• Fórum kezdőlap
    M.A.G.U.S. Online RPG
    • Keresés
    • GyIK
    • Taglista
  • Felhasználói vezérlőpult
    Belépés
    • Felhasználói vezérlőpult
    • Belépés
  • Postaláda
    Privát üzenetek

Új Tekercsek - Mit, miért, hogyan?

A fórum regisztrált tagjai cseveghetnek itt egymással.

Moderátor: Admin

Hozzászólás küldése
392 hozzászólás • Oldal: 18 / 27 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 27

HozzászólásSzerző: Pirate » 2007.05.10. 22:44

Már kérdeztem, de mivel aktuális újra megkérdem: Mi szerint kell nézni a nyelveket??? Az UT leírása, vagy a Ppl (és a Rúna) Kultúrkörös cikke szerint. Mert nem egyezik, és az utóbbi szerintem jobb, de lehet hogy hivatalosan az UT szerint van... Nos tehát?
"Felöltöm vértem, kezemben íjam és a kardom,
Készen állok a rohamra, a csatajelet várom..."
Pirate
Olvasó
Olvasó

Hozzászólás: 208
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Schinter » 2007.05.11. 5:51

Hm...érdekel mi van más hogyan? :roll:
Schinter
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 3440
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.05.11. 8:03

Pirate!

Amennyiben nyíltban játszol, arra vonatkozóan az UT- rendzsere az irányadó! Ez a nyíltban elismert "hivatalos" rendszer. Pontosan ennek a topicnak (idõben) a LEGELSÕ oldalán találsz egy kimerítõ magyarázatot arra vonatkozóan, hogy hogyan kell karaktert generálni, milyen szabályokat módosítottak, mit hagytak el, hogyan mûködik a nyíltban a mágiarendszer,stb. A nyelvhasználatra külön kitértek, nézd meg.

Herold!

Szerinted földharcban hogy lehet orvul támadni? Most vagy rácuppansz az ellenre és a földön csépeled, szorítod és folytod, és ott gyepálod, míg el nem ernyed, VAGY orvul támadsz az árnyakból lopakodva és hátulról. A két harci stílus merõben különbözik nem gondolod? Mondhatni ez olyan, mintha teljes vértezetben pajzzsal akrobatikázni szeretnél. (De ez csak az én véleményem, kérdezz egy moderátort.)
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4315
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Pirate » 2007.05.11. 8:53

Megnéztem és nem találtam. Addig OK, hogy alapba miket kap egy karakter, de hogyha a szabályokat lehetett módosítani, akkor a világleírást nem lehetne? Mert a hideg ráz attól a baromságtól, hogy MINDENKI pyarroniul beszél kivéve néhány országot, és a kulturkörös leírásokat meg kivághatjuk a szemétdombra mert nem érnek semmit. Nem olyan nagyok a különbségek csak a hangulat miatt érdekel... Meg útálom a pidzsint. Erv-közös, aszisz-közös... :evil:
Pirate
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2007.05.11. 9:21

Pirate próbálj meg egy elfnek közös nyelven énekelni. A várható reakció hogy kiröhög. De bármelyik Ylinori is banbán fog rád nézni hogyha mondjuk ervül énekelsz. Toronban meg maradj életben a kultúra és a viselkedési szabályok ismerete nélkül. Igenis jelentõsége van a kultúrának abban hogy egy-egy országban hogy fogadnak. Ahogy azt is jónéven veszi mindenki ha egy külföldi akár csak az anyanyelvén köszön neki. Legalábbis szerintem.

üdv

Garma
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Pirate » 2007.05.11. 9:50

Garmacor: Éppen erre próbáltam kilyukadni te... Nekem jobban tetszik, ha Erenben például van néhány pap, kereskedõ és nemes aki tud pyarroniul, a többi meg csak ervül beszél, mintha holmi erv-közösökkel, meg hasonlókkal elboldogul minden marha akármerre is megy a világban. Érted vagy csak kommentálod?
Pirate
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Navaratna » 2007.05.11. 9:59

Az erv nyelv észak közöse, a pyar meg délé, azaz az a leginkább elterjedt, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki beszéli.
Karim, Dánica, erionkörnyéki születésû. A közöst makogva beszéli, ervben érzi otthon magát, az az anyanyelve. És valóban makogva játszom el azt a nyelvet :D
Blogom: http://ihletkapu.blogspot.com/
Navaratna
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 5193
  • Honlap
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2007.05.11. 10:37

Pirate értem és vitatkozok vele. Igen az erv és a pyar olyan mint manapság az angol. De menj ki mondjuk akár csak Ausztiába és az elsõ boltban köszönjön és kérj angolul a következõben meg németül. Egész más a fogadtatása a dolognak. Ahogy a valóságban is akaratlanul vérig sérthetsz valakit egy idegen országban ha nem ismered a helyi szokásokat.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó

Hozzászólás: 1809
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.05.11. 10:54

Pirate kérdésére válaszolva szerintem az UT a mérvadó, hiszen a fejlesztõk is azt vették alapul.
Szerintem a közös nyelv igenis elterjedhetett Ynev szerte. Mivel az északi és a déli kontines kereskedik egymással. Kell lennie egy egyezményes közös nyelvnek, amin kézell-lábbal kiegészítve, de megértik egymást a kereskedõk. Ahol áruforgalom van, ott kommunikáció van. És a kalandozó legtöbbje, mivel felszerelést ellátmányt, kaját, szerszámot, utazáshoz használt kiegészítõket vásárolnia kell, a kereskedõ meg sehol a világon nem a saját pénze ellensége, erõsen motivált arra, hogy egy alapszinten makogja a közöst nem?
Szerintem a fogadósok, iparosok, kézmûvesek és kereskedõk legtöbbje beszéli, mert neki aztán mindegy hogy egy dzsad vagy egy erv fizet, csak csengesse a lét, csak tõle vásároljon! Annyit mindenképen megtanulnak a közösbõl ami egy üzlet megkötéséhez kell!
Az egyszerû szántóvetõk, helyi polgárok már tényleg nem feltétlenül ismerik.

Aztán ha mondjuk a Dwyll Únió és Toron képviselõi tárgyalnak egymással fogolycserérõl,fegyverszünetrõl vagy bármi egyébrõl, ki ne találjátok, hogy bármelyik fél hajlandó megszólalni a másik nyelvén!!! Inkább keresnek egy összekötõ nyelvet, amit mindketten gagyognak és akkor egyik fél se tudja megszopatni a másikat, mert egyiknek se anyanyelve.

Diplomáciában is használatos nyelv a pyar.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Pirate » 2007.05.11. 11:10

Na most akkor: Régebben (ETK szerint) voltak a kultúrkörök, és hozzájuk a nyelv. Pl. aszisz kultúrkör, nyelve az aszisz. Erv kultúrkör, nyelve az erv. Ez jelent meg a Papok, paplovagok elsõ részében, meg az egyik Rúnában is. A közös nyelv meg délen a legelterjedtebb nyelv, és északon is sokan beszélik, ilyen-olyan tájszólással. Az UT szerint is hasonló a helyzet, de megjelent az aszisz-közös, az erv-közös, mint közvetítõ nyelv. Éppen a kereskedõk és hasonlók között. Olyasmi mint a pidgin-english volt. És ami a kereskedelmet illeti, hidd el Castor, hogyha valami nagyobb üzletben angolul vagy németül beszélsz akkor csak az érti aki akarja, de hogy elboldogulni csak mutogatással fogsz arra mérget vehetsz. Hidd el, tudom. Garmacor, te megd fogd már föl, hogy a kultúrkörök nyelvei rész miatt izélhetjük a képzettség leírását, és nem maga a képzettség lényege miatt! Bár azért az sem mindegy, hogy ha valaki alig beszéli a saját nyelvét, akkor mennyire õrzi vajon a régi szokásokat? És hogy mindenki értse: ÉN A RÉGI SZERINT AKAROM!!! Azaz egy kultúra-egy nyelv. Kivéve különleges esetek. De ha az UT szerint lesz akkor aszerint, de akkor meg szóljanak már, hogy kit fognak hivatalosnak tekinteni és megkövetelni a HM-ek! Na!
Pirate
Olvasó
Olvasó

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Yvett de Crei » 2007.05.11. 11:58

Pirate!
Elolvastam újfent az UT-s nyelismeretrõl szóló leírást. Asziszban az aszisz nyelv az anyanyelv... Megjelent az aszisz-közös, mert rengeteg kereskedõ, kalandozó, enyhén szólva színes népség fordul meg ott. De ez nem jelenti azt, hogy ezt a dialektust mindenki ismeri - ráadásul ahogy kivettem a könyv szavaiból ez lényegében tájszólásnak fogható fel... nem ismeri mindenki, de nagy valószínûséggel a csak asziszul tudók és a csak pyarroniul tudók is megértik - még ha nehezebben is egy kicsivel.
Ugyan ez a helyzet északon az erv-közössel.

A karaktered elõtörténete alapján (családjának háttere ismeretében) állapítod te magadnak meg, hogy mely nyelve az anyanyelv (amit megkap a karakter KAP ráköltés nélkül) az Új Tekercsek szerint (lévén ez a hivatalos szabálykönyve a nyílt részlegnek).

A kultúrkörök most is megvannak a saját nyelvükkel együtt. Az, hogy az UT nem taglalja olyan részletekben mint a Ppl könyve egy dolog. Evidens, hogy minden kultúrának van saját nyelve - ezért is kapja meg a karakter az Anyanyelvét, országának Kultúráját és a Helyismeretét.

Pirate írta:ÉN A RÉGI SZERINT AKAROM!!! Azaz egy kultúra-egy nyelv. Kivéve különleges esetek. De ha az UT szerint lesz akkor aszerint, de akkor meg szóljanak már, hogy kit fognak hivatalosnak tekinteni és megkövetelni a HM-ek! Na!

Egységes a szabályrendszer azóta amióta megnyílt a Szabad játéktér. Lett szólva, ki van írva több helyre, hogy mely szabálykönyvbõl kell karaktert generálni - ez pedig az UT. Sehol nem említettünk PPL könyvét vagy akár Rúnafüzetet sem! Az sincs leírva, hogy egyéni kívánságokat (követeléseket) teljesítünk. Már megbocsáss, de az, hogy te nem tudsz olvasni, vagy értelmezni nem a HM-ek sara.
Emberi törvény kibírni mindent
S menni mindig tovább,
Még akkor is ha nem élnek már benned
Remények és csodák.
Yvett de Crei
Kalandmester
Kalandmester

Hozzászólás: 4390
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Herold Bardelot » 2007.05.11. 13:17

Üdv!

Télleg nem viszálykeltés céljából. :twisted: Más nem nagyon reagolt rá gondolom van némi egyetértés.:? Szóval Castor okés hogy a orvtámadás lopakodós hátulról leszúros trükk, de a sebzés növekedést az okozza -sztem- hogy olyan helyen, ponton tucc sérülést okozni amelyet minden jóravaló fegyverforgató, ha fel tud rá készülni tutira nem hagyna pl.: így tudod elvágni vki torkát hátulról. Na most a földharc esetében a lényeg pont az lenne, hogy egyrészt az általam vázolt esetben nem a lerántottam és csépelem, hanem a szokatlan helyzetbõl történõ támadással-elég kevesen szoktak ha már elestek még támadozni, a UT szerint nem érhet nagyobb szerencsétlenség egy harcost mint a csata forgatagában a földre kerülni- kívivott meglepetésre alapozza a támadást. A súlyos sérülés okozására pedig kiválóan alaklmas pl.: a combartéria is melynek elvágásakor az visszahúzódik az ágyékrészbe így okozva megállíthatatlan belsõ vérzést- kb 5 perce van ilyenkor a delikvensnek-,pl. a lábban lévõ inak elmetszése is okozhat jelentõs hátrányt, hiszen nem minden vágás halálos. A magusban azonban vannak a papok, meg a mágia ami megoldást jelenthet(a vérzésre). A követelmény az orvtámadással szemben az hogy kicsi jól kezelhetõ fegyverrel az ellenfél számára váratlanul, meglepetésszerûen okozzon kritikus sérülést. A földharcnál, igaz magas szinten - 4. fok- már elérhetõ az hogy a támadás tényleg meglepje az ellent. Írnék egy példát: Kedves barbárunk meglepõdve veszi észre hogy az erdõ mégsem olyan csendes és békés mint azt Õ hitte. Páran a vérére szomjaznak. Na most ez barbáréknál sem kedves szokás megy hát elégtételt venni :evil: . A kicsi aljas fejvadász aki "beépült szép aranyossan a leshelyére, minõ borzalom elvéti a barbárnak szánt lövést. Nincs veszve semmi fürge gyerek mire a "kedves " barbár oda ér Õ is elõ kecmereg. Ugye van az a szitu hogy barbárunk lelekesen lobálva a kétkezest megindul, háát nem nagyon állítja meg senki .Kicsiny aljas fejvadászunk is inkább elhasal mert így ugye csak hosszabb egy fejjel. Õrül a barbár fenemód ítt a vége fuss el véle, már csak a nagy függõleges ledõféses kivégzés van hátra .... mikor a kicsiny aljas fejvadász elkezd ficánkolni a földön a barbár lábai között.:shock: Hát erre a fene se tanította, a földön az a dolguk az embereknek hogy szépen esetleg könyörögve várják a nagy nagy szép szeletelõ mozdulatot.Ez meg mit nem tesz még aljas módon meg is szúrkálja , hiába találja el az egyre kevésbé kedves barbár a kicsiny aljas srácot , valamiért az nem hajlandó több részre szakadni. Na most teheti azt a barbár hogy arrébb megy hisz csak bizonyos távolságig követhetõ valaki a földrõl. De egyrészt a földrõl meglehetõssen pontossan támadhatóak eme tevékenységhez szükséges szervek, másrészt a kicsi aljas akár fel is állhat és mehet utánna. Ez itt mindössze annyi volt hogy valaki egy roham után a földre kerülve a földharcot alkalmazta a 4. szinten egy ebben a képziben járatlannal szemben. A támadás "meglepetés" szerûségét az okozhatja, hogy ez nem bevett harcmodor hiszen többnyire csak azt oktatják, hogy ha elestél hogy kelj fel a csapások ellenére is lásd 3. fok.
Mindez csak alátámasztásul szolgált a felvetésemhez, nem háziszabályt kívánok beerõltetni. Ha nem akkor nem megértettem. :wink:
Tisztelettel: Herold Bardelot
Herold Bardelot
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1139
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.05.11. 14:34

OKé Herold!

Most már értem a kérdésed lényegét, meg utána is olvastam. Megosztom veled, hogy én mit gondolok az ügyrõl.

Véleményem szerint, ahhoz hogy földharcban orvtámadj, -ami valóban lehetséges- ahhoz igen magas szintûnek kell lennie magának a földharc képzettségednek. Ez olyan a "kunszt kunsztja" típusú akció. Egy kezdõ földharcos biztos nem tudja, hisz neki még magát a földharcot kell magas szinter emelni.
Értem a vezércselt a mit mondasz, de ahhoz, hogy orvtámadást hajts végre földharcban; -hát az nem piskóta- ahhoz neked már jobben kell tudni mozogni a földön, mint egy kígyónak. Szerintem ehhez minumum 4. szintû földharc kell. Biztos, hogy az "ágazat" legkiválóbbjai képesek csak erre, évtizedes gyakorlás után, mikor már számukra sem az a kérdés, hogy hogy mit kell még megtanulni a földharc technikáiból, hanem hogy hogyan lehet valami újat alkotni ebben a témában. És a földharcból orvtámadás sztem az vastagon ide tartozik.

Az hogy csak az elsõ támadásra, vagy az összesre vonatkozik -e az orvtámadás adta elõnyök, abban a tekintetben egyértelmûen fogalmaz az UT:

"Bármilyen formában érkezzen is a támadás, legfontosabb feltétele, hogy meglepetésszerû legyen, hogy az ellenfél ne számítsaon rá, hogy ne legyen ideje reagálni."

Így sztem a barbáros példádnál maradva az elsõ támadás mindenképpen orvtámadásnak minõsül, amihez ha én KM ,lennék +TÉ-t adnék módosítóként a magas szintû földharc miatt! Mert ez így logikus. Ez elsõsorban egy orvtámadási akció, amihez a karinak mindenképpen jár +TÉ módosító, mert ért a földharchoz és olyan a szitu, hogy ki is tudja használni. (Mondjuk képzettség fokonként +5/+10/+15/+20/+25)

Az elsõ támadásod orvtámadás, hisz a barbár nem számít rá hogy "ficeregni" fogsz. De ha nem sikerül a herén szúrás és tovább él és visszacsap, akkor a további harci körök a te szempontodból földharcnak minõsûlnek, míg fel nem állsz. Hiszen a második körben már nagyon is fog számítani a támadásodra, egyátalán nem lesz meglepett és reagálni igyekszik rá! (Már ha az elsõ -orvámadásos- szúrásod után még marad Ép-je.) Tehát a többi harci körben elesel az orvtámadás elõnyeitõl, de a földharcétól nem.
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Herold Bardelot » 2007.05.11. 15:08

Újra itt !:)

Örülök hogy egyetértünk, én is a 4. fokú földharcról beszéltem. Csak annyit kérdeznék hogy a plusszokat amit említettél a 4. foknál leírt +30 té meglepi bónusz mellett vagy helyett adnád?

Köszi a kimerítõ választ.

Az örök kétkedõ :roll: Herold
Tisztelettel: Herold Bardelot
Herold Bardelot
Játékos Karakter
Játékos Karakter

Hozzászólás: 1139
Vissza a tetejére

HozzászólásSzerző: Castor de Vinter » 2007.05.11. 15:23

Ez csak az én; ...amolyan házi szabályom, elgondolásom, de én plusszba adnám...hiszen a meglepetés bármilyen "sima" karakternek járna ebben a helyzetben, de te még elõnyösebb helyzetben vagy, hiszen földharcból is képzett vagy!
Castor de Vinter
Kalandmester
Kalandmester

Vissza a tetejére

ElőzőKövetkező

Hozzászólás küldése
392 hozzászólás • Oldal: 18 / 27 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 27

Vissza: Csevegõ