(Tupat Bofor)
* Tupat kikelni látszik magából...*
<... Pfeh! Felvilágiak ne ugráljanak csak köröttem! Hajoljanak meg inkább a kő népének tudása előtt és becsüljék meg a kort, melyet egy igaz kőfi elért áldozatos munkájával! Az aszisz végre meghajolni kényszerült... úgy kell neki! Elvégre megsértette az önérzetem, a becsületem, kifigurázta és bemocskolta egy mozdulattal mindazt, amelyre a törp anatómia a legkevésbé büszkébb... mi volt ez hát, ha nem jogos reakció? gyerekesség? Kétlem... gyerek lenne az a csákányfi, aki három évszázada koptatja az élet hatalmas tanulópadját? Hogy merészelnek engem letorkolni, amikor azt az érzést sértette meg a rostélyos vasember, amire egy kőfi a leginkább büszke? Hát a becsület ennyit ér az emberek szemében? Létezhet az, hogy az önérzet számukra idegen fogalom? Mélységes Krot'hob-karr dha! A Tárnákat Zengető sújtson le az ilyenekre!....>
* Komor arccal fordul hátra... elötte Garret áll... kezével félretolja az útjából, majd Laylához lépked... pajzsa továbbra is csattog, léptei különös ütemességet mutatnak...*
- Idefigyeljen úrasszony. Maga nekem egy szót se szóljon arról mit tehetek meg és mit nem. NEVELEK. A jómodorra, tisztességre, becsületre, önérzetességre. Első és legfontosabb: tartsuk tszteletben a más szokásait, hagyományait. Ha én nyíltan etszek meg valamit, nyíltan fogom azt megtenni. Van ez a Geron. Segített nekünk. Nagyon jó, de nem tudjuk kicsoda. Lehet hogy asszony, te ismered, de ha jól veszem le modnandódból, akkor sok ideje nem láttad. Azalatt akármi történhetett. Ha rosz ember lett, és elénk áll, akkor megérdemli hogy lecsapjam a fejét. ha olyasmit relyteget, mely a jót szolgálja, akkor kötelessége megmutatni, ha az segítségünkre lehet. Ha nincs semmi titok, akkor ha elénk áll maga nyitja ki nekünk az ajtót. Úgy megyek le ahogy nekem jól esik, magam ura vagyok. Ha nem ébred fel jó, ha igen se baj. A félkegyelművel pedig nem tettem semmi különösebbet... mindezt magának köszönheti. Most megtanulja hol a helye.
* Majd a törp éles vijjogó hangot ad ki... Aryss bizonyára felfigyel midnerre... a törp halk hangon megismétli, majd az egyik szoba felé iramodik meg... Aryss vélhetően követi, hiszen az általános hívószavakat ismételgeti, melyekkel a racklákat odahaza terelni szokás... a terembe lép... megsimogatja Aryss fekete páncélzatának egy darabját, majd az ajtót bezárja...*
- Nem lesz semmi baja. Hagyjuk itt. Ha jól viselkedik, holnap megjavítom. Most induljunk...