• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Az ynevi fajokról

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
274 hozzászólás • Oldal: 10 / 19 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2006.09.08. 22:34

Üdv!

Bocds a Kyreket kifelejtettem. :oops:

Az én meglátásom szerint a kyrek emberek csak egy másik kontinensről érkeztek és kb annyira lihegik túl a kiemelkedetséget, mint a középkori istenfélő fehér népségek a mór ördögöket. Azért mert másabbak még nem kéne szegényeket rögtön inhumánkodással vádolni.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 5623
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2006.09.08. 22:43

Neeem, nem Quator. A kyr faj csak hasonlít az emberre külsőleg, de az elméjének a kapacitása jval nagyobb, é különleges képességek birtokábn is van.

Meridian
"Ra urdath san uthmor ahen aggun hara'het shaka'thorr. "
"Vérem és velőm a tiéd, tégy vele belátásod szerint."
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1786
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2006.09.08. 22:53

Deee, de Meridian. :lol:
Nekem akkor is ez a véleményem és így is kezeljük őket. Elfogadom, hogy ti másként látjátok, de akkor is meggyőződésem, hogy ez fölösleges túlmisztifikálása egy népcsoportnak.
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Gorden Harunn » 2006.09.09. 7:32

No akkor én is hozzászólnék.
Pár napon belül annyi reag lett itt hogy alig bírtam végigolvasni :S
Először is az inhumán létformák meghatározása (magyarul definíciója) szerintem lehet mind fizikai mind szellemi. De most a szellemit boncolgattátok. Szerintem az a szellemiség minősül inhumánnak, amit az ember nem képes befogadni, megérteni, alkalmazni stb. Ebből kifolyólag véleményem szerint a Ranagol vallás nem igazán inhumán még kránban sem. Mert lehet dobálózni az ősi népekkel, mert hogy menyire felsőbbrendűek, de mégis az emberben van a jövő. Mert az ember bár rövid ideig él, de éppen ezért a faj nagyon alkalmazkodóképes. Dinamizmus. Ez a káosz egyik jellemzője. Erről az oldalról a káosz tanai nagyon is közel állnak az emberhez. Vannak feljegyzések emberi khatif-okról is (helyesírási hibákért elnézést kérek, sajna csak kölcsön szoktam kapni a regényeket) pedig elvileg ott csak inhumán fajok élhetnék túl a megpróbáltatásokat. De az emberi rugalmasság, pár ezer év alatt alkalmassá teheti a fajt erre. Ám ekkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy emberek maradtak-e ezek a teremtmények? Szerintem igenis emberek maradtak. Mert ha áttelepítenénk őket egy másik környezetbe, gyanenyi idő alatt azt is megszoknák. Ezért nem értem hogy milyen jogon mondjátok az emberi fajra, hogy alsóbbrendű. Amúgy ez a változatosság is jelen van fizikai, és szellemi téren is. Azt azért majd valaki magyarázza el nekem, hogy ranagol vallásának inhumanitása miben nyilvánul meg. Erre nagyon kíváncsi lennék, hogy azokba az egyszerű tanításokba hogyían lehet mindenféle bonyolult eszmét belemagyarázni. Amúgy ez lehet a vallás lényege. Annyira átfogó útmutatásai vannak, hogy mindenki megtalálja benne, a saját egyéiségéhez valót. Akit meg rákénystzerítenek, az könnyen a magáévá teszi. Eddig azt mondam hogy az emberben eredendően ott fészkel a káosz, akkor most megemlítem, hogy ott van a rend is. A világban mindenütt egyensúly uralkodik. Ez igaz Ynevre és a való világra is. Az ősi fajok idejében a sok faj kiegyenlítette egymást. A káosz és a rend szolgái soha nem tudtak véglegesen győzedelmeskedni egymáson, és nem is fognak soha. Ez az élet rendje. Az ellentétes elemek örök harca. És ha ezekbe belegondolunk, mi is megláthatjuk Ranagol tanításainak nagyszerűségét, viszont mindenkinek ajánlom hogy kétkedve fogadjon mindenféle vallást és hozzá tartozó magyarázatot, mert csak így őrizheti meg független szellemiségét. A gorviki ranagol vallásról még annyit, hogy szerintem korántsem azért torzult el mert a vallás inhumán, és a gorvikiak nem tudták befogadni. Sokkal inkább a shadoni örökség az oka. Az hogy kell nekik egy isten, akit imádhatnak. Aki kordában tartja a világ történéseit. Nagyon tudnék még írni ezekhez a dolgokhoz, csak akkor belemennék az aktualizálásba is és nem szeretnék dorgálást kapni a moditól :)
Amúgy örülök hogy újra aktivizálódott ez a topic, mert ezek a dolgok korántsem egyértelműek.
Gorden Harunn

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2006.09.09. 10:24

Üdv!

Gorden: Nem tudom, hogy az én ingem-e, de azért válaszolok. :lol:
Én nem azt mondom, hogy az ősibbnél-ősibb fajok kiemelkedettebbek az embernél. Hanem pontosan az a véleményem, hogy az eddigi példát boncolva: Kránban a mindenféle izék kialakították maguknak a Ranagolizmusukat és mivel ez volt előbb ezt tekinthetjük "original"-nak. A gorvikit pedig a kráni izék által alkotott vallási/filozófiai irányzat alapján emberekre szabta/igazította Amanovik. Tehát a gorviki a kifacsarás, mert az már csak egy feldolgozás(szakszóval koppintás :P ).

Az ősibb lények és emberek tehát nem kimondottan rangsorolhatók kiemelkedettségben. (Max rendszerileg :) ) Csupán az a helyzet, hogy annyira más a gondolkodásuk, hogy az emberek nem tudják teljesen megérteni. Természetesen ez visszafele is igaz. Az emberi gondolkodásmódot meg az ősfajok nem képesek felfogni és az már a magánnyomoruk részét képezi, hogy ezt az értetlenséget lenézéssel és gőggel próbálják palástolni. Nameg olthatatlan gyűlölettel. :wink:

Én is örülök, hogy itt meg tudjuk ezeket vitatni, mert egyrészről tanulhatunk belőle és megérthetjük a másik világnézetét. Másrészről a kedélyes vitatkozással jobban telik az idő. :twisted:
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2006.09.09. 11:30

Ezaz. Gordenn a 30. variációt pötyögte be :lol:

Naszóval: szerintem egy vallás nem lehet inhumán. Csak egy kultúra. ezt szögezzü le, aki ezzel nem ért egyet, az említse meg. Az ősi népek nem felsőbbrendűek, mert sokkal keveseben vannak, mint az emberek, másrészt az emberket pont az alkalmazkodóképességük okán tekinthetjük a mai Ynev legnépesebb fajának. És igen, a gorviki ranagolizmus elfajult koppintás. De sem Kránnak és papjainak, sem maghának Rnagolnk nem származik gondja belőle, és nem tartja elfajultnak, mert akkor nem beszélhetnénék gorvikról...

Quator: Az ősi népek fel tudnák fogni az emberek világképét, cska mivel olyannyira alsőbbrendű, hatalomátvevő, trónbitorló féregfajnak tekintik, ezért annyira gőgösek, és ezért utálják az emberiséget. Mert sikeresebek.

Meridian
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quiasse Limenel Umassyras » 2006.09.09. 14:39

Meridiannak:

Oké. Elfogadom az álláspontodat, csak szerettem volna más nézőpontból is megvilágítani a kérdést, és bebizonyítani, hogy mennyire nehéz is definiálni a kérdéses kifejezést.
Amúgy tényleg mindenkinek más eszménykép él a fejében az emberiességről. Megmondom őszintén, hogy szerintem az ember olyan célokat, értékrendet, moralitást tűzött ki maga elé, amit képtelen követni. Saját mércéjével sem tud emberi lenni sokszor.
Nézzük az uralkodó fajt. Olyan Kránban nem létezik. Pont azért, mert Krán nem egy fajról, vagy egy személyről szól, és nem is bukik el, ha a vezető réteg elpusztul. Mégpedig azért, mert Krán egy eszme. Durván hangzik, de egy utópia. És valljuk be, elég életképes utópia. Ebben a társadalomban az lesz a vezető, uralkodó réteg tagja, aki arra érdemes, tehát kiemelkedett. A gondolkodásmódról pedig fentebb írtam már.

Quatornak:
Ez a kolostoros, szerzeteses dolog elég reális ötlet. Tényleg lehetséges, hogy így intézzék el. Viszont félreértés ne essék. Én nem állítom, hogy a pyarr hitű varázslóiskolákban továbbnevelnének egy wiert. Előző értekezésemmel csak azt akartam érzékeltetni, hogy nem biztos, hogy egyből purgálást írnának elő. Végülis Pyarron a szabadság szigete. A szabad gondolkodásé és a megkülönböztetésmentességé. Szóval az ott élő lényeket azért egyház ide vagy oda, a tetteik alapján próbálják megítélni. Példa erre, hogy Pyarronban lehet hivatalosan boszorkánynak tanulni.
A ranagol hitet nem az aquírok találták ki, csak ők is elfogadták. Amúgy az aquírok eléggé érdektelenséggel szemlélik Krán ügyeit. Amíg békénhagyják őket, addig nem nagyon szólnak bele a "birodalom""dolgaiba, tehát nem mondhatjuk, hogy vezető réteg lennének. Amit a kráni és amanovikita ranagolizmusról mondtál, az viszont teljesen helyes. Szebben én sem fogalmazhattam volna meg.
A kyrek viszont nem emberek. ősi faj, mely birtokolta, és részben még birtokolja is az ősi mágia fogásait. Itt Yneven az emberek nem tartoznak az ősi fajok közé, mert elég újkeletűek Satralis kontinensein. A kyreknek viszont elég ősi kultúrájuk van, lásd Calowyn. Amúgy kultúrálisan teljesen humán társadalom szerintem. Ezt is kifejtettem fentebb. Amúgy ha népcsoportokról beszélünk, akkor az emberi népcsoportokba nem lehet besorolni a kyrt, mert tényleg külön faj. Népcsoport az erv, a dzsad, a gorviki, az aszisz, a pyarr, a nomád. De ezek olyan emberi csoportok, amik az adott tájegységek és politikai, történelmi változások miatt alakultak ki. A kyrek viszont nem emberek. Sokkal régebben voltak már, más kontinensről jöttek, saját kultúrájuk van, és a tisztább vérűeknek OD-ot termel a szervezete (anyr).

Gordennek is nagyon igaza van azzal kapcsolatban, hogy az is egy nézőpont, hogy mit bír befogadni az emberek elméje. És mivel a készítők is valahogy kitalálták, és ők is emberek voltak, sőt sokan is játszanak ranagolita eszméket valló karaktert (bár nem mindig sikerrel), így már a gondolkodásmód alapján is lehet humán.
A ranagol vallásban amúgy dúl a harc a káosz és a rend között. A változás törvénye is ha reálisan nézzük, a káosz táptalaja, csak ezen a káoszon belül kialakultak olyan szokások, törvények, amik már rend alapúak. És az ember tényleg nem alsóbbrendű pont azért, amit Gorden kifejtett. Amúgy a kathif egyszerűen kiemelkedettet jelent. Lehet az a külső; tartományokban is, és a gyepüvidéken is úgy mint a belső tartományok legsötétebb bugyrában. Csak egy jelző. Talán lehet a vulgáris jelentése, hogy TÁP :D
Egy kathif valamit már letett valamit az asztalra, és kiérdemelte a tiszteletet és félelmet, ami körülövezi. Viszont nem állhat meg soha sem, mert örök harc dúl, és alulról nyomás alatt van, mert sok a helyére pályázó ambíciózus lény, aki még nem áll olyan magasan ebben a kiemelkedettségi harcban.
Amúgy én is jónak tartom, hogy lehet veletek iyen dolgokról eszmecserét folytatni és nem vagytok elvakult Krángyűlölők, hanem megpróbáljátok felfogni, hogy miből is áll ez az egész. Meglátni a szépségét és a jelentését
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."

Részlet Roquar Qrassys aquír bárd balladájából.
Quiasse Limenel Umassyras
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 2168
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2006.09.09. 22:00

Én a humanitást társadalmi szitnen mérem, az egyénre leképezni szerintem... nem célszerű. Le lehet, de nem célszerű... főként azért, mert mindenki más és más... gondoljunk bele... vannak olyanok... olyan emberek, akik átérezhetik az elfek-törpök elvontabb filozofikus nézeteit... nem sokan, de vannak... vannak elvont gondolkodók az emberek közt is, éshogyha rajtuk múlna, ha ezek lennének túlsúlyban egy társadalomban, az egész szellemiség erősen elmozdulna az általam inhumánnak nevezett irányba... az inhumanitás szerintem nem az egyén biológiájában, vagy gondolkodásmódjában gyökeredzik, hanem egy adott közösség közös szellemiségének milyenségében... ha hasoló értékeket vallanak, vagy esetleg ugyanolyant, mint a 21. században egy egészségesnek mondott ország, akkor az humán... persze ez nem azt jelenti, hogy Gianag akkor nem humán királyság, mert ott diktatúra van ha úgy vesszük... értékek alatt etikai vagy éppen filozofiai gondokat feszegetek. Hogy egy egészséges társadalom hogyan áll az élet-halál ciklikusságának kérdésköréhez, vagy hogy hogyan áll a társadalom egyénjének problémáihoz, vagy éppen egy másik egyénhez a társadalmon kívül... a közös gondolkodásmód a lényeg, az se midnen téren. Leginkább az élet természetére vonatkozó kérdéseket értem midnezek alatt... ha így vesszük, én a kráni kultúrkört, az elfet, a törpöt értem inhumánnak... a szó maga nem-emberit jelent... nem azt, hogy nem-ember. Szerintem inhumán közösség a Della papság is éppúgy, mint ahogyan az igazi kráni ranagolizmus.. ne ma külsőtartománybeli kispapság, hanem a belső tartománybeli ranagolizmus, a jéghegy csúcsa, az a nézet, amelyet az aquirok, elfek és a félistenek vallanak arrafelé... de lehetne még példákat modnani a della papságon kívül is. Noirizmus pölö... és még sok midnen mást is lehetne. Az olyan elborult, elvont értékrend, amit a Delliták vallanak, nem a társadalom értékrendjéhez igazodnak... ha a társadalomra azt mondjuk, emberi azaz humán, akkor a delliták ettől eltérnek, azaz nem-emberiek, azaz inhumánok...
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 1153
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2006.09.09. 22:42

Üdv!

Limenel:
Előre szeretnél valamit leszögezni: Én nemhogy nem vagyok Krángyűlölő, én kifejezetten Kránszerető vagyok. :lol: Véleményem szerint Krán lett a legjobban eltalálva a kitaláláskor és azóta is.
A wier-rel kapcsolatban teljesen egyetértünk szerintem. A pyarroni életimádat és zsabadgondolkodás nem fogja gondolkodás nélkül irtani a népet csak azért, mert vannak "deformált" tagok a varázslótanoncok között. A szerzetesi példát pedig csak felvetettem, mint saját ötletet erre a helyzetre és kíváncsi voltam kinek mi a véleménye róla.
Egyébként nagyon örülök, hogy reálisnak tartod te is. Valamint a ranagolizmussal kapcsolatos dícséret is jól esett. 8)

Meridian:
Az ősfajok és az emberek kapcsolatában nekem még mindig az a meglátásom, hogy mivel az ősfajok gondolkodásmódja hozzászokott a hosszútávú elemzésekhez, tervekhez, így az emberek örökké változó, nagyon dinamikus gondolkodása, változatossága nagyon nem fexik a hosszútávú létformáknak. De ebben tényleg nem fogunk igazán közelebb kerülni, viszont legalább több érvet is felvonultatunk, ami alapján esetleg mindenkinek változik egy kicsikét a nézete és már ez is haladás lesz. :wink:

Kyrek: HAH. A kyrek közül csak a tisztavérűek képesek OD-ot termelni. Ezt nézve az emberek a kiemelkedettebbek, mert náluk a "szennyezett" vérűek tudnak ilyeneket és nem kell a vegytiszta pedigré hozzá. :P :twisted: :lol:
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Meridian » 2006.09.10. 11:47

Tysson: erről győzködtelek idáig...-.-
Egyébként az a meglátás se semmi, hogy a delliták inhumánok. No, eben kételkednék. Röhögni fogtok, de egyre inkább az a véleményem, hogy tulajdonképpen körülbelül hasonlóra gondolunk, csa másképp próbáljuk elmagyarázni :lol: Szerintem egyébként az itt elhangzott elméletekből kéne kihozni egy harmonikus masszát, és nagyjából az felelne meg az alkotók elképzelésének.

Meridian
Meridian
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2006.09.10. 11:52

Üdv!

:rotfl:

Meridian: Ebben teljesen egyetértek veled! Szerintem is naggyából ugyan azt mondjuk csak mindenki a saját változatában adja elő. :lol: Valamint az alkotók örülhetnek, hogy sikerült ilyen sokakat lekötniük ezekkel a kérdésekkel. 8)
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Gorden Harunn » 2006.09.10. 13:59

Szerény véleményem szerint nagyon sok aktuális dolog van a mágus világában. Csak meg kell őket látni. Pyarronról pedig annyit, hogy az inkvizíció nem véletlenül jött létre. És egy ilyen ország ne vallja a teljes szabadság eszméit. (USA) Mert elvetnek mindent ami a káoszhoz vagy a halálhoz kötődik. De ezt vajon szabad-e? Sok szempontból tetszik a pyarri eszme, de krán sztem sokkal izgalmasabb. Nem azt mondom hogy démonná kell válni, viszont a dogmák, mindig leszabájozzák a fejlődést. A véleményeket, meg ne gyúrjuk össze, csak tanuljunk egymástól. Így szép az élet, hogy különböző a véleményünk. A kedvenc fajom pedig egyre inkább a dzsenn. De az ember, örök kedvenc marad :D

Amúgy szerintem kérvényezzük a címváltást, Ynevi fajok és ideológiák, vagy valami hasonló.
Gorden Harunn

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2006.09.10. 19:53

No egen, a hasonló vélemény... mellékesen már régóta vágyam, hogy egy Della vagy Noir pappal jöhessek... maga a tény, hogy a Delliták találkoznak istenükkel, és megbomlik az eléjük már olyan szinten természetfelettien hat, hogy ha valaki túl is él egy iylen megrázkódtatást... onnantól én nem nevezném emberinek azt a megbomlott gondolkodásmódot amit az illető pap magáénak tudhat... ahogy egy extra-kiemelkedett ranagol pap se kránban, aki szétfagyasztja a saját asztrálját, vagy azt a Noiritát, aki meglátja a saját halálát és egész életében arra készül rá... egész életében a halálát keresi... ez pedig nem normális emberi magatartásmód, nem emberi.... ---> inhumán. Én kb. így definiálnám a fogalmat. Mondjuk a kyeliták se kutyák iylen téren, bár őket még midnig közelebbinek modnanám ahhoz, amit emberinek hívok...
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quator ar Zaraquer » 2006.09.11. 6:16

Üdv!

Tysson: Egyébként te melyik vallás papjait neveznéd humánnak ezek után? :lol:
Quator ar Zaraquer
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Tysson-lar » 2006.09.11. 12:18

Humánnak? Dreina, Krad, Antoh, Arel, Tharr - igen, abszolút emberi...- Sogron, Morgena stb... rengeteg :wink: Szinte az összes... okosabb lenne a nem emberi vallásokat felsorolni... mondjuk: Della, Noir, kráni Ranagol, a törp pantheon, az elfek kalahorái... a crantai durva elvont istenfajzatok, egyes Toroni hekkák és démonistenek meg mittudomén... szóval vannak oylan hekkák, akik voltaképpen durva nemesaquirok... nomármost a mérgezett elméjű szektás toroniakat, akik félig meggajdulva imádják kedvelt entitásukat én nem nevezném humánnak... crantai durvaságok alatt pölö értem azokat a külső síkról származó lényeket, akiket a káoszkorban imádtak a Dawa mágusai... ezek az entitások éppúgy megvoltak Cranta korában is, csak akor kontrollálni lehetett még őket... mert nem volt még min élősködniük... no, én ezeket a vallásokat-hiteket nevezném inhumánnak... biztos van még több is, de jelenleg nem jut eszembe... / ja oops a Voltakat kihagytam /

Lorg, a Rút
Tysson-lar
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
274 hozzászólás • Oldal: 10 / 19 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19

Vissza: Csevegõ