JK: Con Romualdo della Muerta Helyszín: Warvik tartomány, a gorviki táborban Időpont: délután
*Nem sokáig maradsz egymagad a sátor előtt. Pár percnyi várakozás után egy középkorú fickó érkezik sietős léptekkel. A derekára Abrado tartomány címerével ellátott kékes kendő, jobb felkarjára pedig az üzenetvivők fehér kendője van kötve. Nem tolakszik eléd, bár bizonyosan sietős lenne a dolga. Biccent egyet feléd köszönésképpen, majd megáll egy-két lépésre tőled és várja a sorát. Ahogy várakozol két furcsa dolog is feltűnik. Az egyik, hogy folyamatosan olyan érzésed van, mintha valaki figyelne téged. Szétnézel, de nem tűnik fel senki aki különösebben figyelne rád. A másik, hogy a gondolataid folyamatosan az elmúlt hetek eseményein járnak. Az utazásodon, a harcról az amundok csatlósai ellen, a shadoniakkal való beszélgetésen. Ha meg is próbálod elterelni a gondolataidat másfelé, akkor is visszatérnek az említett eseményekhez.*
Az embernek vissza biccentek.. Viszont kezdem magam kényelmetlenül érezni... Idegesít, hogy nem tudom ki s miért figyel.. Próbálok öszpontosítani.. de gondolom nem tudok a gondolatok miatt... Így nincs mit tennem... kénytelen vagyok várni, míg nem szólítanak...
JK: Con Romualdo della Muerta Helyszín: Warvik tartomány, a gorviki táborban Időpont: délután
*Valóban nem sokáig van a sátorban a két vértes fickó, legfeljebb egy fertályórát várakozol amikor gyors léptekkel jönnek kifelé. A magasabb unott arccal hallgatja a derékkendős fickó szóáradatát:*
- ...minél előbb el kell indulni valakinek és beszerezni a szükséges felszerelést! Fogghia megfelelő lesz, majd összeállítok egy listát! Szükség lesz ásókra meg csákányokra, meg néhány napi élelemre biztosan. Addig az öreg Bilali válassza ki a talpasokat akik velünk jönnek...
*Közben gyorsan haladnak és nem is figyelsz rájuk, hiszen rajtad a sor. A sátor előtt posztoló két katona jelzi, hogy most már te is beléphetsz. Ha bemégy – és miért ne tennéd, hisz ezért jöttél – egy dupla falú sátorba jutsz. A belső felébe egy viszonylag vékony függöny elhúzása után lehet bejutni. Odabent alig hallani a tábor zajait, mivel elég rendesen letompítja a sátor. Viszont a dupla falhoz képest meglepően nagy fény fogad odabent. A középső sátortartó póznára egy kékes lidércfénnyel világító lámás van függesztve, ami remekül bevilágítja a sátor belső terét. A földön szőnyegek vannak, a sátor közepén – nagyjából a lámpás alatt – egy erős íróasztal áll, mögötte egy masszívnak tűnő karosszékben egy negyven év körüli enyhén őszes hajú gorviki férfi ül. Arany-vörös díszítéssel ellátott mellvértet visel, hozzá elegáns, de kényelmesnek tűnő ruházatot. Jöttödre feláll, így láthatod, hogy a derekára Gorvik címerével ellátott sötétkék kendő van kötve. A csomózásból és a felkötés módjából ítélve magas rangú vezére a gorviki seregeknek. Valószínűleg ő Baradello báró. Fegyvert nem látsz nála, de az asztalon egy rakás papíros és pergamen mellett egy díszes pengéjű ramierát is észreveszel. Érdeklődve tekint rád.*
Végre rám került a sor, így bemegyek s körülnézek.. Amint megtekintem a bárót üdvözlöm..
- Üdvözlöm Báró úr! Elnézést, hogy megzavarom. Con Gosep Romuald vagyok a Nouvo de Muertos Lovagrend tagja. Nemrégiben érkeztem meg a tábor helyre, s nem tudom mi a teendő. Lejelentkezni szeretnék, abrakot, ellátmányt, meg esetleg megpihenni kicsit..
*A Báró megereszt feléd egy halovány mosolyt, majd biccentve ő is köszönt:*
- Üdvözlöm a lovagurat! Nesto da Baradello vagyok, a sereg megbízott vezetője. Meséljen, hol és kinek a keze alatt harcolt eddig és hogyan keveredett el az egységétől!
*Leül és keresgélni kezd az asztalon lévő papírosok között, közben hümmögve hallgatja a beszámolódat.*
- Az az igazság, hogy én most csatlakozom a háboruzúkhoz.. Út közbe volt egy rajtacsapás illetve rajtunkcsapás - mosolygok a szóviccen - De túléltük. Aztán jöttem. Útközbe találkoztam itteniekkel ill shadoniakkal..Aztán most itt vagyok s elszállásoltatást ellátmányt s parancsot várok csak nem tudom kitől kell kérni mindezt...
*A Báró felvonja a szemöldökét:*
- Most csatlakozik a háborúhoz? Úgy érti, a reguláris sereghez? Akkor eddig a családját védte ahogy tudta, vagy a rendjének az egyik szabadcsapatában tevékenykedett?...Amennyire én tudom a Nouvo de Muertos-tól nincs senki a táborban, de lehet, hogy tévedek...Parancsot tőlem kap. Van valami különleges amihez ért a szokásos lovagi dolgokon kívül? Nem akarom az egyszerű carridonok közé beosztani, ha már egyszer maga is abradon, ráadásul lovag...
- Nézze uram, azért nem csatlakoztam a sereghez mert számomra a család az első. Utána jön mindenmás. Most, hogy biztonságban vannak így jöttem ahogy tudtam... Hogy mihez is értek? 2 idegen nyelven beszélek, tudok számolni, valamilyen szinten felismerem azt aki hazudik. Nemesi dolgok gondolom nem érdeklik... jó hogy mondta hogy lovag.. Útközbeni csetepatéban meghalt szegény lovam, szeretnék kérni egy csatamént ha lehet, mert ha az utazólovam cipel mindent nem fogja sokáig húzni ő sem..
*Baradello báró megértően bólint. Nyugodt hangon válaszol, közben egy üres papírosra cikormányos betűkkel írni kezd.*
- Nincs is ezzel semmi gond, a maga helyében talán és is így tettem volna. Mindegy, a lényeg, hogy most itt van, ezzel erősítve a sereget...Legjobb lesz ha a nehézlovasok közé osztom be, ott úgyis több nemesi származású van...Csatamént nem hiszem hogy talál, legalábbis olyat aminek nincs gazdája. Lysandro da Gorcha talán tud valamit mondani, ő lesz ugyanis az új parancsnoka. A nehézlovasság nagyobb részét mostanság a shadoniak adják, így nem valami nagy létszámú a csapata, legfeljebb ha harmincan-harmincöten lehetnek. Megtalálja őket a tábor észak-nyugati részében, majd kérdezősködjön hogy pontosan merre is vannak...Ez lesz itt a parancsa, ezt kell majd átadnia Gorcha-'nak.
*Vörös pecsétviaszrudat kotor elő a papírhalom aljáról, majd az övtáskájából egy néhány centiméteres, ezüsttel díszített dobozkát. Felnyitja a pici tetejét és fölétartja a pecsétviaszt, aminek a vége szinte azonnal képlékennyé válik. A papíros aljára csepegtet néhány cseppet, majd az ujján lévő vaskos pecsétgyűrűt belenyomva teszi hivatalossá a parancsodat. Pillanatok alatt megszilárdul a viasz, a papírost már összetekerve adja át neked a báró, néhány búcsúszó kíséretében:*
- No kész is van!...Ezt adja át Gorcha-'nak, a további feladatait majd tőle kapja meg! Sok sikert, remélem sikerül beilleszkednie az egységbe!
Átveszem a papirost s udvariasan elköszönök: - Köszönöm jó uram az útba igazítást igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni a jövőre nézve. További szép napot! - Majd kifordulok s kimegyek a sátorból. Első utam a megadott irányba történik megpróbálom ki deríteni a leendő parancsnokom hollétét s átadni neki a levelet.
*A báró csupán egy biccentéssel köszön el tőled, majd az asztalon lévő temérdek papíros tanulmányozásába kezd. Te elhagyod a sátrat, ahol ismét kibővült a várakozók sora. A korábban látott futáron kívül – aki utánad szinte azonnal bemegy a sátorba – egy magas, jóképű ficsúr várakozik makulátlanul tiszta ruhában, magas szárú kifényesített csizmákban. A derekára kötött címeres égszínkék kendőből és a rajta lévő csomókból világosan kiolvasod, hogy Aquilona tartományból származik és több halálig tartó párviadal győztese, azaz demor. Fegyvert mégsem látsz nála. Rajta kívül két horpadt félvértezetet viselő, vaskos kardokkal felszerelt abradoi talpas várakozik. A fekete derékkendőiken az országszerte híres-hírhedt Belderro-i gyalogosegység, a Varacskosok vadkanfejes címerét láthatod. Halkan beszélgetnek, csak egy röpke pillantást vetnek rád. Lovadat kantárszáron vezetve a báró által megadott irányba igyekszel, de egy-két katonát meg kell kérdezned amire eléred a nehézvértes egység szálláshelyét. Kilenc nagyobbacska sátor alkotja és szinte a tábor szélén állnak, azokon túl már csak egy gyalogosszázad állomásozik. A sátrak egységesen sötétzöld színűek, bár láthatóan elég megviseltek. Katonásan vannak felállítva, három sorban, egymástól nagyjából egyenlő távolságra. Néhány nehézlovas kopját is látsz a sátrak mellé lepakolva. A sátrak közelében egy nagyobbacska lovasbatárt is észreveszel, aminek oldalához négy ló van kötve. Kettő egyszerű igáslónak tűnik, kettő pedig hátaslónak, de úgy tűnik, hogy mind a négy jó erőben van. Nem látsz valami nagy mozgolódást a sátrak között, csupán két embert veszel észre. Az egyikük egy széken ücsörög az egyik sátor előtt és a délutáni napfényben sütteti magát. Viseletes posztóvért van rajta, olyan amilyet a teljes vért alá vesznek a jobb kipárnázás érdekében. Fején egy hatalmas kötés virít, némileg át is itatódott vérrel. Derekán egy nemesi címerrel ellátott abradoi kendő van. Csukott szemmel, kényelmesnek tűnő helyzetben szunyókál. A másik egy húsz év körüli, egyszerű ruházatot viselő fickó. Rajta egy szolgákra jellemző barna kendő van, szintén egy abradoi címerrel. Ő egy másik sátor előtt ücsörög és éppen egy csizmát fényesít egy rongydarabbal, láthatóan nagy szakértelemmel. Még legalább három pár csizma vár mellette kipucolásra, így mozdulatai elég kapkodók.*
Ahogy odaérünk a kijelölt helyre elkezdek gondolkodni a jövőn.. Nem túl fényes ha ilyen kevesen vagyunk... Amikor odaérek s körültekintettem.. Hangosan köhögök egyet, majd megszólalok.
-Üdvözlöm önöket! Con Gosep Romualdo vagyok és Gorcha-t keresem! Hol találom? Elé vezetnének? Dolgom van vele..
*A csizmákat tisztogató fickó azonnal abbahagyja a tevékenységét és gyors léptekkel hozzád siet. Egészen halkan beszélve tájékoztat:*
- Üdvözlöm nagyuram! Gorcha száznagy jelenleg nincs a táborban, a többi vértessel a szokások őrjáratukon vannak. Az egységből csak Corar da Alta van itt, ő az a fejsérült, aki ott szunyókál a napon, jelenleg ő a rangidős. Most már hamarosan vissza kell érniük, már legalább másfél órája elmentek...Tudok segíteni esetleg valami másban is?
*A fickó bólogat:*
- Azonnal nagyuram; egy kis bor megfelelő lesz? Nem valami kiváló minőség, de ilyen időkben ez is több a semminél...Ha gondolja kikötöm, vagy kikötheti a lovát a mieink mellé, meg ha kívánja mindjárt hozok egy széket is, kellemes itt a délutáni napon pihenni...
*Megvárja a válaszod, majd sietősen bemegy az egyik sátorba és kisvártatva egy borostömlővel és egy fémkupával tér vissza.*