Essilor en Pyron
"-Amit az el Saifokról mondtál, megnyugtatott. Sajnos hajlamos vagyok hitelt adni mindenféle szóbeszédnek - talán fiatal koromnak tudható be ez, s idővel megszabadulhatok tőle...
<Az öreg pap feláll - eszerint vége a meghallgatásnak!.. Ideje feltenni még pár kérdést; hátha futja még a türelméből választ adni rájuk!>
"-Ami azt illeti, apródként, fegyvernökként, aztán meg ifjú lovagként végigküzdöttem a Dúlást..." - már maga a szó is emléközönt indít el; kell pár pillanat, hogy gátat emeljek, és újra a jelenre fókuszáljak - ... És mit mondtam: bármit, amit adni tudsz és akarsz, azt jó szívvel és köszönettel fogadom. De mondd meg kérlek: kihez forduljak pontosan ajánlásért a főtéren? Csak azért kérdezem, mert jártam már arrafelé, és zavarba ejtően sok arrafelé a templom; Dreinának szentelt épület például kettő is van, ha jól emlékszem..."
Akár válaszol, akár nem, nekem van még egy kérésem:
"-Atyám! Equessel óta nem volt módom Darton szentélyében imádkozni Hozzá! Kérlek engedd meg, hogy indulás előtt itt megtehessem! Ki tudja, lesz e rá alkalmam ezután..."
Ha megkapom rá az engedélyét, akkor az oltár elé járulok, ahol rendünk szokása szerint féltérdre ereszkedve, lehajtott fejjel várok egy darabig, míg úgy nem érzem, hogy lelkem az Anyag világától elszakadva felfelé száll; akkor magamban fohászkodom Hozzá.
Az ima szokásos bevezető része után rátérek a "lényegre":
<...Uram! Te, aki jól ismered a lelkünk titkait, és a Kárpiton túl várod, hogy Ítélőszéked előtt adjunk számot cselekedeteinkről! Te tudod, hogy mit miért teszek - hát kérlek hallgasd meg szavam! Nem ismerem jól e ház népét, de kérlek Uram, részeltesd továbbra is kegyedben őket! Add, hogy híveid elméjét isteni bölcsességed fénye töltse ki és felismerjék, hogy emberek követése helyett a Te akaratod követése a feladatuk! Add hogy kicsinyes torzsalkodás helyett egységben dolgozhassunk akaratod beteljesítésén!>
Végezetül pedig a hívek adományainak szánt perselybe (vagy ha valamilyen oknál fogva ilyet nem találnék, akkor az oltárra, vagy valamilyen jól látható helyre két aranytallért helyezek, adományul.
<Sajnos, nem gondoltam komolyan arra, hogy ma bejutok ide - ha így lett volna, akkor hozok valamilyen áldozati ajándékot is... De sebaj: ma este a házi oltár előtt bepótolom!...>
Akárhogy is, végül búcsút veszek Mezira Darton-szentélyétől.
Az épületet elhagyva gyors léptekkel közelítek a lovamhoz; a fegyveröv felkerül a derekamra, aztán én a nyeregbe.
Ha látom, intek a pap felé - aztán irány a város főtere.
<... Meglehet, hogy ha másnak mesélném, végül azt mondaná: hiába jöttél ide!.. De azt hiszem, talán mégsem hiába. Ha Darton megtart, ha az Ibarában végeztünk, meg kell látogatnom Qesselroth szentélyét is. Vajon az öreg apát életben van még?..>