• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről!

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
804 hozzászólás • Oldal: 5 / 54 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 54

Re: Beszélgessünk az Új Törvénykönyvről!

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.12.07. 18:12

A problémád szerintem ez:

Van egy harcos kari, akinek felveszed a kegyeltet és a vallásismeretet 3. fokra. Ekkor vehetsz-e Kegy pontot és ha igen, illetve a Km adott, akkor ki dönti el, hogy milyen varázslat jön létre Te mint játékos vagy a Km. Jól értem? :?

Egyébként nálam ott sántít csak a dolog, hogy ha bármelyik kaszt tudatosan, akaratlagosan használhatja a papi mágiát, akkor mi értelme van a pap/paplovag kasztoknak?

Másik felvetés, hogy miért lenne olyan egzotikum, ha bizonyos kasztok képviselői 5.-10. szinten spec előnyként kapják emg ezt a beavatási lehetőséget?

Harmadik, hogy a pap/paplovag kasztleírásánál szerepel "ISteni Kegy" rész, ami leírja, hogy ők ennyit, meg annyit szoktak venni. Ilyen más kasztnál nincs.

Persze ezzel az okfejtéssel se lett megoldva a kérdés, emrt nem igazán lehet minden igényt kielégítő választ adni és sajnos ezesetben a szabályok sem teljesen konkrétak. :?
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.12.07. 19:22

Ööö - majdnem...

Tudatosan használni, vagy isteni kegyből részesülni belőle két külön dolog.
A kegyelt háttérnél az vagyon írva, hogy egy ilyen háttérrel rendelkező karakter ha még nem pap/paplovag és nem tudja hogy keresse istene kegyét....
Nem idéztem szó szerint.
Ez feltételezi számomra, hogy egyszer, ha kiérdemli tetteivel akkor válhat belőle pap/paplovag a későbbiekben - mert ez a mondat ezt feltételezi.

A második felvetést nem értem, de asszem ez az én szegénységi bizonyítványom

A harmadik a lényeg, mert az sincs sehová leírva, hogy nem vehet. Sőt - a hátérnél és a vallásismeret képzinél még sugallja is, hogy lehet venni kegypontokat. És ha nem lehetne, akkor miből jönne létre egy nem pap/paplovag kegyelt fohásza? Mert ha neki nincs és mégis létrejön, akkor érdekesek a papok/paplovagok, hogy nekik van, mert kell.
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.12.07. 19:22

Elnézést hogy beleszólok az okfejtésbe, de gondolom nem értelmetlen megismertetni benneteket az én nézőpontommal, lévén én leszek a KM... 8)

Egyet tisztázzunk: a szakrális mágia TUDATOS alkalmazására csak olyan karakter képes, akinek megtanították az imádkozás, a fohász mikéntjét, módját, az istenséggel való kapcsolat liturgiáját és azokat a rítusokat, és életvitelbeli törvényeket amelynek megtartásával és alkalmazásával tudatosan, akaratlagosan -legalábbis nagy eséllyel -kiváltható az istenség jóindulata.
Az ilyen ember -mások tapasztalatából és régi hagyományokból tudja hogyan kell megszólítani az istenséget hogy a csoda létrejöjjön.
Magától értetődő milyen iskolákban lehet erre képzést kapni: pap-és paplovag iskolákban.
Az is magától értetődő kinek van értelme ilyet tanulni: akinek van hite, (értsd: Kegyelt-háttere) és ELHISZI hogy ha így-vagy úgy szól az istenhez, az megsegíti őt.
Attól még hogy le van írva hogy kell villámért fohászkodni nem biztos hogy el is hiszem; de akkor ne akarjak pap lenni....

Viszont azok a JK-k akikben csak a potenciál van meg, azaz van hitük és rendelkeznek a Kegyelt háttérrel, de nem kaptak pap vagy paplovagi képzést azok nem kérhetik azt, hogy "Maradjál nyugton te átokverte féreg" nem fog működni, aminek egy oka van: nincsen beavatva abba a misztériumba aminek a birtoklása alapján ő ilyet kérjen. Ha úgy tetszik nem kötött ünnepélyesen és rituálisan "szerződést" fogadalmat az istennel, hogy az őkle és akarata lesz, mint a papok és a paplovagok. Úgy értem "intézményi" keretek között, magasabb rangú paptárs és közbenjáró által szentesítve. (Még Arel-papjai is megkérdezik az öregeket, hogy erre vagy arra hogy kell rávenni Arelt...) A beavatáshoz kell az iskola felvétele.
A felszenteltség, felkentség felhatalmazása nélkül egy igaz hívőnek nincs is bátorsága ilyet kérni. Pl: Nem vezetek le esketétsi szertartást akármilyen mély a hitem és lehet hogy lexikálisan leiskoláznám a szolgáló lelkipásztort, de mert nem vagyok felkent pap, kiváltanám az isten rosszallását.
Ettől függetlenül,különösen nagy vész idején- az istenség kitüntethet a jóindulatával, és az utolsó pillanatban az igaz hívőt elveszejteni akaró gaz lator megbotolhat egy fűcsomóban, tehet egy -számára- balsikeres támadást, vagy éppen akkor fog beragadni a hüvelyéba a kardja. Esetleg az istenben bízót önti el valami vitézi áldás és megtáltosodhat, miközben glória gyúl a feje felett egy másodpercre...mert ezek alapján válik nyílvánvalóvá: a JK élvezi az istenség bizalmát és érdemes lenne papi vagy paplovagi iskolában kibontakoztatnia magát...
A siker mértéke attól függ hogy a JK pm-ben közli hány Kegy-pontot áldoz arra, hogy őt az isten kisegítse a bajból.
Hát így működik nálam az a szakrális mágia, amit nem pap, vagy paplovag idéz elő.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4314
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.12.07. 19:38

Castor!

Naná, hogy beleszólhatsz!!! :)
Mindenki aki jobban látja éntőlem a rendszert az írjon, mert nekem itt homály van és szeretnék ezzel tisztában lenni.

De mint mindig, most is félreértettél :P

Nem azt írtam a példámban, hogy az egy akaratlagos ima - csodakérés - hanem hogy spontán ráripakodik ellenfelére, bízván abban, hogy talán egy pillanatra megáll, vagy hibát ejt, ami az ő jobb pozícióját segíti elő. Ez lehet az is, hogy pillanatra megdermed (megbénul) az ellenfél, de azok is amiket te soroltál. És mindez akkor, ha az istene odafordítja orcáját feléje... mert lehet nem fogja, de a faeffektust nem írtam le direkt, mert optimális helyzet van, hogy megértsem, s megértessem magam veletek.

És akkor jön a kérdés - mert kapisgáljuk azért egymás gondolatait.
Ha nem vehet a kegyelt karakter Kegypontokat, akkor mit is kellene majdan pm-ben megírni, hogy mennyit is szán rá, hogy valami csoda történjen? Hisz ha nem kap, nem vehet, nem jutalmazható, akkor nincs - így ugrik minden, hisz a papi varázslatok a kegypontokból jönnek létre - s az isteni beavatkozások is.
És még mindig - ott az a frászos mondat - ha még nem pap/paplovag és nem tudja hogy keresse istene kegyét....
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.12.07. 19:42

Hmm.

Két kérdés:

1 A nem pap/paplovag, de rendelkezik vallásismeret 3.fokkal karakter vehet Kegy pontokat magának?

2 Ugyan ez a kari a Kegy pontjait elköltheti a játékos által választott adott varázslat létrehozására vagy csak egy x pontot mondhat be a KM-nek és az meg rábök valmai varázslatszerűre?

A honnan kapra emg elvielg a válasz, hogy a játéka alapján a KM adhat neki jutalom Kegypontot ingyé. :wink:
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.12.07. 19:42

Egy "Maradj vesztegben" igen kevés a sponteanitás, te mint játékos kéred mert ismered azt a papi varázst ami ezt kiváltja, de a JK nem pap, még ha látta is hogy csinálják ezt a papok, ŐT nem, avatták be, nem szentelték fel, akkor mi alapján kérje?

A Kegyelt háttérrel lehet kegy pontokat venni a KAP-ból, le van írva.

Miért költhetné el a játékos által választott papi varázslatokra?
A vallásimseret 3. fokával? Kérhetné, ha fel lenne szentelve. De nincs. Csodatevés a felkentek, felszenteltek joga. Nem a mély hívőké. Azért nem értitek, mert nem tulajdonítotok jelentőséget annak a momentumnak, amikor a JK-t a papi miszériumokba úgy avatják be hogy elmondhassa: "Én x isten papja vagyok" Lehet hogy a liturgiát és a szövegeket ismeri a vallásismeret 3. fokával, de egy dolog hiányzik a szakrális mágia használatához: az istenséggel kötött barátság, szerzősés, rítus; amikor az isten maga is elismeri hogy a JK hozzá tartozik, és enged neki a hatalmából. Ez egy ünnepélyes intim pillanat, ami megkülönbözteti a kegyelt háttérrel rendelkező mély hívőt a paptól. Ő ismeri ezt az érzést, mikor neki joga, jussa és kötelessége, hogy az isteni hatalmat használja, de a mély hívő erre nem kapott felhatalmazást az istenségtől. Segíti, de az istenség által válaszott módon. Egyébként az ilyen karit az istenség maga is "pofozgathatja" olyan irányba, hogy lépjen már be valami papi rendbe, ha már ez az úr akarata... 8) , és ne vadhatásként hepciáskodjék, mint Jónás a cethal gyomrában.

Vehesz KAP-ból Kegy-pontokat, (ha van Kegyelt háttered), de ha nincs mellé iskolád csak jelezheted mewnnyit költesz rá hogy kiváltsd istened jóindulatát. A hatás leírása a KM hatásköre.
Ha ez nem tetszik egy megoldás van: be kell lépni egy papi rendbe vagy paplovagiba és akkor tudatosan használhatod, a KM befolyása nélkül.

A Kegyelt háttér kiválaszottság, hogy ez hogyan nyilvánul meg mikor "spontán" Kegy-pontot költesz, az -jobb híján- a KM fogja elmesélni.
Mert mi van ha te mozdulatlanságot kérsz, de az istened inkább a sebeidet gyógyyítaná? Ki dönti el a kalandban, hogy az elköltött kegy pontoknak mi a pozitív hatása? Azaz hogy hogyan akar veled szemben jóindulatú lenni az istened? Szerintetek ez a JK hatásköre?

A hozzászólást 8 alkalommal szerkesztették, utoljára Castor de Vinter 2007.12.07. 20:15-kor.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.12.07. 20:03

Ok. Akkor így már jobban érthető. A lényeg Kegypontot vehet a Kegyelt kari, hogy mi fog pontosan történni, ha használja is ezeket a pontokat a kari azt meg a Km mondja meg.

Elnézést az előbb nem írtam le normálisan ezt az egyéb kasztok spec. előnyei dolgot. Arra gondoltam, hogy például az Anat-akhan fejvadásznál 5. TSZ-en lehetséges a Mediatori beavatás, amivel Arel varázslatait tanítják meg neki. Vagy az amazon szintén 5. TSZ-en beavatást nyerhet a papnők közzé.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.12.07. 20:19

Nyílvávaló hogy a Kegy-pont mennyiség/kiváltott hatás leírásánál a szabályköny papi varázslatait veszem figyelembe, azaz 3 kegypont elköltésével még nem fogsz vizen járni, de lehet hogy arra úszik egy uszadékfa, hogy ne fulladj meg... 8)
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.12.07. 20:24

De hogy irodalmibb hasonlattal éljek a "Ki a pap?" -kérdésben:

Mikor Artur megkérdezte, a lovagjait, hogy mi teszi a lovagot lovaggá, felsorolták a legfőbb lovagi erényeket: bátorság, becsület, hűség, stb.

A király megkérdezte Merlint is:

-Merlin mi teszi a lovagot lovaggá?

Merlin válasza:

-Az igazság.

Fiolozófiai síkra terelve a dolgot:
A szakralitás épphogy nem az emberi elhatározás, hanem az embertől független és fölötte álló hatalmak beleegyezésén és jóváhagyásán múlik.
Lehet neked 5.-ös szintű vallásismereted is.
Előszőr az istennek kell akarnia és eldöntenie, hogy te pap leszel. Ez nem a te döntésed, hanem az istenség elhívása. Nyílván a mély és feltétlen hit előny, ha isten lennék én sem a gnómokkal kezdeném a paptoborzást...

UI: Ok, befejeztem ,mert rámsütik, hogy szektás vagyok. 8)
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.12.07. 20:54

Van egy jó kis kerti asztalunk vasból - esetleg rám lehet borítani, és akkor talán érthetően fogok fogalmazni, hogy mindenki csuklóból megértse amit írok.

Egy "Maradj vesztegben" igen kevés a sponteanitás, te mint játékos kéred mert ismered azt a papi varázst ami ezt kiváltja, de a JK nem pap, még ha látta is hogy csinálják ezt a papok, ŐT nem, avatták be, nem szentelték fel, akkor mi alapján kérje?

Nem... nem... és nem...
Nem azért mondom mert én tudom, hogy van egy olyan papi varázs, ami ezt kiváltja - hanem mert a kari jut olyan döntésre, hogy ezt rámondja. Nem az istenét kéri, hogy segítse meg, mert akkor másképp fogalmazna - szerintem, mert nem mindegy, hogy azt mondom valakinek, hogy "Maradj veszteg!", vagy kérem az istenemet, hogy "Add Uram, hogy ne tudjon elmozdulni!"
Lehet én hoztam rossz példát - rossz oldalról közelítettem. Egyet beszélünk, és mégsem értessz Castor.

A Kegyelt háttérrel lehet kegy pontokat venni a KAP-ból, le van írva.

Karácsonyra szemüveget kérek - szakadjak meg, de bizony isten sehol nem olvastam ilyet, pedig egész nap ezt a témát bújtam a könyvben jóformán.

A szép hosszú kiemelt részt, mely a varázslásról - papi igékről - szól fentebb asszem kitárgyaltam hogy is gondoltam - remélem úgy már érthető.

Asszem sehol nem írtam, hogy én mint jk akarom eldönteni mi legyen, mi hogy történjen - ez természetes az istenre (KM-re) van bízva.
A karakter, a játékos csak mondhatja, gondolhatja, hogy ő mit lát, hogy mi lenne neki a jobb (vagyis fohászkodhat), az istene meg úgy is azt csinál amit akar - és a hívő meglátja azt a csodát, amit kapott az istene kegyelméből bármi legyen az, akár azt kapja amit "kért", akár mást, teljes odaadással, tisztelettel fogja megköszönni a legelső nyugodt percben...
Sőt, még akkor is megköszöni, ha az istene éppenséggel "sz@rt" a fejére, mert ennek tudatában nem lessz, de történhetnek olyan mozzanatok, amit az isteni közbeavatkozásnak hisz...

Mégegyszer mondom, nem fanyalogtam, hogy a kari varázsoljon úgy ahogy a papoknál-paplovagoknál megtehetné holott nem akarom hogy az legyen.
Csak nem értettem onnantól kezdve, hogy akkor vehet-e kegy pontot, vagy nem és hogy is működik ez a rész, mert a szabálykönyv nem teljesen egyértelmű. Végül is majdnem úgy van ahogy én gondoltam - mert most már képben vagyok!

Köszi a segítséget mindkettőtöknek!!!
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.12.07. 22:27

Yvett!

Átolvastam a szabálykönyv idevágó részét

ÚTK, 30. oldal, Kegyelt-háttéről szóló rész leírása, 2. bekezdésben van leírva hogy szintenként növelheted, KAP-ok ból a Kegy pontot és nem ír feltételként ísokla meglétét.
Itt egyértelműen le van írva: Kegyelt háttér mellett a JK vehet magának Kegy-pontokat szintlépésenként, kasztól, iskola meglététől függetlenül. Ezt én is engedélyezem.

Az ÚTK a Szakrális Mágia használatának feltételeként csak a megfelelő szintű vallásismeret képzettséget és a kegyelt hátteret jelöli meg.
Én mint KM annyival egészítem ki, hogy -a játékegyensúly érdekében- megkövetelem valamely pap vagy paplovag iskola felvételét is emellé.

Nézd ha jól értem valami olyasmit szeretnél, hogy a Kegy-pontokat arra lehessen használni hogy az istenség valami konkrét kérést teljesítsen. Magyarul papi varázslatot használni; iskola felvétele nélkül.
Rendben van, elméletileg nem zárkózom el a dologtól, hisz a Kegy-pont vásárlása nem kevés áldozatot követel a JK-tól, és illenék úgy mesélni, hogy haszna is legyen a dolognak, azaz megérje rá költeni.

Létrehozok rá egy szabályt:

Kegyelt háttérrel, iskola nélkül és legalább 3. szintű Vallásismeret mellett :

1.Alapesetben segítséget kérhetsz aminek a módjáról és mikéntjéről én döntök a befektetett Kegy pont függvényében. (Ez biztosabb, kegy-pont takarékosabb módszer és mindenképpen kapsz valamit a "pénzedért". 8) )

2. Ha konkrét kérésed van %-os esélyt kapsz a teljesülésére, ami a tapasztalati szinted és a befektetett kegy-pont összege.

Csak olyan mértékű konkrét csodakérésed lehet, aminek az elvarázslására egyébként futná a pontjaidból, és az is kizárólag csak Általános, vagy a Kis Arkánum litániája lehet, rituálé már nem; a Nagy Arkánum pedig mind litánia mind rituálé szempontból elérhetertlen íly módon számodra. Ha ennél többet akarsz, "suliba" kell menjél.
(Ez bizonytalan, nagyon lekorlátozott és irtózat kegy-pont pazarló és ha nem jön be a dobás nem kapsz semmit. Ennyit jelent a papi iskola felvétele...)

UI: A 3. szintű Vallásismeretből adódó +1 szintenkénti Kegy-pont bónuszt is megkapod.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.12.08. 15:43

Egyébként nem tudja valaki, hogy azok a papvarázslatok amelyek ellen asztrál vagy mentál mágiaellenállás tehető; azoknak alapesetben mekkora az Erősségük és mennyi kegy-pontért erősíthetőek?
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Ichigo » 2007.12.08. 16:01

Úgy tudom, hogy ha nincs megadva erősség akkor alapesetben 1 E, de ha fel van tüntetve a kegyp mellett hogy pl 1/2E akkor 1 pontért 2 E tud létrehozni
con Marou Delgado ÷÷÷ Quiron-Pentád
Alex Leron ÷÷÷ Elátkozott part

"Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. (Rich Cook)"
Ichigo
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 855
ZK Karakter: Alex Leron - Elátkozott part
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.12.08. 16:09

Castor!

Lejátszott a téma - előző reagomban megértettem, s nem kívánom, hogy szabályokat hozzál létre. Ezt le is írtam világosan - vagy mégsem? :oops:

Egyébként a háttérnél majdnem úgy van ahogy mondod:
"... minden Tapasztalati szinten a Vallásismereti képzettség által birtokolt fokánál feltüntetett mennyiségű Kegy pontot kap, amit tovább növelhet Karakteralkotó pontjaiból."

A Vallásismeretnél pedig ki van kötve konkrétan, hogy:
"A pap, vagy paplovag a képzettség ezen fokán minden Tapasztalati szinten (már az elsőn is) +1 Kegy pontot nyer hitéből."

Tehát akkor ahogy én ezt értelmeztem:
Aki a Kegyelt háttérrel rendelkezik és megvan a Vallásismereti képzettsége 3.fokon ÉS pap vagy paplovag az megkapja a +1 Kegy pontot, valamint vásárolhat a KAPjaiból.
Ezért nem értettem, ezért volt számomra furcsa, hogy akkor miért van a további leírásban, hogy aki még nem pap/paplovag, de használja a Kegy pontjait annak ekkor, meg akkor visszatér.

Mondom mégegyszer: már az előbb is megértettem, hogy is működik a dolog. A szabályt akár vissza is vonhatod, ha úgy találod jónak (mondjuk ezzel már talán offolunk :P)
A Kegyelt háttérrel lehet venni Kegy pontot - amennyit rászán a játékos, elég borsos ára van.
Nekem az nyolc, hogy én mondok egy Kegy pont összeget, vagy egyszer csak azt veszem észre, hogy valami hiányzik a bensőmből.
NEM akarok papi mágiát használni nem pap/paplovag kasztúként!

Megnéztem a papi varázslat E-ét, és erősítését. Kicsit kusza első olvasásra:

258.oldal, A Szakrális mágia szférái cikkben van leírva a második bekezdésben.
Alaperősítés 1E, mely növekedhet az isten által uralt szférák számától függően, ha az adott varázslat szféráinál több szerepel és azok felett az adott isten is bír. Ekkor szféránként +1 E jár alaperősítésben.
A további erősítés úgy működik, hogy dupla Kegy pontért dupla E, vagy dupla időtartam - hacsak a varázslatnál nincs külön leírva más.
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.12.08. 16:17

Yvett!

Leírtam a témában az álláspontom. A probléma és a félreértés abból adódik hogy a szövegezés alapból feltételezi hogy a kari pap vagy paplovag.És meg se fordul a fejükben mi van azokkal akik nem veszik fel az iskolát, de magas szintű vallásismeretük van.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
804 hozzászólás • Oldal: 5 / 54 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 54

Vissza: Csevegõ