• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Torozon Tavernája

A lezárt, de még elérhetõ fórumok gyûjtõhelye...

Moderátor: Admin

Téma lezárva
4496 hozzászólás • Oldal: 48 / 300 • 1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 300

HozzászólásSzerző: Könnyûléptû » 2006.01.14. 22:01

Az, ami tipikusan nehézvértes elleni fegyver, az a nyílpuska.
Bár már láttam olyan esetet, élőben, amikor az ipse kidugta a fejét a nehéz pajzs mögül, és a nyílpuskalövedék úgy pattant le a sisakjáról, mint a gumilabda. És elhiheted, hogy az a nyílpuska olyan, hogy haditornász létemre nem bírom felhúzni.
Könnyûléptû

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Könnyûléptû » 2006.01.14. 22:05

Limenel, elolvastad a priv. üzimet?
Könnyûléptû

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quiasse Limenel Umassyras » 2006.01.14. 22:05

Tök mindegy, ha pontatlan. Egy-kettő úgy is eltalál. És az fájni fog.
Az Agincourt-i csatában bebizonyosodott, hogy a hosszú íj átviszi a nehezebb páncélok némelyikét is. Amelyik lovagét meg nem vitte át, annak a lova kapott egy-kettőt. Szóval így vagy úgy, de az angolok győztek.
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."

Részlet Roquar Qrassys aquír bárd balladájából.
Quiasse Limenel Umassyras
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 2168
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Könnyûléptû » 2006.01.14. 22:09

:) Nem vitatom sem a hosszúíj, sem az angolok győzelmét a nehézvértes lovasság felett, csupán annyi az észrevételem, hogy a XIV század második felétől már nem nagyon van a nyílpuskán kívül olyan lőfegyver, ami komolyabban megfékez egy páncélos lovagot.
Könnyûléptû

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Könnyûléptû » 2006.01.14. 22:10

Olyanról is olvastam, hogy egy egyszerű láncinggel, meg egy vastag posztó mellvérttel már vissza lehet verni a normál íjakat, sőtt, még a hosszúíjat is, ha a lövedék nem ívből zuhan rá. Akkor a mellvért ellen már szinte semminek nincs esélye a puskán kívül.
Könnyûléptû

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Könnyûléptû » 2006.01.14. 22:32

nem minthogyha a hangom akarnám hallatni, de már vagy 5 perce, legalább 4-en vagyunk online, én félpercenként frissítgetek, meg közben folyton lépkedek topicról topicra, és hogy 4-en ennyi idő alatt nem találjuk meg egymást, hát ez súlyos szociálisérzékbéli gondokat feltételez :)
Könnyûléptû

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quiasse Limenel Umassyras » 2006.01.14. 22:41

Küldtem privit. Én közben mást is csinálok. MSN, meg kaland.

Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Schinter » 2006.01.14. 22:43

Hát én spec naon szeretem az ijjászokat :D
Egyébként mintha emlékeznék vmi olyanra vmi dok. filmből,hogy a nyilpuska és a h.ijj is át tudta lőnni a vaskosabb fémvéreteket a csúcs idejükön,de aztán upgradeltéj a vérteket és utánna tényleg csak a puskák tudtak benne komolyabb kárt tenni...
De a puskák megjelnését követő korszakok nem nagyon tetszennek...már amennyi volt a töri könyvben :D

Ugyan akkor,amikor megjelentek a puskák a vértek meg eltüntek :D

másik,hogy sztem ha rossz szögben találja el a lövedék a sisakot,akkor a puska golyó is lecsuszik róla...elvileg pont ezt célt szolgáltatná a sisak...

na én meg nem nagyon akarok itt okoskodni csak én igy gondolom :)

Könnyűléptű:
megoldahtó,hogy nem ennyi hsz-t irsz külön hanem kevesebbe sűrited?kicsit zavaró nekem :oops:
Schinter
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 3440
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Könnyûléptû » 2006.01.14. 22:58

Abszolut jól gondolod Schinter, valóban, az upgrade, amit említettél az volt, hogy mindenfajta vértet lekerekítéssel, és domborítással láttak el, hogy ne legyen rajta olyan felület, amiről ne pattanna le a nyíl, vagy a nyílpuska. Ennek ellenére a nyílpuska a hát, kar, láb és nyakvérteket 45 méteren belül átviszi, a sísakot és a mellvértet viszont szinte egyáltalán nem. Pontossan erre szolgált mindíg is a nehézvért. Igaz hogy nehezen mozgunk, és nem vagyunk épp hajlékonyak, de nem sok minden árthat nekünk
Könnyûléptû

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quiasse Limenel Umassyras » 2006.01.14. 23:00

A törökök puskájának nem olyan volt a huzagolása mint a mostaniaké.
A lövedékek keresztmetszete nem kör volt hanem hatszög. A janicsárok, mikor megtudták, hogy milyen csapattest ellen vezénylik ki őket, annak függvényében csinálták a lövedékeket. Volt egy puskába illő hatszög keresztmetszetű ólomrúdjuk, és ha magyar páncélos lovasság jött ellenük, akkor akár 10 cmes darabot is levágtak. Az űrméretük is volt kb 20 mm.
Szerintem eléggé egészségtelen lehet, amikor egy igazi nehézvértes lovag roham közben bekap egy ekkora ólomdarabot. Akár a karját, vagy a fejét is leviszi, vértestől. Mondjuk tény, hogy azok a lovagok, akik odaértek, azok abáltak. Mint egy kombájn a búzatáblában.

Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Könnyûléptû » 2006.01.14. 23:18

Én speciel ezt még nem hallottam. Azt igazából nem hiszem, hogy abban az időben már huzagolt puskák voltak (1526-Mohács) szerintem akkor még azt a törökök nem ismerték, szerintem a huzagolt puskát akkor még föl sem találták. Azok a puskák igazából random lőtték ki a golyót, amit csak legfeljebb a jószerencse vezérelt az ellfeél felé
Könnyûléptû

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Quiasse Limenel Umassyras » 2006.01.14. 23:21

Igazad van. Hülyeség volt huzagolást írni, csak nehéz leírni így fórumba.

Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Könnyûléptû » 2006.01.14. 23:24

A Debreceni egyetemen vagyok történelem szakos, és egy"kollegám"-mal éppen a múltkor beszélgettünk a Hazafi c. filmen. Mivel hogy neki ez a korszak az egyik kedvence, tüzetesen elmesélte, hogy azon röhögte szét az agyát, amikor jason Isaak azzal a hihetetlen pisztolyával ötven méterről fejesre osztotta a vágtató milicistát, merthogy azokkal a puskákkal és pisztolyokkal abban az időben még nem lehetett húsz méternél távolabbra pontossna lőni. És az ha jól emlékszem 1700-as évek, és hhoz képest hun a pokulban van már mohács.
Szerintetek miért voltak oly idióták a viktoriánus korabéli seregek, hogy hogy alig egy köpésre álltak föl egymás előtt tömött sorokban a csatamezőre, é addig lőtték egymást, amíg valamelyik csapatnak inába nem szált a bátorsága. Mert ez volt a lényeg. Azért voltak sokan kis helyen, hogy egy helyre sok skulót lőhessenek, mert akkor talán valami kárt is tehetnek ez ellenségben.
Könnyûléptû

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Schinter » 2006.01.14. 23:27

a töri tudásom nem éppen vmi jó igy előre is sry ha nagy marhaságokat mondanék.
Én úgy tom,hogy a Jancsicsárok(szóval a janicsárok :lol: ) bedarálták a lovagokat akik közelmentek...letépték a lóról oszt megették kilóra...vagy ez csak a könnyű lovasságra volt érvényes?
A puskák sztem akkoriban elég ocskák voltak,de azok voltak a legerősebb lőfegyverek...az ágyuk mellett :D
Schinter
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 3440
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Kherion Ran'Dhaal » 2006.01.14. 23:27

Sziasztok!

Ez így van, abban az időben nem lehetett CS szinten sniperelni 300 méterről kispisztollyal... De még naggyal sem... :)
"Íme ott látom atyám, látom anyám, növéreim és fivéreim. Magam elött látom minden ösöm az idök kezdetétöl. Mind hívnak engem, hogy bátran kövessem öket a nagy Valhallába, hol a hösök örökké élnek."
Kherion Ran'Dhaal
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 83
Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Téma lezárva
4496 hozzászólás • Oldal: 48 / 300 • 1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 300

Vissza: Archívált Fórumok