Értelmezzünk szabályt. 346. o - Út
"* - lábszár és alakrvédő +15-öt ad viselője értékeire"
Ha nagyon tápolós kedvemben volnék, akkor a "viselője értékeire" hiányos mondatra én kapásból rávágnám, hogy mindháromra (Ké, Té, Vé)

De most nem vagyok, és elismerem, néhány sorral lenteb már írja is, hogy a kiképzett fejvadászrendeknél jellemző ez, de, ha megnézed (nézitek mindannyian) a jeleket, ott az elválasztó csillag az "alkar-, lábszárvédő" vérttípus mögött van. Utánna szerepel, hogy "sodornying (Ikrek, Embervadászok) Nah erre vonatkozik, hogy kiképzett fejvadászrendek használhatjkák csak. ( a vértestvériség szót én meg még a környéken sem olvastam Quator, nem tudom honnan vezsed Az ÚT-ban nincs ott, talán az ETK-ban, de azt msot nem veszem elő, de abban énis úgy emlékszem, hogy így áll. Itt viszont nem.) Az alkar lábszárvédőknél nem. a két dolog (alkarl-, lábszárvédő - sodronying (Ikrek, Embervadászok) *-gal van elválasztva. Ha szó szerint értelmzem csak az ott lévő betűk és egyébb írásjelek alapján, akkoris csak azt látom, hogy:
ha valaki alkarvédőket és lábszrávédőkat hord akkor azok +15-öt adnak az értékekhez, (ami most legyen csak a védő) bár szerintem ennyi erővel pusztakezes harcnál lehetne még támadó is. Ezt azzal magyaráznám, hogy az ember pusztakézzel ha harcol, de a karjai védve vannak, magabiztosabban támad és védekezik

A Fejvadászvért típusok - Sodronying (Ikrek, Embervadászok) SFÉ - 3, MGT - 0 - Csak az erre kiképzett fejvadászklánoknál biztosítják ezeket az előnyöket.
Tehát az alkar és lábszárvédők és az ikrek és az embervadászok által használt sodornyingek nem ugyanabba a fejvadászvért típusba esnek, nem csak arra képzett fejvadászok használhatják mindkettőt, csak: A Sodronyinget (3 SFÉ, 0 MGT)
Az alkar lábszárvédőket pedig mindenki.
Út 347. o:
"A Fém alkarvédő működhet pajzsként (+18 Vé - iszonyatos ellentmondás amit nem értek ha föntebb 15-öt ír, most hirtelen miért ír 18-at?) de csak a fegyvertelen kézen."
Továbbra sem tudom meglátni benne hogy hol írja azt, hogy kell hozzá a pajzshasználat. Ha ezt megmutatjátok benne esküszöm elolvasom és betartom

Mint hatörténész azt mondanám, hogy a pajzs használatát tényleg oktatják mind az ókorban, mind a középkorban, mind a korai újkorban. Az alkarvédőét nem. Mégis aki fegyveres közelharccal, vívással foglakozik, tudja használni, mert ha lehetősége van rá, kigyakorolja, és ha rendelkezik az eszközzel, tudja használni. De ha ennyire ahhoz kötitek, hogy ugyan valmai képzettséghez kötődjön már a használata, akkor a javaslatom az, hogy inkább egy fegyverhasználat legyen bár szeritem még ez is fölösleges. Ha engem kérdeztek kössük akkor a 2-kezes harc alapfokához (2. fok) a használatát, hogy Vé-t is adjon. (persze csak akkor ha tisztázzuk végre hogy most azt csináljuk ami a könyvben van, vagy kúfárkodunk itt a fegyvrerpárokkal?) Mert egy alkarvédőnek nem az a funkciója, mint egy pajzsnak. A pajzssal, még a kisebbekkel is, az egész testfelületet védhetjük, a kisebbeknek ugynais az egyik kézen akkora a mozgásköre, a nagyobbak mellet meg egyszerűen annyira nehéz betalálni. De az alkarvédő csak egészen speciális harci esetekben használható, gyakorlatilag csak a vak szerencse hogy éppen az alkarvédő óvott meg a sérüléstől, vagy magamtól is elkerültem volna.
Köszönöm, ha meghallgattatok (elolvastátok a javaslataimat)