Go to footer

El Ageilha

Moderátorok: A Rászil, Ahme Ramun, Admin


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2011.02.16. 8:30

Nelveta

Látva hogy nincs közös étkezés nem esek kétségbe. Eszek a sajátoméból. Majd igyekszem pihenni. Reggel látva hogy még nem indulunk lejegyzem az előző nap eseményeit. Majd megkeresem a foglyot és megnézem a sebét. Ha szükségesnek ítélem új kötést rakok rá. Majd amíg el nem kell kezdenünk készülődni megkeresem a shaldekit hogy beszélgessek vele.
- Jó reggelt!
- Mesélne még nekem az önök vallásáról. Bocsásson meg ha tolakodónak érzi. Csak roppant kíváncsi természet vagyok.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Avatar
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólás: 1809
Csatlakozott: 2007.03.28. 16:59
Tartózkodási hely: Erion


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: A Rászil » 2011.02.18. 23:50

______________________________________________________
KM esemény [Iymer]
JK: Nelveta cwa Klangoro (Erigowi krad lovag)
Helyszín: Hamed emírség, El Mezira és El Hamed városok között a pusztában
Idő: Pyarron szerinti 3691, Téli évszak, 4. nap
______________________________________________________

Elizar vizslató és rosszalló tekintetétől követve a foglyon cseréled a kötést. Hála gondosságodnak, a sebe szépen gyógyul, holnap talán nem is lesz szükség új kötésre. Viszont Ali szemében még mindig nem látsz bizalmat. Mehira és a fiú, aki veletek volt, rosszabbul járhatott, rajtuk is van még kötés. A fiúnak valami új, eddig számodra ismeretlen illata is van a kötés felől.

- Természetesen, nagyon szivesen. Mi az Urunkat a Hét Arcán keresztül imádjuk. Az Első Arcához új élet fogantatásakor, vagy annak kívánalmakor intézzük imáinkat. A Második Arcához akkor, ha bizonytalannak érezzük magunkat hitünkben vagy a hitünk ellenségei ellen készülünk. A Harmadik Archoz leginkább a szegények és sanyarú sorsúak fordulnak sorrsuk jobbításáért. A Negyeddik Arcához akkor fordulunk, ha gyógyulni vágyunk, míg az Ötödikhez akkor, ha tanulni szeretnénk. A Hatodik Arc a gorviki kutyák elleni küzdelmünkben önt bátorságot szívünkbe, a Hetedik pedig pajainkat segíti felismerni azon elvetemülteket, akiken már evilági lét nem javít szemernyit sem. Mi úgy tartjuk, hogy a mi urunk az egyetlen való Isten fenn az egekben, vagy ha van is több, de Ő a legfőbb mind közül, míg - már bocsásson meg, de ezt kell mondanom - az összes többi csak az ő szolgája lehet.

Délelőtt lassan csak elindultok a patak irányába. A lehullott víz elfolyt, a nap is sokat szárított, de azért felszárítani nem sikerült, maradt még sár, amit leginkább a hezdinek szenvednek meg. Lassan haladtok. A pataknál megálltok, akinek fogyóban a vize, itt meríthet, itatni is lehet a jószágot és az előreküldöttt három ember a patak túl oldalán távolabb vár benneteket egy dombon illetve a látóhatárt fürkészi. Lassan sikerül tovább indulni és a városban hagyott két hadzsi is utolér benneteket. Nekik kevesebb idejük jut az itatásra.

- Papjaink talán az általam ismert összes agyházhoz hasonló hierarchiába szerveződnek, csak talán a mienk némileg több lépcsőfokból, vagy ahogy mifelénk mondják, kvalitheiából áll, bár erről többen igazából én sem nagyon tudok. Annyi talán, hogy a mi papjaink több intézményt is fenntartanak egyházunk illetve birodalmunk belső tisztaságának a fenntartásához, illetve egyházi lovagjaink a hitünk fegyveres terjesztésének egyik első bajnokai. De ez utóbbi gondolom Önöknél is így van, ugye?

- A rendje szimbóluma után maga valami tudós papféle lehet, nem? Igazán nem tudom, mit mondhatnék, amit ne tudna elolvasni valamelyik könyvtáruk tekercsei között. Ha esetleg konkrétabban kérdezne.

Délutánra már egészen jól játható lesz az út, a tempótok is lassan eléri a korábban megszokottat. Délután felé már érezni, hogy közeledhettek a nagy városhoz, ugyanis láttok több falut és keresztül is mentek egyen és egy is városkán is. Változik a viddék képe is. Egyre többszöt láttok pásztorokat, néhol pedig, valami vízhez közel, vetést is.

- Persze nálunk is előfordulnak olyanok, akik nem elég, hogy félreértik az Egyetlen tanítását, amit a papjaink közvetítenek, hanem még úgy is gondolják, hogy ők jobban tudják, minek hogyan kellene lenni és elkezdik a nézeteiket hangoztatni, vagy ami még rosszabb, a megvalósításhoz is hozzáfognak. Ha elég hangosak vagy a tetteik elég kirívóak, bizony könnyen és gyorsan lecsap rájuk az egyházunk tisztító keze. Ilyenkor bizony csúnya végük lesz, a pórnép legnagyobb örömére.

- Tényleg, Önöknél nem az a szokás, hogy az ismeretek valami magát érdeklő területét kiválasztja és abban művelődik tovább? Magának mi a szakterülete?

Délutánra, még az este előt szintén előremegy a karavánból a három hadzsi és a fiú. Ezúttal senki sem kérdez meg, hogy van-e kedved vadászni. A táborhelyetek ezúttal is egy védetteb részen van: valami beomlot barlan lehet, mert egy nagy, fentről nyitott üreg, amibe egy kis szűk úton lehet bejutni. Ben nincs se víz, se fű, de a kijárat előt mind a kettő, ha nem is bőséggel, de azért akad.

- Tudja, eddig én még csak a Sheral innenső oldalán jártam, az északiról nem is tudok igazából semmit. Talán csak az a Tiadlan a kivétel. Meg a kyrek. No meg a Toronró is hallottam már valamit. Milyenek ott Önöknél a nők? A fegyverek? Az ételek, az italok? Hideg van vagy meleg? Várakat építenek vagy kastélyokat? Beköltöznek a városokba vagy valami más? Milyen ararfelé az élet?

Lassan megérkeznek a vadászok is: ezúttal bőséges a teríték, két, a tegnapelőttitől némileg eltérő antilop vagy tehénfélét hoznak. Megnyúzzák, szétosztják, mindenkinek jut bőséggel - beleértve Alalabát is - és lehet sütni és fogyasztani. Az adaogok általában nagyobbak, mint amit egy ember kényelmesen megehet. A tied is.

Lefekvés előtt Mehira kihírdeti, hogy reményei szerint holnap valamikor dél után értek Hamedbe.
Avatar
A Rászil
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor
 
Hozzászólás: 451
Csatlakozott: 2007.02.19. 21:26
Tartózkodási hely: Taba el Ibara


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2011.02.21. 15:34

Nelveta

Nem foglalkozok sem Elizar rosszalásával sem Ali bizalmatlanságával teszem a dolgom, hisz ezért tanultam gyógyítani. Amikor látom Mehirát és a fiút rájuk kérdezek, hogy kell-e nekik is segítség.

- Nem sért a szavaival bár gondolom azt sejti, hogy Krad szolgaságával nem érthetek egyet. Ezzel együtt nem vagyok térítő a vallását mindenki válassza meg szabad akaratából.
- Ezek szerint az önök istenének arcai megfelelnek a pyaroni panteon isteneinek.
A patakhoz érve természetesen megitatom a lovaim illetve pótolom a vízkészletemet.

- Krad lovagja vagyok, de eszem ágában sincs acéllal terjeszteni a tanításait sőt el is ítélem azt. A mi eszközünk a meggyőzés és a magyarázás. Aztán mindenki döntsön szabad akaratából. Természetesen nem vagyunk restek fegyvert ragadni ha valaki eszméink ellen cselekszik.
- Bizonyára sokmindent elolvashatnék a könyvtárainkban, de az említett tekercsek jelenleg nincsenek itt elletétben önnel. Ráadásul egész más ugyanazt a dolgot egy utazó és egy helybéli szemén keresztül látni. Neveltetésünkből fakadóan egész máshogy ítéljük meg ugyanazokat a dolgokat.
- A rendünk tagjainak egy része tényleg egy-egy téma kutatásának szenteli az életét. Jómagam még nem találtam meg azt a dolgot amire rááldoznám az életem így szinte mindennel foglalkozok egy kicsit. Tudja szinte minden érdekel s nem tudok egyetlen dolgot kiemelni.
- Nos ha a kyrekről hallott akkor tudnia kell hogy fővárosunk a hajdani kyria fővárosának helyén épült fel. Elfogultság nélkül állíthatom hogy a Sheral északi oldalán Erigow a művészetek és a tudás központja. Erigowban számtalan palita található, de a zászlóháborúk és Toron szomszédsága miatt számtalan várat épített a népem. Fegyverek tekintetében alapvetően a lovagi hadviselés jellemző nálunk. Nehéz vértezetek és ennek megfelelő fegyverek használata a jellemző. Nos ami a hölgyeket illeti kevés náluk szebb teremtést hordott hátán a föld, de úgy vélem mindenki elfogult hazája lányaival szemben. Így ezt ne rója fel kérem. Az ételeink ízletesek legalábbis az én véleményem szerint s italaink sem maradnak el más népek italai mögött, de ez ízlés és megszokás kérdése. Sokan laknak nagy városokba. S állíthatom hogy városaink kifejezetten gazdagok, de természetesen a sokan élnek földművelésből is hisz nélkülük nem lenne mit ennünk.

Amikor a húst osztják én is beállok a sorba majd megsütöm a saját adagomat. Amikor Mehira elmondja hogy várhatóan másnap érkezünk Hamedbe őszinte mosoly terül szét az arcomon.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Avatar
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólás: 1809
Csatlakozott: 2007.03.28. 16:59
Tartózkodási hely: Erion


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: A Rászil » 2011.02.22. 23:23

______________________________________________________
KM esemény [Iymer]
JK: Nelveta cwa Klangoro (Erigowi krad lovag)
Helyszín: Hamed emírség, El Mezira és El Hamed városok között a pusztában
Idő: Pyarron szerinti 3691, Téli évszak, 5-6. nap
______________________________________________________

- Azért - már elnézést, de - én nem mondanám, hogy a hét arc megfelel az Önök Isteneinek. Hiszen mi egy lényről beszélünk, aki önmagában egy teljes, harmonikus egész. Az Önök Isteneinél viszont, amennyire én tudom, változó belső viszonyok vannak, amik adott esetben komolyabb ellentéteket is jelentenek. Én pedig nem tételezem fel a skizofréniát az Egyetlenről. Továbbá parázna arca sincsen az Egyetlennek és ki sem taszított magából semmit. Ő fennséges, tiszteletreméltó; példakép a gyarló emberek előtt, míg az Önök istenei, tudomásom szerint, hol viszálykodnak, hol együttműködnek, mikor épp milyen kedvük van, akárcsak az emberek, akiket irányítani szeretnének. Azért ez számomra kevésbé tűnik fennköltnek, amit magam vagy a társadalom elé követendő példának állítanék.

Mehira is és a fiú is elhárítja a felajánlkozásod a sebük ellátására, de késő délután, amikor megérkeztek a táborhelyre, a fiú apja megkeres és megkér, nézd meg a fiú sebét. Viszonylag szerencsés seb, már amennyire egy vállseb az lehet. Ha megnézed, látod, hogy csontot, ízületet, nagyobb eret nem ért a fegyver, de elég mély ahhoz, hogy heg maradjon rajta gyógyulás után is. Először jól sikerült bekötni (ami még talá Mehira ügyességét dícsérheti, pontosan indult forrni a seb, de a tegnapi és amai kötés már sikerült ilyen jóra. Fertőzést nem látsz a seben, csak azt az ismeretlen illatot érzed, ami a seb - vagy inkább a kötés? - felől árad. No és persze nagyon viszket a fiúnak. Ha újra is kötöd, kapsz aból az ismeretlen növényből, amit rátettek az első réteg kötésre és a többi réteggel szoríthattad a sebhez. Valami igen erős szagú illóanyagokat tartalmazhat, és ráadásul nyomásra még valami hasonló illatú folyadék is jön belőle.

- Szép dolog az, hogy meggyőzés, meg szabad döntés, de azért, lássa be, az emberek többségének a szabadsága a döntésekhez enm adott. És most nem csak arra a kötelékre gondolok, ami urát és szolgáját összeköti, hanem a saját elméjének a korlátaira. Hogyan magyaráz - hogy a témánknál maradjunk - egy teológiai okfejtést egy parasznak, aki csaka földjéig látja a világot és a tele hason kívül más nem érdekli?

- Az, hogy minden érdekli, még talán rendben is lehet, de valami biztosan jobban érdekli, mint más dolgok, nem? Teszem azt, pl. itt a sivatagban, mi fogta meg, hogy még mindig marad?

- Mint már mondtam, a kyrekről csak emlékfoszlányaim vanank, így azt nehezen hívhatnám segítségül. Látom a szülőföldje iránti szertetét, derék dolog. Ha azt kérdezném, északon mit érdemes még megnézni - természetesen Erigowon túl, mert azt ugye mindenképp -, mit ajánlana még?

- No igen, az elfogultság hazánk hölgyei felé. Azét én igen furcsálom, hogy errefelé a népek annyira beburkolják lányaikat-asszonyaikat, pedig igen meleg van. Nálunk sokszor vesznek a nők olyan ruhákat, amikben a hátukat, a vállukat, sőt, sokszor még a keblület is alig takarja valami. Ilyenkor illendően végigmenni a katedrálistól a rendház felé mondjuk a piactérig bizony igen nehéz. - látszik az arcán, magában mosolyog.

A szinte tetszőlegesen bőségesre választható vacsora után lefekszetek aludni. Már az este folyamán érezted, hogy valami nincs rendben, lefekvéskor kis hidegrázásod van némi verejték kíséretében, de csak rövid ideig, néhány percig, aztán elmúlik. Az éjszaka első fele viszont pokolian telik, nagyon rossz álmaid vannak, többször is fölébredsz, nem tudsz jól pihenni, pedig ébredéskor látod-hallod, hogy külső zavarok nincsenek. Aztán egy megnyugvás jön, az éjszaka hátralévő részét már végigalszod, pihenned is sikerül és másnap sem érzel semmi különöset. Így tovább tudsz haladni másnap a karavánnal, ami a rendes idejében, még napkelte előtt indul. Amerre haladtok, ezek már egyre sűrűbben lakott részek, egyre többször haladtok falun, városon át. Elizar igen vigyáz Alira.
Avatar
A Rászil
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor
 
Hozzászólás: 451
Csatlakozott: 2007.02.19. 21:26
Tartózkodási hely: Taba el Ibara


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2011.02.23. 7:09

Nelveta

- Viszont az ön istenének különböző arcai között pont úgy meg kell lennie az egyensúlynak, ahogy a mi isteneink között is. Kétségtelen tény a panteon istenei között nem mindig felhőtlen a viszony, de ha a panteont veszély fenyegeti a híveik kérdés nélkül összefognak. Hisz bár eltérőek az istenek azért közel azonos értékrendet vallanak még ha ez elsőre nem is látszik. A testi szerelem pedig csak egy megjelenési formája a szépségnek Ellana papnői szemében. Pont úgy része az életünknek mint a légzés vagy az evés.

Amikor a fiú apja megkeres. Készségesen állok a rendelkezésére és újrakötöm a fiú sebét. Illetve rákérdezek hogy mi ez a különös illat mert a hazámból semmilyen növény illatára nem emlékeztet.

- Természetes hogy mindenkinek megvannak a korlátai. Magának és nekem is természetesen, de ez nem jelenti azt hogy egy másik ember erővel meghatározhatja, hogy miben higyen. Persze vannak általános szabályok amiket mindekinek be kell tartani különben káosz lenne és szétesne a társadalom. Például hogy nem öljük meg egymást ok nélkül, de ezek a világ minden társadalmára igazak. Azt pedig egy szóval sem mondtam hogy egy parasztnak teológiai okfejtést kell tartani. Bár ez inkább az ő tudásától függ és nem a társadalmi rangjától. De azt el lehet magyarázni hogy melyik istenség az élet mely területén bír befolyással aztán majd ő választ magának patrónust.

- Nem egyenlőre tényleg nincs. A sivatagban. Érdekes a sajátométól idegen kultúra amit még nem ismerek. Tehát tanulhatok belőle, de teszem azt ha az élet úgy hozza biztos hogy az ön hazájában is hasonló érdeklődéssel járnám a földeket.

- Nos számtalan dolgot, dorannak is megvannak a maga csodái. S bár tudom hogy különösen hangzik, de biztos vagyok benne, hogy Toron is számtalan csodával tudna elkápráztatni minket minden ellenérzésem ellenére is.

A rosszulét okán gondolkodok egy kicsit de végül nem tulajdonítok neki komolyabb jelentőséget. Az út további részében a tőlem megszokott módon viselkedek. Bekötözöm a sérülteket és hol a shadonit hol a hadzsikat faggatom újabb és újabb tudás után kutatva a legváltozatosabb témákban.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Avatar
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólás: 1809
Csatlakozott: 2007.03.28. 16:59
Tartózkodási hely: Erion


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: A Rászil » 2011.02.23. 22:51

______________________________________________________
KM esemény [Iymer]
JK: Nelveta cwa Klangoro (Erigowi krad lovag)
Helyszín: Hamed emírség, El Mezira és El Hamed városok között a pusztában
Idő: Pyarron szerinti 3691, Téli évszak, 5-6. nap
______________________________________________________

- Ha sebe van valakinek, apám is és az ő apja is a rudancserje-levelet tette rá. - Mondja a fiú apja. Nem régóta vagy itt, az itteni gyógynövényekben ezek szerint még nem mélyedtél el eléggé. Mindenesetre elég átható a illata.

Másnap a fiú apja szintén hív, hogy nézz rá a sebesültre. Tegnap óta számottevő változás nem történt, a seb gyógyul, amennyit egy nyugodtabb éjszaka gyógyulhatott, viszketni viszket továbbra is (talán egy kicsit jobban), és fertőzést sem szedett össze ennyi idő alatt. A seb körül, a csapást védő láncszemek láthatóan nyomot hagytak, de ez inkább csak zúzódás vagy véraláfutás, látszik, hogy sokat fogott. A shadleki is veled tart, a háttérből figyeli, mit teszel, nem szól bele.
- Engedje meg, hogy bemutatkozzam, Hakim! Az én nevem Quatrahim, a fiamé pedig Abu a Fatimid családból. Nemsokára Hamedbe érünk! Ha nincs hol lakniuk a városban, tiszteljék meg szerény hajlékunkat!

Mehira továbbra is elhárítja, míg Ali nem igényli az ellátást, lényegében rendben van. Persze a sebnek még van mit gyógyulnia, de jó úton halad, már lényegében csak időre van szüksége a gyógyuláshoz. Záródott, fertőződni nem fog. Tartani inkább csak attól kell, hogy megerőlteti és felszakad, akkor pedig lehet szinte elölről kezdeni a gyógyítást, kötözést.

A Fatimideken látszik, hogy jól el vannak eresztve. Három szolga, egy rakás teve komoly rakománnyal megpakolva. A ruhájuk is erre utal, elég díszes még itt kint a pusztában viselt is. Mindezeken túl pedig lóval járnak, amiről te is megállapítod, hogy ezeket bizony nem egy aranyért vették valamelyik kupectől.

A shadlekin látod, hogy az istenekről mondottakkal nem nagyon győzted meg, csak mosolyog magában, de nem mond rá semmit.

- Doran, Toron. Igen, ahogy Önnel beszélgetek, egyre több minden kezd felrémleni abból a bizonyos régi olvasmányból. Említettek valami várost a tenger partján, de egyben hegyeken is. Ifin? Nem ... vagy ... valami ilyesmi rémlik. Az is kyr város, ugye?

Ezen a vidéken már jobban biztonságban érezhetitek magatokat. Egyre tovább nő a települések száma és mérete is, egyre több emberrel találkoztok, a karaván hazsijai is és Mehira is kezdenek kiengedni, egyre slamposabbak lenni. Kevésbé tartják a karaván rendjét, le-lemaradoznak, kiállnak vagy épp elölrébb mennek és senki sem inti rendre őket. Dél előtt nem sokkal Alalaba is eltűnik.
Avatar
A Rászil
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor
 
Hozzászólás: 451
Csatlakozott: 2007.02.19. 21:26
Tartózkodási hely: Taba el Ibara


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2011.02.24. 6:36

Nelveta

- Értem ha esetleg lát rudancserjét kérem szóljon. Szeretnék gyűjteni pár levelet és bármikor jól jöhet ha felismerem a növényt. Tényleg nem túl rég óta járom az önök földjét és még nem volt alkalmam igazán megismerni az itt honos gyógynövényeket. Ha esetleg ismeri őket és lát belőlük megköszönném ha elmondaná amit tud róluk.

A szokásaimon továbbra sem változtatok. Alit kötözöm függetlenül a körülményektől és természetesen a fiút is.
- Örvendek Nelveta cwa Klangoro vagyok az erigowi krad lovagrend tagja. Köszönettel elfogadom a vendéglátást.

- Ifin Abaszisz fővárosa s amennyire tudom nem rendelkezik kyr hagyományokkal. Tudja Toron meglehetősen erőszakos módon s félreértelmezve próbálja visszaállítani a kyr hagyományokat. S ez északon számtalan háború forrása volt a múltban s tartok tőle hogy lesz a jövőben is.

Élvezem az új települések és táj látványát igyekszem minnél több dolgot megfigyelni. Viszont látva a fegyelem lazulását bár nem teszem szóvá én egyre inkább kezdek odafigyelni a biztonságra. Ha valaki lemarad ott maradok én is és figyelem a környéket, de nem teszem szóvá az effajta hanyagságot.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Avatar
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólás: 1809
Csatlakozott: 2007.03.28. 16:59
Tartózkodási hely: Erion


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: A Rászil » 2011.02.27. 0:08

______________________________________________________
KM esemény [Iymer]
JK: Nelveta cwa Klangoro (Erigowi krad lovag)
Helyszín: Hamed emírség, El Mezira és El Hamed városok között a pusztában
Idő: Pyarron szerinti 3691, Téli évszak, 6. nap
______________________________________________________

- Ó, rudacserjét mind az ageilhai, mind a hamedi házamban termesztek. Épp az ilyen bajok miatt.

A meghívás során a shadleki is veled volt, így a többes szám csak rá vonatkozhatott. Ő is megköszöni a meghívást - dzsad nyelven.
- Köszönöm, effendi Quatrahim - ez utóbbin Quatrahim kissé elmsolyodik magában. - Én nevem Immaturo de Montverde, Shadlekből.

Az általad Ifinről és az északi háborúk mozgatórugóiról mondottakta a shadleki csak bólogat, majd gondolkodik egy kicsit.
- Nem lehet, hogy azok a kyr hagyományok nem félreértelmezettek? Hiszen az északi Kyria bukása óta több száa vagy ezer - esetleg tízezer? - esztendő telt el, és azóta a hagyományok maguk is változnak. Ez természetes folyamat. Nem lehet?

A lazaság az csak a hadzsikra értendő - talán nem függetlenül Mehira sérülésétől és Elizar elfoglaltságától - , de mindenkin látszik az öröm, hogy végre túljutottatok a nehezén és nemsokára célhoz értek. Látszik ez az öröm Quatrahimon is, és ez talán szerepet is játszhatott abban, hogy meghívott. A karaván rendjében - a néha elkószáló hadzsikon túl - csak ti ketten okoztatok változást azzal, hogy elfogadtátok Quatrahim úr meghívását, így mintegy a háznépe része lettetek és így vele - velük - együtt utaztok.

De ez már nem tart soká. A dél körüli pihenő során már látjátok El Hamedet és a pihenő után olyan bő egy órai utazással el is éritek. A kapu után nem sokkal sűrű köszönések és meghajlások után a karavánszeráj felé fordulnak Mehiráék. Akik hátul utaztak, ők is ezen a környéken fordulnak le a fő útról egyik-másik mellékutcába. Még a szegényesebb környéken. Ti Quatrahim embereivel és a másik nagyobb karavánnal haladtok befelé, az egyre jobb házak közé. Leválik a másik csapat is és a - minden bizonnyal - fő tér közelében, attól mintegy két utcányira a Fatimid karaván is befordul egy utcába, és ott egy, a főutat szegélyező házakhoz képest szerényesebb, de jómódú házba mentek be. Az állatokat a hátsó, lényegesen nagyobb részen hagyjátok és ti előrejöttök az első részbe, ami egy zárt átriumos, szökőkutas udvarral csatlakozik a gazdasági uvarhoz. A ház és az udvar, mint errefelé szinte mindenhol, magas fallal van körülvéve.

Amikor beléptetek a ház hátsó részébe, hárman már vártak is benneteket, de meg is lepődtek, amikor megérkeztetek. Köszöntöttek benneteket és biztosították a ház urát arról, hogy minden a legnagyobb rendben haladt, amíg nem volt a házában. Elvezették a tevéket és a három kísérőtökből kettő is az itteni szolgaszemélyzettel marad. Quatrahim úr nem siet, elidőz egy darabig az udvaron, szemügyre vesz dolgokat, majd lassan megindultok az első részbe. Az átriumos udvaron a szökőkút mellett két díszes cserje található. Virága, tüskéje ugyan nincs, de így is szemrevaló.
- Ezek itt a rudacserjéim. Látja, ezek az érettebb levelek, le lehetne szedni, és meg kellene szárítani, de van elegendő. Míg itt ezek a világosak még fiatalok, hagyni kell növekedni.

Amikor Quatrahim befejezte, előlép a ház első részéből egy kopasz, dzsadokhoz képest magas ember, minden bizonnyal a ház felügyelője lehet, amíg nincs itthon valaki a Fatimid családból. Nehéz lenne megmondani a korát, de annyi látszik, hogy nem nagyon fiatal és nem nagyon öreg. A ruházata egyszerű, de látszik, hogy igényes: bő ing és nadrág, és valami benti zárt, könnyű cipőféle. Van egy tőr az övében. Meghajol és befelé int. A háttérben látszik, hogy két fiatalabb és csinos nő van bent a házban, kezükben valami tálféle. Ők is meghajolnak.
- Üdvözlöm Quatrahim úr! Már mindent előkészítettem a pihenéshez. A városban a fürdő holnap fogad férfiakat!
- Köszönöm, Bajezid!

Elsőnek Quatrahim úr lép be a házba, megmossa a kezét és az arcát a tálban, amiben illatos olaj van, beljebb lép egy nagy közös térbe és a két hosszú kanapészerűség egyikére telepszik le. Int nektek is, hogy gyertek csak. A két kanapé derékszögben van összetolva, előttük egy asztal, rajta egy tálon gyümölcsök.
Avatar
A Rászil
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor
 
Hozzászólás: 451
Csatlakozott: 2007.02.19. 21:26
Tartózkodási hely: Taba el Ibara


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2011.02.27. 12:04

Nelveta

- Értem. Esetleg hajlandó lenne eladni is belőle? Hasznos növény. S útjaim során nem ritkák a kisebb nagyobb sérülések.

Immaturo kérdésére egy percre elgondolkodok s csak utána válaszolok.
- Nos biztos vagyok benne, hogy Toron sokat megőrzött az eredeti kyr hagyományokból, de abban is hogy számtalan hagyományuk megváltozott. Hisz a kyr vallás alapjaiban változott meg Thar hatalomra kerülése folytán. S ez a mindennapi életet jelentősen befolyásolja.

Az út hátralévő részében együtt utazok leendő vendéglátónkkal s tovább faggatom szokásaikról, a gyógynövényekről s népe történelméről. Persze gondosan ügyelve arra, hogy ha untatja a kíváncsiságom akkor inkább udvariasan abbahagyom a kérdezősködést.

Mikor elvállunk a karavántól még felkeresem Mehirát és elköszönök tőle. Majd követem vendéglátónkat. Ahogy belépünk vendéglátónk otthonában viszonzom a köszöntést s a háttérben maradva hagyom hogy a ház ura tájékozódjon az eseményekről. Amikor a rudacserjéket mutatja gondosan igyekszem minden apró részletet megjegyezni a növényről. S azt is amit elmond róla, hogy később is megismerjem ha a szükség úgy hozza. Miután vendéglátónk megmosta kezét és arcát én is követem a példáját amennyiben a hölgyek felkínálják a tálat e célból nekem is majd jómagam is helyet foglalok. Majd a ház urára nézek.
- Egy apróságban még szeretném a segítségét kérni. Egy ismerősöm megkért hogy adjak egy egy levelet Jaszol Amim dervisnek. Esetleg segítségemre tudna lenni abban hogy merre találhatom meg az urat?
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Avatar
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólás: 1809
Csatlakozott: 2007.03.28. 16:59
Tartózkodási hely: Erion


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: A Rászil » 2011.03.15. 22:08

______________________________________________________
KM esemény [Iymer]
JK: Nelveta cwa Klangoro (Erigowi krad lovag)
Helyszín: Hamed emírség, El Mezira és El Hamed városok között a pusztában
Idő: Pyarron szerinti 3691, Téli évszak, 6. nap
______________________________________________________

- Eladni? - mosolyog rád Quatrahim. - Ugyan, drága barátom! Válasszon magának tetszés szerint!

A tégedd érdeklő dolgokban bizony sokkal elölrébb nem jutsz. A gyógynövényekben a ruacserjénél többet nem nagyon mond, a népe történelméről pedig nem tud többet nálad. Megemlítette, hogy az eredete a régmúlt homályába vész - kihagyva a dzsenneket -, hajdan övék volt a teljes vidék, de a gorvikiak sokat elfoglaltak, ezért van velük a háború - érzed a szavaiból, hogy ez is távoli dolog -, alkalmanént megemlítve valami helyi hőst, ami talán két dzsad állam háborújában tűnt ki. Ilyenek, mint pl. Tubruk, El Ezimulah vagy Al Samihtrah. Ellenben szívesen mesél a drágább ruhaszövetek, mint pl. a selyem készítéséről, kezdve az eperfától a selyemhernyón át a szövésig, sőt, egészen a különféle díszítésig.
// Off: ha még mindig érdekelek a szokások, akkor írj konkrét kérdést és a mentén majd továbbmegyünk.

Mehira arcán nem látsz semmi különöset az elválásotokkor. Az az öröm, amit most látni rajta, az már a kapuk előtt az arcára telepedett. Vagy mindig így örülhet egy karaván megérkeztének, vagy ez lehetett egy rázósabb út?
- Az égiek kísérjenek utadon, garib hakim! - kapod meg végül a szokásos formulát a szokásos meghajlással együtt. Őszintének tűnik. Elizar arcán inkább megkönnyebbülést látsz, míg Ali feléd intézett utolsó pillantásában felfedezel némi bizalmat. A három hadzsi, akikkel - plusz a fiúval - vadászi voltatok, nem néznek rád, a többiek viszont meghajlással köszönnek el.

A rudacserjénél a "van elegendő" azt is jelentheti, hogy aki kér, annak jut. Megmosod a kezed és az arcod, belépsz a hűvösebb belső szobába és a kanapén helyet foglalsz és felteszed a kérdésed. Jaszol Amim nevének hallatán felhúzza Quatrahim úr a szemöldökét, majd kisvártatva készségesen válaszol.
- Amíg a házamban vagy, megkapsz minden segítséget, hakim! Holnap délután magam kísérlek el a tekkébe, Jaszol Amim baba biztosan fogadni fog.

A két fiatal, csinos hölgy láthatóan felkeltette mind a Abu Fatimid, mind pedig Immaturo de Montverde érdeklődését. Azért figyelnek most rátok, mert a hölgyek távoztak. Bajezid odalép Quatrahim úr füléhez és súg valamit, majd távozik.
- A fürdő készül, de csak dézsákkal szolgálhatok. Az én bayom nem kelhet versenyre egy hamammal.
Avatar
A Rászil
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor
 
Hozzászólás: 451
Csatlakozott: 2007.02.19. 21:26
Tartózkodási hely: Taba el Ibara


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: Garmacor » 2011.03.17. 6:49

Nelveta

Quatrahim válaszára meghajtom a fejem.
- Köszönöm barátom.

Meghallgatom amit mesél a történelmükről, de látva hogy nem tud többet nálam nem faggatom tovább egyenlőre.

Elválásunkor Mehirára nézek.
- Téged is Mehira.
A többiek felé meghajlok a három hadzsival és a fiúval viszont nem törődök.

Amikor Quatrahim felhúzza a szemöldökét kérdőn nézek rá.
- Talán ismered az urat? Némi meglepődést vélek felfedezni az arcodon.
- Köszönöm a segítségedet.
- Tökéletes lesz.
Szemtõl szembe így kívánja tisztességünk
a becsület mindennél többet ér.

Krodon cwa Clangon Elátkozott part zárt
arel pap A balszerencse netovábbja zárt
Avatar
Garmacor
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólás: 1809
Csatlakozott: 2007.03.28. 16:59
Tartózkodási hely: Erion


Re: El Ageilha

HozzászólásSzerző: A Rászil » 2011.03.17. 22:38

______________________________________________________
KM esemény [Iymer]
JK: Nelveta cwa Klangoro (Erigowi krad lovag)
Helyszín: Hamed emírség, El Hamed városa, a Fatimid házban
Idő: Pyarron szerinti 3691, Téli évszak, 6. nap
______________________________________________________

A folytatás már az El Hamed topicban...
Avatar
A Rászil
Helyszínmoderátor
Helyszínmoderátor
 
Hozzászólás: 451
Csatlakozott: 2007.02.19. 21:26
Tartózkodási hely: Taba el Ibara

Előző

Vissza: Fórum kezdőlap

Vissza: Taba el Ibara

Ki van itt

Jelenlévő fórumuzók: nincs regisztrált felhasználó