- Csak beszélgetni, semmi mást. A lényeg Te ki vagy, és miért jöttél ide Shulurba, mi dolgod van Cartiss on Wyemarral. - *az árny még mindig nem mozdult az ajtóból - mint egy szobor úgy állt ott mozdulatlanul. Az, hogy egy élõ személy van ott csak az bizonyítja, hogy a hang tõlle/felõle jön.*
Emberi törvény kibírni mindent S menni mindig tovább, Még akkor is ha nem élnek már benned Remények és csodák.
- És mi közöd lenne ahhoz, hogy ki vagyok és mit akarok? Nem vagyok senkid, hogy itt követelõzz. Semmi közöd, hogy milyen kapcsolatban vagyok Wyemar Úrral. És ha megtudja, hogy mit mûvelnek velem, akkor nagy bajban lesznek ... amúgy meg ha ennyire felfigyeltek rám, akkor pontosan tudják, hogy honnan jöttem.
*Nyna ösztönösen átmegy támadásba és tágítgatja a határait, felméri az erõviszonyokat. Egyik lábát keresztbe teszi és annak takarásában a keze a combjához közelít észrevétlenül.*
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."
- Hmmm... én a helyedben nem pattognék kislány.
Nem követelõztem, pusztán kérdeztem - ha nem tetszik elmehetsz, s viselheted a következményét. Sok szervezetnek nyújtassz ínyencsséget - mondjuk egy Tharr áldozati bemutatáson jól mutatnál a középpontban, de egy vöröslõ hullámos kard is jól mutatna a fehér bõrödön keresztül, vagy akár egy sikátorban is remekül mutatna meggyalázott és csonkított holttested, amit utána még a patkányok is szívesen látnának... ebédükként. - *állt el oldalra az ajtóból, szabaddá téve a bejáratot. Apró hatásszünetet tartott.* - Wyemar pedig... hm-hm-hmmmm... a háromfejû szolgája... Persze visszamehetsz hozzá és elsírhatod neki, hogy önszántadból idejöttél, hogy nem bántalmaztak, csak beszélgettünk volna... és megemlítheted azt, hogy kis is vagy valójában. Bizonyára kitörõ örömmel fogadná a hírt...
Emberi törvény kibírni mindent S menni mindig tovább, Még akkor is ha nem élnek már benned Remények és csodák.
<... A francba. Ez nem ér. Sehogy sem jó. Túl sokat tudnak rólam és túlságosan ki vagyok nekik szolgáltatva. Hogy a fenébe fordíthatnék a helyzeten? ... "Wyemar pedig... hm-hm-hmmmm... a háromfejû szolgája.." Ezzel mit akart mondani? Szóval nem tharriták. Ez is valami. ...>
- És elhinnéd, ha azt mondanám, hogy csak az életet akarom élvezni, és a saját boldogulásomat keresem? A naplóm nálad van. Tudod, hogy ki vagyok. Tudod, hogy ...
<... A fenébe. Talán már azt is tudja? De nem lehet. Direkt nem írtam le. A naplóból csak nem jött rá. ...>
- ... Szóval inkább azt mondd meg végre, hogy mit akartok tõlem. Én egy kis senki vagyok. Egy kezdõ. Nem hiszem, hogy igazán hasznotok lenne belõlem. Nem is terveztem itt letelepedni.
*A takart kezével szoknyáját folyamatosan és nem feltûnõen elkezdi felhúzni, hogyha kell, akkor hamar hozzáférhessen a tõréhez.*
- Milyen napló kislány? ...
Kezdõ?... Senki?... .... Haszon pedig mindenbõl és mindenkibõl van.
Hogy hiszek neked vagy sem részletkérdés. Én nem vagyok bíra. De ez kevés, ahhoz, hogy bárkit is meggyõzz ártatlanságodról, semmitmondó életedrõl....
- Ne tetesd magad hülyének. Tudom, hogy ti törtetek be hozzám a partmenti fogadóban. Ne tekerd a szavakat. Azt mondd el, hogy mit akarsz, vagy akartok tõlem?
*Nyna gondol egyet és merész húzásra határozza el magát. Hagyja a tõrét, inkább feláll az ágyról. Lassú kimért léptekkel elindul az idegen felé.*
- Nem hiába szúrtatok ki magatoknak. Biztos kell tõlem valami. Ha információ kell arról a helyrõl ahonnan jöttem, azt nem adom meg. Ezen kívül mit akarhattok? Jó kérdés. Válaszolj rá.
*Kicsit kardtávolságon belül megáll és végigméri az alakot. A sötétben smaragdzölden megvillannak a macskaszemei egy pillanatra, hogy megbizonyosodjon beszélgetõpartnere hõképérõl.*
- Már elmondtam mit akarok hallani - miért jöttél Shulurba és mi dolgod van Cartiss on Wyemarral?. - * nem mozdult meg arra, hogy elindult feléje a lány. Köpenye alatt a kezében lapuló rövidkardját azonban jobban megszorította.* - Tõllem hiába is kérdezel, én csak tolmács vagyok; és ha tudnék sem válaszolnék kérdésedre.
*Infralátással kiderül, a beszélgetõpartner bizony ott van, és hús-vér ember...*
*Hátralép egyet és kicsit gúnyos hangon szólal meg kiérzõdõ gõggel.*
- Mondd meg a gazdáidnak, hogy nem akarok bajt. Csak a saját boldogulásomat keresem. Wyemar pedig segíthet ebben. Csak jól akarom érezni magam és nincs kedvem nyomorogni. Ennyi az egész ... Ja és a könyvecskémet szeretném visszakapni. Nincs benne semmi más ami érdekelhetné a gazdáidat ... és máskor ne egy obsort küldjenek tárgyalni.
<... Na ez lehet, hogy egy kicsit erõs volt. ...>
(Ryni)
*Jóízûen, de halkan felnevetett a lány szavain - röviden. Az éjszakai gyenge fényben is látszódott szeme villanása, az utolsó mondatfoszlányra.* - Obsor.... - *mondta némi éllel a hangjában* - Kiscsillagom nem vagy tisztában a helyi viszonyokkal, így könnyen bajba juthatsz...
Arról pedig beszélhetnék neked, hogy Wyemartól mit kaphatsz ha rád is rádun...
...
Amit a gazdáimat - *nyomta meg a szót* - illeti, majd eldöntik mit kezdjenek veled. Ilyen magatartással csak kolonc és teher lennél mindenütt. Nem lenne egészséges egy félelembõl és gyermeki durcából erõt merítõ csitrit bárhová is betestálni... kivéve egy helyre... az áldozókõ nem válogat...
*Nyna szinte remeg az idegességtõl és a tehetetlenségtõl. Végül megfordul és visszamegy az ágyhoz és ledobja magát rá. Kényelmes pozitúrában leül és ránéz az idegenre.*
- Na jó. Mit akarsz még tõlem. Ne kertelj.
<... Ez nehezebb lesz mint gondoltam. ...>
- Nagyban megkönnyítenéd a magad dolgát, ha magadról, életedrõl is beszélnél... Hol nevelkedtél, milyen családban nõttél fel, mit tanultál - mert nem vagy mûveletlen - ugyanis a jelenlegi apró morzsa melyet elejtettél édeskevés bármihez is.
Rájöhettél volna már arra, hogy nem azért vagyok itt, hogy bántsalak... Ha akartalak volna már többször is átküldhettelek volna a nemlétbe. - *még mindig nem mozdult az ajtó mellõl, testtartásán sem változtatott, csuklyája alól nem villant ki arcából semmi más, csak egy határozott áll. Kezeit még mindig rejtette a köpenye.*
- Csak azt tudom elmondani, ami a naplómban is benne van. Az vagyok én. És kifejezetten bosszant, hogy a magánéletemben turkálnak. Nem hiszem, hogy a gyermekkori gondjaimra kíváncsiak. A lényeget már biztos tudják. Alidaxból érkeztem. Ott nõttem fel, ott tanultam. És azt is tudjátok már, hogy bûbájos vagyok, és nem igazán tharrita. Nem vagyok sem tömeggyilkos sem orwellita szörnyeteg. Nem akarok belefolyni az itteni klánok életébe és üzleteibe. Jól akarok élni, be akarok jutni magasabb körökbe, bálozni akarok, mulatni, szórakozni. Azt akarom, hogy olyan gazdag nemesek kényeztessenek, mint Wyemar is. Mit akarsz még tudni? Ezt a naplómból is megtudhattad.
- Nem olvastam a naplódat. - *csattant nem tetszõen egy kicsit élesebben a hangja.* - Ellenben most már kíváncsivá tettél ... egy gyereknek nincsennek gondjai... - *valami megmozdult benne, ami enyhén, de mégis elvitte gondolatait a kötelességérõl...*
*Hitetlenkedõ arckifejezésével árulja el az idegennek, hogy cselnek hiszi ezt a fajta érdeklõdést.*
- Ha tudni akarod elmondom. De ne nézz hülyének. Jól tudom, hogy ti raboltatok ki. Magyarázd be másnak az ellenkezõjét ... a gyermekkorom nem volt túl átlagos. Erionban születtem, de a szüleim eladtak. Ne kérdezd miért, mert nem tudom. Arra az idõszakra már nem igazán emlékszem ... a lényeg, hogy Shulurba, aztán Alidaxba kerültem. Ennyi szerintem elég a gyerekkori gondokról. Mit akarsz még tudni?
- Óhhh... neked ezek gondok? Eladtak, mert talán nem voltak képesek tovább nevelni. Azon nem gondolkodtál el, hogy talán annyira szegények voltak, hogy így látták biztosítani a jövõdet?... És nézd meg most magad ... bár itt toronban te sem számítassz másnak mint egy sedular, de gyanítom a viselkedésed, a vágyaid hallgatása után, a ruházkodásodból ítélve, hogy Alidaxban igencsak jól ment a sorsod...
Gond.... bahhh.... az talán gond lehetett volna, hogy egyedül kellett volna megélned az utcán; mindennek és mindenkinek kitéve védtelenül... - *volt a hangjában valami furcsa, megmagyarázhatatlan érzés.... valami, mintha ... mintha nem csak egy elképzelést vázolt volna fel...* - Na de foglaljuk össze. Erioni születésû, Shulurban, majd Alidaxban nevelkedõ leányzó vagy... aki bûbájos.... ezt most a szépségedre értetted, vagy esetleg másra?....
Alidaxból mi kényszerített arra, hogy eljöjj?... Bizonyára kényelmes életed volt ott, melyet nem szoktak úgy otthagyni csak úgy maguk mögött a bizonytalanért a magadfajta világi lányok... és fõlleg nem egyedül.