Alauron: A szabálykönyv útmutató. Azt mondtam, hogy nem szabad görcösen ragaszkodni hozzá és minden játékhangulati elem mögött a megfelelõ bekezdést keresni bennük. Ha ezt nem tesszük, akkor okés...
Nem azt mondtam, hogy 1. szitnen midnen megtartónak, sámánnak tudnia kell. Írtam ezt is, hogy vannak olyan megtartók midnen bizonnyal, akik nem képesek rá. De a megtartói mágiát valahogy így képzelném el:
- SZakrális természet-kis árkánum
- SZakrális természet-nagy árkánum
- Szakrális egyedi varázslatok megtartónként
- Magas mágia- TAM
- Magas mágia - Elemi mágia
- Magas mágia - idõmágia
- Magas mágia - Térmágia
Ha a magas mágia gond, felõlem a hakea által felvetett dolgozzuk át az ómágia dolog is rendben lenne. A magas mágia szintén mûködõ mágiát kellene csinálni... mivel a megtartók már sokadik érvem után még mindig nem papok és még mindig az Ynevet behálózó erõkbõl merítenek, ezért indokolt, hogy a magas mágiának megfelelõ valamit is gyakorolhassanak. Én et a varázslói mágiához tudnám hasonlítani, de még mindig hangsúlyozom: ettõl a megtartó nem mozaikmágus.
Ork sámánnál ugyanez a helyzet. Elsõ szintre ki kellene kötni, hogy a sumi által nem engedett mágiaformákat csak 2. szintre tanulhatják meg 1. szinten. Egy 5. szintû ork sámánt már nem bírnék elképzelni spec análkül, hogy ne black magicezzen egy kicsit...
EDIT: Az UT-ban nincs ikerkaszt se váltottkaszt. Pont az a lényege a rendszernek, hogy nem kell ikerksztolni ahhoz, hogy te egyedi karaktert építhess. Azért van midnen képzettségekbe szedve, hogy az átfedéseket ne a kasztnevek kombinálásával tegyük lehetõvé, hanem a képzettségek keverésével. Másrészt ha azt hiszed Quator, hogy vérre megy a dolog, akkor talán nem kellene kategorikusan elutasítanod az én álláspontom. Leírtam a véleményem a dologról, hogy hogyan is kellene, erre te egybõl, hogy ez marhaság és ez nem lesz. Szóval az egy valaki viszi a prímet dolgot innentõl fogva nem értem. Mellesleg talán nem visszafelé mutogatni kellene, hanem kitalálni, mi is legyen.
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr
Ha megsértõdsz, akkor nem lesz megoldás. Jó lenne ha végre egy ilyen vita normálisan le tudna folyni és nem az lenne, hogy midnenki besértõdik és hírtelen elmegy a játékkedve. megoldást kellene találni és nem feladni, ha más vélemény is van a színen. Mondjuk megeggyezéses alapon. Felõlem rakhattok megkötéseket az alkalmazására ennek, hogy magasabb szinten legyen képes felhasználni vagy mit tudom én... számítok arra is, hogy Quator építõ kritikát mondjon az én elképzeléseimre és kész. AHogy én se villogok az elf ómágiával, mert nem olvastam róla, se a Hõseposszal mert azt se, úgy más érdemben hozzászólókat lenne jó idevárni, akik tájékozottak ilyen téren. Ahogy eddig levettem, te a szabáylkönyvek mellett regényebõl is tájékozódtál, én ezt el is fogadom. De te is fogadd el azt, hogy amit mondok a kaszt hangulatáról és miylenségérõl az igaz. Mármint az, hogy a két kaszt közül egyik se kifejezett pap és hiányos a varázslattára. Ez t az ûrt kellene végre betölteni. Egy alternatíva amit mondtam. Hakea az ómágia átdolgozását mondta. Midnen bizonnyal van több is.
"A barátom és hû követõm? Nem is tudom... Meghalt már valaha értem?"- Jakirte Jak Cyr
Nem megsértõdtem csak ez nem építõ vita, hanem meddõ szócséplés.
Most is csak annyit mondtál, hogy "vitassuk meg, de akkor is úgy van ahogy mondom". Erre mit építhetnénk? Egyébként miután 4-en mondtuk, hogy maradjon ami le van a summariumban írva és felvetettük, hogy a késõbbiekben milyen utakon lehetne magasaqbbszintûeknek mást biztosítani nem tudom még mivel tudunk hozzájárulni a döntéshez. Ezekre sem érkezett válasz csak iymételten meghallgathattuk, hogy miért legyen az amit Te gondolsz.
Tehát utoljára leírom a véleményemet és aztán majd várom, hogy azt beszéljük meg és ne azt kelljen 8-adszorra elolvasnom, hogy miért is gondolod Te úgy ahogy.
Megtartó: alapból egy szakrálismágia képzivel tudja ami a summariumban meg van neki adva.
Ork sámán: alapból egy szakrálismágia képzivel tudja ami a summariumban meg van neki adva.
Többi mágiafajta (megtartónál a mozaikos vagy az ómágiás vagy a papi szférás megoldás, ork sámánnál a boszorkánymesteres vagy a papi szférás): erre érkeztek a javaslatok
1. ez nem kell neki enélkül is megvan
2. kell neki magasabb szinten (mondjuk 5) lehessen tanulnia
3. ikerkasztra fel és akkor a nagyobb tudástárért a lassabb fejlõdés az ár
ha véletlenül kihagytam valaki véleményét elnézést kérek. Eddig ezek merültek fel alternatíváknak ahelyett, hogy hirtelen vegye csak fel, mert akkor olyan feelingesen meg lehet tápolni, hogy mindenki szerete majd ezekkel lenni.
Én az ómágiás javaslatomat most nem tudom nagyon kifejteni, mivel már nincs meg az a modulgyûlytemény, de az elfek természeti mágiáját én nagyon keveseltem mindig is. Egyébként csodálom hogy summariumban nem esett szó az elfek hatalomszavairól.
Quator javaslatsora közül a 2. pontra szavazok, egylõ szinten maximum ismerete lehet róla, vagy majd késõbb. Szóval szerintem kell nekik, egyesek, pont azok akik magasabb szintre jutnak meg is tanulják, de nem mind, és ha igen akkor sem elsõ szinten...
Ne légy ma ez, holnap emez, s jövőre ismét mást szemezz. Érc légy, mely mindig egy marad, ne törmelék - dirib-darab.
Hakea javaslata jónak tûnik. Most nézegeti Limenel a dolgot, õt is mindjárt írja a véleményét a dologról. De a 2. pont számorma is jónak tûnik. Szeritnem se a szitnekkel kellene modnjuk ezt megoldani, hanem inkább az mp igény magasságával.
No változott a véleményem, de CSAK a sámánnal kapcsolatban! Az tényleg gáz h csak halál szférás dolgokat kap, még csak áldást vagy szertartást sem, DE akkor sem a BM mágia a megoldás! Arra továbbra is ottvan a Vajákos! Szóval tekintve hogy elég masszívan természetilények, abban bennelennék, hogy természet szférát kapjanak, plussz egyediként a kezükbe adnék harciasságuk okán néhány lélek szférás varit is, úgy mint fanatizálás például...
Elf SEMMIKÉPP nem kaphat mozaikmágiát! Ha átdolgozzátok a hatalomszavakat, ám legyen. Megnézzük õket és azután döntünk róla...
Na akkor a véleményem a termésrõl és aztán tovább közelítjük az elképzeléseket:
Az Mp-igény variálását egy dolog miatt tartom kicsit veszélyesnek: véleményem szerint egy kezdõ szerepjátékosnak már az is nagyon miazmás lesz, hogy az alapvetõen leírt varázslatok között ellavírozzon és ha még egyes kasztoknál az energiaigény is változik háziszabályilag, akkor ez sokakat elrettent majd és megint ott atrtunk ahol a part szakad. Tehát nem lesznek ork sámánok, elf megtartók emiatt.
A kapott mágiánál talán Sion és/vagy Alauron javallatát látom én megoldásnak. Jelesül az ork sámán akkor a természetszférát kaphassa meg. Az azért mégis közelebb áll hozzá. Mondjuk:
-Ork sámáni varázslatok
-Természet szféra kis arkánum
-Természet szféra nagy arkánum
A lélek varik annyira talán nem állnak hozzá közel. Harcban amúgy is a született orkos készségeket szeretik használni.
A megtaróknál pedig hasonlóan lehetne adni kiegészítõ varikat. Mondjuk a mozaikmágiát Sion vétózta. A Lélek szféra mint a szellemre ható és hasonló kategóriás varázslatok nem lennének rossz megoldások. Köztük van a papok asztrál-, mentálmágiája, így Alauron felvetése is közeledik a dolgokhoz a szellemi mágiaformák adományozásával. Mondjuk:
-Megtartói mágia
-Lélek szféra kis arkánum
-Lélek szféra nagy arkánum.
Így az alap mágiájukon mindkét speciális kaszt egy képzivel úrrá lenne, ami megadná a kis elõnyt nekik az "egyszerû" papokkal kapcsolatban és így ki is emelné azok sorai közül õket.
Ezen felosztánál szerintem az elsõ szinttõl felvehetõség sem jelentene problémát, mert nem annyira kirívó repertoármódosulás, mintha megpróbálnánk a szakrálismágiát keverni vulgármágiával egy kaszton belül.
Szerintem a sámánok mágiája nem teljesen szférikus. Egy sámán valóban a démonoktól nyeri a hatalmát, de a szakmájának annyi anyagi és saját erõforrása komponense van, és a tudománya annyira szerteágazó, hogy az egészet nem fedi le a démoni, szeráfi kapcsolat. Szabályrendszerben nehéz megoldani. Két eshetõség van. Vagy szférikus alá veszünk csomó dolgot amit tud, és a hatása marad ugyanaz, csak a démonoktól nyeri a dolgot, vagy keverjük a mágiáját, és egyik ilyen, másik olyan lesz.
Sogron.
Az ég világon semmi köze a szerafizmushoz. Ez egy agyrém. Ennyi erõvel akkor Ynev összes vallását nevezhetnénk szeráfi szövetségnek, és igazunk is lenne. Hiszen a papok mind szeráfi kapcsolatban vannak az isteneikkel. Szóval szerintem ne kezdjünk el dobálózni ilyen kifejezéssel. Egyszerûen szférikus és kész.
Adron. Hát jujj. Bele sem merek gondolni, hogy milyen okból lett egy kalap alá véve a megtartói kaszt az Adronpapokkal. Amúgy az adronpapok nem 10 manából varázsolják a választott magasmágiához hasonló varázslataikat, hanem a papi manáikból. Kérlek Tyss. Adron a varázslás és a fény istene. Narmiraen pedig nem. Adron azért ad a papjainak iyletén hatalmat, mert ez a befolyási övezete. Ez az isteni "szférája". Mivel a fény felett is hatalma van, ezért van ingyé a szentfény és kap fénymágiát is az adronpap. Ezt mind a papi mágiájából varázsolja. A managócokat meg azért szállják meg az adroniták, mert feladatuk, hogy ellenõrizzék ezeket a csomópontokat. Õk a színtiszta nyers mana felett "uralkodnak", azt vigyázzák. Erre utalnak is a spec manahálóbefolyásoló varijaik is. Õk tényleg szt képviselik, amit te az elfekre akarsz ráerõszakolni, de összefüggés nincs a kettõ között.
Na jöjjenek az elfek. Ohhh my God. Fejem vertem a falba.
Elsõ dolog. A kalahóráknak sincs semmi közük a szerafizmushoz. Hagyjuk is ezt a kifejezést, mert csak összezavarod vele a rendszert. Nincs szükség erre a bonyolításra. Alap tétel: Az elfek kalahórái szférikus hatalommal ruházzák fel a megtartóikat. Ez egy olyan dolog, amin felesleges vitázni. Így van és kész. Az elfeknek más a kötõdésük a kalahórákhoz, mint egy ember papnak az istenéhez. Az elf kalahórák felmagasztosult elfek, akik kisebb isteni hatalommal rendelkeznek. Sokkal közelebb állnak a népükhöz, mint egy másik isten a sajátjához, mert Ynev istenei nem kötõdnek annyira az õt imádókhoz. A pyarr istenek, a kyr istenek is már az emberi civilizációk elõttrõl származnak, Ranagolról nem is beszélve. Sosem lesz olyan kapcsolatuk a papjaikkal, mint egy olyan kultúrában, ahol a kisisten a népe gyermeke volt, és pont azért magasztosult fel, mert bizonyított, hogy a népéért élt egész életében. Egy elf sokkal közelebb áll a kalahórájához. Sokkal jobban meg fog bízni benne mint egy emberpap az istenében. Ennyi a különbség. Semmi más. Egy elf megtartó semmiben sem több egy papnál hatalomban. Ugyanazt a munkát végzi, csak sokkal közvetlenebb a viszonya a "báránykáival", mivel az elfek kultúrájában ez így van rendjén. A tápságról. Egy elf nem a mágiájában lesz tápabb egy másik papnál. Pláne igaz ez azért, mert a kalahórának töredékannyi hatalma sincs, mint egy Tharrnak, Ranagolnak, vagy Domviknak. Ez magyarázza is a kevés varázslatot, és a kis mágikus hatalmat. Ezt ellensúlyozza a spirituális kötõdés és ezért olcsóbbak a varik, és mivel a kalahóra és népe is sokkal közelebb áll a természethez mint bármely másik természetisten, ezért a megtartó ebben a szférában sokkal jobban fog mûködni. Viszont más szfárákhoz, más mágiaformákhoz mégúgyse lesz köze. A kalahóráknak nincs köze a managócpontokhoz. A magasmágikus tevékenység a varázslók dolga, és erre a feladatra az elfeknek is megvan a megfelelõ személyük. Az, hogy az elfeknél is kialakult a magasmágia hagyománya az azért van, mert korcsosulnak, és elveszítették az õsmágia felett a hatalmukat. Valamivel kellett helyettsíteni. De a megtartóknak mindehhez semmi közük. Nem az õ feladatuk A városok elrejtése és mágikus védelmének karbantartása. Az õ feladatuk sokkal személyesebb. Spirituális vezetõk. A népük lelkiéletével foglalkoznak, segítik az egyént és a közösséget ahol csak tudják. Visszatérve az elfeknél nem a mágia lesz a táp, hanem az amit Sion is mondott. Az elf türelmes nép. Sokat láttak, nagy a tapasztalatuk. Infrában látnak, a tuljdonságmódosító plusszaiknak megfelelõ harcmodort követnek, jobbak az érzékeik, plusz képziket kapnak, úgy lõnek ahogy senki más. Ez az amiben táposabbak, és amivel a gyengeségeiket kompenzálni tudják. Ha egy 1. szintû elf megtartó elmegy shulurba, akkor igenis le fogja gyakni egy 1. szintû tharrpap. Az az õ területe. De egyszer merészkedjen egy tharrpap egy elf által védelmezett erdõbe. Akármilyen táp, onnan élve ki nem teszi a lábát. Megeszi az erdõ. Szóval egyenlõre ennyit. Az írásomból kiderül, hogy melyik kérdésben mi felé hajlok.
"Új faj az ember, sok baj van vele
Ráordítok egyet, kiomlik a bele."
Engem meggyõztél , aki ork sámánnal vagy elf megtartóval indul, úgy is a kaszt hangulatáért szépségeiért, az embertõl eltérõ jellegéért teszi. Szerintem abba kéne hagyni a tápolást, akár minden maradhatna úgy is ahogy van.
Ha esetleg még is lenne olyan kirívó eset, hgy valaki ragaszkodik hozzá, hogy megtartójának vagy sámánjának magasabb szinten vulgármágiát vagy magasmágiát taníttasson, akkor majd a HMek elbírálják, lehetséges-e. Elsõ szinten puszta tápolás lenne.
Ne légy ma ez, holnap emez, s jövőre ismét mást szemezz. Érc légy, mely mindig egy marad, ne törmelék - dirib-darab.