• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 104 / 153 • 1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 153

Re: Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.01.24. 18:18

A találkozóhoz kapcsolódva:

Nézd Quator, én azt megértem, hogy egy kordában tartott játékmenet érdekében, néha bizony tilalmi szóval kell korlátozni a játékrendszer elb*szottságait, amelyekről nem a szervezők és a modulírók tehetnek, de szeretnének fenntartani egy olyan játékegyensúlyt amelyben például az arelita Embervadász mit tudom én nem tud Villámcsapást idézni az ork fejére, csak azért mert ilyeneket a fejlesztők nem gondoltak át.

A problémához kapcslódva:

Ellentmondás amit csak azzal lehet kivédeni hogy: "mert csak".

Azok a védekezési érvek, hogy csak pap birtokolhat Szent Szimbólumot, vagy hogy egy papi Szent Szimbólum az nem olyan mint ami egy Kyel hívő család házi oltárát dísziti generációk óta, mert az nem azt "tudja"; pedig erőltetett, kalapból előrángatott érvek, amik mind ezt a játékegyensúlyborító dolgot igyekszenek kivédeni kevés sikerrel és meggyőző erővel. A végső érv úgyis az lesz, hogy "mer' nem pap".

Szerintem a Kegyelt-háttérrel és 3. fokú vallásismerettel a kari az. Akkor is hanem vett fel ilyen iskolát.

Sajnos igenis van a rendszerben egy olyan hiba amire nem gondoltak.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Castor de Vinter 2009.01.24. 18:31-kor.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4315
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Shia-ko » 2009.01.24. 18:23

Végigolvastam a másik topikot is és nem látom, hogy arról lenne szó, hogy a tárggyélt fizetnél 7KAPot, hanem a teljes képzettséglistáért és az előnyökért, ami a papi iskolával jár. Ettől leszel pap.
Varázsolni szimbólum nélkül, vallásismerettel is tudsz, csak a Kegypont visszanyerés nehézkesebb. Az meg, hogy a szent szimbólumot nem a sarki fűszeres árulja, megint nem véletlen.
Azon lehet vitatkozni, hogy találtad, loptad, stb., de az már eléggé... most nem jut az eszembe semmi jó hasonlat. :)
Üdv:
Gabi
Shia-ko
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 503
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.01.24. 18:25

Miért nehézkesebb ha bírom a Vallásismeret 3. fokát? És egy isten színe előtt kegyelt vagyok olyan halandó, akire figyel, szemmel tart?
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.01.24. 18:47

Pap és paplovag megkapja a szent szimbólumot.
Nem a szentszimbólum kerül 7 KAP-ba, hanem a kaszt! (kegyelt háttér, képzettségek, előnyök, hátrányok, szent szimbólum, esetleges fegyver-vért, egyéb felszerelési tárgy)

Valamint az se teljesen tiszta, hogy kinek lehet szimbóluma? Egyik reagodban azt írtad csak a kifejezett pap kasztnak, mert másnak nem ad az egyház. Utána pedig egy másikban azt írtad Castornak, hogy de mégis lehet szimbóluma a karakternek akár előtörténetből is.

Olvasd vissza, hogy mit írtam Castornak, de segítek:
Yvett de Crei írta:Castor: ha örökölted a szentszimbólumot és nem vagy pap, akkor sem veszed hasznát, mert nem vagy pap...
Készíteni meg az egyház nem fog egy "egyszerű" kegyeltnek, csak ha a rendbe belép - pappá válik...

A Kegyelt háttér felvétele és a vallásismeret 3.fokú birtoklása még nem jelenti azt, hogy teljes értékű pap az illető (még akkor sem, ha birtokol valamilyen úton módon egy az adott isten szentszimbólumát).
A magyarázatot a könyv adja meg:
Azon karakter aki csak kegyelt háttérrel rendelkezik a háttér leírásánál szereplő szabályok vonatkoznak rá.
A papokra pedig az vonatkozik, melyet a kasztnál megtalálunk.
Vagyis:
Kegyelt háttér és nem papi kaszt + vallásismeret 1-2.fok: a fohászok csak spontán jönnek létre, napi 1x Kegy pont visszaszerzési lehetőség
Kegyelt háttér és nem papi kaszt + vallásismeret 3.+.fok: az isten szféráiba tartozó fohászokat bármikor akarata szerint "ellőheti", napi egyszeri Kegy pont visszaszerzés
Pap kaszt: kap szent szimbólumot, képzettséget, stb. és napi 8+1-szeri Kegypontvisszaszerzés.

Castor, pontosan, hogy figyel rád az isten, ismered az összes "igét, fohászt", stb, melyhez hozzáférést ad az istenség, ismered a szertartásrendet . Bármikor ellőheted a fohászokat 3.fokú vallásismerettel... de mivel nem vagy pap, így a hatalmából is kevesebbet szorít számodra - ezt jelenti az "egyszerű" kegyelt háttér...
Ha pedig elkötelezed magad az istennek - pappá avatnak - hatalmából merítkezhetsz napi 8+1-szer - vagyis több hatalmat biztosít, mert még az igéit is hirdeted, az ő tanai szerint élsz, neki szentelted az életed, stb.

Sajnálom, de ettől érthetőbben már nem tudom leírni a kétfajta karakter közötti különbséget.
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2009.01.24. 19:00

Castor

Örülök, hogy egyetértünk a rendszer hibában.

Yvett

Azt írod, hogy csak akkor jár a szimbólum, ha a rendbe belép és pappá válik. Valamint azt is mondogatod, hogy a felszenteléssel lesz olyannyira papos, hogy tudjon imádkozni.

Olvasd el az Anat-akhan-t szerintem. 5.TSZ-en (illetve, mikor jelentkezik) vagy "felveszik a rendbe" (a fejvadászklánon belüli mediatori rendbe) vagy nem. Ha felveszik akkor az beavatás. Szerinted ez 7KAP pluszban és nem ez az Anat-Akhan fejvadászklán különlegessége, amit a fejvadász iskola felvételével 6KAP-ért már megvett a karakter?

Utána kérlek olvasd el a Sogron Útját is. Ott is írja, hogy 5.TSZ-en (illetve, mikor jelentkezik) vagy beavatják vagy nem. Ha beavatták onnantól küldi az imákat.

Sajnos én se tudom érthetőbben leírni, hogy az általad mondogatott pap-kasztú és valami teljesen más csak van vallásismerete, kegyeltsége kategóriákon kívül van a harmadik más kasztú, de kasztjából fakadóan később pappá avatott kategória. Ezeket nem kéne összekeverni a szigeti-remetékkel szerintem.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.01.24. 19:03

Yvett, nos, engem sikerült meggyőzzél. :)

A Quator által feszegetett dolgokhoz nem tudok kommentelni, mert szerintem ott ez az adott Iskola adja és kész. Azaz nem értem, hogy ott pontosan mi a gond és az ellentmondás? :roll:
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.01.24. 19:26

Quator!

A mediator nem pap - könyvbeni kiolvasásom szerint, bár nincs leírás erről ténylegesen. Vagyis erre a karakterre a Kegyelt háttérnél leírt szabályok vonatkoznak.
Viszont nincs megtiltva, hogy ne válljon Arel papjává teljes jogúan.
A fejvadász rendbe vették fel és nem Arel laza egyházszövetségébe (már ha beszélhetünk ilyenről).
Ha csak a hátteret veszi fel utólag 5.szint felett, akkor sem pap - csak ismeri a fohászokat, bírja az isten kegyét és egyszer egy nap visszakaphatja a hatalmát.
Ha pedig pappá avanzsál - akkor az a papi kaszt felvételével jár - megkapja a szent szimbólumot, a képzettségeket, stb. és napi 8+1szer kaphatja vissza a hatalmát.
Eddig is ezt írtam le!

A Sogron útját pedig elolvastam. Javaslom olvasd el te is:
"A Sogron Útját járó tűzvarázslók magasabb szinteken - 5. Tapasztalati szint felett - beavatást nyerhetnek Sogron szakrális misztériumaiba is. Azaz a KM beleegyezésével, utólag megkapják a Kegyelt Hátteret, s ekkor a vallásismeret képzettség 3.fokának elsajátításával és a beavatási szertartások elvégzése után Sogron papjává emelkedhetnek.
...
A Sosem Égető Szent Tűzben pappá szenteltetnek és elnyerik Sogron kegyelmét."

Hogy a két karakter között mi a különbség?: a mediatort nem avatják be - csak az isteni keggyel bír - a Sogron Útját járó tűzvarázslót beavatják, felszentelik és teljes pappá válik...

Azt hiszem, hogy innentől kezdve nincs helye a további értelmetlen vitának. A könyv egyértelmű. Ha számodra mégsem az, akkor ott már nem az én "szegényes és torz" gondolkodásmódom és fogalmazásom a hibás.
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2009.01.24. 19:59

Yvett

Arel-papok beavatása... ja hogy ilyen nem nagyon van és egy mediatort simán beavat annyira két db Arel-pap, mint egy harmadik Arel-papot, akik szintén a klánt szolgálják Arel-papságuk mellett, mint ahogy a könyv is írja, hogy ezek is a szervezet agságába tartoznak jópáran. Azért mert a pontos szertartás nincs leírva (ami Arel esetében egyébként sincs) az az adott Istenség aspektusából adódik.

De igazatok van nincs értelme vitázni. Eggyel több vagy kevesebb hiba már mit számít.

Mindenkinek jó játékot az OM-ÚTK-val. :?
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.01.24. 22:29

Quator!

Ha ennyire nem érted azt, amit a könyv világosan leír, akkor javaslom, hogy keresd meg a Tuan fórumán a szabálykönyv megalkotóit és tedd fel nekik ezt a kérdést.

Egyébként minden papnak van beavatási szertartása. Még az Arel papoknak is. Igaz most nem nyálaztam át, de a PP1-ből emlékszem egy ilyen írásra, hogy különös viharkor, villámlás és égzengés közben ejtik meg az új papok beavatását. Sry... ennyire emlékszem, és nincs kedvem átnyálazni...
Bármi nemű pap csak úgy nem fog egy másik személyt istene kegyelmébe ajánlani (segíteni a beavatásában), ha az a személy nem akarja magát teljesen elkötelezni az adott istennek - vagyis így nem lesz pap senkiből, attól, hogy kegyelt.
Egy isten csak akkor tesz meg valakit papjává, ha feltétel nélkül neki szenteli az életét - pl. Sogron Útját járó csak akkor lehet pap, ha Sogron is így akarja - ellenkező esetben elhamvad a szertartás közben az illető (talán mert nem volt elég elkötelezett?...)
Nos Arel esetében nem hiszem, hogy nagyon elhamvadna... a szertartás talán lefolyhat... azt is hihetik, hogy sikerült... :roll: ám mégsem fog naponta 8+1-szer Kegy pontot visszakapni - hanem csak napkeltekor - mert Arel nem fogadta papjává, mert nem kötelezte el magát eléggé (belül, ahová csak az Isten láthat...)...
Ha meg elkötelezi magát, akkor vállalja azt a hátrányt (+KAP költség!), amit az adott papi szervezet miatt kap - természetesen jár hozzá az előny és a képzettség, stb.

Ha így sem érthető, akkor kérj meg valakit, hogy magyarázza el.
Ugyanis, ha annyira hülyeséget beszélnék, mint amennyire te állítod, akkor már itt kopognának a fejemen jó páran a fórumról, hogy fogjam be a bagolylesőmet... :roll: (Arra az esetre, ha azt gondolnád, hogy azért nem szólnak, mert admin vagyok - tévedsz. Nem egyszer bebizonyította már a társaság, hogy nem ezt nézik... és ez így van rendjén.)

Yvett
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Martos col Legium » 2009.01.25. 1:36

Én alapvetően Yvettel értek egyet - főleg a legutóbbi reagjával. Kicsit rugaszkodjatok már el a szabálykönyvtől és gondoljatok bele, mit jelent papnak lenni! Ez nem csak egy kaszt, statokkal meg varázslatokkal! Szerepjátékot játszunk az istenért! Láttatok már papot a való életben? Nem hinném, különben most nem folyna itt a szócséplés. Az a karakter egy olyan ember, aki egész életét arra szenteli, hogy istene tanítása szerint éljen, ezt tanítsa a többi embernek, életével példát mutatva. Ez az az odaadás, amit egy pap kap a rendjétől, és ennek hiánya miatt nem számít minden kegyelt papnak. A kegyelt egy olyan valaki, akire istene különösen odafigyel - ha neki megfelelő életet él, akkor könnyen lehet, hogy alkalomadtán segíti, de koránt sem annyira, mint egy papot, aki élete MINDEN percét az ő szolgálatában tölti. Ezt próbálja szimbolizálni az, hogy egy kegyelt ember csak naponta egyszer töltheti vissza a kegypontjait, míg egy pap ennél lényegesen gyakrabban. Szerintem igazán még egy iker kasztú karakter sem felelhet igazán meg ennek a papság követelménynek, legfeljebb egy váltott kasztú. Ergo (bár erre még nem volt példa) egy életút történetben nagyon ki kell nálam játszani a kasztváltást, különben egyszerűen nem engedem. (Sőt igazából még nem is láttam olyan ember, aki teljes mélységéig kijátszotta volna a papot.) Azt, hogy a szabálykönyv hiányos, néhol következetlen vagy hibás, eddig is tudtuk. Alapvetően ezekkel a hibákkal nem sokat tudunk kezdeni azon kívül, hogy valamiféle szabályt vezetünk be rá, akkor is, ha ezzel eltérünk az UTK-tól. Márpedig el fogunk, pont azért mert eddig nem volt rá szabály, most pedig csinálunk. Lehet poénkodni az "OM-UTK"-n, de tény, hogy mindenre nem gondoltak (nem is gondolhattak) az írók, ha pedig játszani akarunk, valahogy játszhatóvá kell tenni a rendszert.
Az az egy baj a semmittevéssel, hogy sose tudod, mikor végeztél.
"A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem."
Martos col Legium
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 830
ZK Karakter: Heian Amanodel - Arabel megtisztítása
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2009.01.25. 9:00

Olyan jó látni hogy amin ezelőtt 3-4 oldalal vitatkoztunk azt most újrakezditek :lol: Lehet nem ártana visszaolvasni szerintem...
Nem az a lényeg kinek van kezében fegyver, hanem az ki üt először.-harcművész
Nem az a lényeg hogy ki üt először, hanem hogy legyen sör-Tooma pap

Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld...

Először ütünk aztán nem kérdezünk semmit...-törpe taktikai útmutató
Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1638
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2009.01.25. 10:28

Üdv!

Yvett

Yvett de Crei írta:Nos Arel esetében nem hiszem, hogy nagyon elhamvadna... a szertartás talán lefolyhat... azt is hihetik, hogy sikerült... :roll: ám mégsem fog naponta 8+1-szer Kegy pontot visszakapni - hanem csak napkeltekor - mert Arel nem fogadta papjává, mert nem kötelezte el magát eléggé (belül, ahová csak az Isten láthat...)...
Ha meg elkötelezi magát, akkor vállalja azt a hátrányt (+KAP költség!), amit az adott papi szervezet miatt kap - természetesen jár hozzá az előny és a képzettség, stb.

Tehát Arel mielőtt papjává fogadja elkéri az igazolást a 7KAP "befizetéséről", mint a jogosítványnál? Gondolom az nem mond semmit, hogy önerejéből felveszi a vallásismeretet, emrt elkötelezte magát és képzi magát, hogy szolgálhassa az istenét. Emellé pedig a kegyelt hátteret, ami pontosan azt szimbolizálja, hogy Arel is elfogadja és jutalmazza ezen törekvését. Ergó, ha már kiképezte önszorgalomból magát, akkor miért utasítaná el az Istenség? Csak azért, mert nincs nála a 7KAP-os csekkje?

A Tuan fórumon nyugodtan kérdezd meg, ha szeretnéd. A könyvben sehol nincs még utalás sem arra, hogy ki kéne bármilyen teljes iskolaköltséget fizetni a későbbiek során. Mivel sehol nincs ilyen a könyvben, így hiába írod, hogy márpedig te ezt olvastad benne. Vagy eseetleg te találtál olyan részt a könyvben, ahol le van írva, hogy "napi 8+1 imához 7KAP-ot kell elköltenie azon kasztoknak, akik kaszt-specifikus előnyükből fakadóan későbbiekben válhatnak kegyeltté és a vallásismeret 3.fokával felkentté."?

Egyébként nem akarlak elszomorítani, de a fórumozók zöme azért nem kopog a fejeden, mert nem érdekli a téma.

Martos

Pontosan a szerepjáték döntené el, hogy az adott Isten beavatott papjának fogadja-e el a karaktert és ehhez nem kell még 7KAP-ot ráköltenie.
A való életben a papság és az igaz hit az két teljesen más dolog, de ezt ne itt akard megvitatni szerintem. Nem való a fórumra.

Viszont, ha már a való élettel példálózol: Netes kéthetes papképzés. Ez nincs "7KAP". Egyszerűen az adott illető megtanulja a tananyagot (magusban vallásismeret 3.fok) és kap egy papírt, hogy ő pap (magusban Kegyeltség és Istene elfogadja). A több éves teológiai képzés és egyéb kiegészítő tanulmányok/szakok ehhez nem kellenek, ahogy egy fél élet sem a megtanulásához. (magusban papként kezdő 7KAP-os isolát egy-az-egyben megvevő)

Az OM-ÚTK-n poedig nem poénkodtam. Pontosan az megy, mint OM-UT-nél. Van egy elvi hiba, amit a hangosabban klikkesedők beépítenek az egyébként "tiszta" rendszerbe, aztán meg vagy kibukik később a hiba vagy nem. Ezt csak az határozza meg meddig lehet újrafoltozgatni a széteső módosítások listáját.

Majd úgy egy-másfél év múlva rájönnek az emberek, hogy játszhatóság és szabályosság terén a mediator és hasonlók nem 7KAP-os váltottkasztúak.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Shia-ko » 2009.01.25. 10:44

Senki sem írta szvsz, hogy a mediator 7KAPos váltott kaszt, ha erről lenne szó, hangosan tiltakoznék, mint egy, az Anat-akhant játszó és rá odafigyelő JK.
Itt arról van szó, hogy a mediator vagy fizet 7KAP-ot és pár tíz évet a képzésért, pappá avatásért, vagy jóval kevesebb idő alatt megtanulja a vallásismeret 3-at és áldoz 1KAPot a kegyelt háttérre.

Lépjünk már túl a számszerű dolgokon. Ahogy egy pap is elveszítheti Istene kegyét, úgy egy nem pap is megkaphatja. Arról a korábbi könyvekben épp elég szó volt, hogy az istenek arra fordítanak igazán figyelmet, aki viszont, tehát a papjaikra, nomeg 1-2 kedvenc játészerükre. Ha valaki TNG-t akar játszani, az tegye meg, majd a KMmel egyeztet.
Üdv:
Gabi
Shia-ko
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 503
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2009.01.26. 0:39

Quator
Az előző reagodból kiderült, hogy ténylegesen mást magyarázol, mint amit én leírtam.

Olvasd vissza az egész eddigi írásaimat légyszíves és abból rájössz, hogy én végig nem arról írtam, hogy hogy válik egy fejvadászból mediator, hanem arról, hogy milyen utak állnak egy karakter előtt, hogy az Istene kegyét bírja, és ezek az utak mivel járnak.
Sorgen ugyanis erre kérdezett rá...

Továbbá: sehol nem írtam, hogy fel kell venni a Kegyelt hátteret és a Vallásismeret képzettséget, majd ezek után a pap kasztot... azt írtam, hogy vagy egyik, vagy másik.

ÚTK írta:A későbbiekben, ahogy a való világgban is, a természetesen újabb ismereteket szerezhet, s ha sikerül megfelelő engedélyeket és támogatást szereznie az egyes iskolák vezetőitől, más szervezetek tagjává is válhat. Ekkor elsajátítva - természetesen, már mint az iskola tagja, azaz élvezve az oktatás nyújtotta előnyöket, illetve viselve a szervezetre jellemző megkötéseket, hátrányokat - az adott klán, rend vagy iskola oktatta szükséges képzettséget, az adott iskola teljes jogú tagjává válhat.

Igaz nincs leírva, de egyértelmű az, hogyha te egy másik iskolában kívánsz tanulni, akkor azért ki kell fizetned a KAP költséget, mert csak így járnak az oktatás bónuszok, előnyök, így jutsz hozzá, a szükséges képzettségekhez, stb.
Ha ezt nem teszed meg - nem fizeted ki a KAP-költségét az adott iskolának, akkor nem leszel ott tag, más rendbe nem tartozhatsz, a képzettségeket nem fogod tudni elsajátítani oktatás bónusszal (kivéve, ha eredeti iskolád nem adja), stb.
Tehát létezhetnek két (több) iskolát felvevő ("iker-, vagy váltottkasztú") karakterek, de a magasabb Tsz-en felvett iskoláért is ki kell fizetni a KAP költséget. (Ha nem így lenne, karakteralkotáskor is értelmetlen lenne - mert a JK, csak rámondaná, hogy na ez AZ... és kész :roll:)

Shia-ko
Senki sem írta szvsz, hogy a mediator 7KAPos váltott kaszt, ha erről lenne szó, hangosan tiltakoznék, mint egy, az Anat-akhant játszó és rá odafigyelő JK.
Itt arról van szó, hogy a mediator vagy fizet 7KAP-ot és pár tíz évet a képzésért, pappá avatásért, vagy jóval kevesebb idő alatt megtanulja a vallásismeret 3-at és áldoz 1KAPot a kegyelt háttérre.
Csak köszönni tudom, hogy azt olvastad amit leírtam.
Egyébként mi az az TNG? ^^ - a válasz jó lesz pm-ben is :)

Yv
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2009.01.26. 7:04

Engem szintén érdekel; hogy mi a fene az a TNG? :roll:
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 104 / 153 • 1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 153

Vissza: Csevegõ