• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről!

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
804 hozzászólás • Oldal: 23 / 54 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 54

Re: Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről!

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2008.11.08. 10:45

Dreemer nem az oktatás képzettség ad ekkora bónuszt hanem első menetben egyáltalán az, hogy van kitől tanulnod. Ha csak az egyszerű harcosnál maradunk. Adhatok én neked egy kardot sőt adhatok hozzá vívókódexet is, de ha nem tanít valaki akkor esélyed sem lesz azzal szemben akit elviszek egy vívósuliba és cirka 30 emberrel vív minden alkalommal.
Te szépen meg fogod tanulni nagyon lassan iszonyú sok energiabefektetéssel rosszul a mozdulatokat. Ő néhány koki árán megtanulja jól megcsinálni a mozdulatokat és azt is hogy mikor kell alkalmaznia.
Ez egyébként az összes többi képzettségre is igaz.

A második szintű harcos x idő alatt képes átadni a tudását csak ez az idő másfélszer annyi mintha iskolában tanulnál.

A khál esetében ha a HBG-t nézed akkor azt látod a leírásnál, hogy kifejezetten nekik idomított lovaik vannak. Azon megtanulhat 4. fokon lovagolni.

A rabló lovag is lovagi nevelést kap csak utána nem tartja magát hozzá. Ha a valós történelmet veszed alapul rabló lovag a nemesi családok másod harmad sokatszülött gyermekeiből lett akiket ugyanúgy megtanítottak mindenre csak az apjuk halála után nincs semmilyük. Attól még a nevelést megkapták arra az esetre ha netán az elsőszülött meghalna stb. A család nevét tovább kell vinni.

A harcos megtanulhat mágiát használni nem tiltja semmi és ha van tapasztalata hogy mire képes a mágia akkor miért ne tanulná. A variból viszont tényleg ne akarj harcos jellegű karit csinálni bár egy kalandozó varázsló idővel rá fog jönni, hogy hasznos azért ha ért valamilyen fegyver forgatásához. Idővel akár vértet is ölthet magára, de az MGT bizony akadályozni fogja a varázslásban is, de az ÚTK-ban nincs kikötve hogy vértben nem lehet varázsolni ha jól tudom. Viszont ez természetesen nem első szinten fog megvalósulni.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.11.08. 11:23

Üdv!

Csupán a rablólovag és a csatamágus kérdésére szeretném megírni a véleményemet.

Mindkettő megalkotható már első szinten is a meglévő alapkasztokból.

Rablólovag: Alap harcos. Annyi, hogy némi etikettet meg esetleg vértviseletet vesz neki az ember. Ha még nemeskedni is akar felírja a nemesi vér hétteret. Igazából, ha zavaró a lovag alapcsomagjából néhány képzettség az alap harcost kell úgy alakítani, hogy lovagi harcmodort tudjon alkalmazni.

Csatamágus: Yneven ez alapvetően a tűzvarázsló lenne. csak az ETK-ban kissé alulbecsülték a manapont-igényét és a mana visszaszerzsi lehetőségeit. ÚTK-ban viszont már kihozható "mágusnak" és az alap képzése és felszerelése (pikkelyvért, lángkard) alkalmassá teszi a harctéri letbenmaradásra is. (Legjobb példa magasabb szintre a Pusztító Tűz Útja.) Természetesen tudom most jön az, hogy de az csak tűzzel mahinál mással nem pedig sok pofás kis mozaikvarázslat összerakható, ami csatában alkalmas. Viszont alapvetően a tűz a legnagyobb pusztításra képes elem az Elsődleges Anyagi Síkon, így a legvalószínűbb ennek bevetése.

Ezt a két példát azért fejtettem ki, mert alapvetően a meglévő kasztok közül is mindenki megtalálhatja az ő elképzeléseinek valót csak maximum a magus készítői gárdája nem pont olyan fantázianevet adott, mint amit elsőre gondolna az ember.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dreemer » 2008.11.08. 11:48

Garmacor:
Vivást illetően igazad lehet... csak akkor ne mlenne logikusabb hogy iskolán kivüli csak 1 fokig leeht járta a dolgokban? Amit leírsz inkább ezt erősíti...

A khál esetében ha a HBG-t nézed akkor azt látod a leírásnál, hogy kifejezetten nekik idomított lovaik vannak. Azon megtanulhat 4. fokon lovagolni.

Hmm ez valahogy kimaradt... a furcsa hogy második törvénykönyvben tűnik fel a Khál...
Mindegy utána nézek de igazad lehet...

A rabló lovag is lovagi nevelést kap csak utána nem tartja magát hozzá. Ha a valós történelmet veszed alapul rabló lovag a nemesi családok másod harmad sokatszülött gyermekeiből lett akiket ugyanúgy megtanítottak mindenre csak az apjuk halála után nincs semmilyük. Attól még a nevelést megkapták arra az esetre ha netán az elsőszülött meghalna stb. A család nevét tovább kell vinni.

A nevelés és a nevelés alkalmazása közt én eltérést érzek. Valóban bele verhetik a lovagba hogyan kell hadsereget vezetni? Annak ellenére hogy lelki alkata miatt tök alkalmatlanan rá?

A harcos megtanulhat mágiát használni nem tiltja semmi és ha van tapasztalata hogy mire képes a mágia akkor miért ne tanulná.

Ezt nem tagadom... csak egy ulkoros mágikus fogékonysággal és pszi érzékenységgel biró karaktert egy varázsló tudtommal nem fog tudni kitanitani, vagy legalábbis nem lessz hajlandó... hacsak valami nagyon tehetséges személyről van szó... esetleg tévedek? Akkor javítsatok ki...
Logikusabb lenne hogy Tapasztalti mágiát okítanak neki... Ebböl elvielg csak 2 jöjhet szóba: BM-i; és Bárdi; Tüzvarázslóit kétlem hogy tanítanának...

A variból viszont tényleg ne akarj harcos jellegű karit csinálni bár egy kalandozó varázsló idővel rá fog jönni, hogy hasznos azért ha ért valamilyen fegyver forgatásához. Idővel akár vértet is ölthet magára, de az MGT bizony akadályozni fogja a varázslásban is, de az ÚTK-ban nincs kikötve hogy vértben nem lehet varázsolni ha jól tudom. Viszont ez természetesen nem első szinten fog megvalósulni.

MGT problémája jogosnak tűnik.. csak ott a problémám hogy ismert 2 tapasztalati mágia használó és számos papi mágai használó akiket a legkisebb mértékig sem érdekel hoyg mekkora MGT nyomja vállukat:
-Tüzvarázsló pikkely vértben.... nem zavarja hogy nehezebben tud mozogni...
-Bárdok bör vagy posztó esetleg sodrony vértezetben, bár ebben nem vagyok 100% biztos.
-Paplovagok, és nehéz véertet viselő papok, bizony öket sem zavarja a nehéz vértezet ha mágiát kell használni....

Ennek elenére tény logikus lenne ha nem tudnának varázsolni vagy csak nehezebben menne a varázslás.. ezzel csupán egy komoly gond van:
a varázslatok és mozaikok levegöbe irása és kántálása közben egyetlen pillanatnyi szünet sem hagyható! Amennyiben ez bekövetkezik a varázslat széthullik.. vagy ha gonosz a km valami csunya dolog történik.
A varázslatokat adott idő alatt kell megidézni... ezen nem lehet változtatni.

Csak a varázsló képes elhagyni egyik komponenst...ezzel együt a varázslási idő duplájára nő. míg a többi mágiahasználó ere nem képes...

Harmadik dolog, hogy a teljes vértes varázsló ha csak mormogja a szavakat miért akadályozná az MGT a beszédben? Ez nem mozgás...

A palovagok létjogosultságukat vesztenék ha teljes vértben nem lehetne varázsolni... úgy alapjaiban értelmetlen lenne a fent felsoroltak miatt szerintem efféle szabályt be vezetni.

Továbbá, cél az lenen hogy egy induló karakter birjon a felsorolt adotságokkal. Ami eleve 2 kasztúság lenne. emlékezve a vita gyökerére, írtam egy karaktert ami nem túl sarkalatos és nem lehetséges megcsinálni a jelenlegi rendszerben iskolán belül induló karakterből.
Annyit még talán hozzá tennék az eredeti célhoz hogy ne kelje súlyos a karakter koncepció alapjait érintő kompromisszumokat kötni. Elvégre nem lenne szerencsés ha a szabályok gátolnák a szép szerepjátékot... indokolatlan esetben.

Quator ar Zaraquer:
Megelőztél :)

Rablólovag: Alap harcos. Annyi, hogy némi etikettet meg esetleg vértviseletet vesz neki az ember. Ha még nemeskedni is akar felírja a nemesi vér hétteret. Igazából, ha zavaró a lovag alapcsomagjából néhány képzettség az alap harcost kell úgy alakítani, hogy lovagi harcmodort tudjon alkalmazni.

Hmm ez tény csak a nemesi háteret, és talán még valamit ingyen kap a lovag karakter kasztjából fakadóan... arra is költeni kell KAP-ot.

Csatamágus: Yneven ez alapvetően a tűzvarázsló lenne. csak az ETK-ban kissé alulbecsülték a manapont-igényét és a mana visszaszerzsi lehetőségeit. ÚTK-ban viszont már kihozható "mágusnak" és az alap képzése és felszerelése (pikkelyvért, lángkard) alkalmassá teszi a harctéri letbenmaradásra is. (Legjobb példa magasabb szintre a Pusztító Tűz Útja.) Természetesen tudom most jön az, hogy de az csak tűzzel mahinál mással nem pedig sok pofás kis mozaikvarázslat összerakható, ami csatában alkalmas. Viszont alapvetően a tűz a legnagyobb pusztításra képes elem az Elsődleges Anyagi Síkon, így a legvalószínűbb ennek bevetése.

Valóban a csata hevében a tűzvarázsló képes a legretenetesebb pusztítást elvégezni. Nemigen leeht versenyre kelni vele e tekintetben :)

Csak annyi a probléma vele hogy nem mozaik mágus... eelve azt mondtam olyan mozaik mágus amelyik a csata mezőn ténykedik. Nem azért mert mozaikok miatt jobbat lehet csinálni, hanem mert világ látása gyökeresen más... (és mert nem csak tüzel tud játszani :) )

Dreemer
Dreemer
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 514
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.11.08. 12:30

Dreemer

Bár Garmacornak írtad, de azért egy példa erejéig belekotyogok:
Harcos, akinek tapasztalati mágiát tanítanak lehet tűzmágia is ld. ordani lángőrök, akik harcosok, de egy alapvető mágiahasználatot megtanulnak és némi varázserejük is van.

Rablólovag és a KAP:
Alap harcos iskola 5 KAP + Nemesi vér 1 KAP
Alap lovag iskola 6 KAP + Nemesi vér ingyen

Tehát annyi lenne ráköltendő KAP-költségben az esetleges különbség, hogy a lovag kap egy max félvértet ingyen, a harcos meg veszi magának. Lecsúszott rablólovaghoz szerintem bőven elég egy láncing vagy hasonló, amit azért a harcos is emgengedhet magának jóeséllyel az induló pénzéből vagyon háttér nélkülis. :)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Dreemer » 2008.11.08. 12:51

Harmadik karakter amit az iskolákból így hirtelen nem tudnék megcsinálni, pedig nagyon is létezik véleményem szerint Ynev világában egy Sherlok Holmsz féle figura. Aki nyomozásokat vezet, illetve folytat sötét és titkozatos gyilkosságok után.

Tekintetbe véve hogy mágikus adotságokkal nem rendelkezik az emlitett figura, a mágai forgatok rögtön ki esnek.
Harci potenciálja ismereteim szeritn nem valami kimagasló, első sorban a tudásra épit... ezért harcosnak sem mondanám.
Tolvajok maradtak csupán, de hösünk azon tul hogy becsületes, nem hinném hogy zsbemetszéshez vagy besurranásoz folyamodna...

Első sorban tudományos képzetségek és mágikus tanok, demonologia érdekli. A mágai használata nélkül csupán annak nyomainak felismerésére használja.

Vajon leehtséges ezt a figurát iskolák és rendek keretein belül megalkotni?
Valami modon léteznie kellne elvégre az inqvizitorok is hasonló munkát végeznek, megeshet több nyomozójuk nem üzi a papi hivatást...

Quator ar Zaraquer:

Bár Garmacornak írtad, de azért egy példa erejéig belekotyogok:
Harcos, akinek tapasztalati mágiát tanítanak lehet tűzmágia is ld. ordani lángőrök, akik harcosok, de egy alapvető mágiahasználatot megtanulnak és némi varázserejük is van.

úgy tűnik ezt kihagytam :) Látszik hogy az Ordani kasztokban nem vagyok túlképzett :) Majd ha időm engedi pótlom eme hiányt...

Rablólovag és a KAP:
Alap harcos iskola 5 KAP + Nemesi vér 1 KAP
Alap lovag iskola 6 KAP + Nemesi vér ingyen

Eben igazad van...
Viszont nem tudom megállni hogy ne jegyezzem meg... (tudom ez már az egyenes kötélen megtalált csomó esete)
... hogy a harcos és a lovag képzetségei több ponton is eltérést mutatnak... a felvetett példában a lovag képzetség csoportjának 1-2 képzettsége vetődött csak fel. Ennek megoldására felvenni az alap harcos kasztot csak a "probléma" áthelyezését jelent más képzettségekre...
Mindezek mellet a megoldás brilliáns...

Dreemer
Dreemer
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 514
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.11.08. 13:06

Dreemer

Sherlok kasztja: Szerintem varázsló lehetne. Tudom mondtad, hogy nem tudna varázsolni... alapvetően annyi, hogy nem veszel neki manát, hanem csak Kp-t minden szinten és akkor jó eséllyel sok tudományos dologhoz fog érteni. Mivel az előfeltétel képzettségek nélkül összesen a tér és időmágiát tudja alkalmazni (lélektan valszeg lenne neki felvéve a kihallgatásokhoz, így egy idő után az asztrál és mentálmágiát is), így szerintem az nem rontaná az összképet, hogy a magasmágia képzettségből szintenként emgkapja az 1 MP-jét. Igazából azzal nem sokra menne, max egy két érdekesebb trükköt tudna kivitelezni. :)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Togar » 2008.11.08. 13:45

Dreemer

Mondj nekem egy olyan szerepjátékot ahol bármilyen karit meg tudsz csinálni, én például tudok. A mágusnak is megvan a maga világa és eddig egyetlen könyv jelent meg amiből jóval többféle karit tudsz kihozni mint az eddigiekből, de ha már ennyire korlátolt szerinted az útk azt mond meg az ETK és kiegei szerint hogyan csinálod meg ezeket a karikat?

Az a baj el kéne olvasni a könyvet értelmezni, és rájössz sokféle karit lehet csinálni igazából nem kell erős legyen hisz a km hozzád méri az njk-kat a szerepjátékban minden relatív. De a világ kötött és emiatt tudomásul kell venni nem mindent csinálhatsz meg.
Nem az a lényeg kinek van kezében fegyver, hanem az ki üt először.-harcművész
Nem az a lényeg hogy ki üt először, hanem hogy legyen sör-Tooma pap

Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld...

Először ütünk aztán nem kérdezünk semmit...-törpe taktikai útmutató
Togar
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1638
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Siffad » 2008.11.08. 14:09

"A nevelés és a nevelés alkalmazása közt én eltérést érzek. Valóban bele verhetik a lovagba hogyan kell hadsereget vezetni? Annak ellenére hogy lelki alkata miatt tök alkalmatlanan rá?"

Igen, hogyne. Valahogy elvégzi a képzést, akár önerőből, többszöri nekifutásra, akár némi arany segítségével. Aztán megveszi a rangot, az alárendeltjei meg hullanak a csatában, mint a légy ősszel.
Volt rá példa nem egy a történelemben, pl annó az angol seregben pénzért vehették az "úriemberek".
I. OM tali: Elhagytuk Masgart!!

KARAKTER:
Worag, a lelenc, Darton-pap
Vjírgas Margalos, (codex)
Siffad
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 555
ZK Karakter: Worag, a Lelenc (Füstölgő Nyomokon)
ZK Karakter: Vjírgas Margalos (Nadír Könnyei, Codex)
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Shia-ko » 2008.11.08. 14:58

Azon %os képzettségek alapértzéke, ahol 2 tulajdonságkövetelmény van, ott a nagyobb számít?
A sugallat háttér hogyan viszonyul a veszélyérzet képzettséghez?
Üdv:
Gabi
Shia-ko
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 503
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.11.08. 17:35

Shia-ko

Igen a magasabb számít alapértéknek.
A sugallat alapvetően a KM-re van bízva miben nyílvánul meg, így annak játéktechnikai vonzata nincs. A veszélyérzékre meg lehet dobni, de nincs lehetőség konrét "jövőképeket" láttatni a KM részéről. Kicsit lehet zavaros, de hirtelen nem tudnám jobban megfogalmazni.

Más

Van valaki, aki alkotott már 10.TSZ körüli ÚTK-s karaktert? (főleg a tankos kollégák) Azért kérdem, mert ma próbaképp csak saját szórakozásra csináltam egyet, de nem tudom mihez viszonyítani, hogy most jó-rossz-közepes lett-e.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Shia-ko » 2008.11.08. 17:43

Szal a suggalatnál a mesélő szól, hoyg gázszagot érzek és ha meggyújtom a gyufát, akkor vagy robban, vagy tévedtem, veszélyérzetnél meg én szólok, hogy dobnék, ha gyanút szimatolok és vagy bejön vagy nem? Vagy adott esetben a KM dobat velem akár a tudtom nélkül is és ha átmentem, csak akkor szól?
Üdv:
Gabi
Shia-ko
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 503
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.11.08. 17:45

Igen.

A sugallatnál a KM (elvileg) észben tartja, hogy neked valami rossz érzésed támadjon és azt bemeséli "automatikusan".
A veszélyérzéknél meg vagy te gyanakszol és dobsz vagy a KM suttyomban dob helyetted és csak akkor mond bármit is, ha megdobtad a próbát. :)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Niobe » 2008.11.08. 17:46

Üdv. :)

Thortól kölcsönkértem egy általa kidolgozott átlagos NJK táblázatot, abból írom ki a dolgokat. :)

Harcos: 10. szint: bele van számolva a 5. szintű fegyverhasználat adta pluszok.

KÉ: 76, TÉ: 99, VÉ: 145, CÉ: 41, Asztrál/Mentál védelem: 24, Pszi pont: 11, FP: 103, Ép: 14, Túlütés küszöb: 40

Lovag: 10. szint: 5. fokú fegyverhasználat és 5. fokú pusztítás beleszámolva

KÉ: 74, TÉ: 103, VÉ: 140, CÉ: 29, Asztrál/Mentál védelem: 34, Pszi pont: 22, FP: 102, Ép: 14, Túlütés küszöb: 20

Remélem tudtam segíteni. :)

N.
" Légy őszinte és csak a becsületre adj,
Ne mondj ki szót, mely nem a szívedből fakad. "
Niobe
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 774
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.11.08. 17:49

Niobe

Ezer hála és köszönet a gyors segítségért! :bow:

Sokat tudtál segíteni, főleg a lovaggal, emrt én is azt alkottam. Azt látom, hogy nagyjából ugyan annyi jött ki nekem is csak más elosztásban adtam emg valszeg a HM-et. :)

Mégegyszer köszönöm!
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Niobe » 2008.11.08. 17:53

Szívesen. :)

Amúgy ráérő idejében Thor az összes kaszt értékeit kidolgozta 25. szintig, hogy ha mesél ne kelljen vele kinlódni az átlagos NJK-kat illetően, hanem előveszi a táblázatot és kész. Csak javasolni tudom mindenkinek aki mesél, jó ötlet, bár egy napja ráment.

N.
" Légy őszinte és csak a becsületre adj,
Ne mondj ki szót, mely nem a szívedből fakad. "
Niobe
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 774
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
804 hozzászólás • Oldal: 23 / 54 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 54

Vissza: Csevegõ