• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
2288 hozzászólás • Oldal: 56 / 153 • 1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 153

Re: Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?

HozzászólásSzerző: Sylinas » 2008.01.21. 12:23

Nem :)
A Gilron papom azért nem lett működőképes, mert tűzfegyver használatára és elkészítésére alkalmas tudás birtokában volt, sőtt, általa elkészített tűzfegyverek birtokában akartam indítani, mivel kahréban képzett Gilron (mérnök) pap volt. Ez akárhonnan nézem is, tápos dolog, tekintve hogy tűzfegyverek ellen semmiféle SFÉ, még a mágikus sem érvényesül, ráadásul a tűzfegyver ép-re sebez túlütés nélkül is. Ezért ez a kari tápos. Hozzátenném, hogy Erigow-i születésű nemesi család sarja, pénze volt bőven mind a taníttatásra, mind az alapínyagora, de azoknak az összege nevetséges, úgyhogy azt inkább ne számoljuk.
Mielőtt még szóvá tennéd, az előtörténet elfogadásra került, azzal semmi gond nem volt, a vita tárgyát egyedül az képezte, hogy tűzfegyver elkészítésére és használatára alkalmas személy csak NJK lehet.
Ez nem teljesen így van, ha engem kérdezel, mert ugyan a PPL1-ben le van írva, hogy ilyen tudás birtokosa, Kahrén kívül csak elszórt, titkos kutatási telepeken tevékenykedő kahre mérnök gilron papok lehetnek, akik nem játszhatóak, azért NJK-k mert nekik eszük ágában sincs kalandozni, ők arra tették fel az életüket, hogy mind tökéletesebb fegyvereket és egyébb mechanikus eszközöket találjanak ki, és készítsenek el.
De a gilron pap az játszható kaszt. A PPL-szerint a gliron papok közül a mérnökök, rendelkeznek ilyen tudással.
Amire a Hm-ek apellálnak az a Mérnökök fegyvertára c fejezetben van. Ez a titkos telepkről... meg több játékülés alklmával... meg a nem tudja használni a tűzfegyvert amit már megeszrzett... baromság.
Nem érzi senki, hogy ez nonszensz. Igen az írók hagyták jóvá a Törvénykönyveket, de hagytak benne hibákat. Az írók a világot találták ki, nem ők írták (sajnos) a TK-kat, ezért szopunk egy csomót itt a szabályzavaros topicban. Gondolj már bele mennyi elkészíteni egy muskétát??? Mondjuk ne, inkább ne gondolj bele, nincs kedvem kiselőadást tartani, hogy hogyan kell elkészíteni egy muskétát, de elhiheted, nem kell hozzá egy emberöltőnyi tanulás. Amit a mérnökök fegyvertárában a tűzfegyverhez leírtak azt valaki olyan írhatta, akinek halvány fogalma sincsen arról, hogy ez mennyire nem titkos tudás. Titkos tudásnak tudom mi számít, ami valamelyik novellában van leírve, hogy egy a 14. Z.H. alatt a Toroniak oldalán tevékenykedő renegát Gilron pap hatlövetű pisztollyal lövöldöz :) És ez is meg volt írva noveláskötetben. Sőtt, az is meg volt írva, hogy szintén a 14. Z.H. alatt lezuhan erion mellett az oda igyekvő Kahréból indult repülőgép. És ilyen novellát is olvastam. Ez titkos tudás. Egy muskétát összerakni nem az, volna egy műhelyed meg egy használati utasításod, te is 3.-4. alkalomra működőképeset raknál össze. Ez egy tömegfegyver, a középkor végén újkor elején már az volt. nem olyan bonyolult ekészíteni, mint akár egy jó kardot megkovácsolni. Egyébként meg, hogy miért lehetett volna az én gilron papom simán játszahtó, Ahhoz olvasd el a PPL1 82. oldal MÉRNÖK címszó alatt szereplő szöveget a képzetségekig. Bocsánat, hogy most nem kivonatolom a nekem ideális sorokat, bárki megteheti saját belátása szerint ami neki fontos, én nem teszem meg.
Sylinas

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Chorax » 2008.01.21. 12:39

Nem vitatkozni akarok, csak leírom:
Nekem nagyon nem hiányzik, hogy minden útszéli parasztgyerek pisztolyokkal futkosson Yneven! Lehet hogy "tömegfegyver" mint ahogy írtad, de inkább maradjunk a kardvívós-íjjal lövöldözős-varázsolgatós fatasy világnál! Aki lövöldözni akar, az játszon Shadowrunt, vagy Cyberpunkot!
Egyébként meg, nem kötelező ide feljárni, nem kötelező beállni a sorba. Nem kötelező elfogani a többi véleményét, de el lehet ballagni...Elballagni olyan helyre, ahol elfogadják az elvadultnál-elvadultabb karaktereket, ahol elismerik a hatalmas tudást, ahol mindenki benyal csontig, csak mert ismer valaki valakiket...
„Acélos akarat, rendíthetetlen hűség, gyakorlott kéz – a kráni légió pillérei.”
Chorax
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 319
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2008.01.21. 12:48

Előre szólok!!!

Nem akarok személyeskedést látni itt!

Most felejtsétek el, mert nagyon be fogok gorombulni!

Ha valakinek valami baja van valakivel, azt intézzétek el pm-ben vagy messengeren, ne itt szemeteljetek.

A következő személyeskesét tartalmazó hozzászólást törlöm kérdés nélkül, annak figyelembe vétele nélkül, hogy a témához hozzászólt-e normálisan, vagy csak épp "de jó acsarkodni" dolgokat tartalmaz!

Yvett
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Hakea Ello » 2008.01.21. 13:18

Chorax írta:Nem vitatkozni akarok, csak leírom:
Nekem nagyon nem hiányzik, hogy minden útszéli parasztgyerek pisztolyokkal futkosson Yneven! Lehet hogy "tömegfegyver" mint ahogy írtad, de inkább maradjunk a kardvívós-íjjal lövöldözős-varázsolgatós fatasy világnál! Aki lövöldözni akar, az játszon Shadowrunt, vagy Cyberpunkot!
Egyébként meg, nem kötelező ide feljárni, nem kötelező beállni a sorba. Nem kötelező elfogani a többi véleményét, de el lehet ballagni...Elballagni olyan helyre, ahol elfogadják az elvadultnál-elvadultabb karaktereket, ahol elismerik a hatalmas tudást, ahol mindenki benyal csontig, csak mert ismer valaki valakiket...

Ennek a hozzászólásnak semmi köze a topichoz. Az ilyen "na most megmondom a frankót" típusú véleménnyilvánításokra senkinek nincs szüksége, nem viszik előre a vitát, ráadásul minősítik a post tulajdonosát.

A tűzfegyvereknél szerintem hatalmas baromság, hogy a mágia nem véd ellenük. Egy nyílpuskának nagyobb az átütőereje mint egy pisztolygolyónak, a tűzfegyverek alapvetően nem mágikusak és semmi nem indokolja azt sem, hogy mindenképpen ÉP-t sebeznek (itt is van olyan lövés ami csak súrolja az embert). Hogy ezzel mit akartak elérni, azt nem tudom, de lényegében eléggé balul sült el a dolog. A játékegyensúly nem érdekel (úgyis csak egyesek fantáziájában él ez a fogalom), viszont egyszerűen illogikus. Le kéne fokozni őket.
"Don't make me send you to another dimension."

Alix Dea Dakk - Karlap
Haifa Al Zahra - Karlap

Karihangok: 1 2 3 4 5 6

LOBOGÓK HAMVAI ONLINE SZEREPJÁTÉK PROJEKT
Hakea Ello
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 1412
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sylinas » 2008.01.21. 13:27

A Személyeskedést Chorax részéről nem nagyon értem. Úgy vélem eddig normális hangnemben folyt a vita, vagy beszélgetés, nevezzük ahogy akarájtok, de még nem fajult veszekedéssé. A vita az egy természetes és kultúrált folyamat egymás eltérő nézeteinek a megvitatására, (innen is a fogalom - megitatni valamit) ezért szívesen folytatok bárkivel, bármikor, amíg úgy érzem az igazam tudom bizonyítani és amíg nem fajul veszekedésig, vagy verekedésig a dolog.
Egyébként Chorax, minden személyeskedés nélkül... nem tudom mire pöccentél be. Senki nem szólt személyed ellen egy szót sem. Elvitáztunk mi Sagarrassal, azt hiszem teljesen normális hangnemben. Amikkel érveltél, azzal most nem kívánk vitába szállni, lehet további negatív érzelmeket fogok csak előcsalni belőlled, így maradjunk annyiban, igazat adok neked. Ez vonatkozik a reagod első felére. A másodikra meg az, hogy gondold át mit miért írsz le, higgadtan. Mert abban viszont nincs igazad, és ezt szerintem te is látod, elég tapasztalt vagy már ahhoz, hogy ilyesmit átláss, csak valamiért a méreg ezt íratta veled.

Ha nem tetszik a vita, ne olvass bele, ha nem érdekel, ne foglalkozz vele, ha meg tetszik és érdekel is, akkor kultúráltan is lehet véleménytmondani.
Sylinas

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sylinas » 2008.01.21. 13:41

Egyébként Hakea. Egy nyílpuska torkolati energiája meg sem közelíti egy tűzfegyverét. Lehet, hogy sokkal pontossabb, és messzebre visznek a legfejlettebb középkori nyílpuskák, mint a kezdetleges szakállaspuskák és muskéták. Viszont izzó ólomgolyót ereget rá az ellenre. Egy nyílpuska lövedéknek elé lehet kapni egy közepes pajzsot, a golyó pedig hangsebesség fölött repül. Még a kezdetleges elültöltős ólomgolyós puskáké is. Egy nyílpuskalövedéket látsz röptében szabad szemmel, egy pisztolyét, vagy puskáét aligha. Azt teljesen nyílvánvalónak látom hogy Ép-re sebez az izzó ólom, ha eltalál valakit. ha nem, akkor súrolja és nem okoz sérülést. Egy számszeríj, vagy íjlövedékre igaz lehet az hogy ha nem jó szögben lövik, megáll az izomban, a legelső csontban, nem fúródik elég mélyre, nem töri el a csontot, vagy úgy megy át a húson, hogy nem okoz struktúrális kárt a szövetben. Ez egy ólomgolyóra nem igaz, az ha talál, az szaggat, tör zúz, éget, minden ami csak rossz lehet. Láttam már nyílpuskát átlőni a centi vastag kazánlemezen. Viszont láttam már muskétát ahogy emberfejnyi lyukat ütött a tömör betonba (igaz majd beszakadt a dobhártyám) Így azt is megértem, hogy a páncélok és pajzsok SFÉ-je és VÉ-je nem érvényesül ellene. Hogy a mágikus SFÉ-k miért nem, azt már én sem, de így lett meghatározve, még akár el is tekinthetnénk tőle felőllem, bár biztos volt valami oka, hogy az írók így döntöttek, ha másért nem, hát azért hogy Gorduin a karneválban simán ledurranthassa a Yam-haikan-t :) De ennyi. Úgyhogy nem hülyeség annyira minden, amit a tűzfegyverekről meghatároztak, szerintem nagyon is logikus, egyedül a Mágikus SFÉ elleni dolog kicsit elrugaszkodott az én szememben is, a többi viszont alátámasztható és teljesen stimmel.
Sylinas

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2008.01.21. 14:32

A tűzfegyverekhez kapcsolódóan nagyon nem mindegy, hogy mikori tűzfegyverről beszélünk tekintve, hogy nem kevés idő kellet neki mire sikerült kiszorítania az íjjakat és a számszeríjjakat. Nem ok nélkül. Az angol hadsereg még a 18. században is vesztett csatát e fegyverek megbízhatatlansága és karbantartásigénye miatt. Hogy mennyi idő energia és tudás elkészíteni egy muskétát azt ne a mai kor tudásszintjéhez mérjük és ne ahhoz amit ma alaplanyagnak hívunk. Azért ahhoz, hogy valaki a nyers vasércből és egyébb tényleg a természetben fellelhető alapanyagokból muskétát csinál jópár dolgot meg kell tanulnia. Tekintve, hogy Ynev világán még egyáltalán most kezdik páran fejlesztgetni a lőfegyvereket érdekesen alakították a sebzését. Tény a már működőképes változatok nagyobb roncsolást voltak képesek okozni, de attól még a puskagolyó is okozhat szimpla horzsolást ha úgy talál el.

Sylinas sokkszor hivatkozol a regényekre ami tök jó, hogy ennyit olvastál közülük. Annyi a gond, hogy a hivatalos Tuanos álláspont szerint a regényekből nem szabad kindulni a szerepjáték során max szinesítő elemként, de semmiképp nem szabályként. Sajnos nem tudom már megmondani neked, hogy ez a kijelentés hol szerepel a Tuan fórumán mert hónapokkal ezelőtt hangzott el.

Ami a kráni elf varázslót illeti tőlem indulhat hagyományos mozaikmágiával és persze a klánja orgyilkosainak kíséretében. (ja üldözőként kísérik)
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Airun Al Marem » 2008.01.21. 17:09

Nos Garma megmondta a tutit, az ynevi szitu és tudás azt jelenti, hogy a Gilron mérnők njk maga, önti ki a formákat, tervezget, és maradjunk annyiba hogy ez egy jól felszerelt labor nélkül eléggé halálos vállakozás, mivel még a téma gyerek cipőben jár, így szerintem az összes mérnők eléggé elhivatott ahhoz, hogyha már rászánt egy csomo időt arra, hogy kikisérletezze a fegyvert, akkor élete hátra lévő részét arra fordítja, hogy tudását fejlesze, majd átadja tanítványainak, esze ágában sincs kalandozni mennie, ez nem az ő dolga, Másrészről egy első szintü pelyhedző állú legyen bár Gilron pap mérnők, vagy hatalmas vagyonokkkal rendelkező nemes nem fogja kiérdemelni azt, hogy muskétával szaladgáljon, mert nem hiszem, hogy a papok, akár csak a varázslók tudásukat és tapasztalatukat apró pénzre váltanák.

Másrészről mondjuk egy ilyen tűzfegyverekkel kisérletezgető Gilron pap tanítványa leszel, akkor te is az ő utját fogod folytatni, mert ez a kiválasztási folyamat, körülbelül olyan mint mikor egy magányos mester egy varázslót avagy harc vagy kardművész tanoncot fogad maga mellé. Egyszerűen nem engedheti magának hogy hibázzon, és ez bármilyen fájó ez tényleg ideológia, és nem igazán van olyan tényező ami miatt ettől eltérnének.

Ez már szubjektív vélmény, de szerintem ahhoz hogy te egyedül egymagad készíts egy tűzfegyvert nem elég a 4. szintű mechanika, hanem rengeteg egyébb tudást és időt kell belefektetni. És ezek nem napok hetek vagy hónapok hanem vastagon évek, és aki kalandozó hajlamú nem fog 5 évet gürcölni csak azért, hogy elkészítsen egy pukát a vállára dobja, majd kalndozni induljon, a lőpor meg NAGYON ritka, és nem viheti magával tonna szám, vagy viheti csak RETTENTŐEN veszélyes.

//:D:D//
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Airun Al Marem 2008.01.21. 19:23-kor.
"...a hajnal a szabad ég alatt, a rákövetkezõ a dorani országút egy apró fogadójában találta. Meghalgatta a legfrissebb híreket, megtérített egy hegyi rablót, aki az élmény hatására tíz arannyal támogatta Darton evilági birodalmának ügyét..."
Airun Al Marem
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 307
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.01.21. 19:09

Üdv!

Örülök, hogy azért normálisan is tud folyni diskurzus, de most szólok, hogy tessék mindenkinek végignézni a reagjait és a csúnya kifejezéseket csillagozni vagy valahogy elmaszkírozni, mert például Airun kolléga reagjában fel-fel tűnik a qrv@ csak sokkal konkrétabb leírással. 8) A fórum szabályzat erre vonatkozó pontja elég hamar kiveszett a tudástárból, de egy fiktív világot betéve tudunk. :?
Mielőtt jól leszólnátok, hogy azért vagyok moderátor, hogy csillagozgassak napestig a kultúra jegyében szólok, hogy szeretnék szórakozni, kikapcsolódni járni ide és nem azért, mert nem tudunk össznépielg odafigyelni milyen szavakat is használunk egy nyílvános fórumban. 8)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Saggaras Zenir » 2008.01.21. 19:28

Amúgy igen Hakea lehet hogy igazad van, bevallom eddig csak a fegyvertársam Aeneros előtörijét olvastam eddig Sylinas karakterei közül, lehet hogy ngyon egyediek és hangulatosak meg minden, de az évek folyamán megtanultam, hogy elős szintű életút kari vagy tápos lesz az elején és szépen sorjában utolérik, vagy hangulatos lesz, és akkor ő az aki utoléri a kezdteben tápos karikat, de ahogy eddig láttam Sylinas karijaji a hangulatosan tápos vagy a atápos hangulatos kategóriába kerültek, nekem már HM-ként ez vele a gondom, mert első szinten a kettő egyszerre nem működik.
kép - Naiden Findalath - Sivatagi Vihar
Akimoto Yuusuke - Holtak Bosszúja
Saggaras Zenir
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1607
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sylinas » 2008.01.21. 19:47

Saggaras, csak egyvalamire válaszolkj kérlek :) Hogy miért? lehet hogy bennem van a hiba, de szeretem tudni a miérteket. Tehát MIÉRT? miért baj az, ha egy karakter koncepcionálisan a tudására fejlesztve túlélő és erős???

Egyébként Airun? Akkor miért szerepel ott a gilron pap a PPL-ban, mint játszató kaszt. Ne mond már, hogy amikor Út szerint fölveszem 3-asba a Tőzfegyver használatot, Kovácsolást, Alkímiát, Ásványtant, Számtant, Mechanikát, meg a Mértant, akkor nem tud a karakterem összerakni egy ilyen fegyvert, mikor eredetileg ott volt Kahre, a karakter tanulókörnyezete, ahol ott vannak a megfelelő műhelyek és segítség, és a karakter egész életére arra gyúrt? Mellesleg, ha a kahrei mérnők NJK kaszt volna, szerinted nem írták volna oda a PPL1-ben, hogy"CSAK NJK KASZT? akkor minek írták oda, hogy sokan kalandoznak?
Egyébként a mester magához illő utódot választ aki nem váltja apró pénzre a tudást... Olvass egy kicsit Karnevállt, Wayne Chapmantől. Ott ott van az echte Niare hegyei közül származó ifjú niarei harcművsz, akit a Mestere azért küldött el tanúlni a nagyvilágba, mondván, tökéletessedés céljából tanlni csak a nagyvilág nagyjaitól lehet. Úgyhogy nem hiszem el, hogy bármelyik mesternek az lehet a hivatása, hogy életcélként plántálja az ifjaiba, hogy ott bu2uljanak (quator javaslatára :) ) el mellette míg meg nem öregednek, hogy a hvatásuknak szenteljék az életüket. Te ha valaminek a mestere volnál és tanítványaid lennének, te ezt javasolnád nekik???

Egyébként Garma, a Tuan nemsokáig erőlteti már ezt a dolgot. Éppen pereskednek Gáspár Bandival, meg Konya Zsoltal a MAGUS licencéért, és bizony ha nem nyalnak alájuk záros határidőn belül akkor a Tuan lesheti a szabálykönyveit, és nem lesz MAGUS, csak az ami az emlékeinkben él. Így nem tudom, mi ér többet, az amit a Tuan, meg előtte az Inomi kiadott hibásan, vagy a regények. Mert lehet hogy nem tudjátok, de MAGUS-ból a regények voltak előbb, akkor, amikor még a Játék még hóviharban sem volt.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy most a regények alapján kell karaktert alkotni, hanem, hogy lehetne kicsit szabadabban állni az igazi, kalandozó beállítottságú karakteralkotáshoz...

mert szóba került, igen, hogy nekem mindíg olyan karik jutnak eszembe, amik nincsenek benne a szabálykönyvekben. Azért, mert már azokat unom. Mindegyikkel játszottam, és már a nagyja a műanyagfantasy kategóriába esik. Egy puskás Gilron pappal sem Eszeveszett Vash-ként akartam lövöldözni, hanem bemutatni, hogy egy ilyen karakterrel, milyen játékot lehet nyújtani. Szerinted Jk-ra vadásztam volna, vagy Hm-kedvenc NJK-jára? Nem, csak kipróbálni azt, ami egyébként Ynev világán is ritkaság, és valahogy még annyi sütnivalót is össze tudtam kaparni, hogy ez megalkotható legyen kezdő karinak, akinek a kezdő karik össze shátránya meglett volna ahhoz, hogy egy Km kordában tarthassa, és mellesleg, én sem vagyok teljesen hülye hozzá.
És még egy érv, én még itt nem láttam nyílt játékban 3. Tsz-nél magasabb karaktert? Ezt jelenti nállatok a több játékülés? Jó rendben, játszok én egy félévig egy gilron pappal, de akkor 2. Tsz-re kérem a tűzfegyvert. Szerintem nagyon barátságos feltételt szabtam még ekkor.
Persze ez nem azt jelenti, hogy most minden Hm vágja haptákba magát és meséljen orba szájba, hogy elérjem a nekik tetsző szintet, csak érzékeltetni akartam, hogy nyílt játékban ha egy karakter koncepcionális az elejétől, vagy semmilyen, egy átlagos tucartkarakter, amiket egyébként a 3. tsz-ű kalandozók halomra ölnének, mint mellék NJK-kat a kaland közben...
Sylinas

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2008.01.21. 20:39

Silynas!

A muskétához:

Azt hiszem a probléma abból fakad, hogy történelmi realitást akartok vinni egy fantasy játékba.

Az ETK fegyverarzenáljában gondolom jópár olyan fegyver van, melyek időben egymást váltották le, mivel az előző már elvault, vagy hatékony páncélzatot találtak ki ellene.

Nincs ilyen leírva az ETK-ban:

"A haditechnikai fejlettség szintje a következő földi időpont:...."

Ugyanis abban igaza van Sylinasnak hogy az 1500-as évektől már valóban igazi távolraható muskétákat készítettek, amelyek átütötték a nehézpáncélzatot is, feleslegessé téve annak használatát.
De az hol van leírva, hogy a ynevi muskéták a földi haditechnika XV.-XVI. századbeli fejlettségi színvonaslán állnak? :roll: Kerestem de nem találtam ilyet. (Regényre nem hivatkozunk, mert azt nem használjuk, a nyílt játékban.)
Ugyanis a XV. századot megelőzően is voltak már lőfegyverek, de azok tényleg nemigen voltak jók másra rémületkeltésen kívűl.
Ki az aki kijelenti hogy mánpedig a ynevi tűzfegyverek a Földön a XVI. században használtak élethű másai?
Rá lehet húzni és meg lehet magyarázni, hogy a Gilron papok titkos műhelytudása ott van, hogy jó ha egy maroknyi mérnök képes egy XVI. századi technológiának megfelelő lőfegyver létrehozni, amely már effektíve valami "sniper"-félének lehet használni.

Ki lesz az aki eldönti, hogy ynev világa a technológiai szintet nézve melyik földi évnek felel meg?

Ugyanis például a szűkebb éertelemben vett középkorban sok tudást elfelejtettek, és újra fel kellett fedezni, amit az ókorban már tudtak. (pl: a rómaiak még tudtak fémcsövet csinálni, de a középkorban már nem.)

Ynev idealizált fantasy világ, nem értem miért lovagoltok ennyire a haditechnikán.

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Castor de Vinter 2008.01.21. 21:20-kor.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4314
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2008.01.21. 21:16

Átlagos tucatkarakter téma, csakhogy szokásomtól eltérően villogjak és magamat fényezzem. :D

Joffer Kosztasz. Nála nyápicabb, átlagáronabb, semmire se jó karkatert még nem láttam a nyílt játékban igazából. 8) :) Aki mesélt neki vagy játszott mellette az tudja mire gondolok. :P Érdekes mód a sok kalandozó és szuperhős között nyafogva, siránkozva versenyt nyert. :angel:
Nem kenyerem az önfényezés, eléggé rossz szokásnak tartom, de azért csak leírtam, mert nem értem ilyen "jó példa" mellett hogyan mondható, hogy a sima tucatkarakterek, "gagyifantazi" gyíkok nem nyújtanak élvezetes, színvonalas játéklehetőséget? 8) :)

A haditechnika pedig mint a könyvben többször hangsúlyozzák nem összeegyeztethető a fődivel. Ld. HGB "Az ynevi hadviselés" fejezetek. Így ha lehet tényleg mardjon egy kellemes fantasy és ne egy tanyasi sci-fi-vé avanzsáljon Ynev és a kalandok.

Ezek tényleg csak felvetések, gondolatok. Nem kioktatás és nem jólmegmondás. Remélem ezen is annyit agyal majd mindenki, mint mondjuk a "milyen kafa gépkarabéllyal Kobrákat irtani Ifinben" témán. 8) :)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2008.01.21. 23:05

A földi haditechnikához nem is akartam hasonlítani elnézést ha félreérthető voltam. Egyszerűen csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a földön a hatékony muskéta kifejlesztése évszázadokig tartott. Akkor ez Yneven miért lenne másképp?
Ami pedig az első szinten való elkészítését illeti. A harmadik fok még csak átlagos tudást jelent semmi újítást semmi extrát. Márpedig az ynevi kovácsok nem készítenek lőfegyvert. A 4. fok jelenti szakmák esetében azt jelenti, hogy jó minőségű dolgokat csinál, de semmivel sem különbet mint a többi hasonló mester. Az ötödik fok jelenti azt a tudást, hogy valaki képes újítani, igazi műremekeket alkotni. Mivel hogy még a Gilron papok között is kevesen képesek muskétát készíteni. Úgyhogy szerintem az felsorolot képzettségekből a negyedik ötödik fok indokolt a muskétakészítéshez.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sessaryen » 2008.01.21. 23:10

Sziasztok!

Idézet:

Sylinas írta:És még egy érv, én még itt nem láttam nyílt játékban 3. Tsz-nél magasabb karaktert? Ezt jelenti nállatok a több játékülés? Jó rendben, játszok én egy félévig egy gilron pappal, de akkor 2. Tsz-re kérem a tűzfegyvert. Szerintem nagyon barátságos feltételt szabtam még ekkor.
Persze ez nem azt jelenti, hogy most minden Hm vágja haptákba magát és meséljen orba szájba, hogy elérjem a nekik tetsző szintet, csak érzékeltetni akartam, hogy nyílt játékban ha egy karakter koncepcionális az elejétől, vagy semmilyen, egy átlagos tucartkarakter, amiket egyébként a 3. tsz-ű kalandozók halomra ölnének, mint mellék NJK-kat a kaland közben...

Szerintem az életút játék nem azt jelenti, hogy minél hamarabb elérjük a 10+ szintet.
Az életút játék célja a játék. Ha valaki nem tudja a karakterét kijátszani csak azért mert "csak" második szintű, és uramatyám nincs muskétája, akkor szerintem az rossz szerepjátékos.
Ynev nem a hősök világa, csak élnek benne hősök (kalandozók) is. Attól még igen MINDEN kalandozónak szüksége lehet segítségre, tehát NJK-ra a túléléshez.
Vagy egy második szintű Gilron pap kapjon muskétát és legyen kvázi legyőzhetetlen?

A szintek pont azért vannak, hogy érzékeltessék a tapasztalati különbséget. És ha egy tapasztaltabb kalandozó legyőz egy tapasztalatlanabbat, akkor ez reális. Bár volt már példa az ellenkezőjére is...

Nem értem, de ez - belátom - az én hibám...

Sessaryen
"Bocsáss meg! Eszemet az idő meg nem óvta,
Most fekete,fakó, mint könyv, múlt mélyiből."

Dale Avery: A Renegát
Sessaryen
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 984
ZK Karakter: Torum - Belső ellenség /Warhammer/
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése