• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Krilhor O'qryl (Krilhor O'qryl)

A megunt, elhagyott, elhunyt karakterek "otthona"...

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
23 hozzászólás • Oldal: 1 / 2 • 1, 2

Krilhor O'qryl (Krilhor O'qryl)

HozzászólásSzerző: Krilhor Oqryl » 2007.10.27. 11:11

Az elvárásoknak megfelelően készítettem egy kivonatot a karakter előtörténetéből. Mivel ez egy fiatal srác és gyakorlatilag alig történt vele valami élete során (alig hagyta el a család birtokát) ezért a részletek nélküli kivonat is elég szűk. Van benne valami karakterleírás-szerűség, remélem a jelleme is nagyjából kiütközik.

A karakter előtörténetének a normál verziója az "Alkotásaink" menűben (Fórum kezdőlap >> Alkotásaink >> Krilhor O'qryl) pontban található!

Általános leírás
Név: Krilhor O’qryl
Kor: 22év
Nem: férfi
Faj: Kyr
Kaszt: életrabló famor
Vallás: Tharr / Rhagys
Jellem: Rend, Halál
Magasság: 1.87 ynevi láb
Súly: 78kg
Szem: acélszürke
Haj: Hosszú/fehér

„Még egy korsóval, paraszt! A mézesből, abból az édes, émelyítő, hánytató mézes sörből hozzál még nekem... baaahhhh... gurítsd ide az egész hordót! Elegem van belőle hogy olyan lassan vánszorogsz mint a tetvek anyád valagán, koszos navorja! Te pedig, te rühes kis lotyó, takarodj vissza a konyhába és mosakodjál meg megint, de használj szappant te bűzös pondró különben kibelezlek az apáddal együtt, megértetted?! Micsoda csürhe, micsoda alávaló, alsóbbrendű csótányfészek ez itt!

Nincs jobb, hogy Tharr szagassa darabokra ezt az átokverte utat. Az eső meg az erdő vagy ez a patkánylyuk. Még szerencse, hogy van mézsörük. Megőrülnék ha nem rughatnék be alaposan, a tudat hogy ebben az undorító, dohos lyukban töltöm az éjszakát heveny borzalommal és undorral tölt el... még szerencse, hogy van ez a mézsör, meg itt van ez a cafka. Koszos és büdös de alaposan megáztatva és átsúrolva talán jó lesz... Na végre navor, azt hittem egész éjjel várhatok rád! Nesze, két ezüst... a sörödért meg a lányodért, méltányos ár, rebegj hálaimát választott hekkádhoz amiért ide vezérelt engem! Tölts!

Tudod paraszt, normális esetben te lennél az utolsó emberszabású lény ezen az ezer sebből vérző, döglődő kontinensen, akivel leállok beszélgetni – pláne köznyelven, de úgy tűnik ma különösen kegyes hozzád Tharr. Beszélhetnékem van, te pedig hallgatsz! És töltesz ha ürül a korsóm! Famor vagyok, kiemelkedett, számodra isten, egy ősi és felsőbbrendű faj kéviselője, igaz pillanatnyilag némileg magányos. Ezt te sosem fogod megérteni, a vérem, őseim vére itt csörgedezik bennem, rokonság fűz a Birodalom szinte minden nemeséhez, mégis JELENLEG egyedül vagyok. A házam, a családom feje döntött és elárult, én pedig alkalmazkodtam és útra indultam. Kyr vagyok, kyrebb mint apám vagy nagyapám valaha is lehetett, én voltam a családom reménysége, az új kor és új remények letéteményese. Az én véremet nem szennyezi semmi, nyoma sincs benne a te fajtád undorító mocskának, az én vérem tiszta és ősi, a mágia csodája megszabadított engem családom bűneitől.

Tiszta vérű kyrként nevelkedtem, megtanultam mindent, mit egy famor ifjúnak tudnia kell, sőőőt... sokkal többet is. Nem elég, hogy ismerem csodás kyr kultúránkat, hogy nemesként harcolok és háborúzok ha kell, hogy ismerem múltunkat és történelmünket... én bűbájos vagyok navor, hatalmas erőknek parancsolok, ha akarom elszívom az életedet és magamba olvasztom egy összeaszott kifordult belű navor hullát hagyva csak magam mögött! Életrabló vagyok, egy famor életrabló – egyedülálló párosítás, kit a mágia szele fogantatása pillanatában megérintett, és kit saját vérei árultak el. Száműzettem de nem számít, meg fogom találni új hazámat és új házamat, bár az út finoman szólva göröngyös. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ebben dohos istállóban vagyok kénytelen éjszakázni és navorok sörét inni.

Elárultak, mert születésem titka, a véremből a szennyet eltakarító mágikus praktikák nyomán érdekessé váltam, az elendorok is felfigyeltek rám. Apám bátjya, családom vezére gyáván és megrettenve át akart adni nekik, én azonban másként határoztam. Családfőm és az életrablás szépségeibe bevezető sedular mesterem árulása úgy hiszem saját bűnük, apám – ki egy jó kyr – aligha tudott róla. Nem mintha számítana valamit. Épp időben tudtam meg, hogy a család első aktívan mágiát formálni képes tagját hajlandóak elveszejteni és átadni az elendorok ügynökeinek. Ott hagytam hát őket és immáron vagy negyed éve bolyongok a Birodalomban. Úttalan utakon, szűk ösvényeken haladok, nehogy rám akadjanak, hisz nem lehet kérdéses vajon keresnek-e még mindig. Shulurba tartok, a Birodalom fővárosába, hol elvegyülhetek és új életemet elkezdhetem. Addig... nos addig hozzád hasonló navor patkányoknál vendégeskedem, és ha túl sokat iszok túl sokat fecsegek is.

Igen... túl sokat... látom, látom a szemedben, hogy félsz. Túl sokat tudsz, az életed már nem ér egy fabatkát sem, érzem, hogy rettegsz. Ne aggódj paraszt, nem olyan régen talán gondolkodás nélkül kiírtottam volna a családodat, de most talán elgondolkodom a dolgon és ha a lányod kedvemre tesz esetleg életben hagylak titeket. Szóval ne remegj, mert az felidegesíthet, azt pedig lássuk be egyikünk sem akarja.

Áááááá... itt van a kis hölgy... ez azért erős túlzás de végül is valamivel vonzóbb mint egy nőstény ork. Takarodj paraszt, lejárt az időd és az övé jön.
Gyere, vetkőzz le és ülj ide mellém. Jó, egész formás... emlékeztetsz egy volt navor szolgámra, egész kegyes voltam hozzá és még a halála is gyors volt. Az északi kutyák vinnyogására, ebben a házban mindenki csak reszketni tud?! Nézz rám. NÉZZ RÁM! Had találjam ki mit látsz.

Egy magas, fiatal, hófehér hajú kyrt... én vagyok az akit gyereklányként álmaidban vártál. Vékony, hegyes orr, határozott áll, a lelked mélyébe furódó acélszürke tekintet... olyasmit látsz amit talán még sosem... és még véletlenül sem ilyen közelről... ugye? Most szolgálni fogsz, minden lelkesedéseddel és minden odaadásoddal meg fogsz próbálni boldoggá tenni. Figyelmeztetlek, lehet hogy részeg vagyok, de PONTOSAN tudom, hogy valóban tested-lelked minden szikráját nekem adod-e. Ha sikerült elégedetté tenned azt onnan fogod tudni, hogy mikor pirkad odakint még mindig életben vagy...
Krilhor Oqryl

Vissza a tetejére

Re: Krilhor O'qryl (Krilhor O'qryl)

HozzászólásSzerző: Krilhor Oqryl » 2007.11.01. 15:18

Statisztikák
Megjegyzés: A statisztikák elkészítésében Sion volt nagyon nagy segítségemre, gyakorlatilag ő csinálta meg helyettem és a lenti verzió 99%ban megegyezik az általa javasoltal. Örök hálám :)

Tulajdonságok (PONT KAP)
Erő 12 12KAP
Gyorsaság 14 14KAP
Ügyesség 15 15KAP
Állóképesség 16 17KAP
Egészség 15 15KAP
Szépség 16 17KAP
Intelligencia 16 17KAP
Akaraterő 16 17KAP
Asztrál 14 14KAP
Érzékelés 12 12KAP
Összesen: 150KAP

Megjegyzés: Valamennyi "bölcsészettudományi" jellegű képzettség a megfelelő kyr illetve
toroni kultúrkörre vonatkozik!

Képzettség neve: KAP, Kpból, szint
Vulgármágia - (bm - nekromancia) 3 KAP 0 Kp 3.szint
Élettan 3 KAP 0 Kp 3.szint
Vallásismeret 3 KAP 0 Kp 3.szint
Legendaismeretó 0 KAP 6 Kp 2.szint
Történelemismeret 3 KAP 0 Kp 3.szint
Heraldika 0 KAP 3 Kp 2.szint
Írás/Olvasás 3 KAP 0 Kp 3.szint
Udvari etikett 3 KAP 0 Kp 3.szint
Titkos nyelv - Ó Kyr 3 KAP 0 Kp 3.szint
Pszi - Pyarr 3 KAP 0 Kp 3.szint
Irodalom 0 KAP 4 Kp 3.szint
Tánc 4 KAP 0 Kp 4.szint
Taktika 0 KAP 5 Kp 2.szint
Stratégia 0 KAP 8 Kp 2.szint
Parancsnoklás 0 KAP 1 Kp 1.szint
Szexuális kultúra 3 KAP 0 Kp 3.szint
Lovaglás 0 KAP 3 Kp 2.szint
Herbalizmus 2 KAP 0 Kp 2.szint
Fegyverhasználat (hosszú kard) 2 KAP 0 Kp 2.szint
Fegyverhasználat (tőrkard) 1 KAP 0 Kp 1.szint

Élő Nyelv - Felsőtoroni 0 KAP 0 Kp 3.szint
Helyismeret - O'qryl birtok 0 KAP 0 Kp 3.szint
Kultúra - Toroni 0 KAP 0 Kp 3.szint

Felhasznált: 36 KAP 30 Kp

KP: 7 alap + 12 kp szintenként + 5 Ügyesség + 6 Intelligencia= összes kp: 30
Maradék KP: 0

KAP számolás: => MAX: 375 KAP Felhasznált: 375 KAP Marad: 0 KAP
150 KAP Tulajdonságok + 36 KAP képzettségek + 123 KAP harcértékek + 35 KAP életerő + 31 KAP képzettségpontokra =375 KAP

KÉ 7 (7 KAP) + 9 Tulajdonság + 2 HM = 18 KÉ
TÉ 18 (18 KAP) + 11 Tulajdonság + 4 HM = 33 TÉ
VÉ 68 (68 KAP) + 9 Tulajdonság + 4 HM = 81 VÉ
CÉ 0 (0 KAP) + 5 Tulajdonság + 0 HM = 5 CÉ

Fegyveres harcértékek (hosszú kard)
Ké: 24
Té: 47
Vé: 97

HM/szint 10 (30 KAP)
Összesen: 123 KAP
Elosztandó HM: 0

ÉP alap 5 (10 KAP) + 5 Tulajdonság = 10 ÉP
FP alap 4 (4 KAP) + 7 FP/szint + 12 Tulajdonság= 23 FP
FP/szint 7 (21 KAP)
Összesen: 35 KAP

KP alap 7 (7 KAP)
KP/szint 12 (24 KAP)
Összesen: 31 KAP

MP: 7
MP/szint: 7

Pszipont (Pyarroni 3. szint alapján): 1 alap + 6 Tulajdonság = 7 PP

Mágiaellenállás
Alap, Pszi-vel:
AME: 14 21
MME: 16 23

Tulajdon:
"Bestia": 5 éves fekete, szügyén fehér cirkákkal cifrált herélt, könnyű harci ló
"Szendergő": 4 éves mogyoróbarna kanca, utazó ló
2 teljes lószerszám (egy utazó illetve egy harci jellegű)
Kardhüvely és egy egyszerű dísztelen, mégis remekbe szabott kovácsmunkával készített hosszú kard >> "Vonyító"
2 málhazsák az utazólóra erősítve a nyereg mögött, melyben helyet foglal:
2 teljes garnitúra utazó ruházat (cserzett bőr nadrág, ing, lovaglócsizma illetve tiadlani
selyem alsónemű)
1 garnitúra báli ruházat (díszes fekete illetve sötétkét alapú, selyem valamint finom vászonból varrott, ezüsttel futtatott nadrág, ing valamint gazdagon zsinórozott és díszített dreggis)
1 szintén a cserzett bőr színére emlékeztetü bélelt haquitess utazáshoz
Fegyver áplásához szükséges eszközök (olaj, fenőkő, rongyok)
Alapvető felszerelés (némi kötél, tű, cérna, fáklyák, tapló, lámpaolaj, kisebb viharlámpás, gyertyák, fém főzőedény, kés, evésre is alkalmas merőkanál, viaszosvászon, sűrű kefék (lovak csutakolásához), két kulacs pálinka (fogyasztásra és fertőtlenítésre))
Némi élelmiszer (szárított disznóshús, sajt, kolbász, bab, kukorica), több tömlő víz.
Egy kisebb zsák a misztikus dolgokhoz (szárított füvek, néhány üvegfiola, pár kisebb edény, mozsár és mozsártörő, kisebb acélkanalak! és üvegkanalak!)
Szütyő a személyes eszközöknek (néhány miniatűrizált festmény a családról, családi pecsétgyűrű, család zászlajának egy példánya).

Csatlósok:-

Jutalmak, ajándékok: -

Pénz: ?

UTOLSÓ MÓDOSÍTÁS DÁTUMA:
2007.11.01.

A karakter Toronban, két város között az úton kezdene.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Krilhor Oqryl 2007.11.01. 17:46-kor.
Krilhor Oqryl

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.11.01. 16:35

Üdv!

375 KAP.

Alapból egy élő nyelv, egy kultúra és egy helyismeret jár minden karkaternek. Így kérem vagy az alsó vagy a felsőtoroni nyelv helyett helyismeretet kapjon Toron valamelyik részére.

A fegyveres értékek nem lettek feltüntetve.

Valamint a pszí is hiányzik.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Krilhor Oqryl » 2007.11.01. 17:59

Tiszteletem Quator,
Megtettem mire utasítást kaptam és mindhárom jelzett területen eszközöltem a kért módosításokat, DE muszáj vagyok pár megjegyzést tenni.

Előre bocsátom, a játékba csak frissen bekapcsolódott egyedként nem formálok jogot arra, hogy megmondjam a frankót, ez a te illetve ti kizárólagos jogotok mint a játék alkotói, vezetői.
Remélem azért egy véleményért nem jár fenyítés.

Nagyon, nagyon, nagyon túlzásba viszed ezt a számolgatós dolgot, és nagyon, nagyon, nagyon túlzásba viszed a szabályok betartatását. Nekem 110%-ig mindegy, hogy a karakterlapon helyismeret vagy nyelvismeret szerepel, totál és maximálisan egál, de tényleg. ÉS szerintem mindenki másnak is total mindegy, a világon semmiféle, azaz SEMMIFÉLE jelentőse sincsen a karakter játéka szempontjából. Éppen azért jöttem ide játszani, mert játék közben nincs szó számokról csak novellaszerűen felfűzhető bejegyzésekről (pózokról) és ez nekem szimpi, nem kicsit.
Mivel reményeim szerint ebben a játékban többet nem fogok statisztikákkal találkozni részemről ennyi, azért szerintem gondoolkodjatok el azon, van-e egyáltalán értelme karakterlapot iratni.

Üdv,
Krilhor
Krilhor Oqryl

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Wharadak » 2007.11.03. 10:34

Szia!

Az előtörténet lehetne kicsit tényszerűbb, szólhatna inkább a karakterről s annak múltjáról. Ámbátor tetszik a stílusa és semmi kivetnivalót nem találtam benne (azon a 'vértisztogatáson' kívül, de az ugyebár játéktechnikailag nem változtat semmin). Ha egyszer újjáélesztem a toroni karakterem (Lyssa-t), szívesen találkoznék a kariddal és biza, abból érdekes dolgok történnének, nekem elhiheted :P

Más:
hidd el, asztaliban én se nagyon szőrözök 1-2 KAPon, staton, egyebeken. De itt többen vagyunk, és vannak olyanok, akik igenis betűről betűre, statról statra odafigyelnek mindenre. Ha mi el is engednénk pár dolgot, velük 'csesznénk' ki.
Ez egy közösség. Ha valami 10ből 9nek rendben van, a maradék 1nek kell alkalmazkodnia :P
"N-n-now th-that don't kill me / Can only make me stronger
I need you to hurry up now / Cuz I cant wait much longer
I know I got to be right now / Cuz I cant get much wronger
Man I been waitin all night now / That's how long I been on ya

Work it harder, make it better, do it faster, makes us stronger..."
Kanye West - Stronger

UT-s karakter generáló excel táblázat
Példakari a táblázathoz (egyelőre üzemen kívül)
Wharadak
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 337
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.11.03. 11:36

Üdv!

Részemről rendben. Jó játékot.

A megjegyzésre reagálva: szerencsés vagy. :) Ugyanis neked nem kellett látnod a csajhapsit vagy a szörfösgnómot és a többit. Hidd el kell a számolás és a szigor, mert lehet, hogy téged nem érdekel a statisztika, de egyenlően kell eljárni és ha nem szeretnél hermafordita ősmágust játszótársnak, akkor ennyi "kellemetlenséget" szerintem megér neked is.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.11.03. 14:24

Szia!

Az előtörténet homályos, nem tényszerű - így nem bírálható.
(Nem, nem olvastam el a hosszú, novellaszerű írást - ebből kell tájékozódnom mint HM-nek.)
Javaslom, hogy olvasd át a következő írást, amit Castor de Vinter szerzett. Ugyanis úgy néz ki, hogy a HM-ek között ez lesz az elfogadott előtörténeti "minta" (csak az!!!), hogy minden számunkra fontos információt megkapjunk a karakterről.
Itt találod: viewtopic.php?f=3&t=105&p=3664249&hilit=el%C5%91t%C3%B6rt%C3%A9net#p3664249

A stat. rendben.

A családtól való távozás körülményeit is vázold fel, mert jelenleg a felszerelésed egy nyugodt távozást feltételez - az írásból pedig nem ez jött le számomra.

Krilhor Oqryl írta:Nekem 110%-ig mindegy, hogy a karakterlapon helyismeret vagy nyelvismeret szerepel, totál és maximálisan egál, de tényleg. ÉS szerintem mindenki másnak is total mindegy, a világon semmiféle, azaz SEMMIFÉLE jelentőse sincsen a karakter játéka szempontjából.

Szerintem nem mindegy.
Nincs helyismeret - nem tudod mi merre van. Nincs nyelvismeret - nem fogsz tudni kommunikálni azon a nyelven. - Ez pedig gondolj bele mit eredményezhet a játékban a karakteredre nézve.
A játék során pedig van jelentősége a statisztikának, mindenféle értéknek, csak ebből ti, mint játékosok nem sokat vesztek észre.
Ha harcra kerül a sor nem hasraütés van, hanem a számértékek is figyelembe vannak véve sok más tényező mellett.
A statisztikával pedig még fogsz találkozni, mert ha szintet lép a karaktered neked kell eszközölnöd a változásokat.

Yvett
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Krilhor Oqryl » 2007.11.03. 20:06

Kedves Yvett,
Legyen ahogy akarod, tényszerűen megkísérteltem a linkelt struktúrába tuszkolni a karaktert. Természetesen nem 2, nem 3 hanem közel 5 oldal lett a vége, de igaz ebből 1 oldal a struktúra lépéseinek felsorolása. Tehát szűken majdnem belefértem. Remélem elfogadod.

A további sorok csak úgy maguktók kikívánkoztak, nem vitázok, csak véleményt formálok. Lehet nem ebbe a fórumba kellene, akkor töröld/mozgasd kérlek.

A struktúra természetesen kizárólag tucatkarakterek leírására alkalmas, azaz egy-egy netán egynél több csavar belevitele a karakterbe nem fér bele. Mivel a nyilvánvaló cél az, hogy a bírálók gyorsan, tényszerűen, energia és időbefektetés nélkül átlássanak egy karaktert ezért engedjetek meg egy javaslatot:
Ne kérjetek előtörténetet.
Kérjetek "önéletrajzot", amerikai típusút. Időpont, esemény, tényszerűen, bírálhatóan:

Született: Toron 3678
Kaszt: Famor
Család: O'qryl
Család hatalma (10-es skálán, 10-es a császári család): 6
Időpont/Főesemény/mellékesemény
3678/születés/anyja belahalt
3678/születés/örvendezik a család mert a mágikus kísérlet eredményes volt, a fiú tisztavérű kyr nem korcs
.
3690/harci kiképzés/megöli élete első obsorját
.
3700/kalandozás kezdete/a családi árulást leleplezvén elmenekül

Tudjátok az a baj, hogy egy személyiség az nem ebből áll. Sajnos manapság ez megy a való világban és ilyen "objektíven", "tényszerűen" mi több, "kvantitatívan!!!" értékelhető tényezők alapján döntenek emberi sorsokról, de azért ennél a szerepjáték > melynek célja a minőségi, szabad fantáziáról!!! szóló szárnyaló és fantáziánkon alapuló szórakozás > jóval több lehetőséget nyújt. Szerintem ne vágjátok le a saját szárnyaitokat.

Másodsorban: teljesen felesleges totál tényszerű és egyértelmű előtörténetet írni.
Egyfelől azért, mert ha ilyen méretlimiteket adtok meg akkor az sztori nem egyszerűen száraz lesz, hanem egyszerű is, mivel a rövidség ellenére azért belekritizáltok elég keményen. Ha tömören kell krititzálhatatlan előtörténetet írni akkor kerülnöm kell minden speckó dolgot, marad a születtet/tanult/kalandozni kezdett séma. Ha az a cél, hogy ne legyenek összetett, netán eredeti(bb) ötleteket tartalmazó előtörténetek azzal sincsen baj, csak akkor ezt miért nem deklaráljátok???
Másfelől a mesélő (HM, admin, KM, stroyteller és minden egyéb állatfajta is) elvágja saját lehetőségeinek jó részét, mikor olyan sztorit kap a kezébe, ahol minden kristálytiszta. Hol lesz abban a misztérium? Hol lesz abban a múltból egyszercsak felmerülő elfeledett sötét titok, hol lesz a karakter/játékos számára ismeretlen tényező mely befolyásolta a sorsát?

Amúgy megértem, hogy HM-ként annyi időtök van, amennyi, és hogy azért a lehetőségért is köszönetet kell mondanunk, hogy akár ilyen csontvázzá aszalt karakterekkel is van egyáltalán lehetőségünk játszani. Megértem, hogy mindenkinek van saját élete és itt a mesélő tesz szívességet a játékosnak és nem fordítva, bár gondolom a HM sem játszana ha nem élvezné :) Szóval lesz ahogy akarjátok, de ha egyszer mégis volna, Yvett, egy üres 30 perced kérlek próbáld meg átfutni a hosszú verziómat... ha másért nem csak azért, mert talán Toron világát színesítő részeket is találsz benne, amit toroni HM-ként még direkt módon hasznos is lehet. Ha annak idején "A toroni pék egy napja" című írásomat elég érdekesnek találtad hogy feltedd szerintem ebben is lesz pár érdekes dolog.
Krilhor Oqryl

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Krilhor Oqryl » 2007.11.03. 20:09

I. Gyermekkor:

1. Milyen nemzetiségű a karakter és hol született?
Toronban született a Birodalom egyik északnyugati tartományában, családja, az O'qryl "klán" birtokán.

2. Kik voltak a szülei? Mi a foglalkozásuk/vagy kasztjuk?
Anyja:
"Grewyn Arlon P.sz. 3652 – P.sz. 3672
Sápadt arcocska, hófehér, dús hajzuhatag, szomorkás mosoly és csendes beletörődés szinte mindenbe. Így emlékeznek Grewyn-re az O’qryl családban, ahová fiatal gyereklányként házasították be, hogy aztán első gyermekének – Krilhornak - születése közben elhalálozzon. Tharr vigyázza lelkét!"
Apja:
Derres O’qryl haderőparancsnok (famor), az O’qryl Messire öccse, Krilhor apja, az O’qryl seregek főparancsnoka
"Másodszülött famor akinek mégis komoly szerep juthatott a családja életében, egy kőkemény jellemű, ízig-vérig toroni nemes, kinek különleges érzéke a harchoz, stratégiához és taktikához biztosította számára, hogy a lehető leghatékonyabban, hozzáértésének megfelelően szolgálhassa a házát melytől életét és nevét kapta."

3. Milyen társadalmi pozíciót és vagyoni helyzetben volt a család? (gazdagok, szegények, megbecsültek, számkivetettek, stb)
„Az O’qryl család neve közismerten jól hangzott a Birodalom nyugati tartományaiban, hisz nagy múltra visszatekintő, évezredes és minden követelménynek megfelelően visszakövethető vérvonalat tudhattak a magukénak, a címerükön ugrásra készen kushadó, hatlábú ezüstoroszlán nem volt ismeretlen még Shulurban sem. A család tagjainak megjelenése, házasodási politikájuk mind egyértelműen alátámasztották, hogy minden Q’qryl tisztavérű kyr, és noha az ő esetükben is számos alkalommal keltek életre rosszindulató pletykák a vérvonal bemocskolódásáról, a támadásokat mindahányszor visszaverték a hosszú, háboroktúl és politikai sakkjátszmáktól terhes évszázadokon át. Azonban bármennyire is vigyáztak a vérre, mint oly sok más famor család végül ők is hibákat követtek el, és az utóbbi kétszáz évben az O’qryl kastélyok alagsoraiban is munkát kapott számos mesterember, akik a hajfestékek és hajfestés szakavatott ismerőinek számítottak. A korcs vér megjelenésével egyidőben csökkent ugyan a családtagok halandósága, de valahogy mégis ez vált a név lecsúszásának okává, noha az agónia többszáz évig tartott. 25 évvel ezelőttre a család már elveszítette befolyásának legnagyobb részét, a családfők alkalmatlansága, a sikertelen politikai manőverek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a lejtőn egyre gyorsuló ütemben csúszott le az O’qryl dinasztia. Megbízható források alapján állítható, hogy egy életrabló és utódai ezen évszázadokban végig aktívan tevékenykedett az O’qryl birtok szívében, és kísérleteket folytattak a famorokon a vér megtisztításának tárgykörében."

4. Hol és milyen formában végezte tanoncéveit a karakter? (Céh, iskola, magányos mester, szülők okítása)
A karakter minden tanítását a család megfelelő tanítómestere követte el az alábbiak szerint:
"Arychs Devolarren életrabló
A Devolarren család évszázadok óta szolgálja az O’qryl famorokat. Különleges és nagyon hasznos képességiknek köszönhetően - Toron legtöbb boszorkánymesteréhez hasonlatosan - sedulari kasztjukhoz képest nagyon nagy becsben tartják őket. A vérvonal nagyon öreg, a tudomány apáról fiúra száll amióta csak a család történetét jegyzik. Arychs mindenben hűen követte elődeinek parancsolatát, életének munkáját az O’qryl vér alázatos szolgálatába állította. Minden Devolarren közül az ő próbálkozásait övezte a legnagyobb siker, nem csak sikerült a többszáz éves kutatások eredményeként tiszta vérű famor utódot létrehoznia, de még a mágikus tudományainak jó részét is meg tudta tanítani az O’qryl utódnak."
"Raqqs Traasle atya (sedular), az O’qryl család család személyes gyóntatója
Traasle, „az állhatatosság bástyája” avagy az „igazságos bosszú hírdetője” messze földön elhíresült tagja a Birodalmi Egyház „Ezüstharang” elnevezésű rendjének. Ő vezeti az Ezüstharang rend O’qryl birtokon felhúzott rendházát, emellett ő az, aki mindahány O’qryl sarjat okítja a hit alapjaira. Kemény erkölcsisége, kritikus szemlélete és az igazságos bosszú elmaradhatatlanságával kapcsolatos határozott tanai következtében ellenségei rettegik, ellenfélei félik, szövetségesei és tanítvényai pedig bálványozzák nevét és alakját."
"Enader Corollien táncmester (sedular), az Q’qryl család nevelőmestere
Corollien mester a szavak és a nyelv, a jó modor és a kultúrált viselkedés, a történelem és a történetek egyik legelismertebb tanítója, az O’qryl család famorjainak nemzedékek óta az első számú mestere. Hihetetlenül öreg kora ellenére is mindig tökéletesen ügyel megnyilvánulásaira, minden O’qryl famor mélységes tisztelettel beszél róla és viselkedik jelenlétében, aligha van még egy olyan sedular az O’qryl kastélyban, kinek tekintélye akár csak megközelítené a nevelőmesterét."
"Derres O’qryl haderőparancsnok (famor), az O’qryl Messire öccse, Krilhor apja, az O’qryl seregek főparancsnoka
Másodszülött famor akinek mégis komoly szerep juthatott a családja életében, egy kőkemény jellemű, ízig-vérig toroni nemes, kinek különleges érzéke a harchoz, stratégiához és taktikához biztosította számára, hogy a lehető leghatékonyabban, hozzáértésének megfelelően szolgálhassa a házát melytől életét és nevét kapta. Fiát ő avatta be minden háborúval, harccal, startégiával kapcvsolatos tudomány rejtelmeibe".

5. Gyermekkorban történt jelentős családi tragédiék (ha voltak ilyenek)
Anyja belehalt a szülésbe.

6. Gyermekkorban történ jelentős -a karakter életútját befolyásoló- örömteli események (ha voltak ilyenek)
Sokat játszott a pajtársaival mikor nem kellett tanulnia, és sosem felejti el a pillanatot mikor előszőr ivott cukrozott mustot.

7. Miért azt tanulta a karakter amit? (a képzettségek megindoklása; pl.: a Céhben tanulata, az apja kovács volt, stb.)
Mert azt tanították neki ahogy egy kvázi tulajdonként, értékes ékszerként kezelt toroni kyr esetében az általános, nem voltak e tekintetben opcionális kérdések.

8. Mi az amihez a karakter különösen jól ért és miért sikerült ilyen magas szintre jutnia benne? (Értsd a karinak mely képzettségei vannak 4. fok fölött és miért?)
Ha jól tudom ilyen nem engedélyzett.

9. Ha karakter családi kapcsolatrendszerének vázolása. (Pl: van egy fogadós nagybátyám Erionban)
Minden rokon az O'qryll birtokon él és vélhetően mind Krilhor vérét akarja ontani, amelyik rokona pedig máshová házasodott az már nem O'qryl többé, de a példa kedvéért:
"Roheilla O’qryl famor, Krilhor unokatestvére P.sz. 3666
Jól megtermett és korlátolt szellemi képeségekkel bíró famor nő. Szerencsére éppen elég fizikai megjelenésben manifesztálódó erénye volt ahhoz, hogy egy viszonylag korrekt házasságot lehessen vele elérni, ezzel el is hagyta családját. Egy shuluri nemesi család, a Haycte'hess Házban él, két gyermeke van."

10. Mi volt a karakter "hobby"-ja? (Olyan képzettségek -ésszerű- megindoklása amik szorosan nem következnének a kasztból.)
Együtt lógott a pietorokkal.

II. Ifjúkor

1. Szerelmek és barátok (ha voltak/vannak)
"Carleya, toroni származású kéjrabszolga P.sz. 3662 – P.sz. 3690
A rafinált és shuluri eltávozása előtt még kétes hírnevet is szerző Carleya hosszú éveken át volt Krilhor első számú szerelmet oktató mestere, midőn a család legfelső szintjén hozott döntés alapján el kellett távoznia az élők sorából. A lány anyja szintén obsor volt, egy shuluri kisnemes ágyasa, és a gyermek is kiskorátók kezdve ezt a „mesterséget” tanulta. Néhány éven át nagyobb bálokhoz rendezett orgiák személyzetének tagja volt, amikor kivásárolták addigi környezetéből és az O1qryl birtokra hozatták."
"Ralle, dzsad származású kéjrabszolga P.sz. 3662 - P.sz. 3690
Az egzotikus szépségű, hazájában jómódú kereskedőcsaládból származó lányt egy gorviki portya után aszsisz rabszolgakereskedők szálíttották északra, míg egy közel egy éves utazás után a shuluri rabszolgapiacon kelt el. Az ára horribilisen magas volt, de a Birodalom kéjvágyó nemesei nem sajnálják a nyolcszögeltű érméket egy ennyire különleges portékára. Éveket töltött az O’qryl család obsorjaként, mikor belső politikai okokból embertelen kegyetlenséggel megölették."
"Fren, tiadlani származású kéjrabszolga P.sz. 3666 – P.sz. 3688
A szerencsétlen sorsú lányt otthonából rabolta egy toroni csapásmérő osztag kislány korában, majd éveket töltött kurtizánként egy jó hírű shuluri bordélyban, mielőtt drága pénzért megvásárolta volna az O’qryl család ügynöke. A lányt lopásért végezték ki, midőn egy elveszett családi gyűrűt a szállásán találtak meg."
"Lanee Worcoon famor, vendég az O’qryl birtokon P.sz. 3674
A Worcoon család egyik utazó nagykövete, az Worccon-ok egyik jelentéktelenebb ágából származó lány hasznosan szolgálja a családját. Gyakorlatilag folyamatosan utazott fiatal éveiben, számos szövetséges házat látogatott végig és nyert tapasztalatokat, melyek aztán uraival megosztva sok fontos politikai lépést alapozott meg. Rövid ideig Krilhor szeretője volt, voltak törekvések a Worcoon-ok részéről, hogy a lányt esetlegesen beházasítsák az O’qryl-okhoz, de Lanee heves ellenállása (mely inkább a távoli birtoknak semmint a leendő férjnek szólt) végül meghiúsította ezen elképzeléseket."
Regdyl O’qryl famor, Krilhor unokatestvére P.sz. 3674
"Az O’qryl család egyik reménysége, a családfő fia, a családfői cím örököse. Jóvágású, agilis és ezeken túl is minden szükséges adottsággal kellőképpen megáldott fiatalember. Különösen nagy tehetsége mutatkozik a Birodalomban oly gyakran rendezett nemesi bálokon való érvényesüléshez, kiváló szónok, remek vitapartner, jól táncol, ügyesen udvarol és hódít, továbbá kiválóan forgatja fegyvereit, népszerűsége hatalmas a környék nemesi hölgyei körében, míg a nemesifjak többsége végtelenül gyűlöli.
"Ch’anesta O’qryl famor, Krilhor unokatestvére P.sz. 3670"
Regdyl O’qryl nővére, Sericwa egyetlen leány gyermeke. Hasonlóan az öccséhez a famor bálok igazi ragadozója, számtalan nemes (ifjak és öregek egyaránt) küzdenek hosszú évek óta a kegyeiért, de a lány jól tudván személyének értékét még nem határozott a férjhez menetel ügyében. Ch’anesta leendő férje és ezzel egész családja szoros kötelékkel fog az O’qryl családhoz tartozni, egy efféle stratégiai lépés pedig alapos megfontolást és a megfelelő pillanat kivárását igényli."

2. Pártfogók és ellenségek (ha vannak ilyenek azokra hogyan milyen körülmények között tett szert a karakter?)
Az O'qryl család minden tagja vadászik rá. Az elendorok is keresteteik, igaz nem Shulurban és nem olyan nagy erőkkel.

3. Jelentős ifjúkori életesemények (leégett a házuk, elutazott Beriquelre a mestere kíséretében, első csata átélése, stb)
A családja kiírtatta minden kéjrabszolgáját.
Mivel tiszta vére mágikus behatásnak köszönhető és ez felkeltette a császári család figyelmét is a családfője úgy döntött, hogy "ajándék" gyanánt az elendorok kezére adja a fiút. Ő ezt megneszelte és olajra lépett.

4. A tanulóévek vége (Mi volt a karakter "mestervizsgája" azaz mi volt az a momentum amikortól az adott Kaszt tagjának számított?)
Feltámasztott egy zombit.

5. Mit vár el tőle az iskoljája/céhe/rendje/mestere?
Rituális öngyilkosságot.

6. Mi a karakter célja most hogy az lett aki?
Érvényesülni, találni egy új házat ahol befogadják és megtisztelésben élhet. A kérdés nem az, hogy talál-e ilyet (elvégre egy látványosan kyr vérűről beszélünk), hanem az, hogy valóban megvédik-e az elendoroktól illetve hogy a család eléggé tiszta-e (vérileg) ahhoz hogy a fiúnak is megfelelő legyen.

7. Kihez hű a karakter? (Kiért érez felelősséget? Kinek hajlandó szívességet tenni/engedelmeskedni és miért?)
Krilhor toroni, egy kvázi száműzött famor;senkihez sem hű csak a Birodalomhoz. Szívességet tesz kitől megfelelő ellenszolgáltatást remél, a toroni játékszabályok szerint becsületes és egyenes ember.

III. Személyiség
Nagyon szívesen kitöltöm ezt a részt is, de csak egy jelentősebb idő játék után a karakterrel. Meggyőződésem, hogy hiába találok ki most egy komplett személyiséget a karakter valódi jelleme majd játék közben formálódik olyanná, amit a végén érdemes esetleg kőbe vésni. Ezen okból kérek felmentést ezen rész részletes kitöltése alól, legalábbis az üresen hagyott pontok alól. Szeretném, ha lenne helye némi spontaneitásnak játék közben és a hirtelen felmerülő jó ötleteket is bedobhatnám, függetleneül attól, hogy ennek a jellemes résznek a kidolgozásda közben gondoltam-e rá vagy sem.

1. Van a karakternek jellegzetes szokása? (rágja a száját, káromkodik, fütyörészik, mindig zabál valamit, stb)
Idegesítően nyugodtnak és hidegvérűnek tűnik (még ha nem is az, de a gyárilag beépített pókerarc nagy erőssége).

2. Miben rejlik a karakter kiválósága? (Pl: kiváló tőrdobó)
Baromi jól táncol.

3. Mi a karakter gyengéje? (Pl. női társaságban annyira zavarban van, hogy nem bír kinyögni egy épkézláb mondatot)
Képtelen kilpéni a famor szerepből, azaz Toronon kívül teljesen és totálisan életképtelen.

4. Mi a karakter kedvence? (Pl: Imád meztelen talppal sétálgatni a fűben, imádja a törpe pálinkát; stb)
A szex, a győzelem, az intrikák és a hatalom érzete.

5. Mi az amit szívből utál? (pl: a fűzős ruhákat, a füstös kocsmákat, az izzadtságszagot, stb)
A navorokat és az obsorkokat nem szívlelheti, számos famor dinasztát gondolati úton kiírtana ha tehetné.

6. Mi a karakter legnagyobb félelme? (ez lehet irracionális is) (pl: élve eltemetve lenni, víziszony, stb)
Navorok és obsorok által megszentsgételeníttetni halála után.

7. Mi akarakter legmerészebb álma? Mire vágyik a legjobban?
Beházasodni az elendorok közé.

8. Vannak-e a karakternek előítéletei? (nem szükséges ésszerű magyarázatot adni rá, elég hogy a karakter úgy véli ő megfelelő indokkal rendelkezik; Pl: utálom a gorvikiakat, mert egytől egyig aljas gyikos az összes)
Csak annyi amennyi egy famorsága teljes tudatában tobzódó kyr nemesnek lehet, egy hajszálnyival sem több.

9. Vallásos a karakter? (Ha igen mennyire? Mekkora áldozatot lenne képes hozni a hitéért?)
Mélyen vallásos, szerencsére a vallás eszköz és belesimul a világi célok rendszerébe, eretnekkel pedig a Birodalomban aligha fog találkozni.

10. Mit tart a karakter a mágiáról és a használóiról?
Veszélyesek és lehet tőlük tanulni.

11. Ha egy mottóval kellene kifejezned a karakter személyiségét mi lenne az?
???

A család elhagyása
Elérkezett az idő, természetesen már régen felkészült arra, hogy el kell hagynia a családját. A birtok eldugott zugaiban várnak rá ezen célból felhalmozott készletei, egy szokásos esti kilovaglás pedig nem fog feltűnni senkinek. Hajnalra elhagyja a birtok határait, reggel indulnak csak el a család lovasai, hogy visszahozzák. A Messire Cyssis már az éjszaka elküldi postagalambjait a környező városokban székelő szövetséges céheknek, tehát bármerre is indul várni fogják. Izgalmasnak ígérkezik a következő néhány nap, de ha sikerrel átjut a hegyeken szabad lehet. Kellemes borzongás cikázik végig a gerincén... végre történik valami.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Krilhor Oqryl 2007.11.05. 18:10-kor.
Krilhor Oqryl

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.11.04. 2:51

Krilhor!

Nézd. Lehet sértődeni, puffogni, orrothúzni.
Az első kivonatos előtörténetedből annyit tudtam meg a kariról, mintha én elmondanám neked, hogy Kerecsenden élek, van egy férjem, két gyerekem, és éldegélünk ahogy tudunk.
Ez szerinted előtörténet? Akár tetszik, akár nem, ez nem az.

És egy kicsit félre értettél - bár lehet én nem voltam eléggé pontos.
Nem azt akartam sugallani, hogy aszerint írd meg az előtörténetet, hanem hogy azokra a kérdésekre túlnyomórészt adjon válaszokat az írás.

Amerikai stílusú önéletrajzba is be lehet vinni több csavart, ugyan úgy ebbe a vázlatos kérdéssorba, s az egyszerűen megírt előtörténetbe is.

Szerepjáték - nem élet.
Miért kell akkor személyes támadásnak venni, ha éppenséggel elsőre valaki azt mondja: nem. ???

Szabad fantázia? Majdnem.
Szabályok vannak a könyvekben. Ezek pedig nem azért vannak belefoglalva egy vaskos nehéz könyvbe, hogy lehessen legyeket hajkurászni vele és felkenni a falra őket.

Nos nem tudom te hogy vagy vele. Neked is van előtörténeted a mostani pillanatodhoz képest ugyan úgy, mint bárki másnak.
Ez megvan a karakternek Ynev világán is. Megvannak az ok-okozati összefüggések. És mivel a te karaktered, mert te találtad ki neked kell tudnod első sorban azt, hogy ő honnan jött, milyen körülmények közül lépett a kalandozók útjára. Ez nem a HM feladata. Ő maximum csak történetet kerekíthet egy régmúlt eseményből, vagy esetleg egy telejesen új univerzumot nyit meg a játékosa számára.
Ennek is megvan a misztériuma - ugyanis lehet te emlékezel minden apró mozzanatra, de a karaktered NEM emlékszik arra pl. hogy 4 évesen ki volt az aki a nagybátyusnak a kutyájának nevelőjét leköpte.

Az pedig igaz, hogy a HM sem játszana, ha nem élvezné. Csak tudod (és itt most nem csak rád értem) az ilyen porblémás karakterek (vagyis inkább a problémázó játékos) elveszik ezt az időt, és bizony ez kedvtelenít mindenkit.

És rövid tájékoztatás, csakhogy tisztán láss (és mindenki, aki épp olvassa ezt):
Kilgar Kronal, a shuluri pék egy napja - írás dunsztom sincs honnan származik. Toron eredeti Hm-je nem én voltam, nem az én kezem munkája az összeszedett, feltett anyag.
Először helyettesítőnek vettem át, majd ott is ragadtam. Bizony egy kicsit rózsaszín cukormázas - de én ezt tudom nyújtani.

Előtörténethez:
Már ott megbukott a dolog, hogy tisztavérű kyr. Ilyen játékos karakter nem lehet.
(kyr vérű lehet, de tisztavérű kyr nem. Magyarán az elendorok nem fognak a karira felfigyelni mert nem teljesen tiszta a származása)
A többi résszel nincs problémám, elfogadható, de ezt kérlek javítsd.
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Kalmárfejedelem » 2007.11.04. 9:21

Nos az itt-ott "enyhén" elötüremkedő cinizmus ellenére ez utóbbi már konkrét értékelhető előtöri volt; megtudtam amit meg akartam, rengeteg olyan információt tartalmazott amit az első változat novállája nem.
Kevesebb daccal és "na ebbe kössetek bele csesszétek meg!" -mentalitással tipikus toroni nemes képe bontakozott ki előttem de úgy veszem; hogy ez már a szerepjáték része... 8)

A karaktert részemről elfogadom.

UI: Csak egy apróság:

"3. Mi a karakter gyengéje? (Pl. női társaságban annyira zavarban van, hogy nem bír kinyögni egy épkézláb mondatot)
Képtelen kilpéni a famor szerepből, azaz Toronon kívül teljesen és totálisan életképtelen."

Tehát ha jól értem csak és kizárólag Toron helyszínén kívánsz játszani; és más szóba sem jöhet.
Ez azért kellemetlen, mert ahogy arról a "Hol játszhatsz éppen" c topicból tájékozódhatsz itt az Előtörténet főtopicban; mint látod Toron betelt helyszín, sokan játszanak ott és a HM nem tud több játékost fogadni.
"Az anyagi érdek a kis jellemek nagy próbája, de a nemes jellemek számára még csak a legeslegkisebb. Aki megveti a pénzt, még korántsem talpig tisztességes ember."
Kalmárfejedelem
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 1058
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.11.04. 14:28

Toron betelt helyszín ez igaz Kalmárfejedelem, de úgy, hogy Krilhor karaktere már benne van a limitben. Ő még belefér, de több nem. Ezért zárattam le Navával, hogy másnak meg se forduljon a fejében, mert rajta kívül nem tudok többet vállalni.
S menni mindig tovább,
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Kalmárfejedelem » 2007.11.04. 16:36

Értem; bocsánat; akkor csak jó szórakozást kívánok. :)
"Az anyagi érdek a kis jellemek nagy próbája, de a nemes jellemek számára még csak a legeslegkisebb. Aki megveti a pénzt, még korántsem talpig tisztességes ember."
Kalmárfejedelem
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Krilhor Oqryl » 2007.11.05. 12:38

Sziasztok,
Két dolgot szeretnék mindenek előtt tisztázni:
Előszőr is bocsánatot kérek, ha kötözködésemmel elkedvetlenítettem volna bárkit is, eszem ágában sem volt ilyet tenni.
Másfelől nem duzzogok és az orromat sem húzom fel, ha ez jött volna le a soraimból akkor azt elcsesztem :) És higyjétek el, nem veszek személyes támadásnak semmit, a játék az játék, és ha valaha egy pillanatra is elmosódnának a határok önkéntesen mennék el pszichomókushoz :)

„Előtörténethez:
Már ott megbukott a dolog, hogy tisztavérű kyr. Ilyen játékos karakter nem lehet.
(kyr vérű lehet, de tisztavérű kyr nem. Magyarán az elendorok nem fognak a karira felfigyelni mert nem teljesen tiszta a származása)” by Yvett

Mivel a karakter alapkoncepciója A-tól Z-ig arra épült, hogy a csávó teljesen kyr ezért ha ez a rész nem elfogadható az sajnos egyenlő a karakter játékba kerülése előtti játéktechnikai likvidálásával. Ezt a kérdést szeretném megvitatni, és ezúttal szeretném kérni, hogy egy időre vonatkoztassunk el a karakteremtől és beszéljünk általában a toroni játék koncepciójáról, azért, mert úgy látom vannak tisztázatlan kérdések. Con, kérlek „sok hűhó semmiért” alapon még ne zárd le a topicot. Mivel egy kicsit bonyolultabb karakter esetében – amelyik bele van szőve abba a környezetbe, ahol született és élt figyelembe véve a lokális sajátosságokat – ha rosszak az alapok a karakter egész koncepciója összeomolhat. Ezért szeretném, ha lehetne pontosítani, hogy mi a fórum hivatalos verziója Toron társadalmi/szociológia jellemzőinek tekintetében.

Bevallom hosszú évek óta nem olvastam frissen a piacra került MAGUS regényt.
Az általam elképzelt Toron alapjai még azokból az időkből származnak, mikor nem nagyon volt internet és messisásként vártuk, hogy vajon a Rúna következő számát sikerül-e időben kiadni vagy megint várni kell rá 3 hónapot.
Bár olvastam egy majdnem Toronban játszódó regényt (asszem Morgena árnyai címmel) de számomra az etalon a Gáspár András féle Toroni Vér című novella volt (tudjátok ahol Állat Nagy Gorduin eltéved Shulurba hogy felcsináltassa magát vele egy helyi famor kislány).
Mivel a munkahelyemen vagyok nincse velem egy darab szabálykönyv sem ezért szó szerint idézni nem tudok, de kísérletet teszek arra, hogy emlékeimből táplálkozva megfogalmazzak pár gondolatot.

Én úgy tudom, hogy Toronban a famor kaszt teljes egésze – legalábbis elméletben – kyr. Ez annyit tesz, hogy ellentétben a Föld vagy Ynev legtöbb nemesével nem azért kap valaki nemesi címet, mert ügyesen kaszabol egy csatában (hűbéri láncolat ésatöbbi) – elvégre erre van egy külön igen-igen kiemelt státuszú kaszt is, a pietorok -, hanem mert származása erre feljogosítja. A többezer! évre visszavezethető származása. Nem tudom, jelent-e meg olyan kiegészítő, hogy a tiszatvérű kyr-nek milyen faji specialitásai vannak (spontán mágia, extrém regeneráció vagymittomén), de az én emlék szerint a kyrek faji/rasszi? értelemben emberek voltak, legfeljebb voltak bizonyos megjelenésbeli jellegzetességek – első sorban a hófehér sörény meg a világos szem. Mivel kevesen maradtak szegény kyrek és amúgy is vészterhes évezredek múltak a kyrek korcsosulni kezdtek, félrekettyintettek időnként, és a fehér haj meg a vér tisztasága némileg heterogenizálódni kezdett vala. Ekkor jöttek a hajfestő mesterek, mert egy famor nem jelenhet meg SOHA barna/fekete foltokkal és tincsekkel a hajában, ugyanis azonnal vége a státuszának ésatöbbi. Szóval így alakultak ki a beltenyészetek – hisz kyr csak kyrrel nemz legitim utódot, ahol nagyon is tipikus emberi betegségek ütötték fel a fejüket, korcsosul a kyr faj bár ez genetikai értelmeben (ha ez egyáltalán értelmezhető szó egy mágia uralta világban) vett korcsosulás.

Az én értelmezésemben tehát minden famor tisztavérű kyrnek vallja magát. Jó része nem az, de cselekkel és trükökkel ezt a látszatot tartja fenn, akár évezredek óta! Valódi tisztavérű kyrek első sorban a legnagyobb családoknál fordulnak elő, ahol igen-igen tudatos tenyésztési tervek szerint folyik az utódok „legyártása” (van némi analógia a Herbert féle Bene Gesserit törekvésekkel vagy Hitler árjakoncepciójával).
Mikor Elendorokat említek én első sorban a császári dinasztiára gondolok, akik maguk is amúgy egy viszonylag régen hatalmon lévő, kimondottan kiterjedt de mégiscsak mezei emberekből (kyrekből) álló banda. (és szó sincs itt Hiperübergiga többezer éves varázshatalmú félistenekről). Lsd Toron kasztjai:
„Az uralkodócsalád 3500 esztendeje irányítja Toront, s ha voltak is kisebb megingások, belviszályok az örökösödés kérdésében, ma már kétség sem merülhet fel az utódlással kapcsolatban, hála a dinasztia kiterjedtségének.”

Ezen gondolatmenet mentén építettem fel a karakter koncepcióját: egy „fertőzött” vérű család boszorkánymesterei (életrablói) mágikus módszerekkel valahogy kitisztították a csávó vérét kvázi „tisztavérű kyrt” hozva létre, az alábbi hosszú verziójú előtörténetben szereplő szösszenet szerint:
„Kyr vér és tehetség
-Mire jutottál, mester? Bevallom, kiváncsivá teszel!
-Ő az, Messire, ő lehet az első, kiben megvan siker lehetősége! Nem volt hiába évszázadok kitartása, a rengeteg kísérlet és feláldozott kyr vér! Nem volt pazarlás korcsok tucatját születni őrült és gyenge asszonyokkal! Még el kell végeznem néhány próbát, de teljesen biztos vagyok benne, hogy a fiú rendelkezik a tisztaság adományával! Mikor véretek - bocsáss meg őszinteségemért – egy különösen ínséges évszázadban beszennyeződött ez a mai nap csak álom lehetett! Dédapám, mikor családod mellé szegődött és elismerte a mindenkori O’qryl családfőt saját és gyermekei urának megteremtette ennek a napnak az alapjait. Generációk óta Titeket szolgálunk, és büszkeség dagasztja a mellemet, hogy én lehet az, ki learathatja ezen évszázados munka gyümölcsét! Számtalan O’qryl származású terhes anyát és magzatot használtunk fel... hisz jól tudod, azóta is bánatos szívvel gondolok testvérhugodra, Tharr áldása kísérje őt új életében... Akiket bevontunk a kísérletekbe jobb esetben elpusztultak, rosszabb esetben torz korcsokká váltak, mégsem tudtunk igazán komoly eredményeket felmutatni. Számos kehelyből vontunk ki életesszenciát, elődeim gondosan dokumentálták a történteket és a kísérletek minden körülményét, hogy a ugyanazon hibát kétszer ne követhessük el. Mégis, teljesen mindegy volt, hogy orkok, obsorok, vadállatok vagy elrabolt kyrek életét plántáltuk a születendő O’qryl utódokba, a végeredmény mindig ugyanaz lett. Halál vagy groteszk elváltozások. A természetes magzatnövekedési és szülési folyamatokat mindahányszor megzavarta a rendszeres életátadás, de nem sikerült a szennyezett vért kimosni az újszülöttekből. Mindahányótoknak, évszázadok óta, sötét tincsek csúfítják a haját... Ez az újszülött azonban... más... benne nincs semmi az emberi vér közönségességéből... ő igazi kyr, századok óta az első O’qryl, kinek soha nem kell az alagsorba látogatni a hajfestő mesterek bűzös lyukaiba! És ez nem minden, de mennyire, hogy nem, Messire! A fiú rendelkezik adottságaimmal, mintha az őt tisztító és tápláló életesszencia és az azt irányító varázslataim a lelkébe fészkeltek volna! A fiú, Messire, rendelkezik az életrablók tehetségével, nehéz ezt megmagyarázni, de érzem, hogy árad belőle az az esszencia, mely családomra is oly jellemző! Tudom jól, hogy a szakrális hatalmat birtokoló papok már fogantak O’qryl asszonyok méhében... de tapasztalati mágihasználókról nem szól a család históriája. Messire, remélem engedélyezni fogod, hogy mikor a fiú eléri a kort beavathassam atyáim tudományába... az O’qryl család sokat nyerhet ezzel, és...
-Elég lesz mára, mester! Mint mindig, nagyra értékelem szolgálataidat, és ha minden úgy van, ahogy állítod külön jutalomban lesz részed. A fiú sorsáról később döntünk, hisz jópár évünk van. Most távozhatsz!
Arychs Devolarren életrabló (sedular) és Sericwa O’qryl Messire Cyssis, az O’qryl családfő beszélgetése Krilhor születését követően, P.sz. 3672”

Ha helyes Toron működésésről az elképzelésem akkor nincs gond a karakterrel, ha hibás akkor szeretném ha leírnátok nekem a hivatalos verziót. Ha pedig csak nyelvészeti félreértés van közöttünk a „kyr vérű lehet, de tisztavérű kyr nem” mondat következtében akkor ezzel kapcsolatban szeretnék kérni egy pontosítást. Nem azért írtam ezt a sok sort mert nincs jobb dolgom (ha hiszitek ha nem már nagyon szeretnék játszani és az időt meg energiát a játékon belül fogyasztani :) ) hanem mert úgy érzem nem értem, hogyan működik ennek a fórumnak a Toronja.

Köszi,
Krilhor
Krilhor Oqryl

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Kalmárfejedelem » 2007.11.05. 15:33

Krilhor!

A kyr/kyr -vérű/tisztavérű kyr -problametikájához nekem a következő meglátásaim vannak az olvasmányélményeim alapján:

- Yvett jól mondja tisztavérű kyrrel az ETK/UT szabálykönyveinek értelmében nem lehet jászszani; és ennek egyetlen prózai oka van: Nem szerepel ilyen a szabálykönyvekben. Egyikben sem; ami kijött a K100-as alapokon álló régi MAGUS-hoz. Egyszerűen nincs benne; a fejlesztők által nem lett kidolgozva. Teljesen jogosan mondta amit mondott. Az eddig megjelent szabálykönyvek nem ismernek olyan játszható fajt, hogy kyr.

-Egyetlen MAGUS szabálykönyv érinti a kyrt a fajleírások között; és ez az Inomi által kiadott d20-as MAGUS-szabálykönyv és ott is úgy van aposztrofálva mint "kyr vérű".

-Hogy miért olyan fontos az hogy szerpeljen a fajleírások között? Egyszerü: mert nem tudjuk hogy játéktechnikailag, számadatokat, főjellemzőket és különleges képességeket tekintve melyek a kyrek erősségei és gyengéi. Hivatalos oldalról, a fejlesztők ezt nem dolgozták ki; és erről nem mi tehetünk. Álljunk neki rendszert hegeszteni, hogy játszható legyen? :roll:
Ugyanis egy új faj megjelenése játéktechnikailag minden HM-et érint. Ha te lebeszéled Yvettel, hogy a kyrednek legyen +2 Asztrálja (most mondtam valamit a példa kedvéért) azt még a többi HM-nek is jóvá kell hagynia, mert elméletben a karakterek kimozdulhatnak, vándorolhatnak a helyszínek között; és a többi HM meg fogja kérdezni, hogy ennek a srácnak mire fel vannak plusszai? Mert ha te indíthatsz akkor más is indíthat kyrt aki nem feltétlenül csak Toronban akarhat majd játszani. :roll:

-Én az előtörténetetből és a legutóbbi hozzászólásodból azt vettem ki hogy a te karaktered biológiailag akar kyr lenni. Egy olyan faj egyede szeretne lenni, akik 20.000 évell ezelőtt érkeztek Ynevre; Calowynről az óhazájukból. Abból a kyr emberfajtából szeretnél származni, akik akkor a Pusztítók derékhadát adták, vagy akik akkor tapodták a ynevi földet. Akik a valóban tiszta, "original" kyrek voltak.
Rossz hírem van: ez a faj ebben a formában már nem létezik. Még Toronban sem.
A vér tisztaságát éppen az adja hogy heterogén! Abban az időben a kyr génállomány -egyedekre bontva- olyan változatos volt, hogy meg tudta őrizni a "biológiai" tisztaságát, mert akkor a kyrek olyan sokan voltak; hogy a vérüket nem fertőzte meg a kényszerű belső, egymással rokoni kapcsolatban álló házasságok aránya.

-A mai Toronban a "kyr vér tisztasága" inkább egy fajelméleti, szemléletbeli kérdés. 20.000 év alatt olyan mértékben felhígult a helyben leigázott népekkel a kyr nép; hogy már nem ugyanazok,akik akkor voltak mikor az első inváziós hajó rámpája a Ynevi Új-haza földjére csapódott.
Természetesen: vannak jellemző, markáns, csak a kyr-fajra jellemző minden mástól megkülönböztethető és azonnal azonosítható testi jegyek: hószín haj, smaragd, vagy tiszta türkiz szem.
Az "eszme" és a "faj" védelmében Toron mindent elkövet hogy ez a fajta emberi genotípus ne asszimilálódjon a népek olvasztótégelyében, hanem mesterségesen fenntartja az egyre inkább foszladozó "gén-bankot" minden eszközzel, ahogy tudja: rokon-házasságokkal, mágiával, csecsemőkből "készített" életelixírekkel.
De hiú ábránd azt hinni hogy ilyen emberek csak Toronban élnek. Erigow nemességében is találni szép számmal olyan embereket, akikre ha toroni ruhát húznak és nem szólal meg simán rámondják hogy famor. Erigow fővárosa volt ugyanis a néhai KYria fővárosa; ott is maradtak kyr származékok; és talán még különbek; mint a belterjes szaporodás miatt egyre több öröklődő betegségtől szenvedő toroni rokonaik között.
Ezzek már nem azok a kyrek akiket te szeretnél.
Azok eltűntek, végleg a történelem színpadáról, feololdódtak, szétszóródtak.
Csak Toron az az egyetlen állam -a néhai Kyria egyetlen még létező tartománya- ami még kergeti azt az ábrándot amit te: biológiailag is minél hasonlatosabbá válni a néhai ősökhöz. De már ők sem igazi kyrek. A vérük tartalmazza a néhai ősök génjeit, kinél-többet, kinél kevesebbet; de annyira felhígult és elkorcsosult, hogy nem kell az embertől, mint játszható fajtól játéktechnikailag megkülönböztetni őket.
Miért kellene? Az emberi faj részei ők is.
Egyéni testi jellemzőik vannak; de semmi olyan extra amiért mit tudom én +2 ügyességet, infralátást vagy valami ilyesmit kellene neked megítélni.
A hangulat és a játék kedvéért természetesen játszhatsz KYR-VÉRŰ karakterrel. Olyan emberrel aki még őrzi a néhai hődítók vérének nagy részét, de nem teheted ki már az egyenlőségjelet a karakter és a kyrek közé.
Toronban is csak pár ember lehet aki ezt megteheti: a Boszorkányerőd feje, vagy maga a császár és ők is úgy hogy felnéznek az égre és azt kérdik: Hát lássátok hogy a kyrek vére miként fajul? Vannak NJK-k akik elképzelhető hogy mágiával olyan régóta tartanak életben hogy ő még effektíve "kyrnek" vallhatja magát; de úgy mint játszható faj mi nem teszün k különbséget az "ember" mint olyan és a kyr között.

Az általad vázolt lehetőséget: hogy mágiával tisztították meg a véred; beszéld meg Toron HM-jével. De ha csak arról szól a történet hogy KINÉZETRE legyél kyr (mindenféle játéktechnikai átdolgozás és rendszerhegesztés nélkül) az önmagában megoldható.

A hozzászólást 5 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalmárfejedelem 2007.11.05. 22:03-kor.
Kalmárfejedelem
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Vissza a tetejére

Következő

Hozzászólás küldése
23 hozzászólás • Oldal: 1 / 2 • 1, 2

Vissza: Temetõ