(Iymer Senton barát)
Elmosolyodok Fra Wentus gyors gyógyulásán és az Istenem segítégén, igazán örülök neki.
- A teve? Nem fontos. Te vagy a fontos, testvérem.
- Képes vagy felálni?
Függetlenül attól, mit mond, ha valóban képes és hajlandó is rá, segítek neki felállni.
Miután felhívták a figyelmem a környezetemben történtekre, felnézek, szétnézek. Észreveszem a közeledőket, mind a két irányból. A hadzsik egymásnak tett de nekem szánt megjegyzéseit meghallom, de nem reagálom le.
<Igazuk volt az ő világukban, amit meg kell érteni, de nekünk más értékeink vannak, és amíg megtehetjük, ahhoz ragaszkodunk.>
A tárgyalási szándék nyilvánvaló. Kár, hogy csak az után, hogy látták, valós erővel állnak szemben, nem pedig csak négy csavargóval. Ez eleve bizalmatlanságot kelt bennem és nyilván a társaimban is. Viszont remény van rá, hogy a feszerelésem és egy kárpótlás tevét visszakapok. És mindezt lehetőleg békésen.
Hadik felszólítására bólintok és Wentuss támogatását - ha még szükséges - átadom a közelebb álló hadzsinak. Lassú, kimért mozdulatokkal leoldom a fegyverövem, feltekerem az övet a fegyverre és a hüvelyre és jól láthatóan az egészet egy mozdulattal a homokba szúrom. Továbbra is lassú mozdulatokkal a követek felé fordulok, rendbeszedem, megigazítom a ruházatom, hogy a lehető leginkább tekintélyt mutató legyen, és különös figyelmet fordítok a gyűrűnek és a köpenynek, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a többit elhanyagolnám. A fájó karomat megmozgatom, csak hogy tudjam, mennyire számíhatok rá, ha úgy alakulna. Majd továbra is lassú, kimért de a lehető leginkáb tekintélyt parancsoló mozdulatokkal elindulunk Hadikkal tárgyalni. A készülődésem és az út alat két kérdést teszek fel Hadiknak, ennyire talán van idő, hogy amíg odaérünk, választ is kapok.
- Ha szállást ajánlanak, a történtek után mindenképp egymás közelében kell maradnunk.
- Mi volt az a dolog, amit az emberednek adtál és olyan nagyot szólt?
Nem tagadhatom meg önmagam, mégiscsak valami egészen új dologgal találkoztam.
Amikor odaérünk, és láthatóan ők kezdik a köszöntést, akkor hagyom, csak válaszolok. Én csak akkor köszönök elsőnek, ha kínos lenne a csönd. Önuralommal, hogy a fájdalom jelét ne is lássák, üdvözlésre emelem a bal kezem, és mondom:
- Béke legyen veletek.