Még út közben:
- Én csak a káromkodást hallottam. Hogy kitől jött? A padláson motoszkálást mindenesetre nem hallottam. A száját meg mossa ki az apja, vagy majd az ura, ha lesz neki. Nekem ugyan nem hiányzik még az is!
Dentas monológjára és kérdésére egyre szélesebb a mosoly az arcomon.
- Ha valóban eltörné Domvik, akkor bizony a fél ország már nyomorék lenne, hanem az egész! Domvik urunk annak örül, minél több a híve, márpedig ha te is derékon kapsz egy menyecskét csak több lesz neki is egyel, nem?
Megpödröm a bajszom, a mosoly még mindig az arcomon. Egy csinosabb hosszú, fekete hajú fiatalasszonyra még rá is kacsintok.
- Kettőt, persze, hogy kettőt. Tudod, szegény Dinna elvesztette az urát, csak vigasztalni kell valakinek szegényt. Melga meg... - elgondolkodom, olyan fél percig nem is figyelek a környezetemre, csak a gondolataimra - ... meg ... tudod, olyan ...
Zaccariának is örülök, azt jelenti, hogy Elennia végre jó kezekbe kerül. Siken nagy, és egyelőre veszélyesnek tűnő érdeklődését igyekszem gyorsan lehűteni: - Nyughass már! Meg fogsz mindent tudni idejében.
Leszállok a lóról, bemegyek a fogadóba, üdvözlöm Rufuszt is és a festőt is. Most mindenki úgyis arra lesz kíváncsi, mi történt, ehhez meg minde bizonnyal kellek én is.
- Te, Rufusz, nincs valami nagyobb, kiüríthető szobád? Csak ne hallja már a fél fogadó, amiről beszélni fogunk.
Nem bánnám, ha az urak megfeledkeznének rólam, rólunk, aztán végre mehetnénk dolgunkra, de ez most hiú remény. Ha hellyel kínálnak, leülök, ha kérdeznek, válaszolok, ha elküldenek, elmegyek.