottak, és nem a külsőségektől várják a boldogságot. Vagy ez önszuggesztió része? Ott vannak, ahol elképzelték, abban, amiben jól mutatnak, és akkor boldogok lesznek, és ha az a nap boldog, akkor az elkövetkezendő életük is boldog lesz?

Morfondírozok kicsit. Az esküvő mégsem a párról szól, mert a főszereplők: a meghívott vendégek.
A legutóbbi esküvő alkalmával a rokonságomban az derült ki, a csinnadrattát a rokonság kérte, a pár beérte volna két tanúval, anyakönyvvezetővel. Szomorú volt látni - nem szúrta ki az ember szemét, de néha a pár elég erőltetetten mosolygott a hülye szervezés miatt -, hogy nem az ifjú pár volt a lényeg, hogy őt mit akarnak, hanem minden bosszantó rokon igénye, kívánsága. Az esküvő napja nem is a párról szólt - szép mellékkellékek voltak, ürügy, amiért össze lehet röffenni, falni, vedelni, és minősíthetetlenül mulatni -, hanem a rokonok kiszolgálásáról, nehogy megszóljanak, rosszat mondjanak, és találják finomnak az ételt, ami persze véletlenül sem térhet el a hagyományos étkektől, mert Józsi bácsi, és Kati néni csak azt eszi meg, amit ismer, nehogy már az ifjú pár thai kaját merjen megetetni velük :P Azt is meghívják, akiket kanál vízben megfolytatának. Na meg hogy kutya kötelességük dajdaj zenét játszatni, ropni olyanra, amit ki nem állhatnak, és az ara igen is vegyen részt a menyaszonytáncon, a kétértelmű ugratásoktól, viccektől, beszólásoktól teli vidám kis játékokban, egész végig, és éjfélkor, függetlenül attól, hogy utálja a dajdajt, elítéli a sikamlós vicceket, és nem tud/akar táncolni. Hogy is mondjam, ezt hívják keserédesnek?
Elméletben egyszer szeretnének házasságot kötni az emberek - gyakorlatban futószalagon meg az Igen-Igen és aztán a válóperes ügyvéd melója -, akkor ki nem sz*rja le, hogy Józsi bácsiéknak mit vesz be a gyomra és mit nem? Hogy milyen zenét szeretnek, milyet nem? Ki is a lényeg? A kritikus vendégsereg ízlése, vagy a páré? Válaszom még mindig a vendég, pláne, ha a vendégek kora egyre közelebb kerül a halálhoz. Az ifjú pár az esküvő után is szeretne jóban maradni családja nagyobb részével, nem magukra haragítani őket, ennek viszont ára van. :)
(Már aki. Régi haverom a következő képpen közölte apjával és anyjával, hogy megnősült: sms-ben. Előtte párszor járt náluk a dél-amerikai lány, aztán hopsz, meglepő üzi.)

Visszatérve magamhoz: mit számít, ha a pár együtt van és szeretik egymást? :P
Navaratna
Játékos Karakter
Játékos Karakter

• Honlap
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Téma lezárva
2989 hozzászólás • Oldal: 94 / 200 • 1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 200

Vissza: Archívált Fórumok