• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Louren (Selimias cirn Holorien)

A megunt, elhagyott, elhunyt karakterek "otthona"...

Moderátor: Admin

Téma lezárva
23 hozzászólás • Oldal: 1 / 2 • 1, 2

HozzászólásSzerző: Louren » 2007.10.19. 14:21

Név: Selimias cirn Holorien – Jelentése: Aki az elhullott levéltől fakad
Kaszt: Harcművész
Faj: Félelf
Szint: 1
Tp: 0
Kor: 22
Jellem: Élet - Rend
Látszólagos kor: 16
Magasság: 175 cm (még növésben, 30 éves korára 187 cm) Most még egy és háromnegyed ynevi láb magas.
Testsúly: 62 kg
Szeszín: ezüst
Hajszín: fekete, vállig érő, leengedve hordja

Erõ: 15 (15 KAP – 1 +1)
Gyorsaság: 19 (15+2+2=19 KAP + 1 +1)
Ügyesség: 17 (15+2+2=19 KAP)
Állóképesség: 16 (15+2=17 KAP)
Egészség: 16 (15+2=17 KAP)
Szépség: 14 (14 KAP)
Intelligencia: 18 (15+2+2+2=21 KAP)
Akaraterõ: 14 (14 KAP)
Asztrál: 14 (14 KAP)
Érzékelés: 17 (15+2+2=19 KAP)

Összesen: 169 KAP

Ké alap: 7 (7 KAP)
Té alap: 16 (16 KAP)
Vé alap: 42 (42 KAP)
Cé alap: 10 (0 KAP)
Hm/szint: 10 (30 KAP)

Ké: 24 (7+9+8
Té: 41 (16+5+9+8+3Hm
Vé: 66 (42+9+8+7Hm
Cé: 18 (0+10+7

Összesen: 95 KAP

Ép alap: 7 (14 KAP)
Fp alap: 3 (3 KAP)
Fp/szint: 7 (21 KAP)
Kp alap: 3 (3 KAP)
Kp/szint: 18 (36 KAP)
Max Ép: 13 (7+6)
Max Fp: 20 (3+6+4+7)
Akt Kp: 3+8+7+18=36

Összesen: 77 KAP

Yp alap: 1
Yp / szint: 3 + 0-5
Max Yp: 9
Akt Yp: 9

Mp alap: -
Mp / szint: -
Max Mp: -

Mágia ellenállás:
- AME össz: 14+9=23
- MME össz: 14+9=23

Viselt vért:
- Típus: kivert bőrvért
- SFÉ: 1
- MGT: 0

Képzettségek:
Pszí (Slan) – 4 (4 KAP)
Állatismeret (Lovak) – 4 (4 KAP)
Egyensúlyérzék 57% (2 KAP+7%)
Veszélyérzék 32% (1 KAP+7%)
Fegyverhasználat (Vívótőr) - 3 (3 KAP)
Fegyverhasználat (visszacsapó íj) - 3 (3 KAP)
Lopakodás 32% (1 KAP+7%)
Rejtőzködés 32% (1 KAP+7%)
Mászás 32% (1 KAP+7%)
Esés 32% (1 KAP+7%)
Ugrás 32% (1 KAP+7%)
Két kezes harc - 2 (2 KAP)
Belharc - 2 (2 KAP)
Akrobatika - 3 (3 KAP)
Futás - 2 (2 KAP)
Pajzshasználat - 2 (2 KAP)

Kultúra [Tiadlani] - 3
Élõnyelv [Erv-Közös] – 4 (1 KAP)
Helyismeret [Tiadlan] - 3
(Félelf) Lovaglás - 4
(Félelf) Idomítás - 4

Összesen: 34 KAP

Fegyverhasználat – Mesterkard 2 (3 Kp)
Fegyverhasználat – Hosszúkard 2 (3 Kp)
Fegyverhasználat – Rövidkard 2 (3 Kp)
Élő nyelv (Ilanori) 3 (6 Kp)
Élő nyelv (Elf) – 2 (2 Kp)
Álcázás 2 (4 Kp)
Álöltözet 2 (4 Kp)
Etikett (Tiadlani) 2 (2 Kp)
Úszás 2 (2 Kp)
Írás/olvasás (Erv közös) 2 (4 Kp)
Számtan 2 (2 Kp)

Összesen: 35 Kp

Fegyverek:
Hosszúkard – 2 Ké: 24+6 Té: 41+14 Vé: 66+16 Sp: 1k10 T/k: 1
Rövidkard – 2 Ké: 24+9 Té: 41+12 Vé: 66+14 Sp: 1k6+1 T/k: 1
Mesterkard – 2 Ké: 24+7 Té: 41+16 Vé: 66+14 Sp: 1k10 T/k: 1
Vívótőr – 3 Ké: 24+9 Té: 41+12 Vé: 66+14 Sp: 1k6+2 T/k: 2
Visszacsapó íj – 3 Ké: 24+3 Cé: 17+13 Táv: 180 – L Sp: 1k10 T/k: 2

Pajzsok, vértek:
Alkar + Lábszárvértek.: + 18Vé pusztakéznél és egy fegyverrel a kézben
Bőrzubbony a torzón 1 SFÉ-t ad

Felszerelés:
Jó minőségű ruházat + felszerelés 10a – értékben.
- Vastag talpú és szárú bocskor fekete bocskor.
- Fekete bőr nadrág, derékszíjjal megfogatva.
- Fegyverövek x alakban a csípő körül megfogatva, rajta a megfelelő fegyverek, a baloldalon az apjától örökölt rapír, míg a jobbján rövid, egyenes pengéjű kard.
- Felső testén testhez álló mélyvörös inget visel, afölött pedig fekete bőrből cserzett rövid dzsekiszerű zubbonyt, ami épphogy csak a derekáig ér. A dzseki mellkasi része és vállai úgy vannak elkészítve, akár a szegecselt bőrvértek értékivel bír a felsőteste, de a karokon nem.
- Lábszárain és alkarjain egyaránt vastag bőr béléssel és szíjakkal a végtagokhoz fogatott fém alkar és lábszárvérteket visel.
- Zubbonya fölött egy széles szíjjal átvetve tokban a Mestertől kapott mesterkard van szíjazva.
- Markolata éppen, hogy csak kiáll a vastag lombzöld posztóköpeny kámzsája alól, amit mindezek fölött általában visel.
- Ezalatt van továbbá táskája, amiben holmiját hordja: Fenőkő, tűzszerszám, íróón, 2 váltás ing és alsónemű, egy rög szappan, egyliteres kulacs.

NJK-k, csatlósok, kísérõk:

Vagyon: 3a 5e 68r

Légyszi nézzétek át hogy nem e számoltam el valamit :)

Előtörténet: (tényszerűsített, rövidített előtöri készítése folyamatban)

!!!Az eddigit addig nem szedem le jobb a semminél alapon, de aki nem akarja innentől egyáltalán nem kell elolvasni!!!

Gyerekkoromból nem sok emlékem van apámról. Inkább anyám alakja őrződött meg jobban. Az illata. A termete. A hangja. A szeme barna volt, mint a megfonnyadt levelek ősszel a talajon. Nagyon szép hangja volt. Esténként kint ültünk a teraszon fent a hegyek közt a felföldön, ahol a lovak legeltek és szomjukat oltották a közeli patak vizében. Édesanyám hangja is olyan nyugtató volt, mint a hűs patak csobogása a nap alászálltakor, mikor a nyugatról fúvó szél rövid időre elállt de még az északról fújó nem támadott föl. Anya lanton tudott játszani. Nagyon szép volt a játéka, és a hangja is gyönyörű. Kiskoromban vacsora után a lábánál ültem a domb tetején közel a méneshez, ami nem messze legelészett, és hallgattam, ahogy énekelt nekem. Ahogy a hajába kapott a szél napbarnított arca köré hollószárny glóriát vont a csillagfényes éjszakában. Gyönyörűen énekelt.

Először nem a felföldön éltünk. Valahol lent az egyik városban, de már nem emlékszem a nevére. Apám kérésére anyám egy itteni elf kolóniára költözött, hogy lehetőleg ilyen környezetben szülessen meg és nevelkedjen a fia. Még alig tudtam járni, de már jól ismertem azt a szót: sessaryenn. Nem fogtam még fel túl sokat a világból, mégsem érezhettem túl jól magam, mert anyám a hatodik tavasszal felköltözött velem a hegyekbe.

Még alig értem meg a tizedik nyarat, amikor már tökéletesen ültem a lovat, és anyám először a kezembe adta a visszacsapó íjat. Ekkor láttam először apámat. Magas férfi volt, pillantása akár a szirti sasé, szemöldöke is abban az ívben húzódott. Arca fiatal volt, de a pillantása öreg és akkor még nem értettem de olyan kegyetlen ezüstszínű. Mint az enyém.

Anyámmal ellentétben neki aranyszőke haja volt. Három vastag fonatba volt összefogva mely egész a háta közepéig ért, elöl halántékáról többtucat vékonyka összefont tincset lebegtetett néha a szél. Hátán durva lombzöld köpenyt viselt, ruháján az ősz színei. Mindkét combján hosszú íves tőröket viselt, bal és jobb oldalán is hosszú vékony pengét, a hátán pedig gyorstegezben íjat, olyat, amilyet még soha azelőtt, sem azóta nem láttam. Furcsa szerzet volt, nem ember, hiszen a füle hegyes volt, akár a macskáknak. A mozgása is inkább a hegyi oroszlán vadászó mozdulataira emlékeztetett. Puha volt, kiszámított és mindig ugrásra kész.
Mindig meghallottam olyan dolgokat is, amit az anyám még csak véletlenül sem, de ő úgy tudott lépni az avaron is, hogy csak akkor vettem észre őt, mikor mögém lépett és megérintette a vállam.

Szinte sosem beszélt. Szerintem nem is igazán szeretett, vagy csak velem nem kívánta megosztani gondolatait. Egyik ritka hosszú kérdése volt hozzám, amikor megkérdezte: - megmutassam hogyan használd ezt? – Kérdezte és balljával elővonta a jobboldalán függő hosszú egyenes pengét. A tizenegyedik tavaszom virradt rám akkor. Alig bírtam a fegyvert de apám tekintetével bíztatott. Nem szólt, hangot nem adott, a tekintete hol megvető volt, hol elismerő. Ezt a két érzelmet úgy adagolta, hogy elég legyen a gyakorláshoz. Nem tanított szóban, hagyta, hogy a mozdulatok szüljék a felismerést és a megértést. Harc közben elemében volt, talán csak akkor engedett igazán közel magához, mikor kettőnk közt szikráztak a pengék. Először nehéz volt a kard, pedig neki oly könnyedén forgott a kezében akár a később megismert Tiadlani szerzetesek kezében az ecset. Nem ripakodott rám, nem fenyített meg, sosem bántott, még csak hozzám sem ért. Még akkor sem, ha a fáradtságtól kábán estem össze alkonyatkor. Otthagyott, ahol összeestem. Másnap kezdte elölről. Őszig maradt, aztán megint elhagyott minket.

Egy évig nem láttuk, majd a következő télen anyám megbetegedett. És apám újra megjelent. Semmit sem változott, sem külsőleg, sem beszédesebb nem lett. Apám velünk maradt a télen. Nagyon ritkán szólt hozzá, nem egy szobában aludtak, én legalábbis nem láttam, hogy így lett volna, nem is sokat beszéltek. Mégis valamiért gondoskodott róla. Egész télen ápolta. A házimunkát én végeztem. Néha segített nekem. Nem volt honos, nem a hegyek közt született, nem volt a lótenyésztők leszármazottja, mégis úgy értett az állatokhoz, mint senki más. Szólt a lovakhoz, és azok megnyugodtak a hangjára. Nem kellettek neki parancsszavak, hogy a kutyákat lenyugtassa, azok szinte olvasták az akaratát, az arcáról, vagy a mozgásáról.
Egyszer a hóolvadáskor, kiszöktem éjszaka, hogy megnézzem hol alszik, miért nincs éjszaka a házban. Nem volt túl messze a fák közt kis tábortűz mellett. Már teljesen sötét volt, én láttam őt a tűz miatt ő viszont majd hetven lépésről észrevett. Hosszan nézett engem, nem tudtam rájönni, hogyan vett észre, hogy lehetnek ilyenek az érzékei. Félni kezdtem. Vajon mi ő akkor, amikor nem velünk van. Hogyan, miből él, mit csinál. Miért hord magánál annyi fegyvert. Hogyan tud olyan észrevétlenül járni még az avaron is és hogyan vett engem észre úgy, hogy jobban ismertem az erdőt, mint a tenyerem, ismertem az összes rejtek utat, az összes követ ahol nem zörög az avar, mégis felnézve egyenesen rám nézett. Mindezek tudatában pillanatokra meghűlt bennem a vér. Hosszan nézett rám, és nem mertem megmoccanni. Már szinte azt hittem nem is vett észre, csak felém néz, de valójában nem is lát engem, de aztán fölemelte a kezét és felém intett, hogy jöjjek közelebb.
Odasomfordáltam és ő a köpönyege szegélyét kiterítette, hogy arra üljek, mert még fagyott volt a föld. Hosszan nem szólalt meg, aztán megkérdezte, hogy minek tartom magam. Nem értettem a kérdését így nem feleltem azonnal, majd végül azt válaszoltam: „nem tudom”. „te ősi népek leszármazottja vagy. Hányattatott élet vár rád, mert két nagyon eltérő faj közös gyermeke vagy. A sessaryenn azt jelenti féregéltű. Ezt használja az én népem azokra az emberekre akikre haragszik. Téged is hívtak így lent, a kolónián, ahol születtél. Pedig te tovább fogsz élni, mint az emberek. Négyszer, ötször is túl fogod élni őket, és ők nem értik majd meg a képességeidet. Pedig, ha megnézed magad nyári fürdés közben a patakban, nem különbözöl tőlük, de ha most arra gondolsz, hogy hogyan láttalak téged a sötétben, mikor a fa mögött bújtál, hát azt mondom, erre te is képes vagy. Az én népem nyelvén ezt hiddon-nak hívják, a te nyelveden másvilágnak. Ha belenézel a sötétbe és koncentrálsz a látvány a fény és a sötét mögé, láthatod ezt a világot.” Mondta és most először egyenesen a szemembe nézett. Tág pupillájában vörös fény izzott. Vizsgált engem. Intett, hogy próbáljam. Sokáig ültem ott és néztem a sötétet, míg lassan elkezdett kiélesedni kép. A dolgok kontrasztossá váltak, a színek tompává. Átrendeződtek a formák és az érzetek, és ami meleg volt, a kezem, az apró rágcsálók, a tűz mind fényesen izzott a szemem előtt, a többi sötéten hideg-kéken rajzolódott ki a szemem előtt. Izgatottan apámra nézte de, ahogy tekintetünk találkozott egyszerre nem mertem vidáman felrikkantani, viszont az arca olyan furcsa ívben állt. Talán… mosolygott.

Tovább tanított. Nem csak a penge forgatására de az íj használatára is. Anyám íjával tanított, de egyszer megkértem, had próbáljam ki az övét. Amikor megfogtam bizsergett tőle a kezem, és alig tudtam koncentrálni, pedig első lövésem óta tudtam, hogy íjat használni könnyű. Apám egészen nyár közepéig maradt, míg anyám fölépült a betegségből. De valójában sohasem gyógyult ki belőle teljesen.
A nyarat jól viselte, de ősszel megint köhögni kezdett. Nem tudom, hogyan bírta ki a tavaszig, amikor apám megint visszatért. Hiába tért vissza, már nem tudott rajta segíteni, és talán nem is akarta szenvedését tovább nyújtani, csak elviselhetőbbé tenni a fennálló rövid időt. Később azaz érzésem támadt, hogy már mikor először jött, akkor tudta ezt, és csak azért ment el hogy előkészítsen valamit. Meg is tudtam, hogy mit. Már nyárközép volt, amikor édesanyám végül elment. Túl fiatal voltam még, olyan keveset tudtam róla. Szeretett igen azt tudtam, hogy szép volt, hogy szépen énekelt. Megülte a vágtató lovat céllövés közben. Együtt temettük el. Sokat sírtam akkor. Apám nem vígasztalt, csak csendben dolgozott, míg megásta a sírt. Talán érzelemmenteségével igyekezett nyugtatni bánatom. Halk szavú dalt énekelt, felhők vonulásához, és szél susogásához hasonlatosat miközben füstölők égtek és finom illatú levelekkel volt a sík körbeágyazva, meg az erdőben szedett virágokkal. Aztán összeszedte ruháim hátamra szíjazta gyorstegezében anyám íját, melléakasztotta a teli puzdrát, és indulást intett. Egy füttyentésére két ló vált ki a ménesből. Nem kellett őket felszerszámozni, nekem csak annyit mondott, hogy kapaszkodjak a nyakába, majd ők tudják az utat, és ő is szőrén ülte meg az állatot. Hosszú út volt, heteken sőt, talán hónapokon keresztül de végül megérkeztünk úti célunkhoz. Dél felé mentünk egy ismeretlen ország, Tiadlan felé.

A Férfi, akinél apám elhelyezett rendes embernek tűnt. Rendkívül öreg volt. Már akkor is. Azt mondta „… legyen gondja a fiúra…” mire ő: „ez csak természetes öreg barátom. Legjobb tudásom szerint teszem majd…” ez volt életem tizennegyedik nyarának végén. Apám, mikor elbúcsúzott tőlem, leoldotta oldaláról egyik hosszú kardját, és átadta nekem. Nem sok szóban búcsúzott, - viseljem jól magam… - töltsd hasznosan az időd… - majd vállára kanyarította durva köpönyegét, és útnak indult. Elővontam a hüvelyéből a hosszú, vékony, egyenes pengét. Vékony, rendkívül könnyű hosszú és kecses, a keresztvas fölött markolatgyűrűvel, jelzés értékű markolatgombbal, tökéletesen ápolva akárha frissen került volna ki a készítője kezéből. A markolat nehéz, a penge szellőkönnyű. Nem csatában dúló fegyver volt, talán nemesi udvarokban az úrfiak hordanak oldalukon hasonlót, mégis ez a fegyver más volt. Nem voltak rajta díszek, túlcicomázott figyelemfelkeltő giccs. Hideg, csillogó tökéletesség sugárzott a fegyverből gyorsaság, elegancia és halálos pontosság.
Években mérhető hosszú tanulás kezdődött. Az öreg ifjakat nevelt. Ránézésre annyi időseket, mit én. Mind kisgyerek volt, inkább fiúk, de volt néhány lány is. Először csak néztem őket, de utána megkérdezte van e kedvem csatlakozni. Ez volt életem legnagyobb fordulópontja…

A tanulás évei gyorsan peregtek. Tehetségesnek tartott a mesterem, akit egész ismeretségünk során csak Mesternek neveztem. Ha a nevére kérdezte csak a fejét ingatta és mosolygott. Mindig mosolygott, a szeme keskeny vágású volt. Hosszú egyenes haja és szakálla fehér akár a hó. Harcra tanított. De nem olyanra, mint az apám. Ez a mozgás az egyensúly és a test tökéletes harmóniája volt. Amióta apám kardját megkaptam, szerelemese lettem a kardoknak. A Mesterem tanított küzdeni velük. Saját népének kardját, a mesterkard táncát tanította meg velem először. Aztán a lovasok népének Ilanornak főbb fegyvereinek a hosszú és a rövidkardnak a használatát is megtanította velem. Vajon hány fegyvert ismert és használt még az öreg. Sokat gondolkoztam rajta magányos óráimban, amikor a tanításain elmélkedtem. A Mesterem beszélte az Ilanorit. Ám nem csak a harcra oktatott, hanem a nyelvre is. Nem Tiadlan nyelvét tanította velem, hiszen hosszú ottlétem alatt egyszer sem volt rá szükségem, hogy elhagyjuk a birtokot. Az északi államok nyelvére az Erv közösre tanított. Vagy mert ezt látta jónak, vagy mert ezt adta neki apám utasításba, nem tudhatom.
A hely, ahol éltünk, mint kiderült, Tiadlan és Ilanor határán a hegyek közt magasan egy kis völgyben volt. Távol a legtöbb civilizált településtől a természet közepén. Itt is, mint otthon anyámmal nagyon jól éreztem magam, ám itt már nem egyedül voltunk. A mester háza nagyon nagy volt. Gyerek fejjel óriási birtokon, melynek bejárása napjaimat vette igénybe, magának az épületnek pedig még ma sem ismerem minden szobáját és helységét. Sokat sétáltam a fák között, meditáltam a patakok mellett, heverésztem a réteken. Fiatalabb társaimat egyszer rajtakaptam, hogy egy mókust hajkurásznak a fán, mikor az egyik egy baltát kerített elő, azzal a célzattal, hogy ki is vágja a magányos tölgyet. Ő volt az első ember, akit megütöttem. Elterült a földön, mint egy krumpliszsák, és én éktelen haraggal álltam fölötte és kiabáltam rá hogy kotródjon innen, majd mikor fel akart állni apám kardjának markolatához kaptam, mire a kölyök négykézláb menekült el előlem. Tanulásom évei aktívan teltek, de nem nyúltak hosszúra.
Ám észrevettem a változásokat magam körül, amikor rájöttem mit mondott nekem apám akkor. A Mester tanítványai lassan tíz-tizenkét éves kisgyerekekből felnőtt férfiakká értek, én hozzájuk képest gyermek maradtam, pelyhedzőállú ifjonc voltam hozzájuk képest. Pedig valójában idősebb voltam náluk, mikor odakerültem.
A Mestertől remek kiképzést kaptam mind testemnek, mind lelkemnek, mind szellememnek. A megértés ténye megerősítette bennem a gondolatot, amit még évekkel ezelőtt apám ébresztett bennem. Más vagyok, mint a társaim. De vajon mi a célja velem a sorsnak, vagy az isteneknek?

Életemnek huszonkettedik tavaszán, nyugodt álmomból hirtelen lidércnyomássá váló éjszakában ébredtem. Nem tudtam, nem emlékeztem az álmomra, csak a részleteire. Hallottam a Quiron tenger morajlását. A délről érkező szél süvöltését. Egy távoli ország, Abasszisz hívását. Egy köpenyes árny közeledtét, aki kísérti sorsom. Egy őzbakot láttam. Fiatal, csillogó égkék szemű példány, kit kelet felé űz a sorsa. Tekintetében fekete, csillogó ezüst szemű tigris képe csillogott. Mikor egymásra lelnek, nem ellenségei egymásnak, hanem útjuk együtt vezet tovább…
Nem tehettem mást, Mesterem engedélyét kérve összeszedtem legfontosabb holmimat és útra keltem. Mesterem három aranyat és egy zacskót nyújtott át nekem, azt mondta apám adta neki, és ha egyszer elmegyek, adja át nekem. Nekivágtam az útnak. Egy karavánhoz csatlakozva mely nyugatról, a szövetség területéről tartott a tenger felé Tiadlan érintésével. Áthaladtunk Toron egyik tartományán, bőven megfizetve a vámot a határon és a kikötőben is, mikor végre tengerre szállhattam abasszisz felé.
A hajón újból álmodtam. Viharos volt a nagy Quiron tenger, felriadhattam volna a viharra is, ám mégis inkább az álmom lehetett. Álmodtam egy nyüzsgő városról. A tengermelléki nép városáról. Ahol az „abbitkirály” uralkodik. Iffint láttam. De nem tudom miért. A Város utcáin ott volt az őzbak. Tétován az árnyak közt megbújva óvakodott lépésről lépésre, csak égkéken ragyogó szemei mutatták merre is van…

Néhány részlet ami talán nem világos: A Fiú Ilanorban született, anyja Ilanori bárd, apja elfendeli származású Sereneya. Ilanori elf kolónián éltek majd felköltöztek a hegyekbe ahol a nő lótenyésztésből tartotta el őket. Apja néha meglátogatja a családot, innen van a fiúnak az átalakított, funkcionálisabbá tett, lecicomátlanított :) rapírja. Az anyja tüdőbeteg, már akkor az volt, mikor találkozott az apjával. A halála után a fiút apja egy Tiadlan határában lévő kis kolostorhoz viszi, ahol a slan útjára lép 8) . Álombéli látomásai igen a testvéréről szólnak, de ő ezt még akkor nem tudja. A testvérének is vannak hasonlók. Hogy a látomásoknak mi a forrása, nem lövöm le, lehet az apja rejtett pszí üzenetei, vagy valami magasabb kozikusabb erő, mindenki képzeletére bízom. Mindkét karakterrel a játékot Iffinben fogjuk kezdeni. remélem tetszett az elősztori.
A hozzászólást 7 alkalommal szerkesztették, utoljára Louren 2007.10.25. 13:27-kor.
Louren

Vissza a tetejére

Re: Louren (Selimias cirn Holorien)

HozzászólásSzerző: Wharadak » 2007.10.19. 15:06

Utállak.

Egy kilóméteres előtöri.

*Sigh.*

Erről szokjatok le.

Wharadak voltam.

UI: Elolvastam már korábban is, teccik, jó játékot.
"N-n-now th-that don't kill me / Can only make me stronger
I need you to hurry up now / Cuz I cant wait much longer
I know I got to be right now / Cuz I cant get much wronger
Man I been waitin all night now / That's how long I been on ya

Work it harder, make it better, do it faster, makes us stronger..."
Kanye West - Stronger

UT-s karakter generáló excel táblázat
Példakari a táblázathoz (egyelőre üzemen kívül)
Wharadak
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 337
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Con Larrodan » 2007.10.19. 15:19

Előtörit még nem olvastam, a karlapot is csak átfutottam.

Fp alap: 0
Kp alap: 0

Tehát akkor ez egy 0 alap készséggel rendelkező ,mellesleg holtan született karakter... Akkor itt most miről is beszélünk? :wtf:
Eiresin Wyntumal - Pathfinder
Con Larrodan
Admin
Admin

Hozzászólás: 3216
ZK Karakter: Eiresin Wyntumal
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.10.19. 17:51

Üdv!

Ez meg mi? :shock: :o

A KAP-ot össze se számolom, mert ezt jelentősen át kell dolgozni.

Honnan jött az erőre, gyorsaságra, ügyességre +1?

Oké, hoyg sokmindent ki lehet hozni pontilag, de azért arra kíváncsi lennék, hogy ilyen alacsony harcértékekhez hogy magyarázható a két fegyver 3.fok és még 3 fegyver 2.fok?

A 0-ás alapoknál a Kp még érthető nem volt lehetősége tanulni gyerekként. De az Fp. :o Ez tényleg halva született?

A mágiaellenállás el van írva.

%-os képzettségeknél nincs hozzáadva amegfelelő tulajdonság 10 feletti része

Kétkezes harc melyik UT-s párra vonatkozik?

KAP-ból vett fegyverhasználatok mire vonatkoznak? Mert egyenlőre úgy tűnik, hogy vívótőrre és visszacsapó íjra. Melyik harcművész iskola oktatta a tanítványát valamilyen stílus helyett íjazni?

A vívótőr mi lenne? Tőrkard? Egyébként elég kesze-kusza a harcértékek taglalása is. A "vívótőrnél" például hosszas bogarászás szükséges, hogy az ember kiszűrje a bennehagyott felesleges szövegtöredékeket.

Sem pajzshasználatot, sem Vértestvériség-i neveltetést nem láttam, így nem jár az alkar-, lábszárvédők után VÉ.

Milyen stílust követ?

Egyébiránt előtörténet külön reagba és annak sincs meg a végén se a leírás, se a jellemrajz.

Talán jobb lett volna normálisan kidolgozni a karaktert és nem csak összecsapni valamit. :?

Hirtelen ennyi.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Kaspar Otlokir » 2007.10.19. 22:49

Nah végre :evil: .

Sajnálom Wharadak hogy neked tetszik bár ez erössen szubjektív.//nem kötözködök csak észrevétel ;) //

Nekem nem tetszik.
Ezzel kezdem mert .. így van.

Az anya ha ilanori bárd:
-miért vállal gyereket?
-miért lótenyésztésböl tartja fent a családot?
-ha már az elffel történö megismerkedésekor tüdöbajos volt( ami sztem egy elég rossz indok arra, hogy valamiben meghalhasson szerencsétlen, és az apuci jöhessen tanítgatni) akkor a szülést és az azt követö tizen pár évet nem éri meg, pláne ha közben lovakkal bajlódik, ehez kevés a jó "hegyi" levegö. Ez nem a Feketeerdö klinika. Meggyógyítják és nem beteg, vagy meghal sokkal hamarabb. Sztem már a szülésnél ,de ez magánvélemény.

Serenaya, ez ugye az elf bosszúállók társasága, évezredes hagyományokkal, tisztelettel a törvények és a múlt iránt. Elsök az elfek és az Ö érdekeik, minden rajtuk esett sérelmet megtorolnak. Ehez van nekik jó sok nagy hólyagírásos könyvecske a felsorolt bűnökkel. Ahhoz hogy egy ilyen elf, aki alapvetöen nem csajozni járkál el a nagyvilágba hanem ölni meg kémkedni, alapvetöen az elfek ügyeit "intézi". Nehezen tudom elképzelni hogy egy tüdöbajos ember nönek csinálna épp gyereket. Ez nemhogy nem hagyomány tisztelö, de ráadásul elég nehezen hihetö. Az hogy a kaszt tagjainak jó a viszonya a félelfekkel ehez nagyon kevés.

Harcművész.
Alapvetöen a szegények vagy nem túl vagyonosok kasztja. Mivel nem tudják maguknak megengedni a drága kardkészletet, vagy nem kapnak apucitól így marad a puszta kezes harcmodor.
A harcművész oktatását GYERMEK korban kezdik. Azért mert akkor még "tiszta lap" a gyermek lelke, és alkalmas a slan pszi befogadásásra, a harcművész eszme elsajátítására. A Te karid sok minden volt mikor a kolostorba került csak "tiszta lap" nem. Az hogy a félelf kortáblája alapján mi lenne nem mérvadó, hisz ha jól láttam már fegyóhasznáaltot is elsajátított addigra.
A harcművészek elsödleges fegyvere a saját testük. Van valahol egy szöveg ami vmi olyasmi hogy: A fegyver gúzsba köti forgatóját, csak egy fegyver a tökéletes az "ember" teste.
Nagyjából ezt az eszmét vallhatják a kolostorban nevelkedett tanítványok. A kolostor miatt nem indokolt a sok fegyverhasználat, nem valami csini városi iskolában hanem egy kolostorban tanulta a fegyverforgatást.

Az elötöri maxa fel van tüntetve, a többi egyszerüen törlésre fog kerülni a benne foglalt infók nem képezik semilyen vita alapját.
A statról már kaptál kimerítö kérdéseket.

Kaspar Otlokir

EDIT: az anyja miért adott neki elf nevet?
"A vágynál veszélyesebb dolog alig van nagyuram. Vigyázz nem tudhatod méreg vagy szeretet bújik egy kéz simításában."
Kaspar Otlokir
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 653
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Vyrn Rion » 2007.10.20. 18:24

Huhh!

Az előtörténet nekem nagyon tetszik, szerintem AZ teljesen hihető, bár...
Talán jobb lett volna ha a búcsúzó summázatot kihagyod, nekem kicsit kiábrándító volt.

:D
Vyrn Rion

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sylinas » 2007.10.20. 19:26

Mivel Louren Társam csupán játszani szeretne, az Út-hez pedig kettőnk közül én értek jobban, közös megeggyezéssel a koncepciók és karakterlapok együtt lettek megalkotva. Ő is hozzátett az előtörik elkészítéséhez, (sajátom is hamarosan fölkerül) én is, a statt-ok megalkotásakor a számolgatások rám maradtak, mint fentebb már írtam, jobban átlátom az Út-t, mint a társam.

Wharadak - Köszönöm a dícséretet, elnézést a hosszú előtöriért :) , de igazából véleményem szerint kevés a két oldal, legalábbis én mikor Km-vagyok, sokat nyom a lattban nálam, hogy a játékosom hogyan adja elő karaktere előtörténetét, kinézetét, mentalitását, múltját. Számomra ez a karakterének a szeretetét és a vele való sok munkát testesíti meg, amiért én már a játék elején elismeréssel adózom, hangulatom és játékostársaim hangulatát is jobban felcsigázza, és ezt a szemléletet magammal szemben is elvárásnak tartom.

Con Larrodan - :) A Karakter számértékei csak a szabályrendszerre vonatkoztatott számadatok. Engem nem érdekel, hogy az első szintemért, vagy az alap (kasztból, fajból stb...) kapott Fp-t Kp-t osztom-e el. Számomra ugyanaz, a 1.Tsz+alap a karakter eddig megszerzett fájdalomtűrő és képzettségtanulásra szánható energiák összes mennyiségét jelenítik meg 1. Tsz-en. és nincs jelentősége hogy melyik nagyobb, melyik kevesebb, miből jön a Kp, Fp- alapból vagy az 1. Tsz-ből.
Hogy nullára osztottam az alap Kp,Fp-t? Azért tettem, mert a szintenkéntit fontosabbnak tartom, mint az alapot, elvégre egyiket csak egyszer kapja meg, míg a másikat minden szinten, és hogy az alapokat 0-ra osztottam, szimpla KAP takarékosságból tettem. Több maradt így a szintenkéntire. Számomra így logikus, ha a karakterem számértékeit alkotom, és a számértékeket nem kezdem el belemagyarázni az előtörijébe, hogy most amig (elképzelve) hogy a nagy égi KM a mellére nem ragasztja a karakternek a plecsnit, hogy: "te márpedig mostantól Harcművész vagy" addig nem rendelkezik Fp-vel, vagy Kp-val.

Quator. már ne is haragodj, de ha ez neked összecsapott, akkor nem tudom miért vagy a helyeden.
Másodszor, ha éppen érdekel, az ÚT-ben nincsenek harcművész stílusok, így amiből nincs, nem írhattam oda semmit. Másodszor mint azt már Kaspar barátunk említette, a harcművész fegyvere a teste, így a karaktert nem a "harcművésziskolában" tanították visszacsapóíjazni, meg tőrkardozni, egyikre az anyja, másikra az apja oktatta, mielőtt még a "siuliba" elkerült volna.
Nem tudom honnan van beleszólásod abba, hogy mire osztja a kp-t, és hány fegyverhasználatot vesz belőle, ahogy abba sem, hogy hogyan osztja a Kap-ból hrcértékeit, egyébként le van írva miért van annyi és olyan fegyverhasználatai.
Mágialellenállás lehet hogy el van írva, nem vagyok tévedhetetlen, de ha kötöszködni akarsz találj ki jobbat, mert azt utólag ki lehet javítni, és egy pont nem a világ még első szinten sem.
Ne haragudj, de ha elolvasod az Út-t, vagy akár az ETK-t az aszt írja, hogy a fém alkarvédő működhet pajszként a fegyvertelen kézen és +18 Vé-t ad. Nincs ott hogy ha van Pajzshasználat mellé. Egyébbként ha már kétkezes harcol, ugyan tudja már mondjuk a fegyvertelen kezén lévő alkarvértet védekezésre használni, kérlek.
Százalékos értékkel meg majd próbáknál dobálózzunk, alapból én nem számolom hozzá, majd ha próbadobást kértek, akkor hozzáadja. mint ahogy az ugrásból jövő VÉ-értéket is, ha úgy kívánja, de ha azt akarod hogy átírjuk hát akkor az a +5 százalék +1 VÉ-is, amit a százalék miatt még hozzáadhattunk (pedig már az ügyességből megkapta a maga 8-át,) és akkor megint a tápolás felé fogunk haladni.
Az ÚT-ban nem azt írták kétkezesharcnál, hogy csak olyan kétkezesharc párok vannak, amiket felsorolt, hanem hogy azok a legelterjettebbek. Egyébként meg a képzettség legelején leírják, hogy nem fegyverpárra kell fölvenni, hanem aki fölveszi az mindkét kezével tud fegyvert forgatni, ha a fegyver használatában jártas. nehogymár ne tudjak kés-villa helyett két villával vagy két kanállal enni, ha az nem megszokott eszközpár?
Ja hogy honnan jöt a +1 Erő gyorsaság és ügyesség? (megsugom neked, szerinted miért azt a 2 fegyvert forgatja a karakter 3-as fokon? Fegyverhasználat képzettség UT-s verzióját át kéne olvasni komolyabban, nem gondolod? Ha egy fegyver képességküszöbbel rendelkezik, 3-ad fokú elsajátítása után az adott képsség 1 ponttal nő :wink: Visszacsapó íj Erő: 12, Tőrkard Ügyesség: 12, Gyorsaság 13. Van még kérdésed a KAP elosztással kapcsolatban? Számolgass még utánna ha nem hiszel nekem, vagy töröld a karit, ha van hozzá jogod szíved meg merszed, ez már rajtad, meg a lekiismeretességeden áll.
Jah ha a jellemére nem jöttél rá a leírásból (végig E/1) akkor olvasd újra figyelmesebben, talán elsiklottál valami felett;)

Kaspar:
Anyja halála: Te mondtad, hogy ez nem a feketeerdő klinika, ezért nem akartam tagalni, hogy milyen úton-módon ismerkedtek össze, fogant meg a gyerek és, hogy élte túl az anya olyan sokáig. Nem szappanoperasorozatot akartam ideírni, ígyis háborogtok a terjedelem miatt, és nem is egy kórelemzőkartotékot idebiggyeszteni, de ha szeretnétek hát leírhatom, mert az is megvan Kidolgozva, leírva. Egy fantasyban ez még bőven megmagyarázható, ha van hozzá az embernek egy kis fantáziája, és ha nem vész el a részletekban, mint valami hosszú kórházi zárójelentésben.
Sereneya: Feltűnhetett volna, hogy Ynev világán nem csak kasztok vannak, hanem van egy nagy közös gyűjtőfogalom, a Kalandozók. És a kalandozókon belül vannak az Ynevi kasztok közül jó sokan. A Kalandozók azért kalandozók, mert nem teljes mértékben követik azt, amit a kasztjuk 99%-a elvárna tőlük. És ha talán nem voltam elég érzékeletes, az Apa (mint személy) vérbeli kalandozó. Egy kalandozó cselekedeteit meg nem szokás megkérdőjelezni. Ennyi erővel reklamáljál Gáspár Bandinak, hogy miért cselekszik Gorduin úgy ahogy, vagy Kornya Zsoltinak, hogy miért cselekszik Geor, vagy a Büyük, úgy ahogy, vagy akár Nemes Pistának, hogy Skandar Granun miért olyan amilyen, jó az nem mágus, bár eredetileg Magus kari volt, mint ahogy a legtöbb története is MAGUS kaland. (Tubom, beszélgettem róla az íróval, igen, személyesen :P ) Bár ezt talán kár volt ideírnom, mert most ezen fogtok lovagolni ahelyett hogy a témával foglakoznánk.
Harcművész hozzászólasoddal nem akarok vitatkozni, de a karakter játékosának tetszik a koncepció, és nekem is, mert így egyedi, és minnél egyedibb, annál tökéletesebb. Inkább az érdekelhetne, hogy hogyan játszik, minthogy itt kötöszködsz sémákon, meg elveken, amiket te annyira vaskalaposan fontosnak tartassz, hogy inkább másnak a játékát igyekszel szabotálni kukacoskodással.
Ha az előtörténetben kárt teszel, részeinek vagy egészének értékét figyelmbe nem veszed, azzal a szememben nem vagy alkalmas semmilyen szerepjátékos tevékenységre, így ezen döntésedet is lelkiismeretedre bízom.
Előtöri hosszával kapcsolatban adtam védővéleményt, vagy figyelembeveszitek vagy nem, ahogyan a Stat-okról is.
Az apja nevezte el, ha érdekel, ott volt a szülésnél.

Vyrn Rion: Neked köszönöm az elsimerő szavakat, bocs ha kiábrándító volt, nekünk így tetszett, mikor kitaláltuk.
Sylinas

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Louren » 2007.10.20. 20:25

Kezdeném azzal hogy ez a híres 'Quator' szerintem életében nem dolgozott annyit egy karakteren mint Sylinas barátom és én ezen a két karin.
Rendkívül sértő hangnemmel beszélt és én ezt nem tűröm.
A kutyával beszélhetsz így de a legjobb barátommal nem.
Ja és egyébként harcművészethez semmit nem értessz (meglátásom szerint), hidd el én tudom mivel igazából Harcművészetet tanulok
s emellett haditornászok és érdekes hogy tudom forgatni a hosszúkardot és a kezemmel is igen jól bánok.
Louren

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.10.20. 21:21

Első és egyben az utolsó figyelmeztetés!!!

Vyrn Rion, Sylinas!

Az előtörténetekhez csak az írhat AKIÉ a karakter a felhasználók közül, valamint a bírláló HM-ek. (Természetesen a moderátorok és adminok, ha ilyen eset áll fenn, mint a mostani. Sajnos.)

Továbbá.

Sylinas, Louren!

Vegyetek vissza a modorotokból, mert legközelebb nem fogok figyelmeztetni.

Tanuljatok meg olvasni és értelmezni, mert egyikőjük (sem Quator, sem Kaspar) hsz-a nem sértő, rágalmazó.
Valamint egyikőjük sem célozgatott személyetekre.

1. A szabályzatot olvassátok el.
2. Az online játékról szóló szabályzatot olvassátok el.
3. Az előtörténetekre vonatkozó szabályzatot olvassátok el.
4. A KM/HM szava szent.
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Kaspar Otlokir » 2007.10.20. 22:06

Kedves akárkik így bandában!

Nos csak hogy jól essen, az ÚT azt írja a kétkezesharcnál felsorolt fegyverpárokról hogy ezek a működöképessek, és csak a felsoroltak a játszhatóak. A többit kipróbálták, DE nem volt elég hatékony!
Mielött kinyitod a szád(vagy írsz) talán gondold át.

Más, marhára nem érdekel hogy TE hogy hol és mit szoktál mesélgetni, csinálni, senki sem kérdezte, és valszeg nem is kíváncsi rá.

A kérdéseimre egyáltalán nem válaszoltál csak adtad a szakértöt. Nos köszönöm a kioktatást majd igyekszem a kedvedért összeszedni magam.

Mivel sajnos nem kenyerem a jópofizás, azért meg nem írok hogy kimoderálják, keress magadnak új helyszínt, és ott okoskodj! Én végeztem a karival.

Kaspar Otlokir

A karaktert
NEM "fogadom" el.
"A vágynál veszélyesebb dolog alig van nagyuram. Vigyázz nem tudhatod méreg vagy szeretet bújik egy kéz simításában."
Kaspar Otlokir
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor

Hozzászólás: 653
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Con Larrodan » 2007.10.21. 1:14

ad 1. Kedves Louren! Hogy a te szavaiddal éljek, én azt nem tűröm, hogy ilyen hangnemet üss meg az oldal egyik moderátorával és mesélőjével szemben. Ha valaki nem tűrhet itt valamit az nem te hanem ÉN vagyok.
A harcművészettel kapcsolatban: amíg a való életben nem léteznek slanek addig a "real" harcművészet és az ynevi között maximum csak hasonlóság van, nem vesszük egy kalap alá a kettőt... lehetsz akármien pro a valóságban... ez egy elképzelt világ, a saját szabályaival.

ad 2.
Con Larrodan - A Karakter számértékei csak a szabályrendszerre vonatkoztatott számadatok. Engem nem érdekel, hogy az első szintemért, vagy az alap (kasztból, fajból stb...) kapott Fp-t Kp-t osztom-e el. Számomra ugyanaz, a 1.Tsz+alap a karakter eddig megszerzett fájdalomtűrő és képzettségtanulásra szánható energiák összes mennyiségét jelenítik meg 1. Tsz-en. és nincs jelentősége hogy melyik nagyobb, melyik kevesebb, miből jön a Kp, Fp- alapból vagy az 1. Tsz-ből.
Hogy nullára osztottam az alap Kp,Fp-t? Azért tettem, mert a szintenkéntit fontosabbnak tartom, mint az alapot, elvégre egyiket csak egyszer kapja meg, míg a másikat minden szinten, és hogy az alapokat 0-ra osztottam, szimpla KAP takarékosságból tettem. Több maradt így a szintenkéntire. Számomra így logikus, ha a karakterem számértékeit alkotom, és a számértékeket nem kezdem el belemagyarázni az előtörijébe, hogy most amig (elképzelve) hogy a nagy égi KM a mellére nem ragasztja a karakternek a plecsnit, hogy: "te márpedig mostantól Harcművész vagy" addig nem rendelkezik Fp-vel, vagy Kp-val.

Tekintsünk el a kasztoktól, mondjuk hogy teljesen egy képzettségorientált rendszerben vagyunk amiben bizonyos határokon belül olyan karaktert alakítasz ki amilyet akarsz, DE! Amikor egy kisgyerek megszületik, 5 éves, 10 éves... rendelkezik egy fájdalomküszöbbel. És ilyenkor rohadtul nem számít még első szintűnek! Onnantól nevezhetjük 1. szintű "kalandozónak" hogy a karakterlapján lévő KAP-ból vett képzettségeket (induló képzettségeket) elsajátítja, innentől számítanak a x/szint bónuszok. Tehát számomra ez a "karakter" nem jutott el odáig hogy tényleges "kalandozó" lehessen... meghalt.

ad 3.
Ja hogy honnan jöt a +1 Erő gyorsaság és ügyesség? (megsugom neked, szerinted miért azt a 2 fegyvert forgatja a karakter 3-as fokon? Fegyverhasználat képzettség UT-s verzióját át kéne olvasni komolyabban, nem gondolod? Ha egy fegyver képességküszöbbel rendelkezik, 3-ad fokú elsajátítása után az adott képsség 1 ponttal nő

Ajj no, azért te is olvasd el azt a fránya UT-t. Ezt a "bónuszt" egyszer lehet "ellőni". Ezért van írva, hogy aki képességküszöb nélküli fegyver használatában éri el először a 3. fokot az megszívta, hiszen többet már nem lesz lehetősége ezzel főértéket növelni. A ti esetetekben az először 3. fokon elsajátított fegyver képességküszöbéhez tartozó főértéket lehet eggyel növelni.

ad 4. Ahogy Quator is írta gáz van az alap harcértékekkel, nincs egyensúlyban sem a főértékekkel, sem a képességekkel, sem a hm/szinttel. Ezen is korrigálni kell.

ad 5. Nekem személy szerint nincs bajom a hosszabb, tartalmasabb előtörténetekkel. De azért kellett meghúznunk egy határt, mivel volt példa rá, hogy szinte egy kész kisregényt kaptunk, és tudjátok jól, ha egy embernek szabad akkor mindnek szabad... Nem akarom hogy kifollyon a szemem, és a többi bírálós is így van ezzel. Ez egy szükséges rossz... játék közben is kiderülhetnek dolgok, s ami nem egyértelmű arra a HM úgyis rákérdez.

ad 6. Lehet kérdezni, nem harap senki. Természetesen használunk stílusokat. Előzetes egyeztetés alapján lehet választani az enoszukéból, és a rúnában megjelent 4-5 alapstílus közül.

ad 7. Az előtörivel kapcsolatban: a visszacsapó íjat egy 10 éves félelf soha a büdös életben nem bírja kihúzni... a 14 éves sem.

ad 8. Kevésnek mondanám azt a 8 évet amit a fiú képzésére szántak. A félelfek amúgy is labilisabbak, lázadóbb természetűek, gyötri lelküket a kettősség.... de nem nyomom a dumát ETK-ban szépen le van írva. Nem kellene ennek az egésznek ilyen gördülékenyen mennie. Előszöris, gyakorlatilag az anyja előtte halt meg, az apja egyszerűen "leadta" a koloncot egy teljesen idegen helyre, ahol a "tanítvány" boldogan veti magát az új dolgokba. Nekem ez sántít.

ad 9.
Jó minőségű ruházat + felszerelés 10a – értékben.
Ez honnan van?

Összességben: Látszik az elősztorin hogy sok idő, energia lett beleölve, de magában a koncepcióban/kialakításban még hibák lappangnak, és ahogy láttam Abasziszban nem kezdhettek, ezért az előtörit is módosítanotok kell majd.
Eiresin Wyntumal - Pathfinder
Con Larrodan
Admin
Admin

Hozzászólás: 3216
ZK Karakter: Eiresin Wyntumal
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Sylinas » 2007.10.21. 10:01

Nah jó, Con szabályra levonatkoztatva, az Alap Fp az jön az állóképesség meg az akaraterő 10 feletti részéből, 0 a kasztból jövő ALAP FP-érték amit 0 kap ért vett a karakter. Érdekel a magyarázat, a karakter addig, amíg "harcművész iskolába" került nem volt olyan nagy megerőltető erőfeszítés az életében, ami miatt kasztból fakadó Fp alap kéne neki, lévén előtte nem is volt kasztja, hogy a te logikádat kövessem. Miután pedig a Hm suliba került, már a Tsz enkénti Fp-t kapja, és ennyi a szőrszálhasogatásból. és még első szint előtt sincs 0 Fp-je, ha az alapra 0-át osztottunk, ott az ÁLlóképeség meg az AKE 10-fölötti része.

"Erre a fokra lépve hosszas és fáradtságos gyakorlás eredményeként, egy ponttal megemelekheti azt a képességét, amely küszöbértékül szolgált jelen fegyverhasználat képzettségéhez. Némely fegyverhasznlat nincs küszöbhöz kötve, ezek általában rendkívül egyszerű fegyverek, elsajátításuk nem igényel különösebb tehetséget. Az induláskor tanusított hanyagság később bosszúlja meg magát: !!! ezen fegyverek forgatói 3. fokon egyetlen képzettségüket sem növelhetik meg ! (itt az "ezen fegyverek"-en van a hangsúly).
A Karakter ezzel a módszerrel !!! minden !!! képességét 1 ponttal növelheti meg egész pályafutása során (nem csak egyetlenegy képességét 1 ponttal egész pályafutása során) függetlenül attól hány olyan fegyver használatát sajátít el, amely küszöbértékhez van kötve a vonatkozó képességben." A küszöbértékek főként az erőre és az ügyességre épülnek, így "csupán ezen képességeket leeht 1-1 ponttal javítani ami nem borítja föl a játékegyensúlyt"
Ha már szabáylrendszerben akarunk szőrszálhasogatni. Hogy ti hogy értelmezietek az Út-t az már rajtatok áll, én így.

Ti írjátok egyfolytában, hogy nem akarjátok, hogy tápoljunk a karakterekkel. Ez egy harcorientált karakter, akinek jó fizikális értékekre van szüksége, ahhoz, hogy harci képzettségeket tanulhasson. Hogy nem álnak arányban a harcértékek az alaptulajdonságokkal meg a Hm-el? Ez az Út rendszerének a hibája nem a karakteralkotóé, hogy nem határozott meg semmilyen minimálisan elkölthető KAP-ot a harcértékekhez a kasztoknál (úgy mint a 3 az alaptulajdonságoknál), de szerintem még így sem alacsonyak, ha a magas főértékekből jövő bónuszokat hozzáadogatjuk, kihoznak egy ETK-s karaktert? talán kevés a védőértéke, ezt elismerem, de nem szándékszik a karakter megsérülni :). És egyébként is ha így akartuk megalkotni a karaktert akkor nekünk így tetszik, ha életképtelen kiderül.

Előtöri, tökéletesen igazat adok neked, de nem kisregényt kaptatok, mégcsak nek is kisnovellát, nekem ez Word-ben cirka 3 oldal, ha elhagyom az üres sorokat és csak a bekezdések maradnak. Egyébként van hosszabb előtri is, de ez így volt teljes és egész. Szerintem meg továbbra is kevés az a max 2 oldal 12-es betűvel. Abban egy rendesen leírt kinézet + felszereléslista sem férne bele (mondjuk egy regényszereplőé), még akkor sem ha nem fogalmazom túl.

Köszönjük szépen, a választékot egyébként, de nem jutottunk hozá sem Rúna magazinokhoz, sem pedig Szukés könyvhöz. Úgy gondoltuk, hogy ha annó az ETK-ban lehett harcművészt játszani Ökölharc nélkül Chi-harccal alap harcértékekkel, hát ez itt sem jelent majd problémát.

Visszacsapóíj: Con ott voltál velem Geszteréden és láttad hogy végig visszacsapóíjjal lövöldöztem, és tudtam vele kicsit kuhúzva közelre is, hosszan kihúzva távolra is pontossan lőni. Egyébkétn megint szabálykönyvben van írva, hogy az Erő: X értéke nem azt jelenti, hogy a karakter mikor megkezd kalandozni, milyen erőn áll (mert akor e rendszer alapján aktívan fejleszthető volna) hanem azt jelenti, hogy mekkora az a maximális erő, amit képes lesz eléreni és használni. Ez ha az fegyverhasználat 3. fokos szöveget sem nézzük, a karakteré akkor is 14. egy 10 éves gyerek is ki tud húzni egy VCs-íjat, egy kicsit, és ahogy erősödik egyre jobban. Először még csak 5 méterre veszélyes a vesző, később már 7, 10, 15, 25, 50, ahogyan valaki erősödik élete során.

A Karakter egyébként nem panelpatkánynak született és nem az Eszmeraldán nőtt fel. Életének jelentős részét a természet "lágy" ölén élte, soha sem túl távol tőle. Sohasem bántották, nem szenvedett leki kárt (anyja halála) az élet része a halál, ahogy a változás is. A kedvenc kutyája és lova is meghallhatott amíg ő fölcseperedett, jó persze nem egyenértékű az anya halálával, de nem annyira nagy megrázkódtatás, mintha rájuk törnék a haramják az ajtót, a többit meg képzeljétek oda. Fel lehet dolgozni mind szellemileg, mind lelkileg. A halál az élet része, ahogy a változás is, ez minden filozófiának az alapját képezi legyen szó Slan-okról, vagy Elfekről, mind az apjával, mind a Mesterével beszélhetett erről, ha beszélni akart róla, vagy zavarta a nyugalmát. Egyébként meg kevés a nyolc év? nem Saolin mesternek kell képezni, hanem egyszerű harcművésznek, ha látnátok hogy kínában milyen 13-15 éves kölykök szoktak 10-12 dannal rohangálni, elszégyelnétek magatokat, és jah, ők igaz 5-6 évesen kedzik 15-6 mennyi is, kilenc. jah, és ezek az átlag, csak mert korán kedzte, megnézitek a karakter Intelligenciáját, akaraterejét és asztrálját? nem átlagos, az átlag az a 10-12.
Utlsó védésem volt, a karakterrel kapcsolatban itt, a többi kérdést inkább Pm-ben kérném, mert Yvett teljes jobbal harapja le a fejem, és mivel a karaktert számértékileg én hoztam össze, ha szabályzavarral küzdünk, ott én fogok küzdeni, nem Louren.
Mondom, mégegyszer, ha a karakter életképtelen, az a játéktéren derülhessen már ki, ne a szabálykönyv fölött görnyedve, számolgatva.

Egyébként a felszerelésre honna volt? A 3 arany az amit mester adott neki, ami meg a zacskóban volt, azt az apja hagyta hátra neki. Szerinted pénz volt benne? (de bocsássatok meg, ez az előtöriből tényleg nem tiszta, örülök, hogy megkérdezted, ezek szerint efölött a mondat fölött elsiklott a figyelmem) Egyébként 15 arany, amiből kijött a felszerelésre, meg az útra. A Mesterkard meg a rövidkerd szintén a Mestere ajándéka;)
Sylinas

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2007.10.21. 12:49

Üdv!

Így aludva rá egyet és látva a többiek hozzászólását azt hiszem már világos miért is nem kéne ezt a hangnemet megütnötök.
A karaktert természetesen törölhetném megvan hozzá jogom, merszem, stb. Sőt talán újat mondot, de titeket is szépen eliminálhatlak akár én, akár más. Talán megkérdezitek magatoktól miért nem teszem. Megmondom. Mert vagyok olyan hülye, hogy segíteni akarjak. Persze ezért ismét csak a fröcsögést meg a személyeskedő hangnemet kaptam.

Látom a kari tulajdonosa a vagdalkozáson kívül mást továbbra sem fűz a saját karijához. Azt nem értem mi nem világos azon, hogy ide Sylinas ne írjon. Majd a saját karakteréhez, ha eljutunk odáig valaha.

Sokmindent már a kollégák elmondtak, így csak dióhéjban válaszolok.

Hogy miért vagyok a helyemen? Azért, hogy legyen aki megmondja mi a javítanivaló a karakteren ahhoz, hogy valaha is játékba kerülhessen rendszerileg. Nem ez lesz az első karakter, ami azért bukik esetleg meg és kerül idejekorán törlésre, mert nem volt hajlandó a játékos hallgatni a jószóra.

Ezeket továbbra is csupán közlöm és nem bántó éllel teszem, mint eddig sem.

Harcművész stílusok: Talán az eszetekbe juthatott volna, hogy milyen egyszerűen megoldható a kérdés: Megnézed kinek volt/van nyílt játékban harcművésze és hogy ő hogy csinálta. Mert, ha neki sikerült engedélyezett karit kihozni, akkor az jó minta lehet. A stílusokat egyébként csak kérdezni kellett volna amegfelelő topicban. Arról nem is beszélve, hgy nyílt netes forrásban megtalálható a rúna megfelelő száma a 4 "alapstílussal". Többek között ezért is írtam, hogy összecsapott a karakter, mert ezeket a gyermekbetegségeit előre lehetett volna orvosolni csak türelem és szándék kérdése volt.

Beleszólásom onnan van, hogy ki mire mennyit oszthat, hogy vagy reálisnak tartom és elfogadom vagy nem és akkor nem lesz játék.

Mágiaellenállás: Azon neked mi tűnt közötködésnek, hogy "A mágiaellenállás el van írva."??? Egyszerűen felhívtam a figyelmed, hogy arra figyelj és tudd javítani.

Alkarvédő: Köszönöm, hogy megindokoltad saját tévedésedet. A könyv írja: pajzsként tehát, ha pajzsként akarod használni az alkarvédőt +18-as VÉ-vel, akkor pajzshasználat kell hozzá mint más pajzsokhoz. Illetve mint fejvadászos "extra" a Vértestvériség-ből érkező fejvadásztól nem lett megvonva az a specialitása, hogy alkar-lábszárvédőkkel +15 VÉ-t kap.

Kétkezes harot ld. Kaspar kollégánál.

%-os érték: Nem majd ha úgy kívánja kell hozzáadni, hanem hozzá kell adni és úgy feltüntetni. Ebben nicns vitatéma így fogadjuk el az értékeket.

Pluszok: Egy fegyverből csak egy tulajdonság nő még akkor is, ha két tulajdonságküszöbe is van. Tehát a tőrkardnál lehet választani.

A jellemére nem jöttem rá? Felhívnám a figyelmed, hogy áldott jó szívűek vagyunk ugyanis a formai követelmények hanyag semmibevételéért simán mondhatta volna bárki, hogy nem bírálja el a karit csak törlés. Ld.: "Az előtörténet megírásával kapcsolatos tudnivalók" topic első hsz-e Contól. Ott meg van adva a sablon, hogy minek hogy és miként, milyen terjedelemben kell emgjelennie. Két leehtőség van. Ezt vagy nem néztétek meg és ekkor ismét igazságot nyert a tényszerű megállapításom, hogy csak elkapkodtátok a dolgokat. Vagy megnéztétek és diret hagytátok figyelmen kívül. Ebben az esetben a szabályok áthágásáért kijárna a törlés.

Még egy észrevétel összességben: Nem tudom észrevettétek-e a nagy fröcsögés közben, de eddig senki nem jelezte, hoyg szívesen fogadna a helyszínén. Ha a karibírálat végére nem lesz már hovamennetek játszani akkor mi értelme volt ennek az egésznek?

Remélem mindezeken elgondolkodtok és ahelyett, hogy ismét vagdalkoztok minősíthetetlen stílusban megemberelitek magatok.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Louren » 2007.10.24. 0:18

Üdv mindenkinek! Louren vagyok. Azt hiszem Sylinas barátom már túl sokat írt ide, most rajtam a sor. Hogy eddig ő írt, Bocsássátok meg neki, bár már ő is bocsánatot kért ezért a megfelelő helyeken.
Sylinassal megtárgyaltuk magunkban mindazt, amit eddig itt tapasztaltunk, és úgy döntöttünk, inkább az ő javaslatára, hogy mégis fontos nekünk a játék annyira, hogy szabályairól, félreértéseinkről leüljünk tárgyalni még egyszer.
Az eddig elhangzottakról azt beszélgettük Sylinassal, hogy talán túlságosan (hogy őt idézzem) „szenvedélyesen” védelmezte közös produkciós karakterünket. Tegyük azért hozzá, hogy véleményünkhöz egyértelműen hozzátartozik, hogy a zökkenőmentesebb elbírálás érdekében lehetne az oldal moderátorainak hozzáállása felszabadultabb, hangneme kevésbé metsző.
Hogy miért mondjuk ezt? Azért, mert ennek a játéknak itt nincs tétje, hacsak nem: A Szórakozás. Ez itt nem verseny, senki sem a másik karakterének, vagy a Km-kedvenc NJK-jának a fejére vadászik, legalábbis mi nem ezzel a szándékkal jöttünk. Azért jöttünk, Mert Sylinas mondta, hogy itt van játékra lehetőség, ami azért volt jó hír nekünk, mert bár mi egymástól cirka 200 méterre lakunk, de ketten édeskevesek vagyunk egy rendes szerepjáték ülésre. Főleg úgy ha karaktereinket egy kalandban játékosként szeretnénk viszontlátni, ahol egyiküket sem a KM irányítja. Néha ugyan sikerül nagyobb baráti társasággal összeülni, de településen belül is távol lakunk egymástól a többiekkel úgymond, és mindannyiunknak annyira más az időbeosztása, hogy együtt nagyobb játékra a lehetőségünk nagyon csekély, és akkor is mindig vagy egyikünk, vagy másikunk mesél, a többiek általában csak játszanak, nem érzik elégé tapasztaltaknak, vagy érettnek magukat a mesélésre.
Sylinassal való hosszúra nyúlt szabályértékelő Út-elemző és honlap olvasó beszélgetésünk után, úgy döntöttem, hogy mielőtt átbeszéljük a karaktereket és nekiállunk kompromisszumokat kötni, előbb tisztázzuk egymással a problémáinkat, mert ez a legtisztább.
Fentebb már hosszúra nyúlt kritikáitok elleni heves nemtetszés nyilvánítása, versenyekről beidegződött szokása, ott ugyanis, mint azt biztosan ti is láttátok már, a Km-ek nálatok hevesebben is igyekeznek a karakterrel kapcsolatos kételyeiket a játékosok tudomására hozni, ami ellen a Jk-nak saját karakterével kapcsolatos összes kiskaput, értékeivel képzettségeivel kapcsolatos összes szabályt értelmeznie kell, és naprakészen kell állnia belőle.
Nos én ebben nem vagyok olyan profi, mint Sylinas és az a csapat, amiben ő szokott menni néha versenyekre, de saját karakteremről beszéltünk annyit, hogy úgy érzem, meg tudok felelni az elvárásaitoknak, hogy megtárgyaljuk még egyszer, nyugodt hangnemben a karaktert, és a megfelelő kompromisszumokat meghozzuk. Hogy eddig nem én beszéltem az azért volt, mert Sylinas barátom direkt megkért rá, hogy ah valamit magyarázni kell, had tegye ő, mert naprakészebb út-ből mint én. A karakter előtörténetében, mivel már Abassziszban nem játszhatunk, a karakter úti célja változás alá kerül, mihelyt a karakter elfogadható állapotban lesz.
Mivel már jócskán elhangzott itt szöveg, magyarázat és problémás rész is, ezért megkérem a fentebb már felszólalókat, hogy amiket Sylinas is írt, igaz talán kicsit heves hangnemben, azokat átnézve a benne elmondottakat, az elhangzott érveket, újból, hideg fejjel mérlegelve tegyétek fel problémáitokat, kérdéseiteket néhány rövid, tőmondatos reagban (mivel már fentebb részletesebben is említettétek nagyjukat) mindenki saját problémáit egyszerre egy reagba sűrítve, hogy mindenki véleményét egyszerre láthassam és, ennek megfelelően beszélhessük meg őket.
Volna itt persze néhány olyan alapvető nézeteltérés, amit illenék tisztázni. Nos, azon tanácsotok, miszerint nézzek, nézzünk át néhány eddig megalkotott karaktert, és akkor egy csomó nézetletérést elkerülhettünk volna, sem szerintem, sem Sylinas szerint nem vezet sehová. Mint, ahogy itt már elhangzott, hogy egyikőtök sem szereti, ha kifolyik a szeme az olvasástól a képernyő előtt, ezzel én is így vagyok. Itt már rengeteg karakter szerepel a fórumon, mindet én sem akarom végigolvasni, (lehet, hogy Sylinas azóta is olvassa őket) de ettől függetlenül Sylinasnak és nekem is az a véleményem, hogy akármennyi karakter előtörténete, karakterlapja és az azt megtárgyaló topic szerepel már itt, az összes típushibát nem fogják mutatni, és nekünk sincs annyi időnk, hogy most mindet végigbogarásszuk. Ezt nem várhatjátok el tőlünk, mint ahogy mi sem várjuk el tőletek, hogy a karakter teljes, legalább 25-oldalas „vágásmentes” előtörténetét elolvassátok, ami által egyébként egy csomó eddig feltett előtörténeti kérdésre választ kaphattatok volna, és élőszóban elmondani cirka 5-10 perc volna, de igazatok van, mindezt végigolvasni, sok egyszerre.

Tehát komoly nézetkülönbség szerintünk:
Alkarvédő, mint pajzs. Sem én, sem Sylinas, sem a körülöttünk játszó más, nálunk idősebb és tapasztaltabb játékosok soha nem hallottak még arról, hogy ahhoz, hogy egy alkarvédőt pajzsként lehessen használni, ahhoz keljen a pajzshasználat (tudjuk, megkérdeztük őket, és itt mondanám, hivatalos versenyeken sem kellett még soha) Az alkarvédőre eddig mindig úgy tekintettünk, hogy megkönnyíti a védekezést ha valaki pusztakezet használ, vagy ha egyik kezét csak védekezésre, miközben a másikban fegyver van. Kifejezetten a szabálykönyvek is azt írják, hogy az alkarvédők fegyvertelen kézen növelik a VÉ-t, és nem írják, hogy „de csak ha van mellé pajzshasználat” és sem én, sem Sylinas, sem egyébként a környék szerepjátékos lakossága, nem vagyunk hajlandóak kihallani belőle ezt az utalást, csak hogy még nehezebben lehessen megalkotni egy egyszerű rendes, harcos karaktert. Nincs ott, nem kell hozzá.
Persze, ha ti, alkottatok ilyen házi szabályt, mert tápolásnak látjátok, ha valakinek van a karjain két nyomorult vaslap, amitől magabiztosabb a védekezése (+18 Vé), és ezt azzal akarjátok kibekkelni, hogy azért is vegye föl mellé a pajzshasználatot, akkor azt mondjátok, és ha nem alkottatok ilyen házi szabályt, légyszi, ne most tegyétek meg.
Bár mint írtam, nem néztük át a többi karaktert, de biztos másnak is eszébe jutott már ez, vele is megoldottátok valahogy. Egy harcművész, nem használ pajzsot, viszont alkarvédőt igen. A pajzshasználat egy olyan harci képzettség, amit a megfelelő helyeken harci egységeknek tanítanak. Erről nem kell vitát nyitnunk, asszem. A harcművészek nem ilyenek, de tekintve, hogy pusztakézzel harcolnak, biztos, hogy acélfegyverek ellen használnak hasonló védőeszközöket, és… nem, ne haragudjatok, de elképzelhetetlennek tartom, hogy a két eszköz (pajzs, alkarvédő) használata ugyanarról a tőről fakad. Erről beszélhetnénk még órák, meg kilométerhosszú sorok hosszat, de nincs tovább értelme szerintem, ha mégis nyugodtan szóljatok, kifejtitek a véleményeteket, én is az enyémet, egy idő után úgyis dűlőre jutunk, max még néhány reform születik a rendszerhez, amire eddig nem gondoltunk.

Most talán a szememre, vagy szemünkre vetitek, hogy „tápolósak” vagyunk. Egyfelől igen. Mindketten sőt, azok is akiktől mi tanultunk szerepjátszani, azt valljuk, hogy ha játszol, és a játék folyását rendszerbe tereled, akkor a rendszer minden lehetőségét, az utolsó kis pontocskát, az utolsó kis szabályocskát használj ki, mint ahogyan azt a való életben is tennéd, hogy boldogulj a nagyvilágban, mert Ynev világa ebben nem különbözik a miénktől, vad, kegyetlen, realisztikus, ahol ugyan van jóság, de a ragadozó itt is megeszi a növényevőt, az erős mivel tud, a gyenge fölé kerekedik, és az okos, ha szükséges neki, az ostobák fölé kerül.
Egyébként szerintem, maga a karakter nem kirívóan tápos, harcértékekben. Vagy akármi másban. Képzettségek terén nem jobb, mint bármely egyszerű karakter, harcértékek terén pedig fejlődőképes.

Hogy magasak a főértékei, ezt már Sylinas is megmondta, hogy azért, hogy a harci képzettségek tanulásában ne legyenek ezek a korlátai. Nem elég magasak a harcértékei, ahogyan ti írtátok, nem állnak arányban a főértékekkel meg a Hm értékével? Na és? Lehet, hogy első szinten még nem akarok vele harcolni, vagy nem akarok nyíltan harcolni az erősnek látszó ellenfelekkel. Attól hogy a karakter harcművész, nem harcőrült. Az úton jár. A Slan útján. Nem a vérengzés, a harc forgataga vonzza. Ő tényleg a tökéletesedéshez vezető útnak tartja a harcot, és emellett magának a végcélnak is ezt tekinti. Nem keresi, hanem uralja a harcot, fejleszti, hogy erre mindig képes maradjon, de nem leli örömét a csakl magáért vívott, céltalan önös küzdelemben. Ez egy játékorientált karaktert, nem pedig harcorientált. Ha harcolni kell majd vele. Akkor szituációtól függően igyekszek majd győzni, vagy túlélni vele, vagy elbukik. Ha igen, nektek volt igazatok, és a szórakozásom csak nekem lesz rövid. Ha nem volt igazatok, mindannyian hosszú szórakozás elé nézünk… remélem. De egyébként nincs tétje. Megdöglik, csinálunk másikat, jobban összehozva, életképesebbre. Hibázunk, hát tanulunk belőle.

Megint csak Sylinas barátom tapasztalatait használnám, ő többet foglalkozott Út-vel, mint én. Azt mondta, hogy amikor sima Út-s karaktert csinált, abban az esetben például nem törődött a szintenkénti értékekkel. Volt neki első szinten vagy 20-as Kp-alapja, meg ugyanennyi Fp, ugyanez szintenként meg csak 1-2 pont volt, Hm/szint 4-5 még harcos kasztúaknál is. Miért, mert a sima Út-ben a kapott Tp-ből vásárolta neki a Kp-t, Tp-t, Hm-et, Yp-ot (de ez egyértelmű) ég a Mannát is lehet. Viszont a karaktere első szinten felért egy cirka 3. 4. szintű karival, éppen ezért nem volt baj, míg 2.4. szinteken sem volt gáz, hogy nem kap elég értéket, mert utána csak a Tp-ből vásárolható Kp-nak meg a Yp-nak vannak meghatározott korlátai, a Hm-nek és az Fp-nek nincs. És 4. szint fölött már bőven kapható annyi Tp-amiből nem lépsz gyorsan szintet, bőven marad osztogatni. Ha jól tudom, de erre már nem emlékszem, Azt hiszem, ezt mondta (Sylinas).
Viszont itt a honlapon a rendszer másként működik, mint ahogyan megnéztük, ezrét vettük alacsonyra azokat az alap Kp-Fp értékeket, mert azokkal később nem érünk sokat. A szintenkéntivel sokkal többet, épen ezért tettük azokat előtérbe. Ezért van magas Hm, Kp, Fp. Emiatt viszont, talán vitatkozni ezeken a pontokon tök felesleges, megint csak azt mondanám védelmül, hogy Játszani akarunk, nem pontokon kufárkodni. Ha azt akarnánk, akkor valami tápos sz@rral jöttünk volna, amiről tényleg kéne ennyit vitatkozni, de erről nem kell… szerintem.

Fegyverek 3. szintje: Sylinas egyértelműen leírta egy fentebbi reagjában, hogy hogyan működik, azzal nem igazán hiszem, hogy érdemes vitatkozni. Viszont ezt ti biztosan tápolásnak gondoljátok. Nem tudom, hogy másoknak ez eddig nem jutott eszébe, de akkor most ez egy probléma, ami fölütötte a fejét a rendszerben. Én is megnéztem direkt ezt az Út-ben, és tényleg azt írja, hogy: „Ezzel a módszerrel minden főértéket csak egyetlen egyszer 1 ponttal lehet növelni” Ezek pedig tényleg az Erő, Gyorsaság, Ügyesség, mindhármat lehet növelni 1-1-1 ponttal, nem csak egyet. Egyszerűen ez áll a könyvben. Még nem olvastuk Sylinassal végig azt a fórumot, amiben az Om-es módosított Út-s szabályrendszert tárgyaljátok, de eddig ilyen háziszabályt nem láttunk benne. Ha van, akkor nyugodtan mondjátok, ha nincs, akkor szintén legyetek szivesek, ne most találjátok ki. Erre eddig senki nem gondolt itt az Om-en? Jó akkor beszéljük meg. Keressétek meg vele Sylinast, övé akkor az ötlet, biztosan a saját karakterén is használná majd, ott is vita volna belőle. Alkossunk rá háziszabályt. Lehetséges, nemde, ez egy nem hivatalos rendszer, igencsak tele van háziszabályokkal, hát legyetek kicsit dinamikusabbak. Ne csak azt mondjátok, hogy ilyet nem lehet: mert! Ez nem válasz. A rendszer engedi, akkor ti se zárkózzatok el előle, csak mert eddig senki nem csinálta, és/vagy ti sem gondoltatok rá.

Előtörténet, ebbe nem mennék bele, inkább rátok bízom az ez utáni kérdéseiteket. Mindet megtárgyalhatjuk, csak írjátok össze mi nem világos. Mindketten Sylinassal igyekeztünk eddigi játékkal töltött éveink alatt minél több regényt elolvasni, ha kell hozunk példákat adott kérdéseitekre, nem azért, hogy most felvágjunk vele, hanem azért hogy igazoljuk, nem légből kapott ötlet, volt rá példa regényben, novellában. Bár nemtom Sylinas mennyi ilyen dolgot magyarázna bele, de biztos elmondja, ha a kérdéseiteket fölteszitek, mint mondta már, az előtöriket ennek a karakternek és az övének is közösen találtuk ki. (Ő egyébként Sirenari Erdőjáróval jön majd, és a két karakternek az apjuk lesz közös), de neki van több tapasztalata a játékban, és a világgal, ezért kérdezem ilyenkor őt, és hivetkozok sokat rá.

Még egy dolog, amit beszéltünk, a kétkezes harc. Igazatok is volt, de Sylinas sem állított hibásat. A Kétkezes harcot nem fegyver-párokra kell fölvenni. Aki bírja a képzettséget, az mindkét kezével tud harcolni, és kész. (persze csak azokkla a fegyverekkel, amiket használni is képes, különben csak úgy zuhognak a minuszok) Azok a fegyver-párok, amik az Út-ben ott állnak, a leggyakoribb, vagy inkább általánosabban használt dolgok. De ha valaki ettől eltérőtől jön, arra az esetre azt írták a könyvben, hogy ha nagyon két eltérő fegyverrel kíván valaki harcolni, a Km szabjon komolyabb mínuszokat a képzettség használatában. De ez mondjuk a láncos buzogány - hárító tőr, vagy a csatabárd - ostor párokra igaz. A karakteremnél meg van egy nyomorult Mesterkard, ami egyébként másfélkezes kard és hosszúkard keveréke, mert súlyra ott van, mint a hosszúkard, ellenben markolata és technikája kétkezes forgatását támogatja inkább, bár mellé szokás tőrt forgatni néha, de ha már tőrt lehet mellé forgatni, akkor miért ne lehetne rövidkardot? Ez ugyanígy igaz a Rapírra, amivel szintén rendelkezik a karakter. A rapír-rövidkard kombó mitől elképzelhetetlenebb, mint a rapír-tőr kombó? Visszacsapó íjjal nyilván nem fog kétkezes harcolni, viszont a karakter 5. fegyveres képzettsége a hosszúkard, azért különleges, mert bár hosszúkard nincs a karakternél, mégis ha talál valahol (és Yneven ez a legelterjedtebb közelharci fegyver), akkor 1. Tudja használni. 2. ha van mellé a rövidkardja, akkor ez is egy ideális párosítás. De én alapvetően a legtöbb egykezes, vagy súlya alapján egy kézzel forgatható kardot el tudom képzelni kétkezes harcban, talán csak a hajlított pengéjű és egyenes pengéjű kardok párjait kevésbé. De ugyanez már egy hajlított pengéjű törrel megint meg sem fordul a fejemben.

Hogy miért papolok annyit a fegyverek, meg vértek használatáról? Azért mert haditornász vagyok, ráadásul a középsuli, (igen még középiskolás vagyok) ahova járok, szakképzésként tanítja a lövészetet, az önvédelmet és több küzdősportokat a testnevelés mellett. Emellett lassan 3. éve haditornázom egy helyi egyesületben, tehát a fegyverekhez, vértekhez is értek egy kicsit, mind használatra, mind általában, mert érdekel is.

Nah! Úr isten ez rengeteg! Hát srácok ezt a sok olvasást, meg huzavonát megspóroltátok volna, ha az elején elfogadjátok a karit. Sylinas azt mondta azon húzta fel magát igazából, mert azt hitte ez kis egyszerű, egyáltalán nem a tápolásra kihúzott, viszonylag hangulatosabb előtörténettel sikeredett karakter lesz, amit gyorsan elfogadtok, és mehetünk játszani. Egyébként azért beleolvasgattunk néhány előtöribe, és már ne is haragudjatok, de amikkel itt egyesek előhozakodtak azokból néhány mellett a mi karakterünk nem is érdemelt volna szót szerintem (Tiadlani pyarr lovag első szinten abbit vértben) meg hasonlók.
Ám erről már ne beszéljünk, a félreértéseket hagyjuk a múltra, és oldjuk meg ezeket a dolgokat, amik még hátravannak.

Jó olvasát, kérdéseiteket várom.
Louren

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.10.24. 16:55

Szia!

Először is leszögezném, hogy addig nem vagyok hajlandó belenézni az előtörténetbe, amíg a terjedelmén nem csökkentesz. Ez nem 2 oldal wordben, 12 betűmérettel, normál sorközzel, hanem teljes 4 oldal. Ebből nem vagyok hajlandó engedni senkinél sem, és az sem érdekel, ha bárki ezen felhúzza az orrát.
Nem a szép és hangulatos írással van a baj, hanem azzal a sok megspórolható sallanggal, ami nekünk, mint HM-eknek szükségünk van. Mi tényekre alapozunk és nem a díszítésre.
Az előtörténetet ebben a formájában felteheted az Alkotásaink c. topikba, de itt, ahol pusztán a nyers tények számítanak, redukáld be 2 oldalba, kérlek.

Sokszor olvastam, hogy ne vegyük el az időtöket a játéktól. Ezt nem mi vesszük el tőletek, hanem ti saját magatoktól.
A szabályzat erre vonatkozóan le van írva érthetően, magyarul, arról mi nem tehetünk, hogy ezt figyelembe nem veszed (veszitek), és így húzódik el az elbírálás.
Ráadásul ezzel nem csak a saját időtöket húzzátok, hanem a miénket is.
Kérdem én, milyen alapon kell nekünk addig foglalkozni mindezzel, amíg ti egyetlen szabályzatba sem dugjátok be az orrotokat, s kérés után sem tesztek semmit azért, hogy az ügy mozduljon? Milyen alapon veszitek el a mi időnket a játéktól pusztán lustaság és „ki ha én nem” fitogtatás miatt? Mert hidd el, mi is jobban szeretünk játszani, mint prédikálni, és nekünk sem kényelmes a huzavona, amit csináltok. Sőt…
Engem személy szerint (és azt hiszem sokan vagyunk így itt a fórumon) nem érdekel, hogy milyen szerepjáték versenyekre jártok, hogy kik voltak azok, akik azt mondták a karakterre, hogy nincs vele gond. Ez itt nem XY fóruma, nem versenyfórum. Ez az OM. És itt hadd diktáljuk már mi a szabályokat anélkül, hogy bárki (akár még a jóistenke) véleményét figyelembe kellene vennünk. Itt MI vagyunk a bírák. Ez vagy tetszik, vagy nem. Vagy elfogadod, vagy nem. Sem regénnyel való takarózást, sem regényíró véleményét, sem kitudja mennyi szerepjátékos véleményt nem vagyok (vagyunk) hajlandóak elfogadni, mert az itt játékban tartott karakterekkel nem ők játszanak, nem ők mesélnek nekik.
Kompromisszumra hajlandóak vagyunk, ám ehhez egy dolog szükséges.
Ahogy mi elfogadjuk azt, hogy neked más a világról a véleményed, egyes dolgokat másképp képzelsz el, bizonyos dolgokban elrugaszkodottabb vagy, mint mi, úgy kérlek te is fogadd el, hogy ugyan így nekünk is más a világképünk, véleményünk, képzeletünk. A kettőt kell összehozni, de ehhez nem csak mi kellünk. És lásd be, ha csak egyet hajtasz, mint a pereces nem jutsz előbbre.
Megbeszélni meglehet a dolgokat, sőt kell is, de nem abban a hangvételben, ahogy legelőszörre indítottál, mert akár hiszed akár nem a bírák nem ellenségesen léptek fel a karakterrel szemben, hanem közölték a meglátásukat. Igen. Puszta közlés volt, él, felhang, piszkálás és minden nélkül. Arról nem tehet senki, hogy az írás itt fórumon nem adja át a jelentéseket, tartalmakat, mint egy élő beszéd. Itt bizony (sajnos) mindenki azt magyaráz bele magának egy hsz-ba, amit csak akar, mert nem látja a másik mimikáját, nem hallja a taglejtéseit – pusztán csak olvas, és a tartalom az adott lelkiállapottól függően változhat (változik gyakran). A rendreutasításom után el tudom képzelni, hogy milyen állapotban nézted meg a bírálatokat. Kérlek, ülj le nyugodtan, és úgy olvasd el őket.
És még valami a bírálathoz.
A negatív bírálatot tessék elfogadni. Nem tetszik, de ez nem jelenti azt, hogy személyeskedhetsz bárkivel, mert ezt senkitől nem kaptad meg. Nem sértődni kell ezen, és csak azért is ellenszegülni, hanem végiggondolni azt, amit egy bíra mond, hogy lehet-e benne ráció, hogy igaza lehet-e vagy sem. Aztán vagy belátod, és javítasz, vagy megmagyarázod, hogy miért így gondolod, miért így találtad ki – és mindezt normális hangnemben.

Statisztikai rész:

Tulajdonságok magas értékeivel nem kötözködöm. Magasak ez igaz, de talán ettől kalandozó a kalandozó. Ha te képes vagy ekkora KAP költséget rááldozni, ez a te dolgod.

Harcértékek alacsonyak, ha hasonlítok az ETK-hoz. De nem emelek ellene szót. Ez szintén a te döntésed, és értem, hogy nem a harcra orientálódsz mindezzel, azonban vedd figyelembe, hogy ezek az alacsony harcértékek azt vonzzák maguk után, hogy egy esetleges harcban nagy a valószínűsége, hogy a karakter alulmarad – megkockáztatom még azt is, hogy a szellemi képességei ellenére is (pszi).
Ám ebbe sem szólok bele, hisz ezt is te tudod, és majd kiderül játék közben, ha nem életképes így a karakter.

Fp alap: 0 Fp/szint: 7 (21 KAP)
Kp alap: 0 Kp/szint: 20 (40 KAP)

Fp alap 0 ??? – ha ezt így gondolod a karakter halva születik – hiába, hogy ehhez még hozzájönne az Akaraterő és Állóképesség tíz feletti része. De ha még el is tekintek ettől az evidens (legalább is eddig mindenkinek ez volt) szabálytól, a magas tulajdonsági értékek ezt nem támasztják alá egyáltalán.
Hogyan is használjuk az Új Tekercsek rendszerét? írta: …
Ha ezzel megvagyunk, térjünk át az egyéb értékekre: adjuk meg a karakter Fp alapját, Ép alapját, Fp/szintjét! Minden Fp alap 1 pontja 1 KAP-nak, minden Fp/szint pontja 3 KAP-nak, minden Ép alap 1 pontja 2 KAP-nak felel meg. Tudjuk, hogy az ETK-s varázsló milyen értékekkel bír, ennek tudatában fogjuk megformálni ezután a továbbiakat:

Ép alap: 3 --> 6 KAP
Fp alap: 3 --> 3 KAP
Fp/szint: 6 --> 18 KAP
Összesen: 27 KAP, azaz maradt még 118-27=91 KAP-unk.

Ahogyan az látszik, nagyobb értékeket adtam meg, mint egy átlagos ETK-s varázslónak. Ez azt jelenti majd, hogy ez a varázsló az átlagosnál nagyobb tûrõkészségû, 13-as Egészsége és Állóképessége is ezt támogatja meg. Fontos, hogyha az Egészség és Állóképesség érték ezt nem támogatja meg, nem jogosult egy karakter sem magas Ép vagy Fp értékekre. Megintcsak olyan lenne ez, mintha egy satnya, vézna, beteges valaki fárasztó harcokban úgy meg tudná állni a helyét, mint egy keménykötésû lovag. Ugyanez él arra az esetre is, ha netán valaki Fp alap értékre irreálisan alacsony számot ad meg, Fp/szintre pedig ehhez képest irreálisan magasat.
A játékbeli realitás szempontjából fontos, hogy ha magas Ép, Fp/szint értékeket adunk is, azt tegyük indokolttá a magasabbnak mondott Egészség és Állóképesség, illetve Fp alap értékekkel is!

Mindezek után már csak a képzettségpontok megadása van hátra a számszerûsített értékekbõl. Minden Kp alap érték 1 pontja 1 KAP-nak, minden Kp/szint érték 1 pontja 2 KAP-nak felel meg. Tudjuk, hogy az ETK-s varázsló milyen értékekkel bír, ennek tudatában fogjuk megformálni ezután a továbbiakat:

Kp alap: 6 --> 6 KAP
Kp/szint: 7 --> 14 KAP
Összesen: 20 KAP, azaz maradt még 91-20=71 KAP

Fontos megjegyezni, hogy a KP alap értéke jelzi, hogy az adott karakter tanulmányai mellett mennyire volt nyitott a külvilág dolgaira. Egy fejvadász, aki képzése mellett nem igen fordíthat másra figyelmet alacsonyabb értékkel rendelkezik, ellenben egy pap vagy egy tolvaj már magasabbal, hiszen korántsem olyan szigorú rendszer szerint folyik a nevelés, fõleg a tolvaj esetében. A varázslóknál tudhatjuk, hogy a képzés mellett még jut ideje az ifjú adeptusoknak más tudás elsajátítására is, így indokolt egy közepes szintû Kp alap érték. Ha egy JK irreálisan alacsony vagy éppen magas értéket ad KAP értékeibõl a Kp alapra, akkor a HM/KM visszautasíthatja a koncepciót, így fontos, hogy ügyeljünk erre is.

A játékbeli realitás szempontjából fontos, hogy ha magas Kp/szint értékeket adunk is, azt tegyük indokolttá a magasabbnak mondott Ügyesség, alkalomadtán Intelligencia értékekkel is! A Kp alap érték alakulása a karakter milyenségétõl függ!
…

Ezt figyelembe véve azt kell, hogy mondjam nem fogadom el az alacsony alap értékeket, és a hozzájuk társuló irreálisan magas szintenkénti értékeket.
Az Fp alap esetedben egy nagyon gyenge, puhány csecsemőt feltételez, akin a legkisebb szeretettel teli szorítás is végzetes lehet. És ez nem csak a csecsemőkorra vonatkozik, hanem végig a gyermekkorára, serdülőkorára is.
A Kp alap esetedben azt feltételezi, hogy gyermekkorod nagyon megkötött, szigorú rend és tanítás szerint telt el. Bár az előtörténetet nem olvastam el, csak az eddig született hsz-okat, eddig számomra pont az ellenkezője derült ki. A Kp/szint irreális érték szememben egy harcművészhez. Megmagyarázom miért: egy, a tökélesedést kereső harcművész arra koncentrál életében, csak arra, hogy a helyes úton járjon, és végül elérje azt, kiemelkedjen a többi Slan közül a tökéletes megvilágosodással. Márpedig ez elveti a mindenféle tanulás lehetőségét, ugyanis az ÚT keresése az életmódban rejtezik és nem abban, hogy egyéb képzettségeket sajátítson el halomra.
Kp alap 0
Kp/szint 20
Ügy.tfr. (tíz feletti része) 8
Int. tfr. 8
Összesen 36
Ha 35 Kp-t költöttél, akkor az Aktuális Kp pontod 1 (bár sejtem elírás, de azért erre is felhívtam a figyelmed).

Pszi pont
Alap 1 Ψpont
szintenként 3 Ψpont
adható 5 Ψpont (ez jelezné a Tp-ből vett pontokat, azonban mivel itt tulajdonképpen nincs Tp osztás, amiből lehet vásárolni, ezt a HM adhatja – játéktól, képzettség használattól függően).
Mágia Ellenállás
Asztrális tudadtalatti – az Asztrál teljes értéke (esetedben 14)
Mentális tudatalatti – az Akaraterő teljes értéke (esetedben 14)

Ahhoz képest, hogy nem harcorientált a karakter hangoztatásod ellenére eléggé sok harci képzettsége van, és eléggé sok fegyverhez ért. Végül is ez nem baj, csak érdekesen cseng össze a kettő – amit te mondasz, és amit látok.

Vagyon: azt az a HM fogja megszabni, hogy mennyi pénzzel indul a karakter az előtörténet ismeretében. 21 éves fiatal, tojáshéjfenekű, (mivel harcművész feltételezem én, hogy) egy visszavonult, az anyagiakat semmisnek tekintő emberek közt élő és tőlük tanuló fiatalemberhez képest eléggé el van eresztve vagyonilag. Ezt értem a ruházatra (10a!), a felszerelésére, és fegyvereire. Persze sejtem az előtörténetben ez mind szépen meg van magyarázva, hogy ezt ettől kaptam, ezt attól kaptam… és ez így hogy is mondjam… erőltetett, irreális, nem elfogadható.

Most pedig áttérek az előbbi reagodra.
Megleptél és ezt őszintén mondom. Első kirohanásodhoz képest, ez most nagyon összeszedett, normális hangnem íródott.
Kifogásolod a Bírák hangnemét. Vedd figyelembe, amit az elején is írtam, hogy nem megy át az arckifejezés, hanglejtés. És mi sem vagyunk egyformák. Van aki jobban tud fogalmazni, van aki nem. Ha ismered a barátodat Sylinast, akkor tudod nagyon jól, hogy miről beszélek, vagy ha mégsem kérdezz rá, ő bizonyára készségesen elmeséli, elmagyarázza, hogy én itt most miről írok.
Az, hogy valakinek nyersebb a modora meg el kell fogadni. Senki nem fog változtatni saját magán csak azért, hogy valaki kedvesnek tartja. Ha más kariknál belenyálazol 1-2 bírálatba láthatod, hogy nem csak feléd vagyunk ilyenek, hanem mindenkivel szemben. Ugyanis ez nem bántás, nem provokálás, nem húzás, hanem egyszerűen ilyen a stílusunk. Mint ahogy neked is megvan a saját stílusod, és megvan Sylinasnak is.

Mint tegnap Sylinasnak (hehe, az ma volt hajnalban :P) is elmondtam, neked is elmondom, hogy az itt már látható karakterek átnézését nem arra értettük, hogy tartalmilag nézzétek át, hanem formailag. Hogy, hogy is kellene kinéznie. Ezen már mindegy veszekednem, hisz az első kérésemet sem vetted (vettétek) figyelembe.
Így is megvan az előtörténet és a statisztika, és ez a lényeg. Azonban a jellemrajza hiányzik. Pár mondatban légy szíves összegezd, hogy milyen jellemmel bír a karakter (nem, nem elég, ha azt írod pl. rend-élet, tessék kifejteni bővebben).

Ezt nem várhatjátok el tőlünk, mint ahogy mi sem várjuk el tőletek, hogy a karakter teljes, legalább 25-oldalas „vágásmentes” előtörténetét elolvassátok, ami által egyébként egy csomó eddig feltett előtörténeti kérdésre választ kaphattatok volna, és élőszóban elmondani cirka 5-10 perc volna, de igazatok van, mindezt végigolvasni, sok egyszerre.

Már ezt is említettem. Nem várható el, hogy bárki ennyi időt áldozzon egy karakterre a saját idejéből, szabad idejéből. Élőszóban hiába mondod el a történetet, amikor nekünk ezt látni kell. Mivel erre alapozzuk (legalább is én) a későbbi nyílt történéseket. Márpedig nem biztos, hogy X hónap elteltével fogok emlékezni minden szavadra, és úgy ahogy elmondtad. Így viszont csak kikeresem a karaktered, elolvasom és képben vagyok. Remélem ezt megérted.

és ha nem alkottatok ilyen házi szabályt, légyszi, ne most tegyétek meg.

Nem egyszer olvastam ezt az írásodban.
Nyomatékosan kikérem mind magam nevében és mind társaim nevében ezt a rágalmazó és egyben sértő mondatot, gondolatot.
Csak azért, hogy nekünk legyen igazunk nem fogunk minden egyes problémás karakternél újabb és újabb házi szabályt alkotni, hogy a játékost minél tovább húzzuk, minél több feszültséget generáljunk vele az illetőnek, és ugyan így magunknak. Felesleges, alaptalan, személyes rágalmazásokba ne bonyolódjunk bele kérlek, mert azzal:
1. megutáltatod magad
2. felesleges időhúzás, ami csak késlelteti a játékba kerülésed
3. előbb-utóbb elfogy a türelmünk, és szankciókat fogunk bevezetni, ami szintén kellemetlen lesz számodra
(Nem, ez nem fenyegetés, csak a tényeket vázolom fel, és egy esetleges jövőképet, ami nagyban függ a te hozzáállásodtól.)
A karakteralkotásnál felmerült problémákat megbeszéltük a Csevegőn belül az adott topikban. Minden felmerülő problémát. Ahol házi szabályt alkottunk, az belekerült a „Hogyan is használjuk az Új Tekercsek rendszerét?” c. topikba. Ha pedig valaki valamit nem értett, vagy nagyon nem tudtak megegyezni a Bírálókkal, azt megtárgyalták a „Szabályzavar- azaz mi , miért, hogy?” c. topikban. Ezt viszont senki ne várja el, hogy bárhová is összegezve felkerüljön.
Egyrészt iszonytató munka lenne bárki számára, másrészt meg minek, amikor a formai megkötésekre való írást sem olvassák el a leendő játékosok, vagy ahogyan a regisztrációnál leírt szabályzatot a frissen regelők. Ha nem kérdezed bármilyen ok vezérletével, akkor használd a fórum saját keresőjét. Ha volt róla szó megtalálod, ha nem, lehet kérdezni még mindig.

Fegyverek 3.szintje.
Az a mondat, amit ti szépen kiemeltetek (hibásan, legalább is te hibásan idézted be) a többi közül nem arra vonatkozik, hogy a küszöbértéknél felsorolt tulajdonságokat – mindegyiket (ahol több van) – lehet emelni.
Helyesen, vagyis ahogy az én UT-mben szerepel (megvan a könyv eredetiben; 99-es Első Kiadású) így szerepel:
„A karakter ezzel a módszerrel minden képességét csak 1 ponttal növelheti egész pályafutása folyamán, függetlenül attól, hogy hány olyan fegyver használatát emelte 3.fokra, amely küszöbértékhez van kötve a vonatkozó képességben.”
Lefordítom magyarra: egész életében egy tulajdonságot csak egyetlen egyszer emelhet a karakter, hiába sajátítja el két olyan fegyver használatát 3.fokra, amely ugyanazt a tulajdonságot követelné meg képességküszöbként.
Az írásból az nem derül ki, amin itt probléma van. Igen. Ezzel tessék átmenni a Szabályzavaros topikba megbeszélni, mert ez nem egyértelmű. Ha akarom így nézem, ha akarom úgy nézem – teljesen egyénfüggő, mivel ez nincs konkrétan leírva.

Mindketten Sylinassal igyekeztünk eddigi játékkal töltött éveink alatt minél több regényt elolvasni, ha kell hozunk példákat adott kérdéseitekre, nem azért, hogy most felvágjunk vele, hanem azért hogy igazoljuk, nem légből kapott ötlet, volt rá példa regényben, novellában.

Regények, novellák, bármi egyéb, nem hivatalos karakter hanyagolva van. Komolyan mondom. Ne várjátok már el azt, hogy mindenki bújjon regényt, irományokat, hogy lássuk tényleg ilyesmit írt le a könyv szerzője, vagy egy névtelen a világ túlsó feléről, aki ki merte tenni a karaktert közszemlére.
Mint már mondtam ez az OM. Nem veszünk alapul regényhősöket, más ötletből merített karaktereket. Egy regényhős olyan, amilyennek a regény írója kitalálta. Az, hogy hozzá valaki – ne adja az ég, maga a szerző - megalkotta a statisztikai értékeket, ne legyen már nekünk viszonyítási, és bizonygatási alapként kötelezővé téve. A regény azt a világot tükrözi, amit az író kitalált, ahogy ő elképzelte. Ettől a mi világképünk eltér, és azt hiszem, mondhatom, hogy a tiétek is, mert nincs két egyforma Ynev. Így mondhatom azt, hogy egy regényhős nagyon képlékeny lehet statisztikai részét tekintve. Mert talán a szerző másképp alakítaná ki mint Te, vagy Sylinas, vagy én, vagy bárki más a világon.
Ezt tovább fűzve:
Senki ne várja el egy HM-től, vagy Bírálótól azt, hogy regényekben turkáljon bárminemű információért. Egy regény az regény. Nem alapja a szerepjátéknak, és nem is vagyunk hajlandóak alapul venni. Az oka egyszerű – nem mindenkinek van ideje, lehetősége, pénze, hogy megvegye a regényeket, és elolvassa mindegyiket, hogy aktuálisan és mindenre kiterjedően képben legyen, hogy a Hősök között ki, mikor, hol, mit és hogyan csinált.
Legyen az én szegénységi bizonyítványom, vagy nevezze mindenki annak aminek akarja; 27 évem ide vagy oda, de én még életemben nem vettem a kezembe mágus regényt. Címeket hallottam, némelyik ismerősen cseng, de dunsztom sincs melyikben ki a főhős, miről szólna. És semmi pénzért nem vetemednék arra, hogy pusztán egy (vagy akár több) karakter miatt belekezdjek ebbe az anyagiakat igencsak megterhelő cselekedetbe. Arról nem beszélve, hogy ez rengeteg idő – amim nincs. Mert helyette inkább szórakozom úgy, ahogy nekem tetszik, amiben jól érzem magam.
Ha mégis kezembe fognék egy regényt az csakis egy ok miatt történne meg: érdekel, el akarom olvasni, mert abban az lenne a szórakozásom.

Kétkezes harc:
Ígérem, hogy erre ráfekszem, mert most igencsak ingatag lábakon áll az emlékem erről a képzettségről. Így erről nem nyilatkoznék most. Azonban, ha a probléma fennáll, ezzel is átlehet menni a Szabályzavaros topikba.

Az, hogy te (vagy bárki más a fórumon) mihez ért, mit tanul és mit nem, nem mérvadó a szerepjáték minden csepűjének a megmagyarázásához. Ugyanis ez kétesélyes: vagy elhiszem amit mondasz, vagy nem. Ugyan úgy ahogy én is ecsetelhetném számodra (vagy bárki számára itt a fórumon) egyes növények igényeit, ültetési technológiáját, termesztésüknek apró-cseprő fortélyait – rácsodálkoznál: „Jééééé, tényleg van ilyen? Ezt is lehet? És ez tényleg erre képes?” – és vagy elhiszed és ha akarod megjegyzed, X idő múlva is emlékezni fogsz rá, vagy egyik füleden be a másikon meg ki.

Nah! Úr isten ez rengeteg! Hát srácok ezt a sok olvasást, meg huzavonát megspóroltátok volna, ha az elején elfogadjátok a karit.

Nem, ezt te spórolhattad meg, ha már az elején kérdeztek, és figyelembe veszitek a szabályzatot.
Senki nem harapná le a fejeteket a nyakatokról, ha valakihez beköszöntök pm-ben, msn-n, vagy akár a megfelelő topikban – segítenek.
És ide még egy dolog: senkit nem érdekel, hogy ki mennyi éve aktív szerepjátékos. Ez nem arról szól, hogy fitogtassuk ezt a másiknak és ez legyen a mérvadó itt bármihez. Vedd azt figyelembe, hogy akik itt vannak már bizonyítottak, hogy mindenki a saját képességeihez mérten tud és szeret játszani, valamint kommunikációra képes. Te (Ti) frissen regeltetek. Nehogy azt gondoljátok, hogy meglebegtetitek az X éves szerepjátékosi tapasztalatotokat, a Kornya Zsoltival való kapcsolatotokat, az országos versenyeken való részvételt és máris mindenki a lábatok előtt fog hajlongani és igazat ad mindenben. Engem személy szerint az sem érdekelne, ha a kedves felhasználó maga az Atya Úristen lenne. És nem azért mert admin vagyok. Hanem mondani bármit lehet. Bizonyíts előbb, hogy te igen is ember vagy, aki képes meghallgatni a beszélgetőtársát, elgondolkodni javaslatain, megfogadni a tanácsokat, stb. Bizonyítsd be, hogy igen is képes vagy ezekre, és nem csak vagdalkozni, kilométeres szófosásokat gyártani, amiben a lényeg elbújik, mert annyi a sallang és lényegtelen szövege.
A legelső belépőd nem sikerült túl fényesre. A hosszú írásod meg inkább tűnik „Kik vagyunk mink!” fitogtatásnak, mintsem az ügy előremozdításának kísérletére, annak ellenére, hogy a hangneme normális volt. Ugyanis ahhoz, hogy a két fél véleménye közelebb kerüljön egymáshoz semmi sem történt. Sem az előtörténet nem lett rövidebb, sem a statisztikán nem lett egy betű sem változtatva (még azon sem amit nem érintenek a problémás kérdések).

(Tiadlani pyarr lovag első szinten abbit vértben)

Oyssint – ugyanilyen nevű karaktere. Ugye?
Olvasni tudtok. Akkor láthatjátok, hogy ez a karakter el sincs fogadva (úgy néz ki nem is lesz, mert a tulaja ennyiben is hagyta).

Remélem mindenre sikerült, a kérésednek megfelelően egy reagba besűrítenem a választ, és eléggé kimerítő volt számodra.

Üdvözlettel:

Yvett

Ui.: Véletlenül se gondold (gondoljátok) azt, hogy én most kioktatásnak szántam mindent, amit leírtam. Pusztán megosztottam veletek a gondolataimat, véleményemet, meglátásaimat.
Nem szántam sértésnek és piszkálásnak, csak szeretném ha az ügy előrébb mozdulna, és játszhatnátok.
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

Következő

Téma lezárva
23 hozzászólás • Oldal: 1 / 2 • 1, 2