Résztvevõk: Mindenki
-Igen Seba. Mi egy hitközösség tagjai leszünk és ez a hitközösségben élõkre is tartozik. Nem úgy lesz hogy megáldanak egy sufniban hármasban. Ez a szertartás csak úgy legitim, ha nyílvánosan a hívõk közössége elõtt zajlik.
A nap nyugodtan telik. Éppen az alkonyatban gyönyörködtök a folyóparton, mikor Micla kis csiricsáré színes alakja tûnik fel, lihegve porzik at úton.
Zak füttyent egyet és int neki. (Addigra már felöltöztetek.)
Micla beszalad a ligetbe.
- Szereztem borbélyt kapitány. Este hét körül bejön a Szerencsekovácsba és a szobájában megejti a hajnyírást. Eredetileg nem akarta vállalni, el is akart azzal zavarni, hogy holnap ünnep van és ma már nem áldozza erre az úr napját, de mikor megtudta hogy neked kell ráált, hogy a fogadóban a szobátokban rendbetesz.
- …és kapitány találtam egy mesterkovácsot, aki bevállalta az abbitacél kovácsolását, de nagyon megkéri az árát: a vértje helyreállítása két aranyba fog kerülni. Ha ideadná a pénz, el is vinném a mesternek.-mondja lihegve a gnóm, majd ha megkapja a pénzt elszelel vele a város irányába.
//Aires//
Krisztin kissé összehúzza a szemöldökét:
- Hát, most se igent, se nemet nem mondtál Aires! –mondja csalódottan. –Nekem fontos lett volna a szándék, hogy csak engem akarsz. Úgy görbûl a szád a házasság gondolatára, mintha legalábbis kalodába akarnálak zárni!- teszi csípõre a kezét az ilanori lány.
- Rendben Aires és megvárom a háború, vagy a 3 év végét, de ha leszereltünk és te ugyanígy fogsz hezitálni, én nem várok rád!-mondja komoran.
- Kezdek eltelni a háborúval és a férfiak életével. Gyerekeket szeretnék. Anya akarok lenni és háziasszony. Nem vágyom sokra. Egyszerû életet aarok élni otthon veled. Ha te ebben nem akarszt részt venni az életed hátralévõ minden áldott napján, akkor nem sok keresni valónk van egymás mellett.
- Menjünk Aires! Holnap ünnep lesz. Szeretnék egy új ruhát. Gyere és keressünk egy szabómûhelyt.
//Victor//
-Hát Faren úr, én nem dönthetek maga helyett. Én tudom, hogy nem ejthetek le egy szöget análkül hogy az ne ranil akaratából történjék. Hogy ön miben hisz és mit cselekszik, az az ön dolga. –mondja Baldhard és elpakolja a táblát.
- Köszönöm a játszmát. …és érezze jól magát holnap. Néha az inkvizítorok is lazítnak nem?- kérdi a hadnagy mosolyogva.
-Ja és Faren úr…-mondja egy pillanatra visszafordulva- adnék önnek egy tanácsot: …forgolódjék egy kicsit fehérnépek körében. Vagy ha úgy tetszik karjaiban. Maga olyan légkört áraszt, mint a rettegett paptanárom, aki pálcával járkált fölöttünk, és a kezemre vert, és úgy tanította a mórest. –Egy kicsit…levehetné néha ezt a páncélt és mosolyoghatna…tudja hogy kell?
-Tudok egy házat…ahol „afféle” nõk vannak. –pirul egy kicsit õszintén a fiatal hadnagy.- Nem rakunk rá cégért, mint önök, de itt sem ismeretlen fogalom az, ha a szabadságos katonák pénzért veszik a szerelmet. –mosolyog Baldhard. –Fogalmazzunk úgy…bizonyos elõnyös hatása miatt a kormányzó nem háborgatja azt a házat és szemet húny fölötte, ha nem verik nagy dobra mit csinálnak ott. Lassan oda is kezdenek visszaszállingózni a hölgyek. –vigyorog a hadnagy de holnap az ünnepre egész biztosan lesznek ott már.
- Ha gondolja önt és…a fiait. –bõk az állával a bent lévõ 31-esekre szívesen elviszem oda.- Engem ismernek ott.- mondja Baldhard elpirulva. –De önöket nem. Csak úgy nyernek bebocsátást oda, ha valaki akit már ismernek garanciát vállal értük. Úgyhogy hagyja meg az északi fiúknak, hogy maximálisan úriemberek legyenek és csak addig menejnek el amiért fizettek…-ha érti mire gondolok.
- Holnap este. Ha önöknek is megfelel. Remélem nem sértõdik meg hogy ezt megbeszélem önnel de férfiak vagyunk. –fog kezed velerd a hadnagy. –Seba kapitány nõ…neki csak nem terjeszthetem ezt elõ…-hajtja le a fejét kicsit pironkodva a hadnagy.
-Akkor holnap este olyan nyolc körûl itt leszek az ivóban…és Faren…diszkréten ha kérhetném. –mondja Baldhard és elmegy.