• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről!

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
804 hozzászólás • Oldal: 34 / 54 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 54

Re: Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről!

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.03.03. 20:11

Már megbocsáss, de miét ne lehetne egy fazekas akár 17 szintű?

Egy fazekas egy rakat olyan élménnyel szembesül amivel egy kazamatában szaros pókhálót túró harcos nem vagy csak ritkán és nem annyi ideig:

-Üzlet
-piacolás
-számtan
-lélektan
-emberi közösségek, kapcsolatok,
-alvilág
-korrupció
-jog és törvénykezés városokban
-hivatal
-kereskedők

és a saját szakmájában az egész élethosszig tartó tanulás. Miért mondod azt hogy ennek a plafonja az 5. tsz?
Mert nem öl zombikat?
Mert nem gyilkol naponta x humanoidot?
Miből gondolod hogy egy zombi agyának szátcsapásából többet lehet tanulni, mint egy mozaikkép felrakásából a Kyel templom falán?

Egy fazekas el is adja az áruját, élete során több emberrel beszél, alkudozik, és befolyásol, mint egy zúzőgép harcos valha is fog. Több embert, ízlést, személyiséget, modorosságot, emberi hatóerőt és motivációt tapasztal amit egy aquvir kazamatába ereszkedő harcos 20 év alatt se fog.
Szociális szempontból úgy áll a harcos fölött mint ő a kardforgatás terén.
Előbb kikönyörög/kihízeleg egy áruját mustrálgató Ellana papnőtől egy puszit mint a harcos. Egyszerűen azért mert sok embert látott és sok emberrel beszélt ahhoz hogy tudja hogy kell szimpátiát kelteni.
Ez van akkora meló, mint legyőzni a zombit.
Csak egyszer próbálj meg bármit eladni az utcán...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Castor de Vinter 2009.03.03. 20:20-kor.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4314
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Rannien Siey » 2009.03.03. 20:18

Én arra gondoltam, hogy nem látni olyan sok világjárt, mindenben jártas fazekast. Egy szóval se mondtam, hogy nem lehet 17. szintű, vagy azt, hogy egy jó üzlet lebonyolításával kevesebb tapasztalatot szerez, mintha feldarabolna egy élőholtat. De szerintem nem jó a kalandozóknak szánt mérce a tsz. az egyszerű iparosok tapasztalatának behatárolására.
Az utolsó dolog, ami az agyába villant, egy széles pofájú ácsbalta volt. - Alan O'Connor: Kék éjszakák árnyai
Rannien Siey
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 799
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dierol » 2009.03.03. 20:20

A kereskedők szociális téren - pláne az idősebb korosztály - a saját közegében/területén valóban sokkal profibb, mint a kalandozók jó része. Miért? Mert az ő "túlélése" az emberektől, a közösségtől függ. A kalandozók (kivéve papok/tolvajok) pedig inkább a fegyverekben, mágiában hisznek...

De, azért azt figyelembe kell venni, hogy vannak kalandozók és vannak kalandorok :)
Nem egy súlycsoport a kettő. A népi hősöket pedig lehet az utóbbi csoportba sorolni, s adni nekik némi pluszt. Vagy jókora szerencse és esetleg józan ész is segítheti őket azzá válni. A temetők pedig olyanokkal van tele, akiknek, ha szerencséjük van a megfelelő pillanatban, hősökké válhattak volna, de így... Az sem kizárt, hogy valaki nem kezd el kalandozni, pedig minden adottsága meg volna rá, na ők lehetnek még a különleges njk-k. De mivel a mesélőre van bízva a hátterük, lehet közülük is bárki kalandozó, de valljuk be - nem ez az elterjedt...
Shirin Cossagor - Intrikák Hálójában - Felfüg.
Alto sin Vortem - Ködtenger - Lezárva

"Minden nagy kaland a rossz tervezés eredménye."
Dierol
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 759
ZK Karakter: Shirin Cossagor - Intrikák Hálójában - Felfüg.
ZK Karakter: Alto sin Vortem - Ködtenger - Lezárt
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Rontho Marmalon » 2009.03.03. 20:21

Egyetértek a közemberek Tsz-ével, ám szerintem a szakma gyakorlása és a hétköznapi élet igen kevés Tp-t jelentenek. Az ilyen átlagember, gyakorlatilag 8-10 évente lehet képes a szintlépésre. Életvitelének köszönhetően, ritkán tanul fegyverforgatást, viszont minimális harcérték növekedés elképzelhető. Felhalmozódott Kp-it korlátozottsága és elfoglaltsága miatt, nem képes mind elkölteni. Ritkán előfordulhat az egyszeri emberrel is, hogy különleges szituációkat kényszerül megoldani, amitől tapasztalati pontjai jelentősen megugorhatnak. (egy üzlet lebonyolítása, egy képkeret rögzítése, természetesen összehasonlíthatatlan pl: egy torna megnyerésével)
R.M.
Rontho Marmalon
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 219
Karakter: Hoa-teng la Rosa -Taba-el Ibara-
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Rannien Siey » 2009.03.03. 20:25

Csak én arra próbálok/próbáltam rátérni, hogy nem alkamas (! szerintem !) a varázslóknak, tolvajoknak és hasonlóknak készített szintlépési táblázat, a mesteremberek tapasztaltságának a leírására.

Castor grat ezért a nagyszerű felvetésért, mert látom sok ember fantáziáját sikerült megmozgatnod vele. :wink: :D
Az utolsó dolog, ami az agyába villant, egy széles pofájú ácsbalta volt. - Alan O'Connor: Kék éjszakák árnyai
Rannien Siey
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.03.03. 20:26

De nekem épp ez a problémám:

A tapasztalati szinttel szeretném összemérni egy nem kalandozó civil és egy JK világra gyakorolt befolyását. De ebbe a szociális dolgok, a pénz, vagyon és kapcsolatok is beletartoznak.

Nem vitatom hogy a 20. szintű dorani mágus-tanár istennek képzeli magát, de ő is szívná a fogát, ha mit tudom én a dorani papírmerítő céhek egységes sztrákjba kezdenek...
Azért a teljes dorani iskola papírfelhasználását nem lehet teremtéssel pótolni...meg aztán mit is teremtene? Növényi rostokat? Tudtommal az anyagot fel is kell dolgozni hozzá.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dierol » 2009.03.03. 20:32

Hát, az "anyagias" és "civilizált" világra mért befolyás igazából jelenleg a háttérből adódik. Egy tanoncéveiben lévő hercegifjú - aki nem ért semmihez, komoly fejfájást tud okozni egy céh vezetőjének, pedig valószínűleg szakértelmek, élettapasztalat terén nem lehet egy lapon említeni őket... Szimplán a születés és sok pénz befolyást szül... :(

Dierol
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Rannien Siey » 2009.03.03. 20:33

Akkor vagy figyelmetlenül olvastam az irományodat, vagy rosszul értelmeztem. Sajnálom nagyon. :oops: Akkor én mindenképp az alacsonyabb tsz. felé hajolnék a karakternél, hiszen az ÚTK és sok más könyv is leírja, hogy ugyanazt a dolgot megcsinálni csak az első alkalommal nyújt maximális tapasztalatot, a többi már csak rutin. Tehát egy kereskedő, aki nap mint nap köti az új jövedelmező üzleteket, annak ez szinte már semmi tapasztalat, mert már annyiszor csinálta. Így mivel elég kevés dolgot csinál a fazekas (ez nagyon bejött úgy látszik :D ), nem fog elérni magas tsz.-t. Csak elég sok iparosnak van befolyása együtt, mert külön-külön nem sokat érnek, mert pótolhatók.
Rannien Siey
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.03.03. 20:42

Ok csak én még nem döntöttem el, hogy az én játék-képemben a civil az eleve alsóbb rendű és hátránnyal indul mint a hero.

Meggyőződésem, hogy egy szakmát -legyen szó a kötélveréséről, vagy a kenyérsütésről- igen is baromi nagy meló mesteri szinten megtanulni, és művelni, az a hosszú út míg eljutsz oda, mikor már rutinból megy, mikor már "kevést Tp-t kapsz érte", mert csípőből kirázod a szakma minden csínját-bínját mert beletettél 30 év tanulóidőt.

Ez az amit az ÚTK képzirendszere olyan nagyvonalúan kezel.
A Szakma-képzettségeket úgy vesszük, mint olyan töltelék képziket, amik jól jönnek, olcsók és könnyű őket megtanulni.
A valóságban viszont alsó hangon öt év mire megtanulsz egy épkézláb használható csizmát készíteni. És egy élet mire eljutsz olyan szintre "mikor már kevés Tp jár érte" mert már mindent tudsz amit tudni lehet.

Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dierol » 2009.03.03. 20:53

Ebben az esetben - ha ugye nem a karakter gyengítésével, akkor a szint visszafogásával lehet a túl profi nkj-k elszaporodását megakadályozni.
Viszont a főjellemzőknél azt figyelembe kell (szerintem) venni, hogy ha az emberi átlag 9-12, akkor 120 pontnál többet elosztani nem nagyon lehet az átlagos njk-k esetében, mert akkor az átlag magasabb lenne...

Dierol
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2009.03.03. 22:26

Hali

Ez agy olyan jó téma, hogy nekem is muszáj hozzászólnom. :D Lehet, hogy most megfogok ismételni pár korábbi gondolatot, de ezt csak azért teszem, hogy konzisztensen leírhassam a véleményem.

Alapban egy átlagember tulajdonságpontjai összesen 100-110 között mozoghatnak, mert az átlag elvben 10-11. Persze ettől még előfordulhatnak olyan esetek, amikor ez az összeg kívül esik a jelzett tartományon, hisz előfordulhat egy olyan illető, aki egy béna kis p***, ráadásul nem egy IQ-fighter és elég töketlen (Ügy, Int és Krz értékek kritikán aluliak), mindemellett a többi tulajdonsága is csak átlagosnak mondható, s ugyanígy nem lehetetlen egy olyan ember, ki tulajdonságait tekintve a kalandozók között is megállná a helyét, és hogy mégsem vált azzá, az csak az istenek szeszélyének köszönhető. Zárójelben, apró betűvel és egyéb fontosságcsökkentő tényezők mellett megjegyezném, hogy szerintem nem feltétlenül volt helyes az UTK alkotóitól, hogy a tulajdonságpontokat különválasztotta az egyéb KAP-ból vehető dolgoktól: ha nekem egy olyan karakterrel van ingerenciám játszani, aki átlagon aluli képességekkel rendelkezik, akkor ezt a jelenlegi rendszer nem igazán engedi. (Nem mintha ezek különösképpen életképesek lennének a KM-ek sötét fantazmagóriái közepette, de hát próba cseresznye :D egymillióból egyszer csak bejön :lol:) Pedig szerintem nem minden kalandozó számít fajának kiemelkedő egyedének (gondoljunk csak a Gyűrűk Ura hobbitjaira). Lábjegyzet vége.

Hogy melyik átlagember hányadik szintű? NEKEM az a véleményem, hogy nem túl magas. Az igaz, hogy egy fazekasnak sok nehézsége lehet az üzlettel, meg egyéb ügyes-bajos dolgaival, de abba is bele kell gondolni, hogy a kalandozóknak is élniük kell a szürke hétköznapokat: meg kell venniük mindennapi betevőjüket, használati eszközeiket, neadjisten meg kell válniuk valamely értéküktől, hogy némi pénzmagot szerezzenek, és eközben pont azokkal a kereskedőkkel/mesteremberekkel kerülnek kapcsolatba, akiknek ennyiből áll az élete. Szóval szerintem a tapasztalati pontok nem a hétköznapi életért járnak. Persze egy átlagos mesterembernek is lehet rendkívüli tapasztalása, de egy kalandozónak értelemszerűen több kalandja lesz életében, így hamarabb és többet lép tapasztalati szintet. Hogy ki mekkora hatást gyakorol a világra, arra meg ott a Rang háttér, meg a szerepjáték. Hisz egy 1. Tsz-ű JK is meggyőzhet hatalmas embereket, ha épp jókor, jó helyen mond jó szavakat, és viszont: agy magas szintű illető is mondhat/tehet olyat, ami erősen szándéka ellenére való cselekedeteket vált ki másokból.

U.i: A papírmerítők sztrájkját a dorani magiszterek meg nem tömeges papírteremtéssel fogják megoldani, hanem 1-2 jól irányzott mentálbélyeggel (vagy ha ennyire nem méltatják őket, akkor az "egyszerű" Akaratátvitel is csodákra képes, csak kevésbé maradandó a hatása).
Az az egy baj a semmittevéssel, hogy sose tudod, mikor végeztél.
"A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem."
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 830
ZK Karakter: Heian Amanodel - Arabel megtisztítása
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Shia-ko » 2009.03.04. 9:20

ÚTK. 33. old.:
... minden karakternek az jelenti a legtöbb Tp-t, ha kasztjának megfelelő módon cselekszik. A Harcos legyőzi ellenfelét... Ugyanakkor szükségszerű azt is figyelembe venni, hogy az ismétlődőhelyzetek megoldása egyre kevesebb tapasztalatot jelent, hiszen ha egy dolgot sokadszorra viszünk véghez, az újat már nem taníthat, legfeljebb a rutint mélyíti el.

Tehát egy szabónál a szakmai tudását a képzettség szintja határozza meg, de Tp-t a kijátszása ad, mégha a 2 szorosan össze is függ nála.
Üdv:
Gabi
Shia-ko
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 503
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Q nel Athand » 2009.03.12. 0:34

Üdv.
Nem tudom ide tartozik-e, vagy volt-e róla szó, de egy pehelysúlyú varázsló, aki rúnázik, az beleírhatja mondjuk egy gyűrűbe az átváltoztatás varázslatot, egy másikba pedig a visszaváltoztatást? Vagy ha ezek picik, akkor medálba, lényegtelen.

Szóval átváltozásnak ha rúnába foglalja mondjuk azt, hogy begöndörödik a haja, gondolom nem tart sokáig, míg végbemegy.
Ha ezekhez körönkénti töltődést ad, akkor gyakorlatilag körönként max ÉP/FP -re ugorhat teljesen ingyen?
Illetve ami még kérdés, hogy varázstárgyként vajon ugyanezt megveheti egy harcos is? mondjuk persze kicsit nagyobb testsúlyra :D

Ja, illetve mellékhatásként erre a párosításra rendszeres használat mellet elképzelhető, hogy egész konkrétan nincs öregedés ?:D
Q nel Athand
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 7
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2009.03.12. 6:40

Ha kifizeted az óránkénti töltödésért a manát akkor lehet, öregedni öregszik a tested max nem látszik, így akár 20 éves kinézettel fogsz meghalni de tovább nem élsz.
Nem az a lényeg kinek van kezében fegyver, hanem az ki üt először.-harcművész
Nem az a lényeg hogy ki üt először, hanem hogy legyen sör-Tooma pap

Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld...

Először ütünk aztán nem kérdezünk semmit...-törpe taktikai útmutató
Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1638
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Calweira » 2009.04.17. 11:08

Hali.Szerintem elég jó lett az új tk....bár még csak egyszer olvastam át mióta letöltöttem,de nekem tetszik.A kap rendszer szerintem kíváló,persze csak ha be vannak a szabályok tartva....hiszen azok mellőzésével félistenek is megalkothatóak...
Calweira
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 3
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
804 hozzászólás • Oldal: 34 / 54 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 54

Vissza: Csevegõ