Mikor a kalandot meghirdettem kiírtam hogy elvárom, hogy két reag között ne teljen el 3 napnál több.
A legutóbbi KM-i regom 20-án volt, ma 24.-e van. Szabadságot külön nem jeleztél, NJK státuszt nem kértél, ha egyéb fontosabb elfoglaltságaid (pl: vizsgaidőszak) nem engednének játszani, akkor ird ki szabiba és akkor tudom mikortól vagy. Ha holnapig nem reagolsz sermmit (akár kaland, akár szabadság kiírás szinten) akkor kiraklak a kalandból.
Apró szabálymódosítást végzünk a rendszeren, mert muszáj.
Tulajdonságpróba esetében (nem képzettségpróbakor!)a próbát 2d10-zel kell dobni és a tulajdonság értékével egyezőt vagy kisebbet dobni.
Erre azért van szükség, mert pl egy 10-es Egészségű átlagos embernek esélye sincs rá hogy felépüljön egy tüdőgyulladásból, egy átlagos Érzékelésű őrnek, hogy észrevegyen valamit stb. Mint ahogy ti is szívtatok a piaci lopásnál,azért az röhej hogy átlag feletti érzékeléssel is több esély van a bukásra mint a sikerre.
"Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. (Rich Cook)"
Eredetileg a normál tulajdonságpróba egy közepesen nehéz próbára lett kiírva. Egy tüdőgyulladás nem olyan vészes, arra kaphatnak módosítókat +2,+3 de persze lényegesen egyszerűbb k20-szal dobni.
Korán sem mindegy, hogy 2k10-el, vagy 1k20-al dobsz tulajdonságpróbát, ugyanis egészen más az eloszlása a két függvénynek. Átlagos esetben (10, 11-es értékek) történetesen mind a kettőben közel 50% az esély a sikerre, de az átlagostól eltérő esetben már nem ez a helyzet, és minél inkább szélsőséges érték a cél, annál nehezebb megdobni 2k10-el, mint 1k20-al - másképp fogalmazva, minél nagyobb egy érték, annál könnyebb alá dobni 2k10-el, mint 1k20-al. Pl. 20-as értéket megdobni 1k20-al ugyan akkora valószínűség, mint akármelyik másik értéket: 1/20 (5%), de 2k10-el már egyáltalán nem: 1/100 (1%). Pl. 15, vagy az alá dobás valószínűsége 1k20-al 15/20 (75%), míg 2k10-el 85/100 (85%). És mellesleg a minimumértékek is eltérőek, de ennek gyakorlati jelentősége nem szokott lenni.
Nem, programozó vagyok, nem pedagógus. Sőt, igazából semmi érzékem szerintem a pedagógiához - legalábbis az eddigi tapasztalataim szerint. És csodálom is azokat, akiknek van. A meggyőzésedhez pedig elegendő volt valamit egyszer (legalábbis kevésszer) - ezek szerint világosan - elmondani, és mint értelmes ember, megértetted. Engem igazán azzal lehet kihozni a sodromból, ha valakinek ugyan azt kell nagyon sokszor elmagyarázni. Ezért sem vállaltam pl. annak idején álláskeresésemkor helpdesk-es állást.
Úgy általában a történelmet szeretem, az, hogy mostanában az ókor került elő, szerintem véletlen.
A dobáshoz pedig: én épp azt szerettem volna sugallni, hogy az eredeti ötlet, 2k10-es dobás talán jobb lenne, mint az 1k20-as, épp azért, mert a magasabb értékeknek könnyebb aládobni. Az adott példánál maradva a 15-ös (szerintem elég nagy) célszámú [képesség]próba 10%-al nagyobb valószínűséggel teljesül 2k10-el, mint 1k20-al, ha pedig 20 alá kell dobni, 2k10-el a sikertelenség valószínűsége 1% (ami egy félisteni érték esetén szerintem még mindig sok), míg 1k20-al 5% (ami azt jelenti, hogy 20 dobásonként egyszer nem jön össze - no de egy félistennek?). De ez ugye csak javaslat.